Νικόδημος Μάινα Κίνυουα: Η Ελλάδα για μένα είναι η πατρίδα μου, η πατρίδα των παιδιών μου
«Φοβάμαι ότι δεν ζούμε σε μια ήπειρο αλληλεγγύης» λέει ο Νικόδημος Μάινα Κίνυουα του ΣΥΡΙΖΑ, και τονίζει ότι πρέπει να βάλουμε μπροστά τον άνθρωπο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.
Yποψήφιος βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Αθηνών, με καταγωγή από την Κένυα και έχει μεγαλώσει στην Κάλυμνο. Σήμερα μέλος της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ ο Νικόδημος Μάινα Κίνυουα οργώνει την Αθήνα με περιοδείες ενώ είναι ο οργανωτής της πρόσφατης συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με οργανώσεις μεταναστών στον πολυχώρο Σπούτνικ.
Συζητήσαμε, στον ιστορικό Κήπο του Μουσείου στην Πατησίων – που μας φιλοξένησε υπό βροχήν. Του θέσαμε δύσκολα και εύκολα ερωτήματα, υπό την σκιά της τραγωδίας του ναυαγίου στην Πύλο. Και βέβαια πέραν του πεδίου της μεταναστευτικής πολιτικής που κατέχει καλά, τον ρωτήσαμε και για ευρύτερα πολιτικά θέματα, από την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μέχρι τις άγνωστες πλευρές της Αφρικής, την Ακροδεξιά, αλλά και τις δικές του αναμνήσεις από την Κάλυμνο που μεγάλωσε.
Ο αστυνομικός δεν είναι μόνο κακός, ενώ δεν είναι και πάντα καλός
Για το ναυάγιο στην Πύλο: Ως κοινωνία πρέπει να αποφασίσουμε τελικά τι θέλουμε να κάνουμε
«Εγώ ακόμα και σήμερα δεν έχω συνειδητοποιήσει το μέγεθος της τραγωδίας. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν τόσο μεγάλα δυστυχήματα, έχουν συμβεί και στην Ιταλία για παράδειγμα, αλλά όταν συμβαίνει στη χώρα μας, που παλεύουμε χρόνια για δείξουμε ότι δεν είμαστε σαν τους άλλους, γιατί δεν πρέπει να είμαστε. Δεν πρέπει να αφήνουμε τα πράγματα να εξελίσσονται με τόσο δραματικό τρόπο και να γίνονται τόσο μεγάλα ναυάγια ειδικά σε μια τόσο κοντινή περιοχή σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα. Δεν έχω θυμό, έχω πολύ μεγάλο προβληματισμό. Και κυρίως για το πώς ως κοινωνία αυτό το οποίο έχει συμβεί θα το επεξεργαστούμε και θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Προφανώς θα υπάρξουν πολιτικές συζητήσεις οι οποίες θα είναι και δύσκολες και έντονες, αλλά ως κοινωνία πρέπει να αποφασίσουμε τελικά τι θέλουμε να κάνουμε.»
Για τις ευθύνες διακινητών και ΕΕ: Υπάρχουν συζητήσεις που δεν θέλουμε να κάνουμε
Πρέπει να βάλουμε μπροστά τον άνθρωπο, επαναλαμβάνει αρκετές φορές μιλώντας για το μεταναστευτικό και όταν η συζήτηση φθάνει στην ευθύνη των διακινητών και των ακολουθούμενων πολιτικών λέει με νόημα «υπάρχουν συζητήσεις που δεν θέλουμε να κάνουμε»
«Είναι πολύ εύκολο να πούμε ότι έχουν ευθύνη οι διακινητές, πως έχει ευθύνη η προηγούμενη κυβέρνηση, πως έχει ευθύνη η προ-προηγούμενη κυβέρνηση. Θέλουμε να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση για να βρούμε τα αίτια αυτού του πράγματος όχι μόνο ως χώρα αλλά και ως Ευρωπαϊκή Ένωση.»
«Να πάμε πολύ πιο πίσω από το ναυάγιο, να δούμε τι Ευρώπη θέλουμε και πώς θέλουμε ως χώρα να είμαστε σε αυτή την Ευρώπη. Θέλουμε μια Ευρώπη που είναι μια ανοιχτή κοινωνία, η οποία αλληλεπιδρά, είναι μια κοινωνία η οποία ενισχύει όλες τις χώρες; Ζούμε σε μια ήπειρο αλληλεγγύης και άρα χρειάζεται λοιπόν και ως χώρα να τοποθετήσουμε ξανά το θέμα της αλληλεγγύης. Μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο αρχίζει και η διαδικασία της ενοποιημένης Ευρώπης.»
Για την Ελλάδα: Είναι η πατρίδα μου, η πατρίδα των παιδιών μου
«Εγώ νιώθω πολύ όμορφα στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι η πατρίδα μου, δεν είναι ούτε δεύτερη πατρίδα μου, η πατρίδα των παιδιών μου. Έτυχε απλά να γεννηθώ στην Αφρική. Έχω ακούσει την ελληνική γλώσσα σχεδόν από την ημέρα που γεννήθηκα, γιατί ο πατέρας μου ήταν ορθόδοξος ιερέας και πρέπει να πω ότι οι λειτουργίες γίνονταν και στα ελληνικά. Μπορεί να μην καταλάβαινα ακριβώς τι λένε αλλά ένιωθα και νιώθω πάρα πολύ οικεία με το περιβάλλον, με τη γλώσσα με τη χώρα και τα λοιπά.»
Για τους μετανάστες στην Αθήνα: Δέχομαι αυτόν που λέει δεν χωράμε άλλους, αλλά…
«Δέχομαι αυτόν που λέει δεν χωράμε άλλους μετανάστες, κάνω αυτό το άλμα, αλλά κοιτάξτε γύρω σας» λέει αιφνιδιαστικά ο Νικόδημος Μάινα Κίνυουα. «Περπατώντας στην Πατησίων που είναι μπροστά μου ή παρακάτω στην Αχαρνών πόσα μαγαζιά είναι τα οποία έχουνε άνθρωποι που έχουν μεταναστεύσει εδώ; Το ζητούμενο λοιπόν για την ασφάλεια είναι πώς θα φροντίσουμε να είναι πιο καθαρές οι πόλεις μας, να έχουν περισσότερο φως, περισσότερα μαγαζιά ανοιχτά και να δουλεύει η οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης. Συζητάμε τον χειμώνα στην επαρχία ότι δεν έχουν ανθρώπους να βοηθήσουν στις καλλιέργειες. Η δύσκολη ερώτηση είναι πώς θα μπορέσει να λειτουργήσει η κοινωνική – οικονομική ζωή της χώρας ομαλά».
Για την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: Το 2015-19, δεδομένων των συνθηκών, έκανε πολλά για το μεταναστευτικό
«Καταρχάς το 2015- 19 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκανε πολλά πράγματα και θα μπορούσαμε να συζητήσουμε αν θα μπορούσε να κάνει και περισσότερα. Πρέπει να θυμηθούμε όμως το πλαίσιο: η Ελλάδα βρισκόταν σε μια πάρα πολύ μεγάλη πίεση. Ευτυχώς εγώ δεν ήμουνα στην θέση των συντρόφων που έπρεπε να κρατήσουν τη χώρα με το κεφάλι έξω από το νερό. Τα καταφέραμε. Πολύ περισσότερο κρατήθηκε και μια κοινωνική συνοχή που δεν δυσκόλεψε το επόμενο βήμα, της επόμενης κυβέρνησης. Για το μεταναστευτικό η κυβέρνηση Τσίπρα έκανε πάρα πολλά τα οποία αφορούσαν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Φοβάται μια νέα κυβέρνηση της ΝΔ; «Το ερώτημα είναι αν θα είμαστε σε θέση να δώσουμε μεγαλύτερες μάχες, έναν μεγαλύτερο αγώνα για αυτά που πιστεύουμε. Και είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε».
Για το ρατσισμό και τους φασίστες: Το 1985 βρήκαμε μια κοινωνία πιο ανοιχτή και φιλική
Όταν ήρθα στην Ελλάδα το 1985, η τότε χώρα, δεν έχει καμία σχέση με την σημερινή Ελλάδα. Δηλαδή δεν είχαμε αυτά τα πολιτικά μορφώματα που έχουμε σήμερα και που δυσκολεύουν τη ζωή των διαφορετικών ανθρώπων.
«Πάντα υποστήριζα ότι όσοι έρχονται από τρίτες χώρες, η ελληνική επαρχία είναι το ιδανικό μέρος για την ένταξη και την ενσωμάτωσή τους. Το βίωσα εγώ προσωπικά στην Κάλυμνο. Με όσους όμως έχω συζητήσει που έχουν περάσει τα πρώτα χρόνια στην χώρα εκτός μεγάλων πόλεων έχουν τις καλύτερες δυνατές αναμνήσεις.»
Για τη σχέση μετανάστη – Αστυνομίας: Ο αστυνομικός δεν είναι μόνο κακός, ενώ δεν είναι και πάντα καλός
«Το έχω πει πολλές φορές ότι θα πρέπει να δούμε την Ελλάδα σε ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο. Ο αστυνομικός δεν είναι μόνο κακός, δεν είναι και πάντα καλός. Βλέπουμε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα ή με αφορμή την πρώτη αρχική συζήτηση για τους ανθρώπους οι οποίοι βοηθάνε τους διακινητές μου αρέσει να θυμάμαι ότι εδώ πέρα πιάσανε σε κύκλωμα και συνοριοφύλακες. Άρα είναι πιο σύνθετο το θέμα. Μπορούμε λοιπόν να ξεκινήσουμε να συζητάμε θέματα τα οποία είναι δύσκολα.»
Για την Χρυσή Αυγή: Φτάσαμε στο σημείο να σκοτώνουνε και ακόμα εμείς να συζητάμε ως κοινωνία
«Θυμάμαι περιστατικά βίας πολλά. Σήμερα όλοι γνωρίζουμε ότι έχουν ελαττωθεί, μπορεί να μην έχουμε τα μαχαιρώματα. Μην ξεχνάμε ότι φτάσαμε στο σημείο να σκοτώνουνε και ακόμα εμείς να συζητάμε ως κοινωνία. Ήταν πολύ ξεκάθαρο το ότι αναφερόμαστε σε αυτές τις ομάδες. Γιατί δεν συμφώνησε η κυβέρνηση; Γιατί δεν το λες πολύ ξεκάθαρα ότι δεν θέλουμε τους φασίστες ή τους ακροδεξιούς, τους ναζί. Γιατί δεν το ξεκαθαρίζουν ότι αναφερόμαστε σε αυτό: Πως δεν θέλουμε να κατέβει ο Κασιδιάρης. Ο οποίος αυτό το οποίο πρεσβεύει δεν φαντάζομαι ότι είναι μια κοινωνία συμπεριληπτική…. Πρεσβεύει μια κοινωνία η οποία βασίζεται στο τρίπτυχο πατρίς- θρησκεία – οικογένεια και φασισμός – ρατσισμός – ξενοφοβία.»
Για τα δικαιώματα: Μανωλάδες υπάρχουν ακόμα και σήμερα
«Αρνούμαι τη συζήτηση όπου μπορεί να τοποθετηθεί οποιαδήποτε κοινωνική ομάδα ως ξεχωριστή μέσα στην κοινωνία. Έχουμε ακριβώς τα ίδια δικαιώματα γιατί λειτουργούμε κάτω από το ίδιο πλαίσιο. Μανωλάδες υπάρχουν ακόμα και σήμερα. Είμαστε ανάμεσα στην Ευρώπη την Ασία, την Αφρική και τώρα και στα Βαλκάνια. Τι είναι αυτό το οποίο ακριβώς θέλουμε ως χώρα; να πούμε ότι ξαφνικά θα κλειστούμε στο καβούκι μας; Θέλουμε εμείς να απευθυνόμαστε μόνο στον εαυτό μας; Η Ελλάδα πάντα ήταν σε ένα σταυροδρόμι ανάμεσα στη δύση και την ανατολή, περνούσαν και περνάνε άνθρωποι για να μετακινηθούν όχι μόνο ως εμπόρευμα, αλλά για να μείνουν και να πάνε και τις ιδέες παραπέρα.»
Για την ένταξη του στον ΣΥΡΙΖΑ: Όποιος αγωνίζεται για τα αυτονόητα δεν μπορεί παρά να είναι στην Αριστερά
Γιατί νομίζω ότι κάθε άνθρωπος ο οποίος αγωνίζεται για τα αυτονόητα, αγωνίζεται για τα δικαιώματα αγωνίζεται καθημερινά, για μια καλύτερη κοινωνία δεν μπορεί παρά να είναι σε αυτό το χώρο: της Αριστεράς.
Η Αριστερά πρεσβεύει τα χαρακτηριστικά που διαμορφώνουν μια καλύτερη κοινωνία, τονίζει και προσθέτει ότι προκειμένου αυτό να γίνει κατανοητό «αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συζητήσουμε πολύ περισσότερο και να απαντήσουμε στα ερωτήματα των πολιτών. Στην πολιτική πρέπει να ακούς πολύ. Ως ΣΥΡΙΖΑ έχουμε τεράστιες διαφορές σε σχέση με τα υπόλοιπα κόμματα και γι’ αυτό λέμε ότι η δική μας πρόθεση είναι η πιο δίκαιη λύση για την κοινωνία.»
«Τώρα έχουμε πολύ περισσότερο χρόνο να αναδείξουμε και να συζητήσουμε το πρόγραμμά μας. Εγώ θα ήθελα πάρα πολύ να γίνει αυτή η μεγάλη ανατροπή, να αλλάξουν τα μέσα- έξω και ο ΣΥΡΙΖΑ να ξεπεράσει σε ψήφους και σε ποσοστό τη ΝΔ. Να μας δώσει ο κόσμος τη δυνατότητα να δείξουμε ότι μπορούμε να ασκήσουμε πολύ καλύτερη διακυβέρνηση της χώρας. Ξέρουμε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο αλλά η μάχη είναι καθημερινή και η κάλπη είναι άδεια.»
Για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ: Θα υπάρξει ανασυγκρότηση και διάλογος
«Είναι σίγουρο ότι η επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ -όποια και αν είναι- θα υπάρξει ανασυγκρότηση, θα υπάρχει ένας εσωτερικός διάλογος – αναστοχασμός στο τι πήγε λάθος τί έπρεπε να είχαμε κάνει καλύτερα. Εγώ θα ήθελα πάρα πολύ να συμμετέχω και γι’ αυτό βρίσκομαι σε αυτή τη θέση και για να θέσω τα θέματα όπως εγώ πιστεύω ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν το κόμμα ως πολιτικό φορέα αλλά και το πρόγραμμα του, ώστε να έχει μεγαλύτερη πρόσβαση σε μεγαλύτερο κομμάτι συμπολιτών μας. Έχω πολύ μεγάλη ανησυχία και ως πατέρας για όλα τα θέματα που αφορούν την καθημερινότητά των παιδιών μου, τα μεταναστευτικά είναι ένα κομμάτι.»
Για την Αφρική: Η Ελλάδα έχει μεγάλη πρόσβαση στη βόρεια Αφρική
«Η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλη πρόσβαση στη βόρεια Αφρική. Πάρα πολλοί άνθρωποι είχαν έρθει από τη δεκαετία του 70 του 80 και του 90 εδώ για σπουδές και επέστρεψαν στην Αφρική. Η Αφρική αυτή τη στιγμή έχει μικρούς ή μεγάλους πολέμους που κανείς δεν συζητάει. Να θυμίσω επίσης ότι στο τέλος του μηνός ξεκινάει να ισχύει η συμφωνία της Ιταλίας με τη Λιβύη.»
- Μαγδεμβούργο: Στο στόχαστρο της γερμανικής αστυνομίας τρία άτομα που χειροκροτούσαν τον μακελάρη
- Εγωκεντρικοί, εγωπαθείς και νάρκισσοι γύρω μας: Πώς τους διαχειριζόμαστε;
- LIVE: Ρόμα – Πάρμα
- Γάζα: 28 Παλαιστίνιοι νεκροί από επιθέσεις του Ισραήλ – Οι οκτώ σε σχολείο
- Σαμάτα: «Μπορώ να πεθάνω στο γήπεδο για την αγάπη του κόσμου»
- «Οι νέοι ηγέτες της Συρίας θα εκδιώξουν τις κουρδικές δυνάμεις», λέει η Τουρκία