Παύλος Μαρινάκης: Καμία κρυφή ατζέντα στην Υγεία – Κατρούγκαλος και Πνευματικός δεν είναι το ίδιο
«Κάποια κομματίδια στα δεξιά μας δοξάστηκαν κρυπτόμενα, αδύνατη η συζήτηση μαζί τους» τονίζει ο γραμματέας της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης. Αντικρούει τα περί αλαζονείας της ΝΔ που θέτει το δίλημμα ισχυρή αυτοδυναμία ή τρίτη κάλπη. Για τους στόχους της τετραετίας τονίζει ότι «ο Μητσοτάκης ''έσπασε αυγά'' σε ζητήματα που δεν τολμούσαμε ούτε να τα πούμε».
Λιγότερο από δύο εβδομάδες μέχρι την εκλογική αναμέτρηση, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης τοποθετεί τον εκλογικό πήχη για την παράταξή του, περιγράφει τη στρατηγική και σχολιάζει τις εξελίξεις στο κεντροαριστερό και κυρίως στο δεξιότερο πολιτικό χώρο.
Σε ένα «διάλειμμα» από τις διαδοχικές εκτός Αττικής προεκλογικές περιοδείες του συναντά το in στο κέντρο της Αθήνας και απαντά για όλα τα μεγάλα μέτωπα της επικαιρότητας ή και του πρόσφατου παρελθόντος, που έθεσαν τους νεοδημοκράτες σε θέση απολογίας ή έστω προκάλεσαν αναταράξεις, επιβάλλοντας ειδικό χειρισμό: από την πρόσφατη αποπομπή του υποψηφίου της ΝΔ στην Εύβοια Σπύρου Πνευματικού και συνολικά την πολιτική αντιπαράθεση για τη δημόσια Υγεία μέχρι τις εν εξελίξει φορο-συγκρούσεις με τους πολιτικούς αντιπάλους του, τον κλιμακούμενο «πόλεμο» με τον ΣΥΡΙΖΑ για τη Θράκη και τη μουσουλμανική μειονότητα, την υπόθεση των υποκλοπών.
Εστιάζοντας στο θέμα των έμμεσων φόρων και των σχολίων που προκάλεσαν οι εξηγήσεις του εκπροσώπου της ΝΔ, Άκη Σκέρτσου, ο κ. Μαρινάκης σημειώνει ότι «παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις του εκπροσώπου της ΝΔ για το ποιοι πλήττονται από τους έμμεσους φόρους» και εξηγεί το μοντέλο στο οποίο πιστεύει η ΝΔ.
Δεν υπάρχει σκιά που να εμπλέκει προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις υποκλοπές
Για «κρυφές» ατζέντες: Κατρούγκαλος και Πνευματικός δεν είναι ίδιες περιπτώσεις
Παραδεχόμενος ότι η δήλωση του αποσυρθέντα πια από την εκλογική κούρσα στην Εύβοια Σπύρου Πνευματικού για την παράμετρο του κόστους σε θεραπείες ασθενών τελικού σταδίου ήταν «απαράδεκτη», ο Μαρινάκης προσπαθεί να αποκρούσει την κατηγορία του ΣΥΡΙΖΑ για «κρυφή ατζέντα» της ΝΔ στο δημόσιο σύστημα υγείας.
«Δεν είναι όλα τα θέματα ίδια… Όσα είπε ο κ. Κατρούγκαλος για τους ελεύθερους επαγγελματίες ήταν όσα έκανε και ως υπουργός – εδώ μιλάμε για αριθμούς και φόρους. Δεν υπάρχει η παραμικρή κρυφή ατζέντα στην Υγεία. Και πιστεύω κανένα κόμμα δεν έχει κρυφή ατζέντα για τους καρκινοπαθείς. Δεν πρέπει καν να γίνονται αντιπαραθέσεις για αυτό» τονίζει.
Σε μια έμμεση παραδοχή όχι μόνο ότι υπάρχουν ελλείψεις στην υγεία αλλά επιπλέον και ότι απαιτούνται ταχύτητες και τόλμη για αλλαγές (όπως αντίστοιχα και στην Παιδεία) σημειώνει ότι στόχος της ΝΔ «στην πρώτη τετραετία ήταν να κρατηθούμε όρθιοι, γιατί είχαμε υγειονομικό πόλεμο».
Και δεσμεύεται ότι «πρέπει να γίνουν πράγματα πολύ πιο γρήγορα με την Υγεία σε προτεραιότητα της επόμενης μέρας, όχι των επόμενων μηνών».
Ο ίδιος θεωρεί ότι η κοινωνία έχει ωριμάσει και ζητεί αποφασιστικές ενέργειες. «Ναι, πρέπει να γίνουν κι άλλες κινήσεις εκκαθάρισης στα πανεπιστήμια, αλλά ήδη έχουν γίνει πολλά. Η υπουργός Παιδείας έφτασε μέχρι τα δικαστήρια για την αξιολόγηση…».
Για τις κάλπες: Κρίνονται πεπραγμένα, εμείς δεν κατηγορούμε ψηφοφόρους
Όπως πιστεύει, προσβλέποντας σε μια τετραετία της ΝΔ, «πρέπει να τρέξουμε με πολλαπλάσια ταχύτητα γιατί αυτό μας ζήτησαν οι πολίτες τον Μάιο». Κατά τον ίδιο «κρίνονται πεπραγμένα – και τα δικά μας με όσα λάθη έγιναν στην τετραετία», ενώ χαρακτηρίζει ως «ρεαλιστική αποτύπωση» το επίμονο αίτημα της ΝΔ για ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία προκειμένου να τρέξουν μεταρρυθμίσεις.
«Σε κάθε περίπτωση εμείς σεβόμαστε το εκλογικό αποτέλεσμα, δεν κατηγορούμε τους ψηφοφόρους όπως κάνουν άλλοι που μιλούν ακόμα και για σύνδρομο Στοκχόλμης χωρίς καμία κύρωση», λέει.
«Είναι μεγάλες οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν», προσθέτει, θεωρώντας «λογικό ο εκ νέου υποψήφιος πρωθυπουργός με την εμπειρία που είχε, με καταστάσεις που δεν ήταν εύκολες και απαιτούσαν γρήγορες αποφάσεις και διεκδικήσεις» να ζητάει σταθερή αυτοδυναμία «στα επίπεδα της προηγουμένης».
Όπως λέει «πιο σημαντικά από τους αριθμούς είναι η επόμενη μέρα, πρέπει να κάνεις τα πάντα να πείσεις τους πολίτες χωρίς αλαζονεία και έπαρση αλλά με τη σιγουριά των προτάσεων σου». Όπως επαναλαμβάνει, επιχειρώντας αναχώματα στις βολές από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τους κινδύνους από μια γαλάζια παντοκρατορία, «παντοδύναμος είναι μόνο ο ελληνικός λαός».
Για την πιθανότητα τρίτης κάλπης: Ουτοπικά να μιλάμε; Αλαζονεία είναι άλλο…
Για την προοπτική τρίτης κάλπης, εφόσον η ΝΔ δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία, ο Μαρινάκης «απασφαλίζει» για το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη. «Εμείς πήραμε ένα μεγάλο αποτέλεσμα και καταλάβαμε από την επόμενη μέρα ότι αυτό πολλαπλασιάζει την ευθύνη. Όταν το ΠΑΣΟΚ λέει ότι ακόμα και 149 έδρες να έχει η ΝΔ δεν συνεργάζομαι, τι να κάνουμε εμείς; Ουτοπικά να μιλάμε;».
Τα «πραγματικά δεδομένα» θέτουν, κατά τον ίδιο, το δίλημμα αυτοδυναμία ή τρίτες κάλπες, από τη στιγμή που ένας δυνητικός εταίρος κλείνει την πόρτα ενώ και η ΝΔ έχει «ριζικά αντίθετες θέσεις» με κόμματα και κομματίδια στα δεξιά της.
«Γιατί λοιπόν να κοροϊδεύουμε τον κόσμο;» αναρωτιέται και χρεώνει αλαζονεία στην ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη. «Αλαζονεία είναι να έχεις μία μικρή άνοδο ενώ έπεσε πολύ το όμορο κόμμα σου και να βγαίνεις και να μιλάς για μεγάλη αντιπολίτευση, να λες δεν θα δεχθείς για πρωθυπουργό το πρόσωπο που αποφάσισαν οι έλληνες πολίτες.
Για το ΠΑΣΟΚ: Προσπαθεί να γίνει καλύτερος ΣΥΡΙΖΑ
«Το ΠΑΣΟΚ τι προσπαθεί να κάνει; Να γίνει ένας καλύτερος ΣΥΡΙΖΑ» προσθέτει, με την αιχμή «μα ο κόσμος δεν θέλει καθόλου τη λογική του ΣΥΡΙΖΑ».
Όπως λέει, είναι σημαντική για τη χώρα η συζήτηση για την αντιπολίτευση, αλλά στις εκλογές ο κόσμος ψηφίζει για κυβέρνηση. «Μας στήριξαν άνθρωποι που ήρθαν πρώτη φορά και δεν είναι φανατικοί νεοδημοκράτες, είναι πολίτες με κοινό αίτημα: πάμε να κάνουμε κι άλλες τομές, θέλουμε κι άλλες θέσεις εργασίας και άλλες μειώσεις φορών. Το αίτημα των εκλογών είναι ξεκάθαρο».
Για έμμεσους φόρους: Παρεξήγηση, παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις Σκέρτσου
Στο μέτωπο της οικονομίας, ο Μαρινάκης δηλώνει ότι «παρερμηνεύτηκαν πολύ» οι δηλώσεις του εκπροσώπου της ΝΔ Άκη Σκέρτσου για το ποιοι πλήττονται από τους έμμεσους φόρους.
«Έκανε ανάλυση γενικότερη περί ακρίβειας και σχετικά με το ποιο μοντέλο αποδίδει περισσότερο. Εδώ έχουμε δύο συζητήσεις: η μία αφορά την κανονική πολιτική, το κανονικό πρόγραμμα ενός κόμματος για κανονικές συνθήκες και η άλλη αφορά το πρόγραμμα στις περιπτώσεις κρίσεων. Στην πρώτη μειώσαμε πάνω από 50 φόρους για όλους και αυτό έφερε περισσότερες δουλειές, δεν φυτρώσανε από κάπου 300.000 θέσεις».
Για την έκτακτη κατάσταση, την «εισαγόμενη πληθωριστική κρίση» υπάρχουν, όπως λέει, δύο δρόμοι. «Ο ένας είναι να κάνεις μείωση φόρων και εμείς προβλέψαμε ότι αυτή δεν θα φτάσει στον καταναλωτή. Επιλέξαμε να δοθούν στοχευμένα χρήματα σε όσους έχουν ανάγκη και αυτά θα συνεχίσουν να δίνονται όσο χρειαστεί».
Παραδέχεται βεβαίως ότι δεν λύθηκε το πρόβλημα των υψηλών τιμών, «αλλά το λύσαμε καλύτερα από άλλες χώρες» ενώ ξεκαθαρίζει ότι σε μια δεύτερη τετραετία «δεν πρόκειται να αυξήσουμε κανένα φόρο και σίγουρα θα μειωθούν αυτοί που έχουμε στο πρόγραμμά μας. Ο μεγάλος στόχος είναι αύξηση του εισοδήματος».
Για τα δεξιά της Δεξιάς: Κομματίδια δοξάστηκαν κρυπτόμενα
Για την αυξημένη κινητικότητα και τις δυναμικές στα δεξιά της Δεξιάς και για το κατά πόσο η ΝΔ παρακολουθεί και ανησυχεί για σχηματισμούς όπως το κόμμα Νίκη, ο Μαρινάκης λέει ότι «η ΝΔ ποτέ δεν ετεροκαθορίζεται στον τρόπο που πολιτεύεται». Όπως πιστεύει, «κάποια κομματίδια στα δεξιά μας δοξάστηκαν κρυπτόμενα. Καπιλεύτηκαν κάτι που δεν ανήκει σε κανέναν. Ούτε η πίστη ούτε ο πατριωτισμός ανήκει σε κανέναν. Δεν είσαι περισσότερο πατριώτης αν φωνάζεις».
Απέναντι σε τυμπανοκρουσίες, όπως δηλώνει, η στρατηγική της ΝΔ είναι οι πράξεις. «Δεν μπορώ να φανταστώ ποιος πρωθυπουργός θα κατάφερνε να μεγαλώσει τόσο πολύ την Ελλάδα – το πως χειριστήκαμε την κρίση στα σύνορα με αξιοπρέπεια αλλά και πυγμή, το πως υπολογίζουν πλέον την Ελλάδα στο εξωτερικό. Αυτά είναι κινήσεις που είναι πια δεδομένα».
Εξου και όπως υποστηρίζει η τακτική της ΝΔ «δεν είναι να αντιμετωπίσουμε κομματίδια στα δεξιά μας αλλά να παρουσιάζουμε αυτά που έχουμε κάνει».
Για τη Ροδόπη: Έκαναν λανθασμένη, επικίνδυνη επιλογή
Για το θέμα της Θράκης και των μειονοτικών υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ, ο Μαρινάκης υποστηρίζει ότι «οφείλουμε να πούμε την αλήθεια στους χριστιανούς της Θράκης, στους μουσουλμάνους της Θράκης με σεβασμό» και επιμένει ότι η ΝΔ δεν επιδιώκει καμία επικίνδυνη συζήτηση, αλλά είναι ο Αλέξης Τσίπρας αυτός που «από ένα σημείο και μετά γνώριζε ότι έχει δυο υποψήφιους που υιοθετούν τη προπαγάνδα του τουρκικού προξενείου για τουρκική μειονότητα».
Όπως λέει, «υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα, είναι αναγνωρισμένη, η συζήτηση πρέπει να σταματήσει και εμείς την επόμενη των εκλογών θα προχωρήσουμε μπροστά με όλους τους πολίτες. Δεν κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο στελέχη της ΝΔ, υπάρχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έφυγαν από την προεκλογική μάχη γιατί έβαλαν πάνω απ’ όλα τα συμφέροντα της χώρας».
Σε μια προσπάθεια να αντικρούσει κατηγορίες περί «εκβιασμών» από τη ΝΔ στη μουσουλμανική κοινότητα, ο ίδιος λέει «ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα, το σωστό είναι αυτό που κρίνει κάθε κόμμα. Το να στηρίζεις ένα κόμμα που άμεσα ή έμμεσα υιοθετεί θέσεις του τουρκικού προξενείου είναι λάθος επιλογή, επικίνδυνο. Και εμείς δεν θα φοβόμαστε να λέμε την αλήθεια».
Για τις υποκλοπές: Εργαλειοποίηση α λα καρτ της Δικαιοσύνης από τον ΣΥΡΙΖΑ
«Δεν υπάρχει σκιά που να εμπλέκει προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη» λέει για την υπόθεση των υποκλοπών, που «δεν ήταν καλή στιγμή» για την διακυβέρνησή του.
«Δεν κρύφτηκε ποτέ, έκανε νομοθετικές παρεμβάσεις. Και πρέπει να μάθουμε να μην εργαλειοποιούμε κάθε ζήτημα. Η υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη, ας την αφήσουμε να κάνει τη δουλειά της. Σε όλες τις υποθέσεις ισχύει αυτό. Γιατί από τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει εργαλειοποίηση α λα καρτ της Δικαιοσύνης».
Όπως προσθέτει, «αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να θωρακίζουμε τη Δημοκρατία και να προστατεύουμε τους θεσμούς χωρίς να θέτουμε σε αμφισβήτηση κρίσιμες υποδομές για τη χώρα», όπως είναι οι μυστικές υπηρεσίες.
- Αργεντινή: Ο πρόεδρος Μιλέι σκέφτεται να αποσύρει τη χώρα από τη συμφωνία του Παρισιού
- Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Στάρμερ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κίνας Σι στο περιθώριο της G20
- Συμφωνία ΕΕ-Mercosur: H Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θέλει, οι ευρωπαίοι αγρότες όχι
- Αγορές: H Wall Street έχει «λοκάρει» στην Nvidia – Θα συνεχιστεί το ράλι στα crypto;
- Μπερνάρ Αρνό: Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ευρώπης μήνυσε το X του Μασκ του πλουσιότερου στον κόσμο
- Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ζητάει την βελτίωση των στρατιωτικών δυνατοτήτων για πόλεμο