«Με αλόγιστη συμπεριφορά η Τουρκία δεν θα πάρει F-16»
Ο ελληνοαμερικανός βουλευτής Τζον Σαρμπάνης μιλάει στα «ΝΕΑ» για τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας ως συμμάχου και ενεργειακού κόμβου στην Ανατολική Μεσόγειο
Ο ελληνοαμερικανός βουλευτής Τζον Σαρμπάνης θα βρίσκεται στην Αθήνα στις 20 Ιουνίου προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμπόσιο για την Ψυχική Υγεία και τη Δημοκρατία που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο του SNF Agora Institute. Μιλώντας στα «ΝΕΑ» τονίζει ότι εξακολουθεί να έχει ανησυχίες σχετικά με την προθυμία της Τουρκίας «να εγκαταλείψει τις επεκτατικές διεκδικήσεις της» και υπογραμμίζει ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων Βουλής και Γερουσίας να εμποδίσουν την πώληση F-16 στην Αγκυρα εάν δεν επιδείξει νέα στάση.
Φροντίδα ψυχικής υγείας και δημοκρατία. Πώς συνδέονται;
Μια καλά λειτουργούσα δημοκρατία δίνει τη δυνατότητα στα άτομα να είναι φορείς της αλλαγής που επιδιώκουν στην κοινωνία τους. Εάν η δημόσια συζήτηση, η αγορά ιδεών, σχεδιάζεται και διατηρείται έτσι ώστε να αγκαλιάζει και να ενισχύει την εμπλοκή των πολιτών, συμβάλλει σε ένα θετικό ψυχικό πλαίσιο και μια αίσθηση ευημερίας για τα άτομα και συλλογικά για τις κοινότητες. Είναι επιτακτική ανάγκη να ενισχύσουμε τη δημοκρατική μας υποδομή, ώστε να μεγιστοποιεί πλήρως τη φωνή και τη συμβολή κάθε ατόμου στις κοινότητες και στην κοινωνία.
Ποια είναι η σημασία της Ελλάδας για τις ΗΠΑ και πόσο έχει αλλάξει; Τι ρόλο έπαιξε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία;
Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και κρίσιμο εταίρο των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτός ο ιστορικός δεσμός έχει γίνει πιο ισχυρός καθώς εργαζόμαστε για την προώθηση του συντονισμού μας σε θέματα όπως η ενεργειακή ασφάλεια, η οικονομική ανάπτυξη, η διεθνής ασφάλεια και η δράση για το κλίμα στο πλαίσιο των συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ, Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα υπήρξαν σύμμαχοι σε όλες τις διεθνείς συγκρούσεις της σύγχρονης ιστορίας και είμαστε τυχεροί που η Ελλάδα συνεχίζει να είναι ένας σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Η σθεναρή υποστήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία επιβεβαίωσε τη δύναμη της σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας και τις κοινές μας αξίες.
Ποιος είναι ο ρόλος της Ελλάδας στον ενεργειακό τομέα και ποια η σημασία της μετατροπής της σε κόμβο;
Η Ελλάδα είναι σε θέση να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο στην Ανατολική Μεσόγειο και ηγέτη στη διαφοροποίηση των ευρωπαϊκών ενεργειακών πηγών. Η αναδυόμενη σημασία της Αλεξανδρούπολης και οι αυξανόμενες επενδύσεις σε ενεργειακά έργα στην Ελλάδα έχουν ενισχύσει την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια στον απόηχο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Υπάρχουν επίσης πολλές ευκαιρίες για συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας σε θέματα ενεργειακής ασφάλειας. Είμαι εντυπωσιασμένος από την περιφερειακή ηγεσία της Ελλάδας όσον αφορά τις πτυχές ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο νόμος του 2020 για την ασφάλεια και την ενεργειακή σύμπραξη στην Ανατολική Μεσόγειο θεσπίζει ένα πλαίσιο για τα έθνη μας προκειμένου να συνεργαστούν σε καινοτόμα ενεργειακά έργα για την προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή και στην ανάπτυξη πρωτοποριακών λύσεων για την κλιματική αλλαγή. Στο Κογκρέσο εργάζομαι για την παροχή επαρκών πόρων για αυτή τη συνεργασία.
Νέα εποχή Ερντογάν στην Τουρκία. Πιστεύετε ότι θα υπάρξει αλλαγή πολιτικής και στροφή στη Δύση;
Τη στιγμή που ο Ερντογάν ισχυρίζεται ότι πρόκειται για νέα εποχή και ότι θα υπάρξει βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα και τη Δύση, φέρει το βάρος να αποδείξει ότι αυτά είναι κάτι περισσότερο από λόγια. Δεδομένου του ιστορικού των προκλήσεών του στην Ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση και να εφαρμόσουμε δικλίδες ασφαλείας για την προστασία των συμμάχων μας.
Πόσο κοντά βρίσκεται η Τουρκία στα F-16; Πώς αξιολογείτε την ηρεμία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την παύση των παραβιάσεων στο Αιγαίο;
Ενώ χαιρετίζω την πρόσφατη μείωση των εντάσεων, οι προηγούμενες επανειλημμένες αποτυχίες της Τουρκίας να ενεργήσει με καλή πίστη με οδηγούν να έχω έντονες ανησυχίες σχετικά με την προθυμία της να εγκαταλείψει τις επεκτατικές διεκδικήσεις της έναντι της Ελλάδας. Οι υπερπτήσεις αποτελούν μόνο μέρος των ευρύτερων προσπαθειών του Ερντογάν να αποσταθεροποιήσει την Ανατολική Μεσόγειο. Πρέπει να στείλουμε σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι δεν μπορεί να περιμένει να πάρει F-16 από τις ΗΠΑ εάν συνεχίσει σε ένα μοτίβο αλόγιστης συμπεριφοράς. Υπάρχει συμφωνία μεταξύ των επικεφαλής των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων Βουλής και Γερουσίας – όλοι όσοι θα πρέπει να υπογράψουν οποιαδήποτε συμφωνία – να εμποδίσουν την πώληση εάν η Τουρκία δεν επιδείξει νέα στάση. Εχω χρησιμοποιήσει κάθε ευκαιρία για να εκφράσω τις ανησυχίες μου σχετικά με οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία και θα συνεχίσω να το κάνω.
- Γάζα: 3 ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από ισχυρή έκρηξη στην Μπέιτ Χανούν
- Γιατί ο Τραμπ απείλησε να καταλάβει την Διώρυγα του Παναμά – Τα συμφέροντα που διακυβεύονται
- Βασιλιάς Κάρολος: Δύο πασίγνωστες εταιρείες εκτός των βασιλικών προμηθευτών
- «Θρασύτατο ψεύδος» τα περί ανάληψης 2,5 εκατ. ευρώ πριν τη δέσμευση της περιουσία του, τονίζει ο Κων. Πηλαδάκης
- Μαγδεμβούργο: Ανθρώπινη αλυσίδα κατά του μίσους στη Χριστουγεννιάτικη Αγορά
- Το «έχω βαρεθεί τους άντρες», το προφίλ στο dating app και το OnlyFans: Η Λίλι Άλεν αλλάζει σελίδα