Ναυάγιο στην Πύλο: Νέα στοιχεία και μαρτυρίες εκθέτουν τις ελληνικές αρχές για τις συνθήκες του ναυαγίου
Δημοσιεύματα του Διεθνούς Τύπου αμφισβητούν την εκδοχή που έχουν παρουσιάσει οι ελληνικές αρχές για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το φονικότερο ναυάγιο της Μεσογείου ανοιχτά της Πύλου
- Γερμανία: Σε κρίση το επιχειρηματικό μοντέλο – Καταρρέει η οικονομία
- Άιντα Λουπίνο - Η ατρόμητη σταρ του Χόλιγουντ που ξεπέρασε τη femme fatale τυποποίηση
- Ύποπτοι ως μέλη ακροδεξιών οργανώσεων συνελήφθησαν στη Γερμανία και την Πολωνία – Τι σχεδίαζαν
- Οδηγός ταξί πήρε 160 ευρώ από τουρίστα για να τον πάει στον Πειραιά - «Ευχαριστώ που ήσουν κορόιδο»
Νέα στοιχεία και νέες μαρτυρίες γεννούν αμφιβολίες για τις ενέργειες των ελληνικών αρχών στον χειρισμό της υπόθεσης του ναυαγίου της Πύλου. Τα νέα δεδομένα που αποκαλύπτουν διεθνή ΜΜΕ αμφισβητούν την εκδοχή του Λιμενικού που έχει υποστηρίξει επανειλημμένα ότι το αλιευτικό έπλεε προς την Ιταλία χωρίς πρόβλημα και έτσι δεν χρειάστηκε να στηθεί ευρεία επιχείρηση διάσωσης.
Ακόμα έρχονται στο φως νέες μαρτυρίες προσφύγων που υποστηρίζουν ότι το ναυάγιο προκλήθηκε μετά από την απόπειρα του Λιμενικού να ρυμουλκήσει το πλοίο έξω από τη θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται υπό την ευθύνη της Ελλάδας.
Ειδικότερα το BBC, δημοσίευσε σήμερα ρεπορτάζ στο οποίο υποστηρίζει ότι το αλιευτικό σκάφος ήταν ακινητοποιημένο στο ίδιο σημείο επί επτά ώρες πριν ανατραπεί. Τα στοιχεία που παρουσιάζει το βρετανικό δίκτυο έρχονται σε αντίθεση με τα όσα έχει πει το Λιμενικό σε ανακοίνωσή του όπου παρουσίασε το χρονολόγιο των συμβάντων από την ώρα εντοπισμού του πλοίου έως τη βύθισή του.
Το ρεπορτάζ του BBC
Ειδικότερα το ρεπορτάζ του BBC που βασίστηκε στην ανάλυση της κίνησης άλλων πλοίων στην περιοχή τη μέρα του ναυαγίου δείχνει ότι το αλιευτικό να μένει σχεδόν ακίνητο επί επτά ώρες, ενώ η ελληνική ακτοφυλακή υποστηρίζει ότι στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα το σκάφος έπλεε κανονικά προς την Ιταλία, δεν διέτρεχε κίνδυνο και οι πρόσφυγες είχαν αρνηθεί τη βοήθεια.
Το βρετανικό δίκτυο αναφέρει ότι έχει συλλέξει τα στοιχεία του με βάση δικαστικά στοιχεία, ημερολόγια παραπλέοντων πλοίων και κατάφερε να ανασυνθέσει τις κινήσεις των σκαφών στην περιοχή μέσω των δεδομένων που παρείχε η MarineTraffic (πλατφόρμα θαλάσσιων αναλύσεων και παρακολούθησης της κίνησης της ναυσιπλοΐας).
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα πλοία που έσπευσαν στο αλιευτικό, μετά από ειδοποίησή τους από το Λιμενικό πήγαν στην πραγματικότητα στο ίδιο σημείο με το αυτό που αρχικά εντοπίζεται το σκάφος. Οι ελληνικές αρχές δεν σχολίασαν τα στοιχεία που τους παρουσίασε το βρετανικό δίκτυο.
Τα δεδομένα αυτά που προέρχονται από την κίνηση αλλά και τις μαρτυρίες των εμπλεκόμενων εμπορικών πλοίων, εάν επαληθευτούν εκθέτουν τις ελληνικές αρχές που από την αρχή έχουν υποστηρίξει ότι το πλοίο έπλεε κανονικά, οι πρόσφυγες αρνήθηκαν τη βοήθεια, και το σκάφος της ακτοφυλακής παρακολουθούσε διακριτικά από απόσταση καθώς δεν υπήρχε λόγος και δεν μπορούσε να κάνει διάσωση.
Πέρα από το γεγονός ότι ούτως ή άλλως η εικόνα ενός υπερφορτωμένου σαπιοκάραβου δεν δίνει την εικόνα μιας ασφαλούς πλοήγησης, εάν επιβεβαιωθεί το ρεπορτάζ του BBC αυτό θα σημαίνει ότι ήταν σε γνώση του Λιμενικού ότι ένα σαπιοκάραβο υπερφορτωμένο με κόσμο ήταν επίσης ακινητοποιημένο μεσοπέλαγα και άρα οι επιβάτες του σαφώς διέτρεχαν μεγάλο κίνδυνο. Επίσης θα ήταν περίεργο σε αυτές τις συνθήκες να λένε ότι δεν θέλουν βοήθεια και ότι πηγαίνουν στην Ιταλία, καθώς δεν μπορούσαν να πάνε πουθενά.
Νέες μαρτυρίες
Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι μαρτυρίες επιζώντων προσφύγων που υποστηρίζουν ότι το Λιμενικό προσπάθησε να ρυμουλκήσει το πλοίο και λίγα λεπτά αργότερα το αλιευτικό πήρε επικίνδυνη κλίση και ανατράπηκε.
Ενδεικτικό είναι ότι σήμερα δημοσιεύτηκαν μαρτυρίες επιζώντων σε δημοσιογράφους που παρουσιάστηκαν στο γερμανικό δίκτυο WDR. Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος 10 άτομα που επέζησαν του ναυαγίου και βρίσκονται στη δομή της Μαλακάσας ξεχωριστά ο ένας από τον άλλον κατέθεσαν τα ίδια πράγματα για το μοιραίο βράδυ, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές μαρτυρίες από την Καλαμάτα στον Αλέξη Τσίπρα και στον Τάσο Πολυχρονόπουλο.
Ανάλογες μαρτυρίες δημοσιεύτηκαν και σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης, ενώ οι αντιφάσεις του Λιμενικού στο συγκεκριμένο θέμα που αρχικά αρνούνταν την όποια χρήση σχοινιού αλλά στη συνέχεια την παραδέχτηκε τοποθετώντας τη χρονικά τρεις ώρες πριν από το ναυάγιο δημιούργησαν νέες αμφιβολίες για το τι συνέβη τη μοιραία νύχτα.
Το ναυάγιο που συνεχίζει να απασχολεί τα διεθνή ΜΜΕ και τους διεθνείς οργανισμούς, πράγμα απολύτως αναμενόμενο καθώς πρόκειται για το μεγαλύτερο ναυάγιο στη Μεσόγειο με πρόσφυγες που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη, έχει επαναφέρει στον δημόσιο διάλογο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά συνολικά στην ΕΕ την μεταναστευτική πολιτική.
Ανεξάρτητη έρευνα ζητά ο ΟΗΕ
Μετά τον απεσταλμένο του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Μεσόγειο, Βίνσετ Κότσετελ, που είπε ότι οι πρόσφυγες θα μπορούσαν να είχαν διασωθεί ζητώντας παράλληλα ανεξάρτητη έρευνα και κάνοντας αναφορές στις μαρτυρίες που εμπλέκουν το Λιμενικό, και ο Μορίς Στίερλ, από το Ινστιτούτου Έρευνας για τη Μετανάστευση, του γερμανικού πανεπιστημίου του Όσναμπρουκ, έκανε λόγο για πρακτική καθυστερήσεων των κρατών στο να διασώσουν τους πρόσφυγες.
Ειδικότερα μιλώντας στον Guardian, ο κ. Στίερλ ανέφερε ότι το να καθυστερούν οι κρατικές αρχές (αρκετών χωρών) να αντιδράσουν και να οργανώσουν επιχειρήσεις διάσωσης έχει γίνει πρακτική.
Όπως τόνισε, πρόκειται για μια οργανωμένη πρακτική εγκατάλειψης, σημειώνοντας πως «ουσιαστικά κρύβονται από τα πλοία που μεταφέρουν μετανάστες, με στόχο να μην αναγκαστούν να πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις, κάτι που καθυστερεί τις όποιες ενέργειες διάσωσης».
Η «πρακτική» αυτή σε συνδυασμό με την συνήθη τακτική που περιέγραψε ο κ. Κότσετελ, σύμφωνα με την οποία οι κρατικές αρχές «συνοδεύουν» ένα πλοίο με πρόσφυγες ή ακόμα το προμηθεύουν και με εφόδια προκειμένου να συνεχίσει το ταξίδι του και να περάσει στα ύδατα διπλανής χώρας, «βαραίνουν» τις ελληνικές αρχές που καλούνται να απαντήσουν με σαφήνεια για το τι συνέβη και πάνω από 600 άνθρωποι μεταξύ των οποίων και παιδιά παγιδεύτηκαν στο σκάφος θανάτου και παρασύρθηκαν μαζί του στον πάτο της θάλασσας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις