Αφροδίτη Κτενά: Ο νόμος Κεραμέως μετατρέπει το Πανεπιστήμιο σε επιχείρηση, υποσκάπτει την ποιότητα των υπηρεσιών
Η ιδιωτική εκπαίδευση έχει τα καλά της, αλλά είναι για πολύ λίγους, τονίζει η Αφροδίτη Κτενά του ΚΚΕ, που «απέμεινε μόνο να υπερασπίζεται το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης». «Σπούδασα στην Αμερική. Είμαι προϊόν ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ξέρω πολύ καλά ότι πάρα πολύ λίγοι μπορούν να σπουδάσουν».
Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που κάνει αντιπολίτευση από τη μεριά των συμφερόντων του λαού, τονίζει η Αφροδίτη Κτενά υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, λέγοντας χαρακτηριστικά πως τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης «ουσιαστικά είναι συμπολίτευση. Κάνουν κάτι σαν brainstorming».
Καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ η κυρία Κτενά που σπούδασε στις ΗΠΑ εστιάζει στο θέμα του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης και εξηγεί την επικινδυνότητα της αναθεώρησης τους άρθρου 16 για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. «Όταν κάτι το εμπορευματοποιείς ανοίγεις το δρόμο για πολλές ταχύτητες και πολλές ποιότητες, λέει χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η ποιότητα των σπουδών θα εξαρτάται από την τσέπη της οικογένειας.
Δριμεία κριτική ασκεί και στον νόμο Κεραμέως που, όπως λέει, ήρθε να ολοκληρώσει το έργο των αντιλαϊκών πολιτικών που ασκούνται διαχρονικά και «αφαίρεσε τις ασφαλιστικές δικλείδες για το δημόσιο χαρακτήρα του Πανεπιστημίου», μιλώντας για ΑΕΙ «επιχειρήσεις» που θα λειτουργούν με βάση την επίτευξη κέρδους επενδύοντας μόνο σε ότι φέρνει λεφτά και υποβαθμίζοντας κρίσιμες υπηρεσίες, πχ τις φοιτητικές εστίες, που δεν αποφέρουν οικονομικό όφελος.
«Μόνο το ΚΚΕ έχει απομείνει να προασπίζεται το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Όλα τα άλλα κόμματα το συζητάνε…» λεει με νόημα η κυρία Κεραμέως που χρεώνει στα υπόλοιπα κόμματα της Αντιπολίτευσης υποχωρητική και συμβιβαστική στάση και σε ότι αφορά τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.
Οι γειτονιές μαζεύονται και διώχνουν τα κοράκια από τα σπίτια. Δεν σώζονται δυστυχώς. Αλλά δείχνουμε το δρόμο της σύγκρουσης με αυτήν την πολιτική για να αναγκαστούν να λάβουν μέτρα ανακούφισης.
Για τα κόμματα της αντιπολίτευσης: Μόνο το ΚΚΕ κάνει αντιπολίτευση για το λαό
«Σε αυτές τις εκλογές κρίνεται ποιος θα κάνει αντιπολίτευση. Και όταν λέμε αντιπολίτευση εννοούμε και μέσα και έξω από τη Βουλή» τονίζει η κυρία Κτενά, σημειώνοντας ότι μόνο το ΚΚΕ παλεύει για τα συμφέροντα του λαού.
«Και τα άλλα κόμματα έκαναν αντιπολίτευση αλλά όχι από τη μεριά των εργαζομένων. Καταθέσαμε τροπολογία για την κατάργηση του ΦΠΑ σε είδη λαϊκής κατανάλωσης αλλά και του ΕΝΦΙΑ. Δεν στηρίχθηκε από κανένα κόμμα. Αντίθετα υπήρχε κόντρα μεταξύ των άλλων κομμάτων για το πως θα μοιραστούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτό όμως αφορά τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Το κόστος των επενδύσεων αυτών θα επιστρέψει στον λαό».
Για τον ΣΥΡΙΖΑ: Διέψευσε τις προσδοκίες του λαού
Ερωτηθείσα για τον ΣΥΡΙΖΑ και για το αν είναι κόμμα της Αριστεράς η κ. Κτενά απαντά: «Δεν είναι θέμα αυτοπροσδιορισμού η πρόοδος ή η Αριστερά. Κρίνεσαι εκ τους αποτελέσματος. Με βάση τον τρόπο που πολιτεύεσαι, αντιπολιτεύεσαι και κυβερνάς».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κριθεί. Έχει κυβερνήσει. Είναι το κόμμα που έφερε το τρίτο μνημόνιο και το υλοποίησε. Διέψευσε τις προσδοκίες και τις ελπίδες μιας μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας ό,τι μπορεί να αλλάξει κάτι με μία κυβέρνηση που αυτοπροσδιορίζεται ως προοδευτική Αριστερή» υπογραμμίζει.
Για συνεργασία με τα άλλα κόμματα: Δεν υπάρχει έδαφος
Δεν θεωρεί ότι υπάρχει έδαφος συνεργασίας του ΚΚΕ με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ξεκαθαρίζει η κυρία Κτενά και φέρνει ως παράδειγμα το μεγάλο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
«Όλα τα κόμματα, είτε ΝΔ, είτε ΠΑΣΟΚ, είτε ΝΔ με ΠΑΣΟΚ, είτε ΣΥΡΙΖΑ με ΑΝΕΛΛ κυβέρνησαν. Και έβαλαν το λιθαράκι τους για να χάσει ο κόσμος τα σπίτια του» λέει η υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ. «Η ειδοποιός διαφορά είναι ποιους υπερασπίζεσαι όταν ασκείς αντιπολίτευση. Όλοι αυτοί λένε απέναντι στο πρόβλημα να δούμε τι μπορούμε να νομοθετήσουμε. Δίνουν σε κάποιους το καλαμάκι για να αναπνεύσει κάτω από το νερό. Αυτή δεν είναι αντιπολίτευση. Είναι συμπολίτευση. Είναι brainstorming».
Το ΚΚΕ στηρίζει τη δυναμική μαχητική αντίδραση. «Οι γειτονιές μαζεύονται και διώχνουν τα κοράκια από τα σπίτια. Δεν σώζονται δυστυχώς. Αλλά δείχνουμε το δρόμο της σύγκρουσης με αυτήν την πολιτική για να αναγκαστούν να λάβουν μέτρα ανακούφισης».
Για την αναθεώρηση του άρθρου 16: Για να σπουδάσεις κριτήριο θα είναι η τσέπη
Για το θέμα της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος που θέλει η ΝΔ και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, η κ. Αφροδίτη Κτενά είναι κατηγορηματικά αρνητική.
Μάλιστα με το Χαρβαρντ να αναφέρεται πολύ συχνά στο δημόσιο διάλογο, η κυρία Κτενά αφήνοντας άλλη μια αιχμή για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα σημειώνει «το Χάρβαρντ που ακόμη και ο κ. Τσίπρας είπε πως δεν θα έλεγε όχι, έχει θεόκλειστες τις πόρτες του για τη μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών φοιτητών».
«Αυτό που δεν ξέρει ο κόσμος είναι ότι οι φοιτητές είναι φορτωμένοι με τεράστια δάνεια και δεν ξέρουν πως θα τα αποπληρώσουν. Και πιάνουν την πρώτη τους δουλειά με κριτήριο να αποπληρώσουν τα δάνεια. Αυτό θέλουμε για τη χώρα μας; Αυτού του είδους την τριτοβάθμια εκπαίδευση ονειρεύονται;»
Η ίδια τονίζει πως «μόνο το ΚΚΕ έχει μείνει να προασπίζεται το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Πρέπει όλα τα παιδιά να έχουν πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο»
Για το «νόμο Κεραμέως»: Τα Πανεπιστήμια οργανώνονται με δομές επιχείρησης
Η κ. Κτενά εξηγεί επίσης γιατί το ΚΚΕ αντιδρά και στο «νόμο Κεραμέως». Σημειώνει ότι «το περασμένο καλοκαίρι αφαιρέθηκε κάθε δικλείδα ασφαλείας για το δημόσιο χαρακτήρα των ΑΕΙ».
Υποστηρίζει ότι τα ιδρύματα πλέον οργανώνονται με δομές επιχείρησης: «Τα συμβούλια διοίκησης είναι διοίκηση επιχείρησης». Σύμφωνα με την ίδια πλέον τα πανεπιστήμια στην προσπάθεια τους να βγάλουν κέρδη θα «υποσκάπτουν την ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών. Αν ένα μεταπτυχιακό με δίδακτρα φέρνει κέρδη, τότε χρήματα θα δοθούν για αυτό όχι για παράδειγμα στη φοιτητική στέγη που δεν αποφέρει οικονομικό όφελος», λέει.
Για πράσινη μετάβαση: Το μαχαίρι κόβει ψωμί αλλά σκοτώνει κιόλας
Υπέρ των πράσινων τεχνολογιών, της τεχνολογίας συνολικά και κάθε εξέλιξης της επιστήμης, δηλώνει το ΚΚΕ, σύμφωνα με την υποψήφια βουλευτή.
«Φυσικά θεωρούμε ότι οι πράσινες τεχνολογίες είναι κάτι πάρα πολύ θετικό. Μπορούν να συμβάλλουν στη λύση πολλών προβλημάτων της ανθρωπότητας σήμερα, Αλλά ξέρετε όπως λέω καμιά φορά: Το μαχαίρι κόβει ψωμί αλλά σκοτώνει κιόλας. Δεν είναι το θέμα το εργαλείο, αλλά ποιος το κρατάει και τι θέλει να πετύχει με αυτό», τονίζει και μεταφέρει τη θέση του κομμουνιστικού κόμματος: «Η Ε.Ε. και οι αστικές κυβερνήσεις που στηρίζουν αυτή την πολιτική θεωρούν ότι οι επενδύσεις στις πράσινες τεχνολογίες και στις ψηφιακές τεχνολογίες είναι ένας τρόπος να βρουν κερδοφόρα διέξοδο κεφάλαια που έχουν συσσωρευτεί και δεν μπορούν να μπουν στην παραγωγή. Για αυτό έχει φτιαχτεί αυτό το πλαίσιο των πολιτικών της πράσινης μετάβασης για να κερδίσουν πάλι οι όμιλοι. Ο στόχος λοιπόν δεν είναι το περιβάλλον γιατί βλέπουμε πόσο αλόγιστα γίνεται αυτή η επέκταση και ανάπτυξη των πράσινων τεχνολογιών. Κανένας σχεδιασμός. Οποιος δώσει μια καλή προσφορά εγκαθιστά ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά κτλ. Δεν είναι αυτό πράσινη ανάπτυξη».
Για το 8% του ΚΚΕ: Δεν είναι μία ψήφος του καναπέ
«Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι δύσκολη ψήφος. Δεν είναι μία ψήφος του καναπέ», επισημαίνει η κ. Κτενά όταν ερωτάται για το αν τελικά μόνο το 8% που ψήφισε ΚΚΕ διεκδικεί αντίσταση.
«Το ΚΚΕ με το κάλεσμα του λέει: Οργανωθείτε παντού όπου ζει κι εργάζεται ο λαός. Δηλαδή οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι μισθωτοί, οι μικρομεσαίοι. Οργανωθείτε για να ασκήσουμε μαχητική λαϊκή αντιπολίτευση». Σύμφωνα με την ίδια: «Αυτό προϋποθέτει ότι κάποιος μέσα του έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα ριζοσπαστικοποίησης. Δηλαδή ότι ο ίδιος πιστεύει ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν και για να αλλάξουν πρέπει κι αυτός να συμμετάσχει στην ίδια διαδικασία».
- Πούκι: «Να πάρουμε κάτι θετικό με Ελλάδα – Είναι σημαντικό να σπάσουμε το αρνητικό σερί»
- «Αλ Τσαντίρι Νιουζ» με τον Λάκη Λαζόπουλο: Το νέο τρέιλερ πριν από την πρεμιέρα
- Νέα συνέντευξη Τύπου δικηγόρων και πραγματογνωμόνων για τα Τέμπη
- Αμαλιάδα: «Δεν θα καλύπτω εγώ τους πάντες, θα πω τα πράγματα με το όνομά τους» λέει η Ειρήνη
- Δημήτρης Παπαχρήστος: «Το Πολυτεχνείο ανήκει σε όσους συνεχίζουν να αγωνίζονται»
- Παπανδρέου: Το Πολυτεχνείο σηματοδοτεί την ανάγκη διαρκούς περιφρούρησης των δημοκρατικών θεσμών