Διαμάντω Μανωλάκου: Σήμερα οι μάχες δεν είναι με τον κατακτητή, αλλά με τον εκμεταλλευτή
Οι απεργίες και οι κινητοποιήσεις μπορούν να έχουν αποτέλεσμα τονίζει η Διαμάντω Μανωλάκου του ΚΚΕ, «η κινητήρια δύναμη αλλαγής της κοινωνίας είναι το μαζικό ταξικό κίνημα». Μιλώντας για τη ρήξη με την ΕΕ, σημειώνει «δεν είναι θέμα νομίσματος, ευρώ ή δραχμής, αλλά πολιτικής».
Μαχητική και αισιόδοξη η Διαμάντω Μανωλάκου, υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ στη Β’ Πειραιώς θεωρεί ότι οι πρόσφατοι αγώνες όπως οι κινητοποιήσεις των λιμενεργατών ή στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη αποτελούν παράδειγμα συνολικά για τους εργαζομένους, γιατί δείχνουν ότι ακόμη και μέσα στον σημερινό αρνητικό συσχετισμό, μπορούν να υπάρξουν ρήγματα και κατακτήσεις.
Επιμένει ότι πλην του ΚΚΕ κανένα άλλο κόμμα δεν κάνει πραγματική αντιπολίτευση, κατακεραυνώνει τα κόμματα που κυβέρνησαν για την πρόσδεσή τους στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που δεν διασφάλισαν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα απέναντι στις απαιτήσεις της Τουρκίας, επισημαίνει ότι παίζονται επικίνδυνα παιχνίδια στις πλάτες της μειονότητας στη Θράκη, αλλά και υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσα στους λαούς, αλλά μόνο ανάμεσα στις αστικές τάξεις.
Θεωρεί ότι το ΚΚΕ έχει μάθει από τα λάθη που οδήγησαν στην «ανατροπή του σοσιαλισμού» και επιμένει ότι το σύνθημα της ανατροπής έχει νόημα σήμερα γιατί μόνο ένα διαφορετικό οικονομικό σύστημα μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες των εργαζομένων. Γι’ αυτό και επιμένει ότι το ΚΚΕ έχει πολύ μεγαλύτερη απήχηση από αυτή που δείχνει το εκλογικό του αποτέλεσμα.
Πρέπει να μετεγκατασταθεί η Oil One, το καλοκαίρι δεν μπορεί κανείς να σταθεί στην περιοχή. Οι ρύποι της είναι καρκινογόνοι. Όχι μόνο δεν παίρνουν μέτρα, αλλά επιδοτήθηκαν και δόθηκε και άδεια επέκτασης
Για τη «Μάχη της Ηλεκτρικής»: Εχουμε υποχρέωση να θυμίζουμε την ιστορία
Με τη συνέντευξη να γίνεται στο λιμανάκι κάτω από το εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Κερατσίνι, η πρώτη ερώτηση αφορούσε ακριβώς τη «Μάχη της Ηλεκτρικής» που έδωσαν οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ στην περιοχή στις 13 Οκτωβρίου 1944 για να εξασφαλίσουν ότι οι Γερμανοί δεν θα κατέστρεφαν αυτή την κρίσιμη υποδομή κατά την αποχώρησή τους.
«Έχουμε υποχρέωση να θυμίζουμε αυτή την ιστορία», υπογραμμίζει η Διαμάντω Μανωλάκου, που εξηγεί τη σημασία που είχε τότε αυτή η μάχη που έδωσε τότε ο ΕΛΑΣ και στην οποία έδωσαν τη ζωή τους αρκετοί αγωνιστές.
Για τις μάχες του σήμερα: Οι σημερινές μάχες δεν είναι με τον κατακτητή είναι με τον εκμεταλλευτή
Για το ποιες θα μπορούσαν να είναι οι σημερινές «Μάχες της Ηλεκτρικής», η Μανωλάκου υπογραμμίζει ότι «οι σημερινές μάχες δεν είναι με τον κατακτητή, είναι με τον εκμεταλλευτή» και επιμένει ότι χρειάζονται μεγάλοι αγώνες για να ανατραπεί ένα σύστημα που εκμεταλλεύεται τον ανθρώπινο μόχθο και αυτό συγκεφαλαιώνει το σύνθημα «Ο λαός σώζει τον λαό».
Για τις ρυπογόνες βιομηχανίες στην περιοχή: Τα σχολεία αναγκάζονται να κλείνουν τα παράθυρα
Η Διαμάντω Μανωλάκου επισημαίνει το πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή με τις εγκαταστάσεις της εταιρείας Oil One, καθώς παρότι μετά από αγώνες απελευθερώθηκαν εκτάσεις στα «Λιπάσματα» και τις επισκέπτονται άνθρωποι και από άλλες περιοχές, από το 2013 όλες οι κυβερνήσεις ευνόησαν ρυπογόνες βιομηχανίες στην περιοχή και ειδικά οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων καυσίμων, παρότι επιστημονικές μελέτες αναφέρουν ότι στους ρύπους περιλαμβάνονται και καρκινογόνοι ρύποι όπως το βενζόλιο.
Επισημαίνει ότι ειδικά το καλοκαίρι η κατάσταση γίνεται πολύ οχληρή μέχρι του σημείου τα σχολεία να κλείνουν τα παράθυρα και να μην αφήνουν τα παιδιά να βγουν στο προαύλιο. Σημειώνει ότι η ρύπανση θα συνεχιστεί με το νέο master-plan της COSCO για το λιμάνι του Πειραιά.
Για την ανατροπή: Υπάρχουν περιθώρια για νίκες – αυτό έδειξαν οι λιμενεργάτες
Απαντώντας στην κριτική που ασκείται συχνά στο ΚΚΕ για το γεγονός ότι με τη θέση του περί ανάγκης «να ωριμάσουν οι συνθήκες» μπορεί να σπείρει την απογοήτευση, η Διαμάντω Μανωλάκου επιμένει ότι υπάρχουν περιθώρια για νίκες.
Επισημαίνει τη σημασία που έχει η νίκη των λιμενεργατών στην COSCO στο λιμάνι του Πειραιά ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, «γιατί τα έβαλαν με ένα μεγάλο μονοπώλιο και κέρδισαν». Θεωρεί ότι οι αγώνες μπορούν να συντονιστούν ακόμη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αναφέρει το παράδειγμα της Γαλλίας όπου συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, που απαιτεί πλέον 43 χρόνια δουλειάς για πλήρη σύνταξη, κάτι αδύνατο με τις σημερινές ελαστικές σχέσεις εργασίας.
Για το επίδικο της σύγκρουσης: Μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπή αμοιβή για όλους
Η Μανωλάκου θεωρεί ότι μπορούν να υπάρξουν νικηφόρες διεκδικήσεις στις αναγκαίες συγκρούσεις, που να αφορούν τη μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπή αμοιβή για όλους και αναφέρεται στους αγώνες που γίνονται στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη.
Για την ασφάλεια στην εργασία: Να μην έχουμε το «μεροκάματο του τρόμου»
Με αφορμή τα πρόσφατα εργατικά ατυχήματα, η Διαμάντω Μανωλάκου επισημαίνει τους αγώνες που γίνονται αυτή τη στιγμή από τα σωματεία για να υπάρξει υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία και για να μην χρειάζεται οι εργαζόμενοι να ξεκινούν κάθε μέρα για το «μεροκάματο του τρόμου».
Για το συνδικαλιστικό κίνημα: Χρειάζεται να οργανωθούν οι εργαζόμενοι
Η Μανωλάκου αναγνωρίζει το πρόβλημα που υπάρχει με τη μικρή συνδικαλιστική κάλυψη σε διάφορους χώρους, όμως θεωρεί ότι πρέπει να επεκταθούν τα σωματεία και να οργανωθούν οι εργαζόμενοι και να μπορέσουν όλοι μαζί, «σαν μια γροθιά», να διεκδικήσουν αυτά που δικαιούνται. Επισημαίνει ότι το ΚΚΕ στηρίζει αυτούς τους αγώνες, όταν τα άλλα κόμματα τους λένε ουσιαστικά «μείνετε σπίτι σας»
Για το «μόνοι τους και όλοι μας»: Μπρος στα κέρδη δεν υπολογίζουν την ανθρώπινη ζωή
Η Διαμάντω Μανωλάκου υπερασπίζεται το σύνθημα του ΚΚΕ «μόνοι τους και όλοι μας» και σημειώνει ότι συμπληρώνεται από το σύνθημα «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», που ήρθε στο προσκήνιο μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Επισημαίνει ότι ζούμε σε ένα σύστημα όπου η ανθρώπινη ζωή αντιμετωπίζεται μόνο ως κόστος σε σχέση με τα κέρδη.
Για το πολιτικό τοπίο: Σε πολιτικό επίπεδο δεν υπάρχουν άλλες δυνάμεις που κάνουν πραγματική αντιπολίτευση
Σε σχέση με τον συσχετισμό δύναμης που διαμορφώνεται, επιμένει ότι στο πολιτικό επίπεδο δεν υπάρχουν άλλες δυνάμεις που να κάνουν πραγματική αντιπολίτευση. Όμως, επισημαίνει ότι μέσα στην κοινωνία η θετική εκτίμηση, για το πρόγραμμα, τη στάση και την αγωνιστικότητα του ΚΚΕ είναι πολύ μεγαλύτερη από το εκλογικό του ποσοστό. Γι’ αυτό υποστηρίζει ότι πρέπει να δυναμώσει ακόμη περισσότερο το ΚΚΕ, όμως πάνω από όλα πρέπει να δυναμώσουν οι αγώνες, γιατί αυτοί είναι η «κινητήρια δύναμη» αλλαγής της κοινωνίας.
Για τη συλλογική διεκδίκηση: η απεργία είναι μεγάλο όπλο
Για τις συλλογικές διεκδικήσεις η Μανωλάκου επισημαίνει ότι μπορούν να πάρουν ποικίλες μορφές. Ωστόσο, η απεργία παραμένει ένα αναντικατάστατο όπλο, γιατί ακριβώς σταματάει την παραγωγή πλούτου και γι’ αυτόν τον λόγο προσπαθούν με διάφορες παρεμβάσεις να το «ατονήσουν», όμως εκτιμά ότι κινήσεις όπως π.χ. ο «Νόμος Χατζηδάκη» δεν πέτυχαν να το κάνουν, γιατί έγιναν απεργίες.
Για τον συσχετισμό δύναμης: οι αγώνες μπορούν να τροποποιήσουν τον αρνητικό συσχετισμό
Η Διαμάντω Μανωλάκου παραδέχεται ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στον συσχετισμό στην κοινωνία και αυτόν στις εκλογές. Θεωρεί, όμως, ότι οι αγώνες μπορούν να ανοίξουν ρήγματα στον αρνητικό συσχετισμό και να έχουν κατακτήσεις, π.χ. με το να εξασφαλίσουν ότι δεν θα εφαρμοστούν συγκεκριμένοι νόμοι.
Για τη Θράκη: Στην πλάτη της μουσουλμανικής μειονότητας παίζονται παιχνίδια
Για τη Μανωλάκου το θέμα που έχει προκύψει με τη μειονότητα στη Θράκη δείχνει ότι στην πλάτη της μουσουλμανικής μειονότητας «παίζονται παιχνίδια». Επιμένει, όμως, ότι οι μειονότητες μπορούν να λειτουργήσουν ως γέφυρα φιλίας, γιατί το συμφέρον των εργαζομένων είναι κοινό. Γι’ αυτό και το ΚΚΕ έχει μια νεαρή συνδικαλίστρια από τη μειονότητα στο ψηφοδέλτιο επικρατείας.
Για τα ελληνοτουρκικά: Μεταξύ των λαών δεν υπάρχουν ανταγωνισμοί – αυτοί αφορούν τις αστικές τάξεις
Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η Διαμάντω Μανωλάκου επιμένει ότι οι ανταγωνισμοί δεν αφορούν τους λαούς, αλλά τις αστικές τάξεις. Θεωρεί ότι γίνεται ένα μεγάλο παζάρι στα Βαλκάνια για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών και ειδικά των Αμερικάνων και του ΝΑΤΟ. Μόνο που αυτό σημαίνει ότι ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα υπονομεύονται στην προσπάθεια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ να εξασφαλίσουν ότι η Τουρκία παραμένει στο ΝΑΤΟ και κόβει γέφυρες με τη Ρωσία. Θεωρεί και η ΕΕ βλέπει την Τουρκία κυρίως ως μια μεγάλη αγορά και δεν βλέπουν που είναι το διεθνές δίκαιο.
Για την ένταξη της Ελλάδας σε ένα δυτικό πλαίσιο: Δεν διασφαλίζονται τα εθνικά συμφέροντα
Σε σχέση με την πάγια θέση όλων των κυβερνήσεων ότι η ένταξη της Ελλάδας στους δυτικούς διεθνείς θεσμούς, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, προασπίζει τα εθνικά συμφέροντα, η Μανωλάκου επισημαίνει ότι τόσα χρόνια που η χώρα είναι ενταγμένη στην ΕΕ δεν έχουμε δει αυτό να διασφαλίζει τη χώρα απέναντι στις διεκδικήσεις της Τουρκίας, αντίθετα αυτές έχουν ενταθεί. Το ίδιο και σε σχέση με το ΝΑΤΟ.
Για τη ρήξη με την ΕΕ: Το ζήτημα δεν είναι εάν είμαστε με το ευρώ ή τη δραχμή
Η Μανωλάκου επιμένει στην πάγια θέση του ΚΚΕ κατά της ΕΕ. Ωστόσο, τη διαχωρίζει από δίλημμα που τέθηκε την προηγούμενη δεκαετία για το θέμα του νομίσματος. Επιμένει ότι τον εργαζόμενο δεν τον αφορά τι νόμισμα έχει στην τσέπη, αλλά το εάν έχει χρήμα στην τσέπη. «Δεν είναι θέμα νομίσματος, είναι θέμα πολιτικής». Γι’ αυτό και θεωρεί σημαντικό να ενισχυθεί το ΚΚΕ για να ανοίξει ο δρόμος για την ανατροπή του συστήματος.
Για το όραμα του ΚΚΕ: Μελετήσαμε τις αδυναμίες του «υπαρκτού σοσιαλισμού» και βγήκαμε πιο δυνατοί
Για τη Διαμάντω Μανωλάκου το γεγονός ότι το ΚΚΕ μελέτησε τους λόγους της «ανατροπής του σοσιαλισμού», το έκανε πιο δυνατό. Υπήρξαν αδυναμίες αλλά κρατούν τα θετικά. Και επιμένει ότι για να έχει σήμερα ο εργαζόμενος αξιοπρεπή αμοιβή και πλήρη πρόσβαση σε δημόσια παιδεία και υγεία χρειάζονται μεγάλοι αγώνες και να υπάρχει ένα φιλολαϊκό οικονομικό σύστημα και τα βασικά μέσα παραγωγής να είναι στην κοινωνία, ένα σύστημα που στο κέντρο του θα έχει τις ανάγκες του εργαζομένου.
Για τον σοσιαλισμό: Δεν μιλάμε για τον παράδεισο, μιλάμε για το τώρα
Επιμένει ότι ο σοσιαλισμός είναι ένα όραμα για το τώρα. «Δεν μιλάμε για τον Παράδεισο», λέει χαρακτηριστικά. Όσο για το κόστος του αγώνα, ρωτάει εάν είναι πιο μεγάλο το κόστος να πεθαίνει κάποιος επειδή δεν έχει οδηγό το ΕΚΑΒ, επειδή δεν έχει γιατρούς το Κέντρο Υγείας, ή να πηγαίνεις στη δουλειά και να μην ξέρεις εάν θα γυρίσεις ζωντανός. «Ποτέ οι διεκδικήσεις δεν ήταν “βελούδινες”», όμως το κέρδος για την ανθρώπινη ζωή είναι πολύ μεγαλύτερο τελικά. «Και αυτό ξεκινά με την υποστήριξη του ΚΚΕ στις εκλογές της 25ς Ιουνίου».
- Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία παρουσίασε νέο πύραυλο με την επίθεση στην Ουκρανία
- Λακωνία: Σορός άντρα εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς στη Σκάλα
- Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Γερμανία: Ο Πιστόριους δεν θα διεκδικήσει το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου – Προτείνει Σολτς
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»