Έρευνα σοκ στην Γερμανία: Αποδεκτή η βία κατά των γυναικών για το 1/3 των ανδρών
Το 33% των ανδρών μεταξύ 18 και 35 ετών δήλωσε ότι αποδέχεται την ιδέα να «γλιστρήσει το χέρι τους» κατά τη διάρκεια μιας διαμάχης με τη σύντροφό τους
- «Τουλάχιστον 100 Βορειοκορεάτες στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε μάχες στο Κουρσκ»
- Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια γάλλος υπήκοος στο Βανουάτου μετά τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ
- «Παλιάνθρωπε…» - Οργή λαού έξω από την Εισαγγελία, νέες μαρτυρίες για τον αστυνομικό της Βουλής
- Έντεκα νεκροί μετά από εμπρησμό σε μπαρ στο Βιετνάμ - «Φωνάζαμε στα παγιδευμένα θύματα»
Πάνω από το ένα τρίτο των νεαρών ανδρών στη Γερμανία θεωρούν τη βία κατά των γυναικών «αποδεκτή», σύμφωνα με μελέτη που επικαλείται το CNN. Σύμφωνα με την έρευνα, το 33% των ανδρών μεταξύ 18 και 35 ετών δήλωσε ότι αποδέχεται την ιδέα να «γλιστρήσει το χέρι τους» κατά τη διάρκεια μιας διαμάχης με τη σύντροφό τους
Παράλληλα, το 34% παραδέχτηκε ότι είχε ασκήσει βία κατά των γυναικών στο παρελθόν. Αυτά τα αποτελέσματα είναι «σοκαριστικά», δήλωσε ο Karsten Kassner του Federal Forum Men, μιας ομάδας που κάνει εκστρατεία για την ισότητα των φύλων. «Είναι προβληματικό το γεγονός ότι το ένα τρίτο των ανδρών που ερωτήθηκαν ευτελίζουν τη σωματική βία κατά των γυναικών. Η κατάσταση πρέπει να αλλάξει επειγόντως», δήλωσε για τον όμιλο Funke.
Τι δείχνει η έρευνα
Η εθνική έρευνα διεξήχθη μεταξύ 9 και 21 Μαρτίου, διαδικτυακά, σε δείγμα 1.000 ανδρών και 1.000 γυναικών μεταξύ 18 και 35 ετών. Περισσότερες από 115.000 γυναίκες ήταν θύματα ενδοοικογενειακής βίας το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας.
Τα ίδια χρόνια, 301 γυναίκες δολοφονήθηκαν από τον νυν ή πρώην σύντροφό τους. Ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Marco Buschmann δήλωσε το 2022 ότι θα πιέσει για νομικές αλλαγές για να τιμωρηθεί αυστηρότερα η βία κατά των γυναικών, λέγοντας ότι τέτοιες πράξεις δεν πρέπει να υποβαθμίζονται ως «ιδιωτικές τραγωδίες». Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι μια από τις πιο συστηματικές και συχνές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως.
Οι χώρες της ΕΕ δεν αποτελούν εξαίρεση, σύμφωνα με πληροφορίες της πολιτικής εξουσίας στις Βρυξέλλες. Δυστυχώς, μία στις τρεις γυναίκες έχει πέσει θύμα σωματικής ή σεξουαλικής βίας, που τις περισσότερες φορές διαπράττεται από στενούς συντρόφους. Η διαδικτυακή βία αυξάνεται επίσης, στοχεύοντας ιδιαίτερα τις νέες γυναίκες και τις γυναίκες στη δημόσια ζωή, όπως δημοσιογράφους και πολιτικούς. Επιπλέον, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν βία στην εργασία: περίπου το ένα τρίτο των γυναικών στην ΕΕ που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση έχουν πέσει θύματα στην εργασία.
Νέα οδηγία
Επί του παρόντος δεν υπάρχει ειδική νομοθεσία της ΕΕ για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας. Ωστόσο, το θέμα καλύπτεται από ορισμένες οδηγίες και κανονισμούς της ΕΕ, ιδίως στον τομέα της δικαστικής συνεργασίας σε ποινικές υποθέσεις, της ισότητας των φύλων και της πολιτικής ασύλου. Για παράδειγμα, μια οδηγία της ΕΕ που θεσπίζει ελάχιστα πρότυπα για τα δικαιώματα, την υποστήριξη και την προστασία όλων των θυμάτων οποιουδήποτε εγκλήματος εγγυάται ότι τα δικαιώματα των θυμάτων βίας λόγω φύλου διασφαλίζονται σε όλα τα στάδια της ποινικής διαδικασίας.
Στις 8 Μαρτίου 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε μια νέα οδηγία για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας. Η πρόταση αποσκοπεί στη διασφάλιση ενός ελάχιστου επιπέδου προστασίας σε ολόκληρη την ΕΕ από τέτοια βία.
Οι νέοι κανόνες, συμπεριλαμβανομένου του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων και της βίας στον κυβερνοχώρο. Ο διαδικτυακός εκφοβισμός αναφέρεται στη μη συναινετική κοινοποίηση προσωπικών εικόνων, την καταδίωξη στον κυβερνοχώρο, τον διαδικτυακό εκφοβισμό και την ηλεκτρονική υποκίνηση βίας ή μίσους. Η οδηγία θα εγγυηθεί επίσης ότι τα θύματα έχουν: πρόσβαση στη δικαιοσύνη, το δικαίωμα να ζητήσουν αποζημίωση, δωρεάν πρόσβαση σε τηλεφωνικές γραμμές έκτακτης ανάγκης και κέντρα υποδοχής έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση βιασμού.
Λίγα λόγια για την σύμβαση για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών
H Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας – η «Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης» – είναι το σημείο αναφοράς για τα διεθνή πρότυπα σε αυτόν τον τομέα.
Ακόμη, η Σύμβαση είναι το πρώτο διεθνές έγγραφο που περιλαμβάνει ορισμό του φύλου και ποινικοποιεί εγκλήματα όπως ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων, ο εξαναγκαστικός γάμος, η καταδίωξη με σκοπό την παρενόχληση, η αναγκαστική άμβλωση και η αναγκαστική στείρωση. Αναγνωρίζει τη βία κατά των γυναικών ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μια μορφή διάκρισης και αποδίδει ευθύνη στα κράτη μέλη εάν δεν ανταποκρίνονται επαρκώς σε αυτή τη μορφή βίας.
Τέλος, η Σύμβαση καθορίζει ολοκληρωμένα νομικά και πολιτικά μέτρα για την πρόληψη αυτής της βίας και την προστασία και βοήθεια των θυμάτων. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν συλλογή δεδομένων, ευαισθητοποίηση, νομικά μέτρα για την ποινικοποίηση αυτής της βίας και παροχή υπηρεσιών υποστήριξης. Η Σύμβαση αντιμετωπίζει επίσης τη διάσταση της βίας με βάση το φύλο σε θέματα που σχετίζονται με το άσυλο και τη μετανάστευση.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις