Με μονοψήφιο πια αριθμό ημερών μέχρι την εκλογική αναμέτρηση, στη γαλάζια έδρα της οδού Πειραιώς κάποια στελέχη τρέχουν τον σχεδιασμό της τελικής ευθείας και άλλα στρώνουν οργανωτικά το μετεκλογικό έδαφος – υπάρχουν και εκείνοι που εμπλέκονται ταυτόχρονα στις δύο «αποστολές». Για την πρώτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσδοκά αποτελεσματικότητα, για τη δεύτερη προσδοκά ότι η ΝΔ θα κερδίσει αυτοδύναμη τη μάχη της 25ης Ιουνίου ώστε ο ίδιος να φέρει στο προσκήνιο αποφάσεις τις οποίες λαμβάνει προς το παρόν πίσω από κλειστές πόρτες με τους εξ απορρήτων του. Αυτός ο προσωπικός «μπλε φάκελος» του Μητσοτάκη περιλαμβάνει αναλυτικά ημερομηνίες και συγκεκριμένα βήματα για τις πρώτες 30 ημέρες μιας νέας θητείας αλλά και κυβερνητικά ορόσημα και στόχους σε ορίζοντα εξαμήνου.

Στο πρότυπο του προεκλογικού 2019, όταν εξελισσόταν αντίστοιχη άσκηση ετοιμότητας, κλειδώνουν οι πρώτες παρεμβάσεις τις οποίες ο Μητσοτάκης θεωρεί σφραγίδα στην (επιδιωκόμενη) νέα αρχή του, γίνεται προετοιμασία για τα πρώτα σημαντικά ραντεβού, αποκρυσταλλώνονται κατ’ εντολή του οι λεπτομέρειες όσων θα αποτελούν το καινούργιο κυβερνητικό περιβάλλον. Δεν αρνείται δημοσίως άλλωστε, αν δεν προαναγγέλλει κιόλας, ότι προεδρικά διατάγματα, νομοσχέδια, μεγάλες αλλαγές βρίσκονται υπό επεξεργασία. Με βάση το «εγχειρίδιο» διακυβέρνησης, που θα ανοίξει το πρωί της 26ης Ιουνίου υπό την προϋπόθεση της νίκης της ΝΔ, στο πρώτο μετεκλογικό δεκαήμερο θα υπάρξουν μεταξύ άλλων σύντομες προγραμματικές δηλώσεις, οι πρώτες επαφές εκτός συνόρων και το πρώτο προεδρικό διάταγμα της τετραετίας.

Αυτό περιλαμβάνει όλες τις αναδιατάξεις στην κυβερνητική δομή. Αφενός είναι η δημιουργία αυτοτελούς «κοινωνικού» υπουργείου το οποίο δεν έχει… βαφτιστεί ακόμα με διάφορες εισηγήσεις στο τραπέζι: υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων, υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής, υπουργείο Δημογραφικής – Στεγαστικής Πολιτικής, υπουργείο Οικογένειας. Αφετέρου είναι η μεταφορά αρμοδιοτήτων από υπουργείο σε υπουργείο, όπως η αναβάθμιση του Αθλητισμού καθώς αναμένεται να αναληφθεί από αναπληρωτή υπουργό και να μεταφερθεί στο υπουργείο Παιδείας, η πιθανή μεταφορά αρμοδιοτήτων μεταξύ Ανάπτυξης και Οικονομίας κ.λπ.

Εντός του πρώτου μήνα προδιαγράφονται επιπλέον τα δύο νομοσχέδια που έχει προαναγγείλει ο Μητσοτάκης. Το ένα αφορά το επιτελικό κράτος Νο2 και περιλαμβάνει ρυθμίσεις σε επίπεδο διοίκησης: συναλλαγές κράτους – πολιτών, εσωτερική οργάνωση υπουργείων κ.ά. Το άλλο είναι το οικονομικό-φορολογικό νομοσχέδιο σκούπα με όλες τις βασικές δεσμεύσεις της ΝΔ, ανεξάρτητα από τον χρόνο υλοποίησης των μέτρων μέσα στην τετραετία σε μια προσπάθεια του Μητσοτάκη να εμφανίσει εικόνα «ταύτισης» με το μεσοπρόθεσμο και συνέπειας λόγου και πράξεων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πρώτο εξάμηνο, μέχρι το τέλος του έτους δηλαδή, θα προωθηθούν και οι σχεδιασμοί για την Υγεία και τη Δικαιοσύνη ως τομείς προτεραιότητας – με αλλαγές ορόσημα επιπλέον του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το Μεταναστευτικό

Για το τέλος Ιουνίου είναι προγραμματισμένο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο οποίο είναι βέβαιο ότι θα ανοίξει και το κεφάλαιο του Μεταναστευτικού και των συνόρων και θα αποτελέσει το πρώτο ταξίδι του έλληνα πρωθυπουργού. Θα έχει περάσει ένα δεκαπενθήμερο από την τραγωδία στα ανοιχτά της Πύλου και από την επίτευξη έστω καταρχήν συμφωνίας στα επόμενα βήματα για ένα νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, όταν ο Μητσοτάκης, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι θα πετύχει τους εκλογικούς στόχους, θα βρεθεί με ομολόγους του, ζητώντας «συνεκτική» πολιτική, καθώς και με την ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών η οποία εκ νέου δεσμεύεται για συνεργασία προκειμένου να αποτρέπονται δυστυχήματα στα νερά της Μεσογείου. Οι επόμενες διεθνείς επαφές (και τελευταίες μέχρι την πολιτική αφετηρία της ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο) προσδιορίζονται για το περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Η προοπτική για την πρώτη συνάντηση του επανεκλεγέντα Ερντογάν και του Μητσοτάκη, εφόσον επανεκλεγεί, ζωηρεύει με τοποθετήσεις κορυφής και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, όπου επιδιώκουν ήρεμα νερά και συνέχεια στη θετική ατζέντα της χαμηλότερης πολιτικής όχι μόνο η Αθήνα αλλά και Ουάσιγκτον, Βερολίνο, Βρυξέλλες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