Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Έρευνα: Ένας πιθανός στρατός ένστολων βιαστών στην Αγγλία;

Έρευνα: Ένας πιθανός στρατός ένστολων βιαστών στην Αγγλία;

«Ήταν σαν να είχες επιστρέψει στη δεκαετία του 1920 πριν καν όλες οι γυναίκες είχαν το δικαίωμα ψήφου. Η αστυνομία φίμωνε τις φωνές των γυναικών»

Τον περασμένο Φεβρουάριο ο Βρετανός Ντέιβιντ Κάρικ «έφαγε» 30 χρόνια φυλάκιση, αφού παραδέχθηκε 24 περιπτώσεις βιασμού και σεξουαλικών αδικημάτων σε βάρος 12 γυναικών ενώ υπηρετούσε ως αξιωματικός της Μητροπολιτικής Αστυνομίας. Από τότε που μπήκε στο Σώμα το 2001 είχε καταγγελθεί επανειλημμένα για ενδοοικογενειακή κακοποίηση, αλλά οι αρχές δεν πήραν στα σοβαρά τους ισχυρισμούς. Τα στοιχεία για τη βρετανική αστυνομία αποτελούν όνειδος.

Σύμφωνα με κοινή έρευνα του Γραφείου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (TBIJ) και του Channel 5, τα τελευταία πέντε χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο, περισσότεροι από 300 αστυνομικοί έχουν αναφερθεί για βιασμό και 500 για σεξουαλική επίθεση.

Συγκεντρώνοντας τα στοιχεία από όλες σχεδόν τις αστυνομικές δυνάμεις της χώρας μέσω της δημόσιας υπηρεσίας «Ελευθερία της πληροφόρησης»  (FOI) οι ερευνητές αποκαλύπτουν ότι οι αστυνομικοί κατηγορούνται για βιασμό με ρυθμό έναν την εβδομάδα!

Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότεροι από 250 αστυνομικοί είχαν καταγγελθεί περισσότερες από μία φορές για σεξουαλικά αδικήματα. Μια ντουζίνα είχε περισσότερες από πέντε ξεχωριστές καταγγελίες εις βάρος τους. Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός των κατηγορουμένων αξιωματικών είναι πιθανότατα ακόμη υψηλότερος, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Μόνο δέκα από τους κατηγορούμενους για σεξουαλική επίθεση έχουν καταδικαστεί ενώ η συντριπτική πλειοψηφία -350- παραμένει στην υπηρεσία. «Απλά δεν υπάρχει περίπτωση και οι 350 να είναι αθώοι για τα πράγματα για τα οποία κατηγορούνται» λέει η αστυνομικός Holly, η οποία έχει πέσει θύμα από συνάδελφό της.

Δεν μας έπαιρναν στα σοβαρά

Η περίπτωση του Ντέιβιντ Κάρικ κατέδειξε την ανεπάρκεια των βρετανικών αρχών να πάρουν στα σοβαρά τις καταγγελίες, δίχως να προχωρούν σε εξέταση ανα περίπτωση.

Η εν ενεργεία αστυνομικός «Holly» λέει πως «αν κάνατε μια καταγγελία, θεωρούσανε ότι έχετε σοβαρά «προβλήματα ψυχικής υγείας» ή «αναζητάτε την προσοχή»», είπε. «Ήταν σαν να είχες επιστρέψει στη δεκαετία του 1920 πριν καν όλες οι γυναίκες είχαν το δικαίωμα ψήφου. Η αστυνομία φίμωνε τις φωνές των γυναικών».

Η παρουσία των γυναικών στην βρετανική αστυνομία μετράει πάνω από 100 χρόνια, παρ΄ όλα αυτά η θέση τους θεωρείται επισφαλής ακόμα και σήμερα.

Ο ένστολος βιαστής της παρέμεινε στο σώμα ώσπου τον αποκάλυψε η έρευνα του TBIJ. Εν τω μεταξύ, η Holly και άλλες γυναίκες που είχαν δεχτεί επίθεση αγωνίστηκαν να βρουν τη δύναμη ώστε να να πάρουν σοβαρά τους ισχυρισμούς τους.

Το TBIJ ήρθε αντιμέτωπο και με την αποτυχία των αστυνομικών αρχών να αντιμετωπίσουν και την ενδοοικογενειακή κακοποίηση της αστυνομίας (PPDA) τα τελευταία πέντε χρόνια. Επισημαίνει δε πώς οι δυνάμεις απογοητεύουν τα θύματα και τους πολίτες όταν αποτυγχάνουν να διερευνήσουν σωστά τους ισχυρισμούς εναντίον των δικών τους αξιωματικών.

Ο βιασμός και η δολοφονία της 33χρονης Sarah Everard το 2021 από τον αστυνομικό Wayne Couzens, που είχε ήδη καταγγελθεί, έδειξε πόσο καταστροφικές μπορεί να είναι οι συνέπειες της αδράνειας στα σεξουαλικά αδικήματα.

Μια ρατσιστική, ομοφοβική και μισογυνική Αστυνομία

Το 2020 το TBIJ συνεργάστηκε με το Κέντρο για τη Γυναικεία Δικαιοσύνη για να υποβάλει μια μαζική καταγγελία στους αστυνομικούς. Το Ανεξάρτητο Γραφείο Αστυνομικής Συμπεριφοράς, το Κολέγιο Αστυνομίας και η Επιθεώρηση Αστυνομίας και Πυροσβεστικής και Διάσωσης της Αυτής Μεγαλειότητας με έκθεσή τους παραδέχτηκαν το 2022 ότι υπήρχαν συστημικές αδυναμίες στον τρόπο με τον οποίο οι δυνάμεις αντιδρούν σε ισχυρισμούς εναντίον των δικών τους ανθρώπων.

«Υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν, αλλά τα πρώτα βήματα έχουν γίνει και υπάρχει ελπίδα» λέει η Holly. Συγκεκριμένα, «δεν έκαναν πάντα αρκετά για να εξασφαλίσουν ότι όλες οι υποθέσεις αστυνομικής ενδοοικογενειακής κακοποίησης διερευνώνται σωστά και αμερόληπτα».

Τον Ιανουάριο του 2023, το Εθνικό Συμβούλιο Αρχηγών Αστυνομίας ανέφερε ότι οι περισσότερες δυνάμεις είχαν συμφωνήσει να βελτιώσουν τις διαδικασίες για την αντιμετώπιση του φαινομένου, ωστόσο τον Μάρτιο η «Έρευνα Κέισι» (Casey Review) -θεσμός που παρακολουθεί τα πρότυπα συμπεριφοράς και εσωτερικής κουλτούρας της Μητροπολιτικής Αστυνομικής Υπηρεσίας- διαπίστωσε ότι η Αστυνομία ήταν θεσμικά «μισογυνική, ρατσιστική και ομοφοβική».

Μια δημοσκόπηση του YouGov που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2021 διαπίστωσε ότι το 76% των γυναικών πίστευε ότι η αστυνομική κουλτούρα έπρεπε να αλλάξει και το 47% των γυναικών είχε μειωμένη εμπιστοσύνη στην αστυνομία μετά τη δολοφονία του Έβεραρντ.

Η Holly είπε ότι ο συνδυασμός της μαζικής καταγγελίας του 2020, των υποθέσεων Ντέιβιντ Κάρικ και Wayne Couzens και της «Έρευνας Κέισι» έχει αρχίσει να σοκάρει τη Μητροπολιτική Αστυνομία η οποία καθιέρωσε την υποχρεωτική εκπαίδευση των προϊσταμένων.

«Οι άνθρωποι δεν μπορούν να αρνηθούν πλήρως τον μισογυνισμό, γιατί οι ηγέτες μας δεν τους αφήνουν πια», είπε. «Έχει δημιουργηθεί ένας χώρος για τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο υπεύθυνοι για αυτά που λένε και για αυτά που κάνουν. Υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν, αλλά τα πρώτα βήματα έχουν γίνει και υπάρχει ελπίδα».

Ασυλία αστυνομικών που κατηγορούνται για ενδοοικογενειακή βία

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, από τους 375 αξιωματικούς και το προσωπικό που καταγγέλθηκαν για ενδοοικογενειακή κακοποίηση τα τελευταία δύο χρόνια, περισσότερα από τα 3/4 παραμένουν στη θέση τους.

Έρευνα του 2022 του TBIJ έδειξε ότι 8 στους 10 αστυνομικούς που κατηγορούνται για ενδοοικογενειακή κακοποίηση εξακολουθούν να εργάζονται.

Τα στοιχεία, που ελήφθησαν μέσω αιτημάτων για την «Ελευθερία της πληροφόρησης» από 41 αστυνομικές υπηρεσίες, έδειξαν ότι περισσότεροι από 1.300 αξιωματικοί και προσωπικό έχουν καταγγελθεί για φερόμενη ενδοοικογενειακή κακοποίηση από το 2018. Μόνο 36 έχουν απολυθεί. 203 έχουν συνταξιοδοτηθεί, παραιτηθεί ή αποχωρήσει για άλλους λόγους.

Οι εν λόγω αστυνομικοί όχι μόνο κράτησαν τις θέσεις τους, αλλά ίχαν περισσότερες πιθανότητες κατά μέσο όρο να αποφύγουν τη δίωξη, με μόνο το 3,4% των αναφορών να οδηγούν σε καταδίκη, ενώ το ποσοστό καταδίκης για το ευρύτερο κοινό είναι διπλάσιο.

Ο Ντέιβιντ Τάκερ, επικεφαλής του εγκλήματος στο Κολέγιο της Αστυνομίας, δήλωσε: «Οι καταγγελίες για ενδοοικογενειακή κακοποίηση από έναν αστυνομικό πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη μέγιστη σοβαρότητα. Τα ποσοστά χρέωσης και καταδίκης για κάθε ενδοοικογενειακή κακοποίηση προκαλούν μεγάλη ανησυχία».

Must in

Κύριε Λανουά πως το λένε στα γαλλικά; Ποτέ ξανά τον Ολυμπιακό, Παπαπέτρου και Τσέτσιλας (vid)

Όσα συνέβησαν απόψε στο Φάληρο με VAR (Παπαπέτρου) και AVAR (Τσέτσιλας) δημιουργούν δεδικασμένο. Και…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο