«Απέχουμε πολύ ακόμη από τις e-εκλογές»
Μία εβδομάδα πριν από τη νέα εκλογική αναμέτρηση, ο γενικός διευθυντής της SingularLogic, Δημήτρης Μπακάκος, εξηγεί τις δυνατότητες του Συστήματος Ασφαλούς Μετάδοσης των αποτελεσμάτων και μιλάει για τις προκλήσεις που έρχονται
«Ραντεβού στου Μπακάκου»: Για δεκαετίες το κεντρικό φαρμακείο στην πλατεία Ομονοίας ήταν σημείο συνάντησης για χιλιάδες Αθηναίους. Τις Κυριακές των εκλογικών αναμετρήσεων, ωστόσο, το ραντεβού… κλείνεται με έναν άλλον Μπακάκο.
Ο Δημήτρης Μπακάκος είναι ο άνθρωπος, ο οποίος το βράδυ της 21ης Μαΐου παρουσίασε την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Κι ως γενικός διευθυντής της SingularLogic αυτό θα κάνει και το εκλογικό βράδυ της ερχόμενης Κυριακής.
Παρόλο που το πρόγραμμά του, όπως μπορεί κανείς να φανταστεί, είναι ιδιαίτερα φορτωμένο τις τελευταίες εβδομάδες ή μάλλον μήνες – απέχουμε, άλλωστε, μόλις μία εβδομάδα από τη νέα εκλογική αναμέτρηση – το δικό μας ραντεβού κλείστηκε γρήγορα και δόθηκε στην Κηφισιά, στον κήπο του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, στο εστιατόριο Natu.
Η συζήτηση – αναπόφευκτα – ξεκινά με τις εκλογές και το εάν θα υπάρξουν αλλαγές σε αυτή τη νέα εκλογική αναμέτρηση. Οπως και στις εκλογές του Μαΐου έτσι και σε αυτές, εξηγεί, θα χρησιμοποιηθεί το σύστημα SRT, το Σύστημα Ασφαλούς Μετάδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων μέσω συσκευών νέας γενιάς και στα 21.533 εκλογικά τμήματα της χώρας. Σύστημα που… υποσχέθηκε ταχύτητα ενσωμάτωσης και επιβεβαιώθηκε στις εκλογές πριν από έναν μήνα: η ενσωμάτωση του 50% επετεύχθη στις 21:10 – δύο ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης – και του 80% στις 22:10 – σε τρεις ώρες -, όταν με την κλασική διαδικασία συλλογής των αποτελεσμάτων η ενσωμάτωση αυτή ήταν σε έξι και οκτώ οχτώ ώρες, αντίστοιχα.
Αλλαγές, λοιπόν, δεν θα υπάρξουν. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι ακριβώς η ίδια. «Εχει γίνει, βέβαια, επικαιροποίηση του κεντρικού συστήματος, σύμφωνα με τον νέο εκλογικό νόμο της ενισχυμένης αναλογικής, ενώ έχουν αναβαθμιστεί οι υποδομές και οι υπηρεσίες που απαιτούνται για αυξημένη ασφάλεια και προστασία από κυβερνοεπιθέσεις», σπεύδει να προσθέσει ο κ. Μπακάκος.
Για μία ακόμη φορά, η ενεργοποίηση της συσκευής γίνεται μόνο από τον δικαστικό αντιπρόσωπο με ειδικούς κωδικούς ασφαλείας, ενώ η καταχώριση των αποτελεσμάτων στη συσκευή SRT είναι εξαιρετικά απλή μέσω της ειδικής και ιδιαίτερα εύχρηστης εφαρμογής που υποστηρίζεται από τη συσκευή. Ωστόσο, ο κ. Μπακάκος υπογραμμίζει πως η διαδικασία ασφαλούς μετάδοσης δεν αναιρεί τη διαδικασία μετάδοσης του αποτελέσματος μέσω των ειδικών εντύπων, τα οποία θα πρέπει να συμπληρωθούν και να διεκπεραιωθούν κανονικά από τους δικαστικούς αντιπροσώπους. «Και μην ξεχνάμε πως αυτά τα αποτελέσματα είναι τα προσωρινά. Τα οριστικά αποτελέσματα εκδίδονται από το Πρωτοδικείο, με βάση τα εκλογικά βιβλία».
