Συντάξεις: Τέσσερα νέα μέτρα μετά τις εκλογές
Αλλαγές σε περιπτώσεις παράλληλης απασχόλησης, εισφορά αλληλεγγύης, επαναϋπολογισμός, αναδρομικά
- Μπακογιάννη: Η Σακελλαροπούλου θα μπορούσε να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας
- Εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο του Σικάγο έπαιξαν ξύλο με... τις πινακίδες «προσοχή βρεγμένο δάπεδο»
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
- Ο εφιάλτης των Χριστουγέννων: Πέντε διάσημοι που σιχαίνονται τις γιορτές που αγαπούν όλοι
Σε τέσσερα ευνοϊκά μέτρα για τους συνταξιούχους θα προχωρήσει η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές. Ετσι, εκτός από τη νέα αύξηση από 1-1-2024 στις συντάξεις έως 5% και την καταβολή του επιδόματος προσωπικής διαφοράς, θα γίνουν παρεμβάσεις στην εισφορά αλληλεγγύης, στον επαναϋπολογισμό συντάξεων, στο καθεστώς απασχόλησης συνταξιούχων, καθώς και στην ολοκλήρωση των προσαυξήσεων και αναδρομικών στις συντάξεις παράλληλης ασφάλισης. Ειδικότερα:
Βελτίωση στην εισφορά αλληλεγγύης (ΕΑΣ)
Βελτιωτικές αλλαγές στην ισχύουσα κλίμακα της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), η οποία «ροκανίζει» μέχρι το 1/3 της αύξησης στις συντάξεις. Πρόκειται για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων, η οποία επιβλήθηκε με το πρώτο Μνημόνιο για τα ποσά κύριας σύνταξης άνω των 1.400 ευρώ (16.800 ετήσιο εισόδημα), με σκοπό την κάλυψη ελλειμμάτων του συστήματος από τον λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών). Η ΕΑΣ (εισφορά υπέρ ΑΚΑΓΕ) επιβάλλεται σχεδόν σε 800.000 συνταξιούχους Δημοσίου, ΙΚΑ, Ταμείων ΔΕΚΟ και τραπεζών, ΕΤΑΑ και ΝΑΤ, με κύρια σύνταξη ή άθροισμα κύριων συντάξεων άνω των 1.400 ευρώ. Η κυβέρνηση έχει ήδη καταργήσει από 1/1/2023 μια άλλη εισφορά αλληλεγγύης, η οποία επιβαλλόταν στη φορολογία σε όσους μισθωτούς, δημοσίους υπαλλήλους, ελεύθερους επαγγελματίες και συνταξιούχους έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.
Για τη βελτίωση της ΕΑΣ στο τραπέζι βρίσκονται δύο σενάρια. Το πρώτο προβλέπει ότι θα συνεχίσει να επιβάλλεται η ΕΑΣ όπως και τώρα, δηλαδή σε όλο το ποσό της σύνταξης, αλλά με τα μισά ποσοστά της κάθε κλίμακας, δηλαδή 1,5% αντί 3% στην πρώτη κλίμακα, 3% αντί 6% στη δεύτερη, 3,5% αντί 7% στην τρίτη κ.ο.κ. Το δεύτερο προβλέπει η κράτηση να μην αφορά στο εξής όλο το ποσό της σύνταξης αλλά τη διαφορά από το πλαφόν των 1.400 ευρώ.
Απασχόληση συνταξιούχων
Τα σενάρια που θα βρεθούν στο τραπέζι μετά τις εκλογές είναι:
- Οριζόντια μείωση του πέναλτι κάτω από το 30% για όλους τους εργαζόμενους συνταξιούχους.
- Αναλογικότερο σύστημα με βάση τις ημέρες απασχόλησης.
Επανυπολογισμός συντάξεων
Η επίσπευση και ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων από τον επανυπολογισμό των συντάξεων για πάνω από 50.000 παλαιούς και νέους συνταξιούχους (πριν και μετά τον Μάιο του 2016 αντίστοιχα) οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης. Ο επανυπολογισμός που εκκρεμεί είναι με τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου 4670/2020 (νόμος Βρούτση) και δίδει αυξήσεις από 30 ευρώ ως και 220 ευρώ τον μήνα στις συντάξεις όσων έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Τα δε αναδρομικά των αυξήσεων ξεκινούν από τον Οκτώβριο του 2019, δηλαδή σήμερα φτάνουν στους 44 μήνες. Ο επανυπολογισμός σταματά στους συνταξιούχους που αποχώρησαν ως 30 Σεπτεμβρίου 2019, γιατί από τον Οκτώβριο του 2029 και μετά όλες οι συντάξεις με 30 έτη ασφάλισης και άνω βγαίνουν με τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης.
Συντάξεις παράλληλης ασφάλισης
Ολοκληρώνεται μέσα στο καλοκαίρι η διαδικασία προσαύξησης των συντάξεων λόγω παράλληλης ασφάλισης και η καταβολη των σχετικών αναδρομικών. Ο ΕΦΚΑ έχει ήδη ξεκινήσει να καταβάλλει τα αυξημένα ποσά συντάξεων στους συνταξιούχους που συνταξιοδοτήθηκαν μετά την έναρξη ισχύος του «νόμου Κατρούγκαλου», δηλαδή μετά τις 13 Μαΐου 2016.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις