Δημήτρης Μάντζος: Ο Μητσοτάκης είναι κοντά στην παντοδυναμία, θα μπορεί να παραγγείλει «στα μέτρα του» τη Συνταγματική Αναθεώρηση
«Να γυρίσει ξανά στη μεγάλη παράταξη κάθε προοδευτικός και δημοκράτης» είναι ο στόχος του ΠΑΣΟΚ τονίζει ο Δημήτρης Μάντζος. Χωρίς να φείδεται σκληρής κριτικής στον ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι ο ιδεολογικός και πολιτικός αντίπαλος του ΠΑΣΟΚ είναι η ΝΔ
«Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες δεν είναι εμπορεύματα, είναι άνθρωποι» τονίζει και ασκεί δριμεία κριτική στην Ευρώπη για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ο Δημήτρης Μάντζος, υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, που μιλά στο in λίγες μόλις ώρες μετά την ανείπωτη τραγωδία στην Πύλο. Είναι ένα πρόβλημα που άπτεται του πυρήνα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, επισημαίνει, και ζητά στην Ευρώπη «των λαών και της αλληλεγγύης» να αναλάβει τις ευθύνες της, επισημαίνοντας και τον «σκοτεινό ρόλο» που έχει παίξει η Τουρκία στο ζήτημα, αξιοποιώντας τον χαρακτηρισμό της υπό ένταξης χώρας.
Στην Ελλάδα «το μεταναστευτικό συχνά μπήκε στη μέγγενη του λαϊκισμού, ο ρατσισμός θέριεψε μέσα από μια συζήτηση με απολίτικους όρους» τονίζει ο κ. Μάντζος και μιλά για τη στάση που πρέπει να κρατήσει η Ελλάδα και τις διεκδικήσεις της από τους ευρωπαίους εταίρους. «Να γίνει υποχρεωτική η αλληλεγγύη στην κατανομή των αιτούντων άσυλο, δεν μπορεί ένα κράτος-μέλος να αγοράζει το δικαίωμα να μη δεχθεί ένα πρόσφυγα».
Την άνοδο του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ στις κάλπες της 21ης Μαΐου την αποδίδει στο ότι «επιδοκιμάστηκε ο ορθός λόγος και η μετριοπάθεια του ΠΑΣΟΚ» επαναλαμβάνοντας ότι «το διακύβευμα είναι τι αντιπολίτευση θα κάνεις στη ΝΔ».
Όπως λέει χαρακτηριστικά «ο Μητσοτάκης είναι πιο κοντά στην παντοδυναμία, παρά στην αυτοδυναμία» και αναφέρεται, καθόλου τυχαία, στην αναθεώρηση του Συντάγματος με την επισήμανση ότι «θα μπορεί να παραγγείλει »στα μέτρα του» τη Συνταγματική Αναθεώρηση».
«Θέλει θάρρος να συγκρουστεί κανείς με τη ΝΔ, με την επικοινωνιακή της επάρκεια και ισχύ. Εμείς αυτό το θάρρος το έχουμε δείξει. Δεν κάνουμε πίσω βήματα και αυτό μας το πιστώνει ο λαός», τόνισε και περιέγραψε το ΠΑΣΟΚ ως τον αυθεντικό εκφραστή της προοδευτικής πολιτικής.
Ο κ. Μάντζος εξαπολύει πυρά στη ΝΔ, αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για το ζήτημα της Ροδόπης και απευθύνει σύσταση προς πάσα κατεύθυνση «να δούμε το θέμα με όρους πολιτικούς, όχι συνωμοσιολογικούς».
«Κάνουμε αντιπολίτευση με πολιτικούς όρους, όχι προσωπικά ή εμμονικά» σημειώνει ο κ. Μάντζος που μιλά και για το κρίσιμο ζήτημα των υποκλοπών, για την προσφορά και τους στόχους του ΠΑΣΟΚ, αλλά και για το ποιους και πώς αγγίζει το σλόγκαν «ΠΑΣΟΚ ωραία χρόνια»
Η άνοδος της άκρας δεξιάς βρίσκει ρίζες στη διαχείριση του προσφυγικού
Για το ναυάγιο στην Πύλο: Ζητείται απόδειξη ότι η Ευρώπη παραμένει των λαών και της αλληλεγγύης
Στην ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος του προσφυγικού και του μεταναστευτικού εστιάζει ο κ. Μάντζος, σημειώνοντας ότι «ισχυριζόμαστε ότι είμαστε μια Ευρώπη των λαών και της αλληλεγγύης και την ίδια στιγμή στα ευρωπαϊκά χωρικά ύδατα θρηνούμε τόσους νεκρούς μετανάστες που αναζητούν μια καλύτερη ζωή, μακριά από πολέμους και φτώχεια».
Η ΕΕ «οφείλει να βρει ένα στρατηγικό σχέδιο που να είναι συνεκτικό, πειστικό, να σέβεται την αξιοπρέπεια τους ανθρώπου και κυρίως να εγγυάται την αλληλεγγύη όλων των κρατών μελών στην πράξη. Δεν είναι εμπορεύματα, είναι άνθρωποι τους οποίους πρέπει κανείς να τους δει ως ανθρώπους και να τους εγγυηθεί μια καλύτερη ζωή, εκεί όπου πραγματικά μπορούν να τη βρουν» τονίζει, προσθέτοντας ότι «οι Σοσιαλδημοκράτες διεκδικούν υποχρεωτική αλληλεγγύη, σεβαστή από όλα τα κράτη-μέλη».
Εστιάζοντας στην Ελλάδα, που «έχει επωμιστεί δυσανάλογο βάρος για τη διαχείριση του προσφυγικού» τονίζει ότι «οφείλει να διεκδικήσει καλύτερες και πιο αποτελεσματικές πολιτικές για τη μετανάστευση» σημειώνοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Στην Ελλάδα «πολλές φορές το μεταναστευτικό μπήκε στη μέγγενη του λαϊκισμού» εξηγεί ο κ. Μάντζος θυμίζοντας ότι «η ρητορική »φιλοπροσφυγικοί – αντιπροσφυγικοί» δυνάμωσε τη Χρυσή Αυγή και την άκρα δεξιά».
«Η άνοδος της λαϊκιστικής και ακραίας δεξιάς βρίσκει ρίζες στη διαχείριση του προσφυγικού» τονίζει. «Στοιχείο ευθύνης της Ευρώπης να δει το προσφυγικό χωρίς λαϊκισμό», να «κοιτάξει κατάματα την αλήθεια» και να βρει λύσεις με σεβασμό στις ανθρώπινη ζωή και τις αξίες του ανθρωπισμού.
Για τη στάση της Τουρκίας στο μεταναστευτικό: Εκμεταλλεύτηκε την ιδιότητα της υπό ένταξη χώρας
«Να δούμε το προσφυγικό μεταναστευτικό χωρίς λαϊκισμό, χωρίς τοξικότητα, χωρίς εύκολα τσιτάτα, χωρίς να ρίχνουμε όλο το φταίξιμο στους κακούς ξένους. Αν μη τι άλλο, δεν θέλει ιδεοληψία και δεν θέλει ακραία ρητορική», ήταν το μήνυμα του Μάντζου για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.
«Η Τουρκία δυστυχώς έπαιξε και παίζει σκοτεινό ρόλο στη διαχείριση του προσφυγικού μεταναστευτικού. Δεν είναι κρυφό το γεγονός ότι εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητα της υπό ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παίζει αυτό το παιχνίδι. Γι αυτό είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης πολλές φορές και στην Ευρωβουλή ότι θα πρέπει να αλλάξει το στάτους της υπό ένταξη χώρας. Να πάμε σε μια ειδική τελωνειακή σύνδεση της Ευρώπης με την Τουρκία με αυτοματοποιημένες κυρώσεις όταν έχουμε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συμβαίνουν κατά κόρον».
Για τη Θράκη: ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκαν με τυχοδιωκτισμό
Αναφερόμενος στο ζήτημα της Ροδόπης, ο κ. Μάντζος στηλιτεύει τη στάση και των δύο, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Ζητά «να αποσαφηνιστεί τι ακριβώς έχει συμβεί» καθώς και «να διαλυθούν οι σκιές και να μάθουν όλοι το ρόλο -αν υπάρχει- του τουρκικού προξενείου».
«Από θέση αρχής είμαστε καθαροί. Καμία χώρα, η Τουρκία, η οποιαδήποτε τρίτη χώρα, δεν δικαιούται να έχει και δεν πρέπει να έχει οποιαδήποτε πρόσβαση ή οποιαδήποτε δυνατότητα επηρεασμού της λειτουργίας της Δημοκρατίας μας. Άρα θα πρέπει να αποσαφηνιστεί τι ακριβώς έχει συμβεί στην Θράκη. Η Νέα Δημοκρατία που έχει κάνει κάποιες καταγγελίες και ο ΣΥΡΙΖΑ που τις αρνείται πρέπει να ενημερώσουν τους πολίτες, να διαλυθούν οι σκιές», αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.
Υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εξηγήσει τη στάση που κράτησε στο θέμα του μουφτή, ενώ στέκεται και στην επίσκεψη της Ντόρας Μπακογιάννη στην περιοχή, μιλώντας για εικόνα «που θυμίζει τη »μαύρη δεξιά» της δεκαετίας του ‘60».
«Οταν ψηφίσαμε στην ελληνική Βουλή τον τρόπο επιλογής του Μουφτή, ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφιζε. Παράλληλα, το να έρχεται μια πρώην υπουργός Εξωτερικών, πρώην πρόεδρος της σχετικής διακομματικής Επιτροπής της Βουλής και να τους μιλά σαν να είναι το ποίμνιό της και σαν να της χρωστούν τα πάντα, είναι μια εικόνα εκβιαστική, αναχρονιστική, που θυμίζει τη μαύρη Δεξιά της δεκαετίας του ‘60».
Η Σύμβαση της Λωζάνης δεσμεύει τις σχέσεις της Πολιτείας με τη θρησκευτική μειονότητα, τονίζει και υπενθυμίζει «τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ για τη μειονότητα».
«Να δούμε το θέμα με όρους πολιτικούς, όχι συνωμοσιολογικούς» συστήνει. «Ας μην ψάχνουμε παντού προδότες και δωσίλογους».
«Γενικά δεν είμαι θιασώτης του εξαιρετικού. Είναι μια λογική και μια θεωρία που ανήκει σε άλλες εποχές και γενικά ούτε θετικές εξαιρέσεις υπάρχουν στη χώρα μας, ούτε αρνητικές εξαιρέσεις υπάρχουν, όσον αφορά κυρίως στην εξωτερική πολιτική», σχολιάζει ο Μάντζος.
Για την Κρήτη: Τόπος μεγάλης αξίας για το ΠΑΣΟΚ
Τη συμβολική αξία της Κρήτης για το ΠΑΣΟΚ τονίζει ο κ. Μάντζος εκφράζοντας ικανοποίηση που «είδαμε ανθρώπους να ξανασυναντούν το Κίνημα».
«Έχουμε μεγάλο περιθώριο ενίσχυσης της κοινωνικής παρέμβασης του ΠΑΣΟΚ», τονίζει, θέτοντας το στόχο που είναι «να έρθει κάθε προοδευτικός και δημοκράτης ξανά στη μεγάλη παράταξη».
Για τις εκλογές: Πιο πιθανή μια παντοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ από μια τρίτη κάλπη
Το δίλημμα αυτοδυναμία ή τρίτες εκλογές μέσα στον Αύγουστο είναι, για τον Μάντζο, πλαστό. «Ο κύριος Μητσοτάκης είναι πιο κοντά στην παντοδυναμία παρά στην αυτοδυναμία. Την αυτοδυναμία, με τον νόμο τον οποίο έραψε κοστούμι πάνω του, θα την πετύχει αν πάρει ακόμη και μικρότερο ποσοστό από αυτό που έλαβε στις 21 Μαΐου. Άρα είναι πιο πιθανό να κάνει μια παντοδύναμη τελικά κυβέρνηση. Σχεδόν να παραγγείλει στα μέτρα του την συνταγματική αναθεώρηση με την πρώτη Βουλή και να την κάνει στην επόμενη με 151 έδρες», σχολίασε.
Για το στόχο του ΠΑΣΟΚ: Πολιτικός και ιδεολογικός αντίπαλος η ΝΔ, γνήσια προοδευτική αντιπολίτευση
Αποδίδοντας την επιτυχία του ΠΑΣΟΚ «στον ορθό λόγο και την μετριοπάθεια» αλλά και «στο ύφος και στο περιεχόμενο της αντιπολίτευσης» ο κ. Μάντζος τονίζει ότι στόχος είναι να γίνει το ΠΑΣΟΚ «ο αντίρροπος πόλος της συντηρητικής παράταξης».
Επαναλαμβάνει ότι το μεγάλο διακύβευμα των εκλογών, με δεδομένη της αυτοδυναμία της ΝΔ, είναι «ποιος και πως θα κάνει μια γνήσια προοδευτική αντιπολίτευση».
Όταν ερωτάται για αν ο κατακερματισμός των κομμάτων της αντιπολίτευσης ευνοεί τον πρώτο, ο Μάντζος συγκρίνει το είδος της αντιπολίτευσης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ: «Τελικά ποιος είναι πιο χρήσιμος στον πρώτο; Ο Αλέξης Τσίπρας, που τον περιφέρει ως φόβητρο σε όλη τη χώρα ή μια αξιόπιστη, γνήσια προοδευτική και ισχυρή αντιπολίτευση που λέει αυτά που πρέπει να πει, δεν κάνει πίσω από τις θέσεις της και δεν πουλάει το πρόγραμμά της, τις απόψεις της;», σχολιάζει.
Όπως λέει, η αντιπολίτευση που κάνει το ΠΑΣΟΚ «κερδίζεται αυτή την τετραετία»: «Πάνω στον προγραμματικό μας λόγο, στο σχέδιό μας, στον ορθό λόγο και στη μετριοπάθεια που έχουμε εκφράσει και στο θάρρος μας να συγκρουστούμε με τη ΝΔ. Θέλει θάρρος να συγκρουστεί κανείς μαζί της, με την επικοινωνιακή της επάρκεια και ισχύ, με όλη την αναγνώριση που υπάρχει στην παντοδυναμία της. Εμείς αυτό το θάρρος το έχουμε δείξει. Δεν κάνουμε πίσω βήματα και αυτό μας το πιστώνει ο λαός. Αυτή λοιπόν η τολμηρή, θαρραλέα, αξιόπιστη, αλλά τεκμηριωμένη διαβασμένη αντιπολίτευση είναι αντιπολίτευση που χρειάζεται ο τόπος. Είναι αυτή που δεν είχαμε τα προηγούμενα χρόνια», επισημαίνει.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ: Η ηθική και πολιτική απαξία αποδοκιμάστηκε στην κάλπη
Για τον Μάντζο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κάνει την αντιπολίτευση που χρειάζεται η επόμενη Βουλή. «Ενα ζήτημα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το θολό στρατηγικό πλαίσιο: κυβέρνηση ηττημένων, κυβέρνηση ειδικού σκοπού, κυβέρνηση ανοχής –“δεν ξέρω τι να την κάνω την απλή αναλογική που ο ίδιος εισηγήθηκα”. Και ο καιροσκοπισμός ακόμα και στις διευρύνσεις του, από τα ορφανά των Ανεξάρτητων Ελλήνων έως τον κυβερνητικό εκπρόσωπο του κυρίου Καραμανλή, τον κύριο Αντώναρο, έως το κλείσιμο του ματιού στην ορφανή ψήφο της Χρυσής Αυγής. Όλα αυτά ήταν ζητήματα ηθικής και πολιτικής απαξίας που σίγουρα αποδοκιμάστηκαν στις κάλπες από πολίτες».
Για το κεντρώο ακροατήριο: Ενας κεντρώος δεν θέλει απευθείας αναθέσεις και μπίζνες για τους λίγους
Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει πίσω το κεντρώο, μετριοπαθές ακροατήριο που ψήφισε ΝΔ για σταθερότητα; «Ξέρετε τελικά τι σημαίνει κεντρώα, κεντροαριστερή πολιτική και τι θέλει ένας κεντρώος ή κεντροαριστερός ψηφοφόρος; Θέλει να δει αυτά που του έταξαν το 2019: ένα αξιόπιστο, σύγχρονο κράτος, το οποίο δεν θα γίνει ένα συγκεντρωτικό κράτος υπερσυγκέντρωσης της εξουσίας, αδιαφάνειας, με απευθείας αναθέσεις και μπίζνες για τους λίγους και τους ημέτερους. Χωρίς κομματοκρατία στο δημόσιο. Ένας κεντρώος ψηφοφόρος δεν θέλει τις υποκλοπές. Ένας κεντροαριστερός ψηφοφόρος, που είναι πραγματικά πολιτικά φιλελεύθερος ψηφοφόρος, σέβεται τον φιλελευθερισμό, τον πολιτικό, τα δικαιώματα, τις ελευθερίες».
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Βατικανό: Μπορείτε να περιηγηθείτε ψηφιακά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη