Στα 1,3 τρισ. δολάρια ο τζίρος της τεχνητής νοημοσύνης
Η ζήτηση έχει εκτιναχθεί παγκοσμίως μετά την κυκλοφορία του ChatGPT από την OpenAI στα τέλη του περασμένου έτους
- «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατόρθωμα» - Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Αλματώδη ανάπτυξη που θα οδηγήσει τα έσοδα των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην τεχνητή νοημοσύνη στα 1,3 τρισ. δολάρια από 40 δισ. δολάρια που ήταν το 2022 αναμένεται μέσα στην επόμενη δεκαετία. Πρόκειται για ιλιγγιώδες ποσό που πλησιάζει το ΑΕΠ ολόκληρης της Ισπανίας και δείχνει τη φρενίτιδα επενδύσεων και ενδιαφέροντος για ανάπτυξη από εταιρείες πάσης φύσεως, από την τεχνολογία μέχρι τις τράπεζες, τις κυβερνήσεις και την εκπαίδευση.
Ο κλάδος της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) θα μπορούσε να επεκταθεί με ρυθμό ετήσιο 42% στο διάστημα αυτών των 10 ετών. Κύριοι πυλώνες της ανάπτυξης αυτής αναμένεται ότι θα είναι πρώτα η ζήτηση για υποδομές που είναι απαραίτητες για την εκπαίδευση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης και στη συνέχεια οι τεχνολογικές συσκευές που χρησιμοποιούν μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης και άλλες σχετικές υπηρεσίες, σύμφωνα με νέα έκθεση των αναλυτών του Bloomberg Intelligence.
Το τμήμα cloud της Amazon.com, η μητρική της Google, η Alphabet Inc., η Nvidia και η Microsoft, η οποία έχει ήδη επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στο OpenAI, είναι πιθανό να είναι από τους μεγαλύτερους νικητές από την έκρηξη αυτή της τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με την ίδια έκθεση.
Ο μεγαλύτερος μοχλός αύξησης των εσόδων από την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται ότι θα προέλθει από τη ζήτηση για τις υποδομές που απαιτούνται για τη λεγόμενη εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Bloomberg Intelligence μόνο οι επενδύσεις αυτές εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 247 δισ. δολάρια έως το 2032, ποσό που ξεπερνά το ΑΕΠ της Ελλάδας. Ο κλάδος των ψηφιακών διαφημίσεων που θα δημιουργούνται και θα παρουσιάζονται με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται ότι θα δει τον ετήσιο τζίρο του να φτάνει τα 192 δισ. δολάρια μέχρι το 2032. Τα έσοδα από διακομιστές τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να φτάσουν τα 134 δισ. δολάρια, ανέφερε η έκθεση.
Εκρηξη
«Ο κόσμος είναι έτοιμος να δει μια έκρηξη ανάπτυξης στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης τα επόμενα 10 χρόνια που υπόσχεται να αλλάξει θεμελιωδώς τον τρόπο λειτουργίας του τεχνολογικού τομέα. (…) Η τεχνολογία (αυτή) πρόκειται να γίνει όλο και πιο ουσιαστικό μέρος των δαπανών πληροφορικής, των δαπανών για διαφημίσεις και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο καθώς αναπτύσσεται» δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας σύνταξης της εν λόγω έκθεσης, Μαντίπ Σίνγκ.
Η ζήτηση για τη λεγόμενη παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη έχει εκτιναχθεί παγκοσμίως μετά την κυκλοφορία του ChatGPT από την OpenAI στα τέλη του περασμένου έτους. Η νέα αυτή τεχνολογία υπόσχεται να αλλάξει τα πάντα. Χρησιμοποιεί μεγάλα δείγματα δεδομένων, που συλλέγονται συχνά από το Διαδίκτυο, για να μάθει πώς να απαντά σε ερωτήσεις και να δημιουργεί εικόνες. Με τον τρόπο αυτόν η τεχνολογία ΑΙ δημιουργεί ρεαλιστικές εικόνες και δίνει αληθοφανείς απαντήσεις που φαίνεται να προέρχονται από πραγματικό άτομο.
Φόβοι
Η ραγδαία εξέλιξη του ΑΙ έχει θορυβήσει κυβερνήσεις, εποπτικές αρχές και πολλές επαγγελματικές ομάδες που έχουν αρχίσει να ανησυχούν για την πιθανότητα παραπληροφόρησης ή κατάργησης πνευματικών δικαιωμάτων από τη χρήση της.
Ηδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει να παρουσιάσει νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα επιτρέπει την καλύτερη εποπτεία τεχνολογιών ΑΙ. Το πρόβλημα όμως είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη αναπτύσσεται πλέον τόσο γρήγορα που οι Αρχές συνήθως είναι ένα βήμα πιο πίσω ακόμα και στις περιορισμένες αυτές προς το παρόν προσπάθειες εποπτείας. Προειδοποιήσεις για το ΑΙ έχουν απευθύνει επίσης και στελέχη του τεχνολογικού – και όχι μόνο – κλάδου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις