Αμυγδαλιά: Πότε ψεκάζουμε για ακάρεα και κοκκοειδή
Συστάσεις από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου
- Η κάρτα που συνήθως οι οδηγοί λησμονούν να ανανεώσουν - Στα 200 ευρώ το πρόστιμο
- Κύκλοι ΣΥΡΙΖΑ για Κασσελάκη: Επιχειρεί με fake news να φτιάξει παράλληλο μηχανισμό εντός και εκτός κόμματος
- «Εβαζε μαξιλάρι στο πρόσωπο της αδελφής της και της έκοβε την ανάσα»
- Πόσο θωρακισμένη είναι η πολύπαθη Μάνδρα μετά από δύο πλημμύρες και δύο πυρκαγιές;
Η εμφάνιση των τετρανύχων διαπιστώθηκε στην αμυγδαλιά στους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας και αναμένεται στις καλλιέργειες των νομών Φθιώτιδας, Καρδίτσας και Τρικάλων.
Οι τετράνυχοι – ακάρεα είναι πολύ μικρά αραχνίδια κιτρινοκόκκινα ή κόκκινα τα οποία εγκαθίστανται στην επιφάνεια των φύλλων. Απομυζούν τους χυμούς από τα φύλλα με αποτέλεσμα αυτά να παίρνουν χρώμα κίτρινο – αργότερα κιτρινοκαστανό – τελικά ξηραίνονται και πέφτουν.
Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη των τετρανύχων.
Να γίνει άμεσα ψεκασμός στους αμυγδαλεώνες όπου διαπιστώνεται προσβολή από τους τετρανύχους με εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα
Άκουλους
Τα προσβεβλημένα φύλλα καρουλιάζουν την άνοιξη .Το θέρος αποκτούν μία αργυρόχροη όψη που μπορεί να καλύψει και όλη την επιφάνεια του φυλλικού ελάσματος .Τα προσβεβλημένα δένδρα χάνουν τη ζωτικότητά τους και τα προσβεβλημένα φύλλα πέφτουν πρόωρα.
Να γίνει άμεσα ψεκασμός στους αμυγδαλεώνες όπου διαπιστώνεται προσβολή από το Άκουλους σε συνδυασμό με την καταπολέμηση των τετρανύχων με εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα όπως: paraffin oil, fatty acid potassium salt. κ.α.
Κοκκοειδή – Ψώρες
Νεαρές έρπουσες προνύμφες βρέθηκαν πάνω σε νεαρούς κλαδίσκους και κλάδους σε αμυγδαλιές στους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας από τα πιο πάνω κοκκοειδή.
Η παρουσία πολλών ξηρών ακραίων κλαδίσκων και κλάδων διαμέτρου έως 6 εκατοστών αυτή την εποχή είναι το συνηθισμένο σύμπτωμα από τα κοκκοειδή στους αμυγδαλεώνες καθώς και τα μελιτώδη αποχωρήματά τους. Οι ψώρες πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα για αυτό και θέλουν άμεση καταπολέμηση μόλις εμφανισθούν. Η σπουδαιότερη από τις ψώρες που προσβάλλει την αμυγδαλιά είναι η Σαν Ζοζέ που αν δεν καταπολεμηθεί μπορεί να ξεράνει τα δένδρα.
Να γίνει άμεσα καταπολέμηση στους αμυγδαλεώνες όπου διαπιστώνεται η προσβολή από τα κοκκοειδή με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις