Στην Αθήνα συνεχίζεται ο καβγάς για τη Θράκη – Η Άγκυρα κρατά αποστάσεις – Τα τουρκικά ΜΜΕ καταγράφουν «απειλές»
Διπλωμάτες και αναλυτές με εμπειρία στα ελληνοτουρκικά υπογραμμίζουν την ανάγκη να πέσουν οι τόνοι, καθώς βλέπουν μία αξιοποίηση του ζητήματος που θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις και στο διάλογο.
Με ανησυχία παρακολουθούν διπλωμάτες (όχι μόνο στην Αθήνα), ακαδημαϊκοί και αναλυτές την προεκλογική αντιπαράθεση, έως και εργαλειοποίηση του ζητήματος της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης. Και αναγνωρίζουν την ανάγκη να πέσουν οι τόνοι στο ζήτημα «Θράκη».
Με το ζήτημα έχουν αρχίσει να ασχολούνται – όπως ήταν φυσικό – τα τουρκικά ΜΜΕ. Ακσάμ, Σοζτζού, Χουριέτ, Τουρκιγιέ, είναι μερικές μόνο από τις εφημερίδες που αναφέρονται με αιχμή τις δηλώσεις της ΝΔ και πιο συγκεκριμένα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ντόρας Μπακογιάννη σε «απειλές» προς την «τουρκική μειονότητα» της Θράκης.
Ενδεχόμενο μελλοντικής αξιοποίησης
Διπλωμάτες και αναλυτές με εμπειρία στα ελληνοτουρκικά υπογραμμίζουν την ανάγκη να πέσουν οι τόνοι, καθώς βλέπουν μία αξιοποίηση του ζητήματος που θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις και στο διάλογο.
Μητσοτάκης: Να κάνουν δήλωση οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ
Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε και την Τρίτη σε συνέντευξη του (STAR) τον ισχυρισμό ότι «σε αυτές τις εκλογές το τουρκικό Προξενείο έκανε πολύ σκληρές παρεμβάσεις υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων. Συγκεκριμένα, δύο υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη και την Ροδόπη».
Υποστήριξε δε ότι «ένας τρόπος υπάρχει -και δεν θέλω να δώσω συνέχεια στο θέμα αυτό- αλλά ένας τρόπος υπάρχει να κλείσει το θέμα, να κλείσει αύριο. Και αυτός είναι να κάνουν μια απλή δήλωση οι δύο υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ: ότι είναι Έλληνες μουσουλμάνοι πολίτες, οι οποίοι σέβονται τη Συνθήκη της Λωζάννης και προφανώς θέλουν να εκπροσωπήσουν όλους τους συμπολίτες τους, ανεξαρτήτως θρησκεύματος».
ΣΥΡΙΖΑ: Για τον Κατραντζή τι λέτε;
Σηκώνοντας το γάντι ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε με την εκπρόσωπο του κόμματος, Πόπη Τσαπανίδου να αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Δημοκρατίας», «σχετικά με τις δηλώσεις του υποψηφίου βουλευτή της ΝΔ κ. Κατραντζη σε Τουρκική εφημερίδα, όπου αναφερόμενος στη Μουσουλμανική μειονότητα μιλά για Τούρκους της Δυτικής Θράκης, αποδεικνύει την απύθμενη υποκρισία της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη». Και πρόσθεσε ότι «η μόνη του έγνοια είναι να εκφοβίσει Έλληνες πολίτες για λίγες χιλιάδες ψήφους και να αποφευχθεί η ουσιαστική συζήτηση για το οικονομικό του πρόγραμμα και την καταστροφική διαχείριση του εθνικού συστήματος υγείας από την κυβέρνηση του».
Οι δηλώσεις Κατραντζή έγιναν στην εφημερίδα «Gundem» στην οποία ανέφερε χαρακτηριστικά «ως Τούρκοι της Δυτικής Θράκης έχουμε σοβαρά προβλήματα. Υπάρχουν προβλήματα που περίμεναν λύση εδώ και καιρό».
Με όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις να σημειώνουν το φαύλο κύκλο της αντιπαράθεσης.
Βενιζέλος: Αν οι ψήφοι της μειονότητας είχαν κατευθυνθεί στη ΝΔ θα υπήρχε η ίδια αντίδραση;
Στο ζήτημα της αντιπαράθεσης ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ με αιχμή τους υποψήφιους της Κουμουνδούρου στη Θράκη, αναφέρθηκε και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος (ΕΡΤ) σημειώνοντας ότι το ζήτημα μπήκε στο προεκλογικό σκηνικό «ως μη όφειλε».
Αναρωτήθηκε «εάν οι ψήφοι της μειονότητας είχαν κατευθυνθεί στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, θα υπήρχε η ίδια αντίδραση;» και επεσήμανε ότι «κατά καιρούς έχουμε οργανωμένη, ας το πούμε έτσι, μετάβαση ψήφων, προώθηση ψήφων προς διάφορα κόμματα στην περιοχή. Είναι ζητήματα τα οποία μας απασχολούν δεκαετίες, τα χειριζόμαστε με πολύ μεγάλη λεπτότητα και προσοχή και με βάση το Διεθνές Δίκαιο».
Ο Βενιζέλος έθεσε ερωτήματα δε αν έχει ελεγχθεί η εκλογική συμπεριφορά της μειονότητας της Θράκης τα τελευταία 50 χρόνια, σε όλη τη μεταπολίτευση, στις βουλευτικές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αν έχει συνεκτιμηθεί τι έχουν ψηφίσει κατά προτίμηση όλα αυτά τα χρόνια και υπογράμμισε ότι «υπάρχουν πάρα πολλές εναλλαγές, παραλλαγές, ότι υπάρχει ένα πρόβλημα και, εν πάση περιπτώσει, έχουμε αναρωτηθεί γιατί το ελληνικό κράτος εδώ και πολλές δεκαετίες, μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης, δέχτηκε να λειτουργεί ένα τουρκικό προξενείο εγκατεστημένο στην Κομοτηνή; Γιατί στην Κομοτηνή το τουρκικό προξενείο;»
Λεπτά και μακροχρόνιας εμβέλειας ζητήματα
«Εν πάση περιπτώσει, ας πάρουμε ορισμένες βασικές αρχές για να ξέρουμε πώς πρέπει να χειριζόμαστε τέτοιου είδους λεπτά και, θα έλεγα, μακροχρόνιας εμβέλειας ζητήματα.
Πρόκειται για Έλληνες πολίτες οι οποίοι πρέπει να απολαμβάνουν όλων των συνταγματικών τους δικαιωμάτων, όλων των δικαιωμάτων τους κατά το Διεθνές Δίκαιο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και κατά το Δίκαιο της ΕΕ» τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας την ανάγκη της συναίνεσης.
Κουτσούμπας: Αποπροσανατολισμός
Απάντηση για το ζήτημα της Θράκης έδωσε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας (ΕΡΤ), ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι γίνεται ένας «μεγάλος αποπροσανατολισμός».
Όπως είπε «έχει ανέβει πολύ ψηλά στη δημοσιότητα το θέμα, πιστεύω χωρίς να χρειάζεται, δεν υπήρχε λόγος. Και μόνο για το γεγονός ότι πάντα, είναι γνωστό τοις πάσι σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στους κατοίκους της Θράκης και της Βόρειας Ελλάδας ότι πάντα, εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες, το τουρκικό προξενείο, η τουρκική άρχουσα τάξη και οι κυβερνήσεις έκαναν παρεμβάσεις και προσπαθούσαν να αξιοποιήσουν τη μειονότητα στα δικά τους παιχνίδια, τα αστικά παιχνίδια».
Σημείωσε δε ότι «δυστυχώς και από τη μεριά μας, μια σειρά κυβερνήσεις και στο παρελθόν, η άρχουσα τάξη χρησιμοποιεί τη μειονότητα πάλι σε αντίστοιχα παιχνίδια. Θα πρέπει να σταματήσει αυτή η ιστορία. Οι μειονότητες πρέπει να είναι γέφυρες φιλίας, αλληλεγγύης, κατανόησης ανάμεσα στους λαούς και δεν μπορεί να είναι ένα εργαλείο, να εργαλειοποιούνται για άλλα συμφέροντα που είναι ενάντια στα συμφέροντα των λαών».
Σταθερά η Τουρκία στα ελληνικά ΜΜΕ
Στην παρέμβαση του στο διεθνές συνέδριο για τα 100 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης, που οργάνωσαν τη Δευτέρα και την Τρίτη, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ΕΛΙΑΜΕΠ, ο πρέσβης ε.τ και επικεφαλής της ελληνικής ομάδας των διερευνητικών, αν και δεν άγγιξε το ζήτημα της μειονότητας, σημείωσε ωστόσο το ρόλο τόσο της ρητορικής των πολιτικών όσο και των ΜΜΕ στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας. Αναγνωρίζοντας ότι το θέμα Τουρκία υπάρχει σταθερά και συνήθως όχι με θετική χροιά.
- Λακωνία: Σορός άντρα εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς στη Σκάλα
- Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Γερμανία: Ο Πιστόριους δεν θα διεκδικήσει το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου – Προτείνει Σολτς
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Μια αλλαγή που ανατρέπει το σκηνικό