Επιστροφή στην προεκλογική μάχη το Σάββατο για τους αρχηγούς – Με το μεταναστευτικό «επ’ ώμου» ο Τσίπρας
Επαναφορά σε οικονομική και κοινωνική ατζέντα από το Σάββατο στην πορεία για τις εκλογές - Το ναυάγιο και τη μεταναστευτική πολιτική «σηκώνει» ο ΣΥΡΙΖΑ
- Τι είναι το shutdown της αμερικανικής κυβέρνησης και τι είναι το ταβάνι του χρέους;
- Όταν ο Μακρόν αποκαλούσε το Πρωθυπουργικό Μέγαρο «το κλουβί με τις τρελές»
- Έκλεβαν πολυτελή οχήματα SUV και τα πωλούσαν στο εξωτερικό – Το αιματηρό επεισόδιο με τον αρχηγό της σπείρας
- Πώς η υπόθεση Πελικό έδωσε άλλες διαστάσεις στη σεξουαλική βία
Επιστρέφουν στις προεκλογικές τους δραστηριότητες οι πολιτικοί αρχηγοί, μετά τη λήξη του εθνικού πένθους που κήρυξε η υπηρεσιακή κυβέρνηση για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου.
Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κρατά χαμηλούς τόνους, μιλώντας κυρίως για την ανάγκη μιας «συνεκτικής ευρωπαϊκής πολιτικής» στο μεταναστευτικό και τη Νέα Δημοκρατία να παραδέχεται πως εφαρμόζει μια «αυστηρή» μεταναστευτική πολιτική αλλά «δίκαιη», γεγονός είναι πως αυτός που κρατά ψηλά στην πολιτική ατζέντα το θέμα των ευθυνών για την τραγωδία στην Πύλο είναι ο Αλέξης Τσίπρας.
«Η Ελλάδα το 2015-2016 έγινε συνώνυμο ανθρωπιάς»
Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει κατηγορηθεί σφοδρά από τη Νέα Δημοκρατία και όχι μόνο, για τις πολιτικές του στο προσφυγικό – μεταναστευτικό επί της δικής του διακυβέρνησης, την Παρασκευή δήλωσε καθαρά σε τηλεοπτική του συνέντευξη πως νιώθει «υπερήφανος» για το γεγονός «ότι το 2015 – 2016, που πλήρωσα το εθνικό κόστος» – όπως είπε – «πέρασαν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες από την Ελλάδα, οι ίδιοι άνθρωποι του Λιμενικού, τα ίδια παιδιά, έσωσαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από τη θάλασσα».
Και σημειώνοντας πως «άλλαξε γραμμή η χώρα», υπογράμμισε πως «όταν ένα πλοίο διακινδύνευε, το διασώζαμε», προσθέτοντας πως είναι υπερήφανος «γιατί η Ελλάδα πήρε τα εύσημα, έγινε συνώνυμο ανθρωπιάς».
«Ένας Τσίπρας από τα παλιά»
Για τη ΝΔ, βέβαια, όπως ήταν αναμενόμενο, ο κ. Τσίπρας δήλωσε υπερήφανος για την εποχή «που η Ελλάδα ‘δεν είχε σύνορα’ και είχε κατακλυστεί από δυστυχισμένους πρόσφυγες και μετανάστες. Τότε που ολόκληρα νησιά είχαν μετατραπεί σε άθλιους καταυλισμούς, όπως η Μόρια, όπου στοιβάζονταν υπό απάνθρωπες συνθήκες χιλιάδες ανθρώπινες ψυχές. Τότε που η Ελλάδα είχε μετατραπεί στη Νο1 πύλη εισόδου των εγκληματικών δικτύων των λαθροδιακινητών που θησαυρίζουν πάνω στην ανθρώπινη δυστυχία», όπως ανέφερε ο Άκης Σκέρτσος.
«Αυτή την πολιτική μάς είπε ότι οραματίζεται ως μια δίκαιη και αποτελεσματική πολιτική για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος», προσέθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, τονίζοντας πως «απέδειξε για άλλη μια φορά ότι είναι ‘ένας Τσίπρας από τα παλιά’, που ανήκει αμετάκλητα στο χθες και δεν μπορεί να υπηρετήσει τις ανάγκες του σήμερα».
«Δε με νοιάζει το πολιτικό κόστος»
«Μπήκα στην πολιτική για να υπερασπιστώ αξίες, δεν με ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος. Θέτει σε διακινδύνευση ανθρώπινες ζωές η πολιτική της ΝΔ», διεμήνυσε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας.
Παράλληλα, επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία τις ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας πως «η Ευρώπη κινείται στη λάθος κατεύθυνση. Οι αξίες μας επιβάλλουν να δίνουμε προτεραιότητα στη διάσωση της ζωής. Και φύλαξη συνόρων, και διάσωση ανθρώπινης ζωής».
«Να μας πει ο Μηταράκης γιατί πανηγυρίζει»
«Πρόκειται για μία ανείπωτη τραγωδία τεραστίων διαστάσεων. Από τις μεγαλύτερες που έχουν συμβεί στη Μεσόγειο. Πρέπει ο αρμόδιος υπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης να πει τι έκανε ακριβώς η χώρα μας για να αποτρέψει αυτή την τραγωδία, ώστε να μην υπάρχουν σκιές και δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο, που δημιουργούν ερωτήματα», σημείωσε από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης, στο πλαίσιο ραδιοφωνικής του συνέντευξης.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε και για την κρίσιμη για το προσφυγικό αναθεώρηση του Κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙΙ», διερωτώμενος χαρακτηριστικά… προς τι χαίρεται ο Μηταράκης.
«Άκουσα προχθές την κυβέρνηση να πανηγυρίζει για το σχέδιο, που έχει καταθέσει το Συμβούλιο των Υπουργών. Για μένα, κακώς πανηγυρίζουν. Λίγα βήματα γίνονται. Τα στοιχεία μιλούν για μηχανισμό αλληλεγγύης 30.000 μετεγκαταστάσεων εντός των ευρωπαϊκών κρατών, όταν οι αιτήσεις ασύλου που κατατέθηκαν το 2022 σε όλη την ΕΕ, ήταν 960.000. Τι συζητάμε τώρα; Πρέπει να μας πει ο κ. Μηταράκης γιατί πανηγυρίζει», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.
Και αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σημείωσε πως «δεν έθεσε θεσμικά θέματα, διότι ήξερε πάρα πολύ καλά ότι η ευρωπαϊκή δεξιά είναι αντίθετη στο να προχωρήσουμε σε μηχανισμούς εκτεταμένης αλληλεγγύης στην αναθεώρηση του Δουβλίνου».
«Εμείς, ως σοσιαλιστές, λέγαμε κάτι απλό: Να υπάρχει μόνιμη μετεγκατάσταση βάσει πληθυσμού, ανεργίας, οικονομικής κατάστασης, ώστε τα κράτη – μέλη να συμβάλλουν στις χώρες υποδοχής», ανέφερε.
«Ευθύνες ΕΕ και κυβερνήσεων για τη μεγάλη τραγωδία»
Τις πολιτικές ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των κυβερνήσεων για το πολύνεκρο ναυάγιο ανέδειξε εκ νέου ο Δημήτρης Κουτσούμπας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη.
Ο γραμματέας του ΚΚΕ, που είναι της άποψης ότι πρέπει να καταργηθεί η κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας και η συμφωνία Δουβλίνο 2, που εγκλωβίζει πρόσφυγες και μετανάστες στην πρώτη χώρα υποδοχής, όπως είναι η Ελλάδα, σημείωσε πως αυτές τις πολιτικές ενστερνίστηκαν και εφάρμοσαν οι ελληνικές κυβερνήσεις, ενώ υπογράμμισε ότι μπορεί να τελειώσει η τραγωδία αν γίνονται διαδικασίες ασύλου έγκαιρα στην Τουρκία, όπως είχε προτείνει από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ.
«Εμείς από την αρχή είχαμε πει ότι έπρεπε να τεθεί άμεσα ζήτημα και βέτο και επειδή στην Τουρκία ήταν σε στρατόπεδα όλοι αυτοί οι πρόσφυγες που ερχόντουσαν από το Πακιστάν, από το Αφγανιστάν, από τη Συρία από άλλες χώρες της Ασίας ή της Β. Αφρικής, εκεί να μένουν και με ευθύνη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τις δομές της, με τη βοήθεια πολλών οργανώσεων μπορεί να γίνει εκεί η διαλογή, το άσυλο, να παίρνουν τα χαρτιά τους όσοι τα δικαιούνται», υπενθύμισε.
Πάντως, και ο Δημήτρης Κουτσούμπας έθεσε ερωτηματικά για το αν αξιολογήθηκε σωστά και με ακρίβεια η επικινδυνότητα της κατάστασης στο σαπιοκάραβο των διακινητών και αν έγιναν όλες οι κατάλληλες ενέργειες με βάση τη διεθνή σύμβαση για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις