Υποκλοπές: Ψηφίστηκε το πόρισμα της Pega – Τι αναφέρει
Το πόρισμα δεν ψήφισαν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης και Μανώλης Κεφαλογιάννης
- Αφαιρούν τα αντικλεπτικά και αρπάζουν τα ρούχα στα καταστήματα - Βίντεο ντοκουμέντο
- Σύλληψη Ικάρων έξω από την Αγία Σοφία – Ύψωσαν την ελληνική σημαία
- Συναγερμός στον ΕΟΔΥ για τον ιό mpox - 18 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα
- Χιονοθύελλα φέρνει χάος στα Βαλκάνια - Κροατία, Βοσνία, Σλοβενία δοκιμάζονται από την κακοκαιρία
Το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής PEGA, που ασχολήθηκε και με τον ελληνικό «φάκελο» για τις υποκλοπές και τα παράνομα λογισμικά, ψηφίστηκε τελικά από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Μετά από μερικές πολύωρες εσωτερικές διαπραγματεύσεις για τις διατυπώσεις του, οι ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου κατέληξαν σε ένα κείμενο που εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία.
Από ελληνικής πλευράς, οι παριστάμενοι ευρωβουλευτές της ΝΔ, Ευάγγελος Μεϊμαράκης και Μανώλης Κεφαλογιάννης, διαφοροποιήθηκαν στην τελική ψηφοφορία, ιδίως ως προς τις συστάσεις στην Ελλάδα, ενώ το πόρισμα υπερψήφισαν ο Γιώργος Κύρτσος από την ευρωομάδα Renew, όπως και οι Κώστας Αρβανίτης, Στέλιος Κούλογλου και Έλενα Κουντουρά από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τι έκαναν Μεϊμαράκης και Κεφαλογιάννης
Οι υπόλοιποι απουσίαζαν από την Ολομέλεια ή είχαν ήδη πάρει το αεροπλάνο της επιστροφής για την Αθήνα. Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Παπανδρέου, δεν ήταν παρών στην ψηφοφορία, ούτε τοποθετήθηκε κατά τη σχετική συζήτηση. Στην υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη αναφέρθηκε, ωστόσο, στη δική του τοποθέτηση στην Ολομέλεια, ο Κύπριος ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών, Δημήτρης Παπαδάκης. Οι Ευάγγελος Μεϊμαράκης και Μανώλης Κεφαλογιάννης στήριξαν τις τροπολογίες που προώθησε το ΕΛΚ για την επίτευξη συμβιβασμού, αλλά δεν ψήφισαν το σύνολο του πορίσματος, καθώς δεν ήθελαν να συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα σε ένα «πακέτο» συστάσεων της PEGA μαζί με άλλες χώρες, όπως η Ουγγαρία.
Οι συστάσεις στην Ελλάδα
Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την επόμενη ελληνική κυβέρνηση να «αποκαταστήσει επειγόντως και να ενισχύσει τις θεσμικές και νομικές διασφαλίσεις», να καταργήσει τις άδειες εξαγωγής των λογισμικών που δεν συμμορφώνονται με την κοινοτική νομοθεσία, να διασφαλίσει ότι οι αρχές μπορούν ελεύθερα και χωρίς εμπόδια να διερευνήσουν όλους τους ισχυρισμούς για χρήση λογισμικού κατασκοπείας και να διασφαλίζει στο ακέραιο την ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις