Έκθεση σοκ από τον ΟΗΕ: Ένας στους τέσσερις δικαιολογεί τη βία κατά των γυναικών
Εννέα στους 10 ανθρώπους είναι προκατειλημμένοι κατά των γυναικών, σύμφωνα με νέα ανησυχητική έκθεση του ΟΗΕ.
Η προκατάληψη κατά των γυναικών είναι τόσο εδραιωμένη όσο πριν από μια δεκαετία ενώ μεγαλώνει χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών μεγαλώνει, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ.
Εννέα στους 10 ανθρώπους όλων των φύλων έχουν προκατάληψη κατά των γυναικών, σύμφωνα με τον Δείκτη Κοινωνικών Προτύπων Φύλου (UNDP), αριθμός που παραμένει αμετάβλητος από τα δεδομένα που συλλέχθηκαν πριν από περισσότερο από μια δεκαετία.
Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε από το αναπτυξιακό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών τη Δευτέρα, διαπίστωσε ότι οι μισοί άνθρωποι σε 80 χώρες πιστεύουν ότι οι άνδρες γίνονται καλύτεροι πολιτικοί ηγέτες, το 40% πιστεύει ότι οι άνδρες είναι καλύτερα στελέχη επιχειρήσεων και το ένα τέταρτο πιστεύει ότι είναι δικαιολογημένο οι άνδρες να χτυπούν τις γυναίκες τους.
Αυτά τα στοιχεία, από δεδομένα που συλλέχθηκαν μεταξύ 2017 και 2022, παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητα από την προηγούμενη έκθεση GSNI , που δημοσιεύθηκε το 2020, η οποία χρησιμοποίησε δεδομένα από το 2005 έως το 2014.
«Η προσδοκία μου ήταν ότι θα βλέπαμε κάποια πρόοδο» είπε στον Guardian ο Pedro Conceição, επικεφαλής του γραφείου αναφοράς για την ανθρώπινη ανάπτυξη του UNDP. «Και ήταν επίσης μια περίοδος κατά την οποία είδαμε, για παράδειγμα, το κίνημα #MeToo και πολλή ορατότητα στους πολύ συγκλονιστικούς τρόπους με τους οποίους αυτοί οι κανόνες μεροληψίας επηρεάζουν τις γυναίκες.
Οι προκαταλήψεις σε βάρος των γυναικών
Οι προκαταλήψεις οδηγούν σε εμπόδια για τις γυναίκες στην πολιτική, τις επιχειρήσεις και την εργασία, καθώς και την αφαίρεση των δικαιωμάτων τους και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είπαν οι ερευνητές.
Παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες ήταν πιο μορφωμένες και εξειδικευμένες από ποτέ, υπήρχε διαφορά στους μισθούς 39% με τους άνδρες.
Η Heidi Stöckl, καθηγήτρια που ειδικεύεται στη βία με βάση το φύλο στο Πανεπιστήμιο Ludwig-Maximilians του Μονάχου, είπε ότι «απαιτείται συνειδητή προσπάθεια και ισχυρή δέσμευση από όλα τα επίπεδα της κοινωνίας» για να ξεπεραστεί η εδραιωμένη προκατάληψη.
Υπάρχουν όμως σημάδια προόδου, είπε, με άνοδο των ποσοστών εκπαίδευσης σε μέρη όπως το Μπαγκλαντές και υψηλότερη εκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική και στην οικονομία.
«Έχουμε βιώσει μια σοβαρή αντίδραση και υποχώρηση των δικαιωμάτων των γυναικών, κυρίως στο Αφγανιστάν αλλά και στον δυτικό κόσμο με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ή στη Νότια Κορέα, όπου εκλέχτηκε πρόσφατα μια αντιφεμινίστρια πρόεδρος», είπε ο Stöckl. «Αυτό που με κάνει να αισιοδοξώ είναι ότι, στην πλειονότητα, το νεότερο μέρος του πληθυσμού αγανακτεί σαφώς με αυτή την αντίδραση και αγωνίζεται για μια ισότιμη κοινωνία».
Η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών ζητά να αναγνωριστούν καλύτερα οι οικονομικές συνεισφορές των γυναικών στην κοινωνία, συμπεριλαμβανομένης της μη αμειβόμενης εργασίας, να θεσπιστούν νόμοι και μέτρα που διασφαλίζουν την πολιτική συμμετοχή και να ληφθούν περισσότερα μέτρα για την καταπολέμηση των στερεοτύπων.
- ΕΣΑΚΕ: Η αναμέτρηση Ολυμπιακός-Μαρούσι με την… γλώσσα των αριθμών
- Μαγδεμβούργο: Προφυλακίστηκε ο δράστης της φονικής επίθεσης – Στο μικροσκόπιο οι συνωμοσιολογικές του θεωρίες
- Γαλλία: Ιστορικά χαμηλό ποσοστό δημοτικότητας για τον Φρανσουά Μπαϊρού στη Γαλλία
- Γιορτές στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
- Αγρίνιο: «Συνήθως οι σεισμοί στην Τριχωνίδα έχουν συνέχεια» λέει ο Λέκκας – «Χρειάζεται επιτήρηση»
- Παράταση στην άφιξη Μενσά