Σεξουαλική ζωή έχει το 20% των εφήβων από την ηλικία των 16 ετών
Η πρόληψη αφορά όλα τα σεξουαλικώς ενεργά άτομα, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και σεξουαλικής συμπεριφοράς
Το 20% των εφήβων της Αττικής είχε ξεκινήσει τη σεξουαλική ζωή του από τα 16 ή και νωρίτερα. Από αυτούς, το 44,3% ξεκίνησε στην ηλικία των 14 ετών και το 33% στα 15.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία».
Ταυτόχρονα, οι ειδικοί διαπιστώνουν αύξηση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ), ιδίως της σύφιλης και της βλεννόρροιας, ενώ παρατηρούν ύφεση των κονδυλωμάτων, ως αποτέλεσμα του έγκαιρου εμβολιασμού των εφήβων.
Καθώς όμως ο Ιούνιος σηματοδοτεί την έναρξη του καλοκαιριού, της εποχής που χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια και ξεγνοιασιά και σημαίνει για όλους διακοπές, πάρτι και νέες γνωριμίες, η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ) διεξάγει καμπάνια για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ).
Τα συγκεκριμένα νοσήματα αφορούν όλους τους σεξουαλικώς ενεργούς ανθρώπους, ακόμα και τους εφήβους που έχουν μόλις ξεκινήσει τη σεξουαλική τους ζωή.
Η ΕΔΑΕ, τονίζοντας πως δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος στιγματισμού των ατόμων που πάσχουν από τα νοσήματα αυτά, επισημαίνει πως πρόκειται για νοσήματα που αντιμετωπίζονται εύκολα και αποτελεσματικά από τον ειδικό γιατρό, που είναι ο Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος.
Προσθέτει επίσης, ότι και για τα νοσήματα αυτά, η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη, οπότε η ενημέρωση του πληθυσμού για τους τρόπους πρόληψης των ΣΜΝ είναι εξαιρετικά σημαντική.
«Τα τελευταία χρόνια, παρατηρούμε μια σημαντική αύξηση των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων, κυρίως της σύφιλης και της βλεννόρροιας. Στα κονδυλώματα, παρατηρείται μείωση της συχνότητάς τους μόνο στις χώρες αυτές όπου εφαρμόζεται σε μεγάλη κλίμακα ο εμβολιασμός έναντι της λοίμωξης από τον Ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (Human Papillomavirus – HPV).
Η πρόσφατη, στην Ελλάδα, επέκταση του δωρεάν εμβολιασμού για τον HPV –εκτός από τα κορίτσια– και στα αγόρια 9-18 ετών, μπορεί να συμβάλει στη μείωση των κονδυλωμάτων και στη χώρα μας», ανέφερε η Καθηγήτρια Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας από την Α’ Κλινική Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων του νοσοκομείου «Αντρέας Συγγρός» και Ταμίας της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) Ηλέκτρα Νικολαΐδου.
Πρόσθεσε ότι «τα ΣΜΝ αφορούν όλο τον σεξουαλικώς ενεργό πληθυσμό, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου ή συμπεριφοράς. Γι’ αυτό εμείς, ως ΕΔΑΕ, διεξάγουμε αυτήν την καμπάνια γιατί θεωρούμε ότι πρέπει να αφυπνίσουμε το κοινό. Μάλιστα, καθώς παρατηρούμε ότι ο μέσος όρος ηλικίας έναρξης της σεξουαλικής ζωής μειώνεται, είναι ουσιώδες να ενημερώσουμε και να προφυλάξουμε ειδικότερα τους νέους μας».
Η καμπάνια κάνει αναφορά στις συχνότερες ασθένειες που μεταδίδονται σεξουαλικά, όπως κονδυλώματα, έρπης, τέρμινθος κλπ, και παραπέμπουν στον ειδικό γιατρό, τον δερματολόγο – αφροδισιολόγο.
Μηνύματα όπως «Κονδυλώματα – Δεν είναι πέτρωμα. Έρπης – Δεν είναι πλανήτης. Τέρμινθος – Δεν είναι ελληνικό νησί. Άγνωστες λέξεις; Χρειάζεσαι Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο. Όχι λεξικό» εμφανίζονται ήδη σε αφίσες στο Μετρό, ακούγονται από τα ερτζιανά με ραδιοφωνικό σποτ και βρίσκονται στα social media – Facebook, Instagram και Tik Tok – μέσω των οποίων θα φτάσει ψηφιακά σε όλη την επικράτεια με posts, reels και stories.
Η καμπάνια θα βρεθεί και στο Pride, καθώς ενημερωτικό έντυπο θα φτάσει σε 8.000 αποδέκτες.
Επίσης, στο πλαίσιο της καμπάνιας, θα σταλεί:
- Ενημερωτικό έντυπο και αφίσα σε όλα τα μεγάλα Νοσοκομεία της χώρας.
- Ενημερωτικό υλικό στις αίθουσες αναμονής στα ιατρεία των Δερματολόγων – Αφροδισιολόγων.
- Ενημερωτικό υλικό στους φοιτητές αλλά και στο προσωπικό Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.
Η καμπάνια, που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, θα φιλοξενηθεί επίσης, σε τηλεοπτική και ραδιοφωνική εκπομπή με συνέντευξη του Προέδρου και της Ταμία του ΔΣ της ΕΔΑΕ.
Όπως τονίζει η κα Νικολαΐδου, «Η έγκαιρη προσέλευση στον ειδικό γιατρό, τον Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο, οδηγεί στη γρήγορη διάγνωση και αντιμετώπιση των ΣΜΝ και συμβάλλει τόσο στην αποκατάσταση της υγείας του ασθενούς, όσο και στη μείωση της μετάδοσής τους».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις