Ναυάγιο στην Πύλο: Σκηνές αρχαίας τραγωδίας από τους συγγενείς των θυμάτων που επέβαιναν στο «πλοίο θανάτου»
Στο λιμάνι έφτασε και ένας Σύρος, ο Kassam Abozeed, ο οποίος έδειχνε την φωτογραφία της γυναίκας του στις Αρχές και τους δημοσιογράφους με την ελπίδα να έχει νέα της.
- Βίντεο ντοκουμέντο λίγο μετά τη δολοφονία της Ράνιας στην Κρήτη - «Σκότωσα τον πατέρα μου» έλεγε ο δράστης
- Οι «must» προορισμοί για τα Χριστούγεννα - Ποιες περιοχές μαγνητίζουν το ενδιαφέρον
- «Συνεργαζόταν με Τούρκους για να με σκοτώσουν» - 10 μέρες σχεδίαζε τη δολοφονία του 52χρονου ο δράστης
- Χειμώνιασε για τα καλά: Βροχές και χιόνια στα ορεινά, πτώση της θερμοκρασίας
Γροθιά στο στομάχι οι φωτογραφίες από τους επιζώντες του πολύνεκρου ναυαγίου προσφύγων ανοιχτά της Πύλου ενώ συγκλονίζουν οι συγγενείς όσων επέβαιναν στο «πλοίο θανάτου», οι οποίοι έσπευσαν στην Καλαμάτα αναζητώντας τους δικούς τους ανθρώπους.
Άνθρωποι από Ιταλία, Αίγυπτο και άλλες χώρες βρίσκονται στο λιμάνι της Καλαμάτας, ψάχνοντας πληροφορίες που θα τους βοηθήσουν να εντοπίσουν τους συγγενείς τους, μεταξύ των διασωθέντων.
Στο λιμάνι έφτασε και ένας Σύρος, ο Kassam Abozeed, ο οποίος έδειχνε την φωτογραφία της γυναίκας του στις Αρχές και τους δημοσιογράφους με την ελπίδα να έχει νέα της.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στο μοιραίο πλοίο επέβαιναν η σύζυγός του Israa και ο αδερφός της.
Οι διασωθέντες, που δεν έχουν διακομιστεί στο Νοσοκομείο της πόλης, πέρασαν το βράδυ στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, που έχει δημιουργηθεί μπροστά από το λιμάνι της Καλαμάτας.
Κάποιοι από τους διασωθέντες που φιλοξενούνται στον ειδικό χώρο, αναμένεται μετά απο διαλογή και έλεγχο να μεταφερθούν σε άλλη δομή φιλοξενίας σήμερα το απόγευμα ή αύριο το πρωί.
Εκτός απο την ταυτοποίηση τους, οι αρμόδιοι φορείς ελέγχουν τους διασωθέντες ως προς την κατάσταση της υγείας τους, ώστε να αποφασίσουν την μεταφορά ή την νοσηλεία τους στο Νοσοκομείο.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ έφτασαν συνολικά από το λιμάνι της Καλαμάτας προσήλθαν στο Νοσοκομείο 34 άτομα και από αυτά τα 28 παραμένουν στο Νοσοκομείο των οποίων η κατάσταση της υγείας τους είναι σταθερά βελτιούμενη, ενώ ένα άτομο είναι πιο σοβαρά αλλά δεν υπάρχει κίνδυνος για την ζωή του.
Τέσσερα άτομα πήραν εξιτήριο. Τα άτομα ηλικίας 16 έως 49 ετών που νοσηλεύονται παρουσιάζουν πυρετό, αφυδάτωση και άλλα παθολογικά προβλήματα.
«Δεν ξέρω αν ζει»
«Ίσως πνίγηκε, ίσως είναι ζωντανός, δεν ξέρω ακόμα, αληθινά ελπίζω να είναι ζωντανός», λέει συγκρατώντας τα δάκρυά του ο Μοχάμεντ ο οποίος αναζητά τον αδερφό του.
Μία φωτογραφία που βρήκε στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης έκανε το αίμα του να παγώσει.
Στην φωτογραφία δεν είναι καθαρό το πρόσωπο, αλλά ο άντρας που είναι στο έδαφος του θυμίζει τον αδερφό του.
Ήταν ένα ταξίδι που οι δουλέμποροι είχαν στήσει καλά, με μια ταρίφα πανάκριβη. Ο δικός του αδερφός έδωσε όσα είχε και δεν είχε. Πλήρωσε το εισιτήριο της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη 4.000 δολάρια.
«4.000 δολάρια. Ήταν δύο πλοία το πρώτο είχε 760 άτομα, ξεκίνησαν μία Παρασκευή πρωί περίπου στις 2 ήταν 5 ημέρες στην θάλασσα».
Στο ταξίδι μαζί με τον αδερφό του, ο Μοχάμεντ είχε και έναν φίλο τους μαζί και ψάχνει έστω κάποιο σημείο επαφής με αυτόν για να μάθει τι απέγινε ο αδερφός του.
«Ήταν ο αδερφός μου και ο φίλος του, τους πήραν τα κινητά δεν είχαν ίντερνετ, πήραν τα κινητά τους και τους τα έκλεισαν αυτά ξέρω».
Τους έχετε δει;
Ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας και γραμματέας των νοσοκομειακών γιατρών Μεσσηνίας Μανώλης Μάκαρης, που περιέθαλψε διασωθέντες έχει δεχτεί πολλά τηλεφωνήματα και μηνύματα από άγνωστους αριθμού που αγωνιούν για τους δικούς τους.
«Υπήρχε καταιγισμός τηλεφωνημάτων και φωτογραφιών που μου έστελναν συγγενείς των αγνοουμένων με την ελπίδα μήπως γνωρίζω αν ζουν. Έμαθα ότι πολλοί ήταν από το ίδιο χωριό. Αυτό που μου έλεγαν στα μηνύματα είναι αν έχω δει αυτά τα παιδιά».
Όσον αφορά τους διασωθέντες και αυτοί αγωνιούν γιατί μαζί τους ταξίδευαν και μέλη των οικογενειών τους. Όπως αναφέρει ο κ. Μάκαρης κάποιοι από τους διασωθέντες που περιέθαλψε του ζήτησαν το τηλέφωνό του για να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους.
«Μου είπαν ότι επέβαιναν 750 άτομα» είπε. «Το πρώτο πράγμα που ήθελαν ήταν να μιλήσουν με τους οικείους τους».
Οι νεκροί
Σύμφωνα με πληροφορίες του Λιμενικού ο επίσημος αριθμός των νεκρών είναι 78 και όχι 79 όπως είχε αναφερθεί αρχικά. Από τους διασωθέντες, οι 47 είναι Σύροι, οι 43 Αιγύπτιοι, οι 12 Πακιστανοί και οι 2 Παλαιστίνιοι. Ανάμεσά τους υπάρχουν και 10 ανήλικοι, 5 Αιγύπτιοι και 5 Σύροι.
Δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί εάν ο οδηγός του σκάφους βρίσκεται μεταξύ των αγνοούμενων, καθώς οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες. Ωστόσο σύμφωνα με την μαρτυρία της ακτιβίστριας που πρώτη επικοινώνησε με τους πρόσφυγες πριν το ναυάγιο, φαίνεται πως οι επιβάτες της είπαν ότι ο οδηγός του σκάφους το είχε εγκαταλείψει και έτσι δεν μπορούσαν να κατευθυνθούν προς την Ιταλία καθώς δεν ήξεραν προς τα πού να κινηθούν.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις