Νεφέλη Χατζηιωαννίδου: Σε κάθε πλευρά της κοινωνίας βλέπουμε σεξιστικές κινήσεις ή χαρακτηρισμούς
«Το metoo κατάφερε και έβαλε στη μέση οικογένεια την συζήτηση για την ενδοοικογενειακή βία, την παρενόχληση, την κακοποίηση», τονίζει η Νεφέλη Χατζηιωαννίδου της ΝΔ. Το όραμά της είναι «να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε η επόμενη γενιά γυναικών να μην βρει τα ίδια εμπόδια».
Στα περίπου δέκα χρόνια που ασχολείται ενεργά με θέματα ισότητας των φύλων, ενδυνάμωσης των γυναικών ή και κακοποίησης, δεν είχε σκεφτεί ποτέ να μπει στην κεντρική πολιτική σκηνή. Το εισιτήριο δόθηκε μέσα από ένα ψηφοδέλτιο της ΝΔ και «εξαργυρώθηκε» μετά τις εκλογές του Μαΐου στον βουλευτικό όρκο της μίας μέρας.
«Μια πρωτόγνωρη εμπειρία σε όλα τα επίπεδα, με ανάμεικτα συναισθήματα – συγκίνηση, δέος που σου προκαλεί το ίδιο το κτίριο και όσα συμβαίνουν μέσα και βάρος της ευθύνης» όπως λέει η Νεφέλη Χατζηιωαννίδου υποψήφια βουλευτής Επικρατείας με τη ΝΔ, το πρόσωπο πίσω από την αστική μη κερδοσκοπική επιχείρηση «Υπέροχες Γυναίκες».
Η εκ νέου υποψήφια βουλευτής στην έκτη – δυνητικά εκλόγιμη – θέση του Επικρατείας συνάντησε το in στο κέντρο της Αθήνας, λίγες ώρες προτού επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει μόνιμα με την οικογένειά της.
Στην πολιτική είναι αποφασισμένη να μπει με κοινωνική ατζέντα: «Στόχος μου να ασχοληθώ με τα θέματα ισότητας σε όλες τις τομείς της ζωής, από την εργασία, την υγεία, την κοινωνία». Όπως λέει, πρέπει να δημιουργηθούν νέες πολιτικές «που θα διευκολύνουν τη ζωή γυναικών και ευάλωτων ομάδων».
Το metoo άργησε αρκετά να έρθεις στην Ελλάδα, τονίζει, προσθέτοντας χαρακτηριστικά «μέχρι πρότινος τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας τα ονομάζαμε »θύματα πάθους»».
Μιλά ακόμη για τον σεξισμό σε ανδροκρατούμενους κλάδους όπως η πολιτική, τις αντιδράσεις του κόσμου για την απόφασή της να ενταχθεί στη γαλάζια ομάδα, αλλά και για το μεταναστευτικό, υπό τη βαριά σκιά της τραγωδίας στα ανοιχτά της Πύλου.
ΜΜΕ μιλούν για την ορκωμοσία της Βουλής και ασχολούνται μόνο με το τι φόρεσαν οι γυναίκες
Για τις γυναίκες στην πολιτική: Γίνονται πιο εύκολα στόχος
«Οι γυναίκες γίνονται πιο εύκολα στόχος σε σεξιστικά και σε επικριτικά σχόλια ακόμα κι αν καταφέρουν να μπουν στην πολιτική» λέει, υπογραμμίζοντας την ανάγκη οι νεότερες γενιές «να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε οι επόμενες γενιές να μην έχουν τα ίδια εμπόδια» σε αυτόν τον ανδροκρατούμενο χώρο.
Εξάλλου επισημαίνει ότι ο τρόπος της δικής της εισόδου στην πολιτική – «η τιμητική πρόταση που έγινε σε μένα» για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας – δεν είναι η συνήθης διαδικασία. «Αν σκεφτούμε ότι πριν 70 χρόνια μπήκε η πρώτη γυναίκα στη Βουλή καταλαβαίνουμε πόσο ελλιπή είναι τα γυναικεία πρότυπα για μια νέα γυναίκα που επιθυμεί να μπει στην πολιτική».
Για το metoo: Έβαλε τη συζήτηση στη μέση οικογένεια
Με το κίνημα του metoo «είδαμε ότι υπήρχαν κάποιες υπηρεσίες και δημιουργήθηκαν άλλες, όμως οι γυναίκες δεν είχαν παντού πρόσβαση» λέει.
Και πρέπει, όπως προσθέτει, να χαρτογραφηθούν και «να προβληθούν οι υφιστάμενες υπηρεσίες» ώστε να γνωρίζουν οι γυναίκες «όλης της Ελλάδας και ιδίως της επαρχίας όπου υπάρχουν κλειστές κοινωνίες».
Κατά την ίδια, το κίνημα «κατάφερε να βάλει στη μέση οικογένεια την συζήτηση για την ενδοοικογενειακή βία, την παρενόχληση και την κακοποίηση. Είναι πλέον σημαντικό ότι έχουμε καταφέρει – μέχρι ένα σημείο γιατί έχουμε πολύ δρόμο μπροστά – να μπορεί η μαμά με το παιδί και τον πατέρα στην οικογένεια ή με τους παππούδες να συζητήσει ελευθέρα αν έχει δεχθεί το κορίτσι κάποιο περιστατικό, αν έχει παρενοχληθεί στο δρόμο».
Για τη βία: Εγκλήματα πάθους λέγαμε παλιά…
«Μέχρι να μην υπάρχει άλλο θύμα που δεν θα βρει βοήθεια δεν είμαστε σε αρκετά καλό επίπεδο. Χρειαζόμαστε κι άλλες πολιτικές και ποτέ δεν θα είναι αρκετές μέχρι να μην υπάρχει ούτε ένα θύμα αβοήθητο» τονίζει.
«Παλιά δεν είχαμε καμία καταγραφή των περιστατικών. Για τα μισά θύματα λέγαμε εγκλήματα πάθους…» σημειώνει. Σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως λέει, μετά την πανδημία αυξήθηκαν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας λόγω άμεσης επαφής του κακοποιητή και του θύματος σε ένα σπίτι λόγω λοκντάουν για παράδειγμα».
Είναι σημαντικό το κράτος να παίρνει και παραδείγματα από άλλες χώρες, όπως πιστεύει: «Τα τελευταία δύο χρόνια είδαμε να ανοίγουν γραμμές υποστήριξης, κέντρα φιλοξενίας γυναικών, είδαμε συμβουλευτικά κέντρα σχεδόν σε κάθε δήμο, υπάρχει πλέον ευτυχώς η νομική εκπροσώπηση των θυμάτων που γίνεται από δικηγορικούς συλλόγους pro bono, το panic button…».
Για τον Μητσοτάκη: Με επέλεξε ακριβώς για αυτά που πιστεύω
Πιστεύει ότι τέτοια σοβαρά κοινωνικά θέματα είναι υπερκομματικά. «Ενώ θα έπρεπε να μας ενώνουν, μας διχάζουν σαν κοινωνία. Όμως αν θα νοσηλευτούμε καλά σε νοσοκομείο, αν θα μπορούμε να πάμε στο σουπέρ μάρκετ, αν τα παιδιά μας θα έχουν θέση σε βρεφονηπιακό σταθμό είναι θέματα που μας αφορούν όλους το ίδιο και δεν παλεύουμε για το ποιον απασχολούν περισσότερο».
Κατά την ίδια, στις εκλογές του Μαΐου «ευπαθείς ομάδες και ευάλωτες ομάδες ψήφισαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ και αυτό δείχνει ότι όντως η ΝΔ έχει στρέψει την προσοχή απέναντι στα κοινωνικά προβλήματα και ότι η επόμενη μέρα αφορά αυτά».
Όπως προσθέτει, «η στάση μου σε αυτή τη θεματολογία είναι ξεκάθαρη και φώναζα πάντα δυνατά για αυτά που πιστεύω. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με επέλεξε ακριβώς για όλα αυτά που πρεσβεύω» λέει.
Και θεωρεί ότι «η ΝΔ για να δίνει την ευκαιρία σε μένα που παλεύω για όσα παλεύω είναι και συμβολική κίνηση ότι η ίδια η παράταξη έχει αυτό το κοινωνικό πρόσημο». Σε όλα τα κόμματα, αναφέρει πάντως, υπάρχουν φωνές που δεν συμφωνούν με κάποια συγκεκριμένα θεματολογία «αλλά συγκεκριμένα το όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επόμενη μέρα περιλαμβάνει αυτά που πιστεύω κι εγώ».
Για τον σεξισμό: Σε κάθε πλευρά της κοινωνίας βλέπουμε σεξιστικές κινήσεις
Σε περιοδεία της μαζί με κλιμάκιο της ΝΔ υπήρχαν, όπως περιγράφει άνθρωποι που δεν την γνώριζαν και της απηύθυναν τον λόγο, μάλλον υποτιμητικά, ως «κοπελιά». Σε κάθε πλευρά της κοινωνίας «βλέπουμε σεξιστικές κινήσεις ή χαρακτηρισμούς. Και σε σχόλια online είχα περιστατικά που αναφέρονται με επιθετικούς σχολιασμούς. Βλέπεις μια διάχυτη ουσιαστικά διάθεση κυρίως των ανδρών… Αλλά πλέον δεν θεωρείται φυσιολογικό αυτό ιδιαίτερα από τους νεότερους».
Για τις αντιδράσεις όσων την ήξεραν μέσα από τις «Υπέροχες Γυναίκες» και μπορεί να ξένισαν με την επιλογή της να εισέλθει στην πολιτική και ειδικότερα στη ΝΔ επαναλαμβάνει ότι «τα θέματα για τα οποία συζητούσα πάντα ήταν υπερκομματικά ενώ όσοι με γνωρίζουν χάρηκαν γιατί ξέρω πόσο έχω ασχοληθεί και ενδεχομένως και τι μπορώ να προσφέρω».
Παραδέχεται ότι υπήρξαν αρνητικά σχόλια «ελάχιστα συγκριτικά με τον αριθμό της υποστήριξης νέων γυναικών όχι μόνο υποστηρικτών της ΝΔ» και ότι ανάμεσα στα δέκα θετικά σχόλια «το ένα επιθετικό μήνυμα έχει το κακό ότι μπορεί να σου μείνει λίγο μέσα σου».
Για το μεταναστευτικό: Σοκαριστικά κάποια ρατσιστικά σχόλια
«Ως άνθρωπος δεν μπορείς να σταθείς αμέτοχος κα να μην αναζητήσεις κι εσύ ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος για να λυθεί ένα τόσο δύσκολο θέμα» λέει για το μεταναστευτικό, στον απόηχο της τραγωδίας στο νότιο Ιόνιο.
«Πέρα από κάποια ρατσιστικά σχόλια που ακούσαμε και σοκαριστήκαμε – και είναι κρίμα να βγαίνουν ακραίες συμπεριφορές μπροστά – σαν χώρα και σαν άνθρωποι σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να δούμε κανέναν άνθρωπο που ζητάει έναν καλύτερο αύριο να πνίγεται σε μια θάλασσα».
Όπως προσθέτει, επανέρχεται στη συζήτηση «το πόσο δύσκολο είναι αυτό το θέμα και πως μια κυβέρνηση από τη στιγμή που είναι πρόβλημα που αφορά όλη την Ευρώπη δεν μπορεί να βρει τη λύση μόνη της. Απαιτεί συνεκτική ευρωπαϊκή πολιτική. Μακάρι η απάντηση να ήταν μια».
Για την επόμενη μέρα: Πέφτω με τα μούτρα στη δουλειά
Η ίδια δεσμεύεται να δουλέψει σκληρά για την επόμενη μέρα, εφόσον επανεκλεγεί, λέγοντας ότι «πέφτω με τα μούτρα σε ό,τι ασχολούμαι και μου δείχνει αυτό και η δουλειά που βγαίνει και το αποτύπωμα που αφήνει αν θα συνεχίσω σε έναν κλάδο. Με ό,τι έχω ασχοληθεί δεν το βλέπω ως… πέρασμα».
- Ρωσία: Μαζική επίθεση με ουκρανικά drones σε πόλη 1.000 χλμ από τα σύνορα – Απομακρύνθηκαν κάτοικοι
- Φάκελος Champions League: Τα καλά νέα από Βιέννη-Νιόν και η μεγάλη ευκαιρία του Ολυμπιακού τον Γενάρη!
- Στο μυαλό και τους ήχους του Johann Strauss
- Βατικανό: Ο πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε «τη σκληρότητα» ισραηλινού πλήγματος στη Γάζα
- Εξάρχεια: Δικογραφία εις βάρος του 33χρονου με την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας
- Οι Λουίτζι Μαντζιόνε και Sean «Diddy» Combs μοιράζονται την ίδια φυλακή και την ίδια δικηγορική εταιρεία εκπροσώπησης