Ναυάγιο στην Πύλο: Με δάκρυα στα μάτια γιατρός στην Καλαμάτα – Συγκλονίζει η μαρτυρία του
«Τους έδωσα να πάρουν τηλέφωνο τους δικούς τους στην Αίγυπτο», περιγράφει με δάκρυα στα μάτια.
- Έκρηξη στους Αμπελόκηπους: Απολογείται το απόγευμα η 33χρονη τραυματίας που κατηγορείται για τρομοκρατία
- Ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας στο Νευροκόπι - Στους -9 ο υδράργυρος
- Tζέιμς Μποντ; Όχι ακόμη! Η κατάρα του 007 φέρνει καθυστερήσεις
- Έρευνα: Πόσο χρόνο θέλει η καρδιά για να «αναρρώσει» από όταν κόψεις το κάπνισμα
Ασύλληπτη είναι η τραγωδία στα ανοιχτά της Πύλου, μετά το ναυάγιο με μετανάστες. Ο αριθμός των νεκρών παραμένει επίσημα στους 79 ενώ συνεχίζονται οι έρευνες. Πρόκειται για 78 άνδρες και μία γυναίκα ενώ οι διασωθέντες είναι 104, ηλικίας 16-41 ετών.
Ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας και γραμματέας των νοσοκομειακών γιατρών Μεσσηνίας, Μανώλης Μάκαρης, που περιέθαλψε διασωθέντες μίλησε στους δημοσιογράφους και με δάκρυα στα μάτια αφηγήθηκε ότι έδωσε το κινητό του σε έναν διασωθέντα για να μιλήσει με συγγενείς του στην Αίγυπτο.
Ο αριθμός του στη συνέχεια κυκλοφόρησε μεταξύ των αλλοδαπών με αποτέλεσμα να δεχτεί αμέτρητες κλήσεις από αγνώστους, που αγωνιούν για τους δικούς τους.
«Εγώ να σας πω, αυτό που με συγκίνησε πάρα πολύ ήταν όταν έδωσα το κινητό μου τηλέφωνο για να πάρουν και να μιλήσουν με την οικογένειά τους στην Αίγυπτο. Αυτό…», είπε αρχικά.
Όταν ρωτήθηκε για τον μεγάλο αριθμό παιδιών που λέγεται ότι ήταν στα αμπάρια του πλοίου, απάντησε: «Εγώ ρώτησα έναν ασθενή ο οποίος μου είπε για έναν μεγάλο αριθμό παιδιών. Τον ρώτησα αν είναι 100 και μου είπε “είναι κάπου εκεί”».
Στέλνουν φωτογραφίες των συγγενών τους
Σύμφωνα με τον κ. Μάκαρη, στο νοσοκομείο της Καλαμάτας νοσηλεύονται μέχρι στιγμής 30 πρόσφυγες και μετανάστες και η κατάσταση τους είναι σχετικά καλή.
«Ελέγχονται τα προβλήματά τους. Κάποιοι έχουν πνευμονίες, κάποιοι άλλοι έχουν συνολική κατάπτωση, κάποιοι άλλοι έχουν διάφορα προβλήματα, επειδή έπαθαν πνευμονία εξ εισροφήσεως. Τα προβλήματά τους είναι αναμενόμενα, με αυτά που τράβηξαν οι άνθρωποι. Κυρίως το ψυχολογικό τους είναι το μεγάλο πρόβλημα κι αυτό που ζητάνε εναγωνίως είναι να επικοινωνήσουν με τους οικείους τους», επισήμανε.
Ο ίδιος χαρακτήρισε συγκλονιστικά τα μηνύματα που λαμβάνει στο κινητό του από συγγενείς που ψάχνουν επιβαίνοντες στο αλιευτικό. Κάποιοι του στέλνουν φωτογραφίες και παραθέτουν στοιχεία ρωτώντας τον αν έχει δει τον συγγενή τους τον οποίο αναζητούν.
Την ίδια ώρα, δέχεται συνεχείς κλήσεις από άγνωστους αριθμούς που καλούν από χώρες όπως η Συρία και το Πακιστάν, από ανθρώπους που αγωνιούν για την τύχη των δικών τους. «Μου έχουν στείλει φωτογραφίες» ρωτώντας «αν τους έχουμε δει».
«Οι άνθρωποι ήταν σοκαρισμένοι, εμείς κοιτάζαμε το ιατρικό τους θέμα, προσπαθούσαμε μέσω εφαρμογής στο κινητό να επικοινωνήσουμε γιατί δεν μιλούσαν άλλη γλώσσα παρά μόνο αραβικά, οπότε ρωτούσαμε μέσω εφαρμογής να μας δώσουν κάποιες πληροφορίες αν πονάνε αν έχουν δύσπνοια, πώς νιώθουν, αν έχουν κρυάδες. Κάποιοι είχαν υποθερμία, αλλά γενικώς η κατάστασή τους είναι σταθερή και ελεγχόμενη», ανέφερε και προσέθεσε ότι χρειάζεται επειγόντως να σταλούν διερμηνείς που γνωρίζουν αραβικά ώστε να επικοινωνήσει με τους ανθρώπους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις