Ιταλία: Οι δήμοι θα μπορούν να μειώνουν τα όρια ταχύτητας για περιορισμό της ρύπανσης
Το όριο ταχύτητας είναι σήμερα τα 130 χιλιόμετρα τη ώρα για τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους και τα 110 χλμ/ώρα σε μικρότερους οδικούς άξονες.
Νέοι κανόνες που τίθενται σε ισχύ αυτή την εβδομάδα επιτρέπουν στις τοπικές αρχές της Ιταλίας να περιορίζουν τα όρια ταχύτητας στους δρόμους σε περιοχές με υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση.
Η νέα νομοθεσία προβλέπει μείωση προσωρινό ή μόνιμο περιορισμό της μέγιστης ταχύτητας «σε περιπτώσεις που υπάρχει ανάγκη περιορισμού των εκπομπών από την κυκλοφορία των οχημάτων σχετικά με τα επίπεδα ρύπων στον αέρα».
Το όριο ταχύτητας είναι σήμερα τα 130 χιλιόμετρα τη ώρα για τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους και τα 110 χλμ/ώρα σε μικρότερους οδικούς άξονες.
Τον περασμένο μήνα όμως ο υπουργός Μεταφορών Ματέο Σαλβίνι δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης του ορίου στα 150 χλμ/ώρα.
Οι νέοι κανόνες, σχολιάζει το Reuters, ίσως βοηθήσουν την Ιταλία να αποφύγει νέες κυρώσεις από την ΕΕ, η οποία έχει προσφύγει πολλές φορές κατά της χώρας λόγω παραβίασης των κοινοτικών περιβαλλοντικών κανόνων.
Στη Γερμανία, όπου δεν υπάρχει κανένας περιορισμός ταχύτητας στους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους, εξετάζονται σχέδια επιβολής ορίων με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, όμως η πρόταση συναντά αντιδράσεις.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος (UBA), η θέσπιση ορίου στα 120 χιλιόμετρα την ώρα θα μείωνε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 6,7 εκατομμύρια τόνους τον χρόνο.
Εκτός από καυσαέρια, τα οχήματα ρυπαίνουν και με άλλους τρόπους τον αέρα, καθώς απελευθερώνουν σωματίδια από τα φρένα και την τριβή των ελαστικών στο οδόστρωμα.
- Τύμπανα πολέμου
- Ουκρανία: Ρωσία και ΗΠΑ μάχονται για το πλεονέκτημα εν όψει της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ
- ΙΟΒΕ:Μείζον εθνικό πρόβλημα η μείωση και γήρανση του πληθυσμού – Αρνητικό το φυσικό ισοζύγιο σε 13 περιφέρειες
- Φαντασιώσεις, αποδράσεις και έρωτας: Όλα όσα γνωρίζουμε για το νέο άλμπουμ της Lady Gaga πριν κυκλοφορήσει
- Βασιλικές ίντριγκες, θεωρίες συνωμοσίας και μια «χαμένη» τιάρα ανεκτίμητης αξίας
- Υποθαλάσσια καλώδια: Στο «μάτι» των σαμποτέρ – Γιατί βρέθηκαν στο στόχαστρο