Πάντως, το σύστημα SRT δεν έκανε «πρεμιέρα» στις εκλογές του Μαΐου. Πιλοτικά εφαρμόστηκε από το 2009 μέσω περίπου 4.000 κινητών τηλεφώνων, όπως τονίζει ο γενικός διευθυντής της SingularLogic, ενώ στις δεύτερες βουλευτικές εκλογές του 2015 και μόνο στην εκλογική Περιφέρεια Β’ Πειραιά χρησιμοποιήθηκαν 459 συσκευές επόμενης γενιάς, «σε μια δύσκολη περιφέρεια και μάλιστα τα αποτελέσματα είχαν σταλεί σε μία ώρα και 36 λεπτά. Ακολούθησαν οι εκλογικές αναμετρήσεις του 2019, όπου σε 12.000 εκλογικά τμήματα και στις πρώτες εκλογές (περιφερειακές, δημοτικές και ευρωεκλογές) και στις εθνικές εκλογές οι δικαστικοί αντιπρόσωποι χρησιμοποίησαν τις συσκευές νέας γενιάς του Συστήματος Ασφαλούς Μετάδοσης».
Σύμφωνα με τον κ. Μπακάκο, όπως και στις εκλογές του Μαΐου, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα ενημερώνουν ανήμερα την 25η Ιουνίου μέσω της συσκευής SRT σε τρεις χρονικές στιγμές – 10 το πρωί, 1 το μεσημέρι και 4 το μεσημέρι – τον αριθμό των ψηφισάντων. «Κι η ενημέρωση αυτή θα γίνεται απευθείας μέσα από τα εκλογικά τμήματα στη βάση δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών. Στις προηγούμενες, βέβαια, η πρωινή ενημέρωση δεν έγινε καθώς ήταν πολύ μικρό το δείγμα. Οταν πια, είχαμε εικόνα από έναν αρκετά μεγάλο αριθμό τμημάτων – 16.500 – μπόρεσε να γίνει η ενημέρωση».
Η ερώτηση που σίγουρα έχει κουραστεί να απαντά δεν μπορούσε να μην πέσει στο τραπέζι: «Τι ώρα πιστεύετε θα έχουμε εκτίμηση των αποτελεσμάτων αυτή τη φορά;». Αξίζει να σημειωθεί πως στις εκλογές της 21ης Μαΐου, ο Δημήτρης Μπακάκος ανέβηκε στο «πόντιουμ» στις 20:57 για να ανακοινώσει την εκτίμηση αποτελέσματος. «Δέκα λεπτά πριν από τις 8 το βράδυ είχαμε ανοίξει τη ροή από τις εκλογικές περιφέρειες, ενώ σχεδόν μία ώρα αργότερα, στις 9 παρά 20, άνοιξε και η επικράτεια. Σε εκείνο το σημείο είχαμε δει τη διαφορά να βρίσκεται στις 18 μονάδες και φαινόταν η τάση ότι ήταν ανοδική. Η εκτίμηση αποτελέσματος έγινε στο 40% της επικράτειας» σημειώνει.
Την επόμενη Κυριακή, λοιπόν, και με δεδομένο ότι δεν θα υπάρχει καταμέτρηση σταυρών, γεγονός που θα κάνει το έργο των εφορευτικών επιτροπών λίγο πιο εύκολο, η εκτίμηση αποτελέσματος θα έρθει ακόμη πιο νωρίς. «Σε αυτές τις εκλογές έχοντας πλέον και τα στατιστικά των προηγούμενων σε σχέση με τη μετάδοση των αποτελεσμάτων μέσω των SRT εκτιμάμε ότι γύρω στις 8.30 το βράδυ θα έχουμε ασφαλή εκτίμηση».
Δύο είναι, όπως λέει, τα σημαντικά στοιχεία που θα ανακοινώσει μαζί με την εκτίμηση του αποτελέσματος. «Το ένα είναι η αυτοδυναμία ή όχι του πρώτου κόμματος, με την κατανομή των εδρών και το μπόνους και το δεύτερο πόσα κόμματα τελικά θα καταφέρουν να μπουν στη Βουλή. Η εκτίμηση δίνει τα ποσοστά των κομμάτων και τις έδρες, αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι μια μικρή μεταβολή σε οριακές καταστάσεις, μπορεί να αλλάξει την κατανομή σημαντικά. Για παράδειγμα αν ένα κόμμα είναι κοντά στο 3% και παίζεται το αν μπαίνει ή δεν μπαίνει στη Βουλή, επηρεάζει τις έδρες των υπολοίπων κομμάτων και πιθανότατα την αυτοδυναμία».
Κατεστραμμένα τάμπλετ
Ο κ. Μπακάκος δεν παραλείπει, βέβαια, να μιλήσει και για τις – λίγες ευτυχώς – δυσλειτουργίες που καταγράφηκαν στην προηγούμενη εκλογική διαδικασία. Υπήρξαν, όπως λέει, τάμπλετ που επέστρεψαν κατεστραμμένα ή καταγράφηκαν ανήμερα των εκλογών προβλήματα με τη σύνδεση των συσκευών, καθώς δεν έπιαναν σήμα.
Υπήρξαν δε και περιπτώσεις – τέσσερις στον αριθμό – όπου οι δικαστικοί αντιπρόσωποι δεν έκαναν καν εγγραφή στο σύστημα και άρα δεν έστειλαν τα αποτελέσματα με SRT. Κρατώντας μία συσκευή Ασφαλούς Μετάδοσης Αποτελεσμάτων, ο κ. Μπακάκος διευκρινίζει πως οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα πρέπει να έχουν κάνει την εγγραφή στο σύστημα όταν παραλαμβάνουν το εκλογικό υλικό, στη συνέχεια να απενεργοποιούν τη συσκευή και να τη θέτουν σε λειτουργία την ώρα που θα βρίσκονται στο εκλογικό τμήμα. «Κι αυτό γιατί στις εκλογές του Μαΐου παρατηρήθηκε το φαινόμενο οι αντιπρόσωποι να ανοίγουν το τάμπλετ με την παραλαβή του υλικού και να το αφήνουν ανοιχτό μέχρι την ημέρα των εκλογών, που είχε ως αποτέλεσμα την αποφόρτιση της μπαταρίας».
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι άνθρωποι της SingularLogic δουλεύουν επτά ημέρες την εβδομάδα, προκειμένου να ρυθμίσουν όλες τις λεπτομέρειες, όπως τη φόρτιση των 21.533 συσκευών ή την αντικατάσταση αυτών που επέστρεψαν στην εταιρεία σπασμένες. Ηδη τα τελευταία 24ωρα εκατοντάδες κούτες με τα τάμπλετ φορτώνονται σε νταλίκες και ξεκινούν το ταξίδι τους προς τις περιφέρειες, οι οποίες στη συνέχεια θα τις παραδώσουν στους δήμους, που έχουν την αρμοδιότητα να προμηθεύσουν τους εκλογικούς σάκους και τις συσκευές σε κάθε δικαστικό αντιπρόσωπο. Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει, για κάθε συσκευή SRT η SingularLogic γνωρίζει σε ποια περιφέρεια πηγαίνει. «Κι αυτό στην πραγματικότητα είναι μια δικλίδα ασφαλείας, για να μην μπορεί να ενεργοποιηθεί η συσκευή σε άλλη περιφέρεια».
Μετά το τέλος της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης – και στην περίπτωση που δεν θα έχουμε τρίτες εθνικές κάλπες -, το σύστημα της SingularLogic θα αρχίσει να… προετοιμάζεται για την επόμενη – προγραμματισμένη – εκλογική βραδιά, με πρωταγωνίστρια, αυτή τη φορά, την Αυτοδιοίκηση. «Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου έχουν σημαντική δυσκολία, στην πραγματικότητα βγάζεις μία τοπική κυβέρνηση με αρκετούς κομματικούς συνδυασμούς. Οσο πιο εξατομικευμένη είναι η εκλογική διαδικασία, τόσο περισσότερα πρέπει να δεις και να δώσεις μεγάλη σημασία σε κάθε συνδυασμό για να μη γίνουν λάθη. Αλλωστε, είναι γνωστό πως οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν κατά κανόνα μεγαλύτερη πόλωση, καθώς μιλάμε για τις πόλεις που ζουν οι άνθρωποι, γνωρίζονται μεταξύ τους, τον υποψήφιο θα τον δουν και την επόμενη ημέρα στη γειτονιά».
Από την άλλη, πόσο κοντά είναι η χώρα μας στην ηλεκτρονική ψηφοφορία; Αν και πρόκειται για απόφαση που θα λάβει η πολιτεία, ο κ. Μπακάκος εκτιμά πως η Ελλάδα δεν έχει φτάσει ακόμη στο επιθυμητό επίπεδο για να προχωρήσει άμεσα στις e-εκλογές. «Η γνώμη μου είναι πως απέχουμε πολύ ακόμη, θα πρέπει να γίνουν πολλά βήματα μέχρι τότε. Η εταιρεία, βέβαια, φυσικά θα μπορούσε να στηρίξει και αυτό το εγχείρημα».
Βάπτισμα του πυρός
Για τον ίδιο, οι εκλογές της 21ης Μαΐου ήταν κάτι σαν το… βάπτισμα του πυρός, καθώς ήταν η πρώτη φορά, παρά τα 36 χρόνια της επαγγελματικής του πορείας στον χώρο της πληροφορικής, που ο ρόλος του ήταν τόσο συνυφασμένος με την εκλογική διαδικασία.
Για δύο δεκαετίες ήταν στην ομάδα της SingularLogic, τότε που η εταιρεία στεγαζόταν σε μόλις δύο ορόφους, απέναντι από τον Αρειο Πάγο και όχι σε ένα ολόκληρο κτίριο στην Κηφισιά, όπως συμβαίνει σήμερα. Ακολούθησε η μετακίνησή του στη Space Hellas και όταν η εταιρεία εξαγόρασε τη SingularLogic, επέστρεψε το 2021, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του γενικού διευθυντή. Η πλήρης κάλυψη των εκλογών, με τη συγκέντρωση και μετάδοση των αποτελεσμάτων στις εκλογές, δεν είναι το μοναδικό έργο που αναλαμβάνει η εταιρεία. Αντίθετα, η… βεντάλια όσο πάει και ανοίγει και περιλαμβάνει από συστήματα καταπολέμησης του ηλεκτρονικού εγκλήματος, έργα ψηφιακού μετασχηματισμού και διαλειτουργικότητας μέχρι συνεργασίες με την Αυτοδιοίκηση και τους δήμους, οι οποίοι θέλουν να είναι… ψηφιακοί.
Ο ίδιος, πάντως, «μετράει» τις ημέρες για να αποσυμπιέσει – όπως χαρακτηριστικά λέει – τη βαλβίδα, καθώς η περίοδος από τον Φεβρουάριο, όπου όλος ο μηχανισμός της εταιρείας βρισκόταν σε πλήρη ετοιμότητα για την υποστήριξη του έργου των εκλογών, ήταν αρκετά απαιτητική. Ετσι, ένα ταξίδι εντός των συνόρων στις… δύο ρόδες, με τη μηχανή του – μέσο, το οποίο προτιμά για τις καθημερινές μετακινήσεις του – είναι στα άμεσα σχέδιά του.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις