Ουκρανία: Επεσαν πυροβολισμοί ενώ ο επικεφαλής του ΙΑΕΑ αποχωρούσε από τη Ζαπορίζια
Επεσαν πυροβολισμοί ενώ το κομβόι με τον επικεφαλής του ΙΑΕΑ αποχωρούσε από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, επιστρέφοντας σε εδάφη που ελέγχονται από την Ουκρανία.
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- Τυχερά μου Χριστούγεννα: Για αυτά τα τρία ζώδια οι γιορτές θα είναι μέλι
Η αυτοκινητοπομπή που μετέφερε τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ακινητοποιήθηκε για μικρό χρονικό διάστημα λόγω πυροβολισμών ενώ επέστρεφε σε εδάφη που ελέγχονται από την Ουκρανία, μετά την επίσκεψη στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο οποίος ελέγχεται από τη Ρωσία (στη φωτογραφία του IAEA via Reuters, επάνω, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ραφαέλ Γκρόσι στο ακινητοποιημένο κομβόι).
«Ακούγονται πυρά»
Εκπρόσωπος του ΙΑΕΑ είπε ότι «ακούγονται πυρά στο βάθος για μερικά λεπτά» αλλά κανένα από τα μέλη της αποστολής δεν διέτρεξε κίνδυνο. Η υπηρεσία «δεν διαθέτει άλλες πληροφορίες για το συμβάν», πρόσθεσε.
Νωρίτερα, ο Ρενάτ Κάρτσαα, σύμβουλος του επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας Rosenergoatom, κατηγόρησε την Ουκρανία ότι άνοιξε πυρ στο κομβόι του γενικού διευθυντή του ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι.
Το ρωσικό πρακτορείο Tass μετέδωσε ότι κανείς δεν τραυματίστηκε και η αυτοκινητοπομπή επέστρεψε με ασφάλεια στην πόλη Ζαπορίζια.
Ο Γκρόσι επισκέφθηκε τον πυρηνικό σταθμό τον οποίο Ουκρανία και Ρωσία αλληλοκατηγορούνται ότι βομβαρδίζουν μετά τη ρωσική εισβολή, τον Φεβρουάριο του 2022, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.
Κίνδυνοι για τον πυρηνικό σταθμό
«Η καταστροφή του φράγματος στη λίμνη Καχόβκα στις 6 Ιουνίου λόγω της ρωσικής εισβολής και κατοχής της συγκεκριμένης περιοχής της Ουκρανίας αύξησε σημαντικά τους κινδύνους για τον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια», επισημαίνει η Greenpeace με ανακοίνωσή της.
«Η δραματική μείωση της στάθμης του νερού της Καχόβκα θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση του αναχώματος που συγκρατεί το νερό που είναι απαραίτητο για την ψύξη των εξαιρετικά ραδιενεργών καυσίμων στο εσωτερικό του εργοστασίου», προστίθεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις