Σύγκρουση μέσω… διακαναλικού ντιμπέιτ
Kλιμάκωσαν την αντιπαράθεση ενόψει της κάλπης της 25ης Ιουνίου.
Ηταν ένα άτυπο και έμμεσο ντιμπέιτ μεταξύ των Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα που έγινε χθες με διαφορά λίγων ωρών, μέσω των διακαναλικών συνεντεύξεών τους. Από το Τεχνολογικό – Πολιτιστικό Κέντρο Λαυρίου ο πρόεδρος της ΝΔ και από το Γκάζι (Gazarte) o πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ξεδίπλωσαν τις διακριτές τους διαφορές, επιτέθηκαν ο ένας στον άλλον – με ολίγα απ’ τα χτυπήματα να πηγαίνουν στον έτερο Νίκο Ανδρουλάκη και από τους δύο – και κλιμάκωσαν την αντιπαράθεση ενόψει της κάλπης της 25ης Ιουνίου.
Δεν θα έλειπαν από εδώ η Ροδόπη, το ναυάγιο των προσφύγων στην Πύλο (εδώ ο Τσίπρας είπε πως ο Μητσοτάκης εκμεταλλεύθηκε την τραγωδία και το τριήμερο εθνικό πένθος για να μη γίνει ντιμπέιτ), το Σύνταγμα, αλλά και τα προγράμματα που σε λίγες ημέρες θα δοκιμαστούν εκ νέου από τους πολίτες και θα δεσμεύουν την επόμενη κυβέρνηση.
Για το δίλημμα της κάλπης και την εκλογική στόχευση
Δεν θα έλειπε και από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς το επιχείρημα-δίλημμα της κάλπης της 25ης Ιουνίου, αλλά και η στόχευση για τον καθέναν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα μιας αυτοδυναμίας ως προϋπόθεση για μία ισχυρή κυβέρνηση που θα κάνει τις μεγάλες αλλαγές, «αλλά και ως ουσιαστικά πολιτικό μονόδρομο», όπως ανέφερε. Είπε επίσης ότι η ίδια η δυναμική των κομμάτων καθιστά «τη σταθερή κυβέρνηση της ΝΔ με αυτοδύναμη πλειοψηφία στη Βουλή πρακτικά μονόδρομο». Συμπλήρωσε και είναι στρατηγική του στόχευση ότι στις 25 Ιουνίου «ψηφίζουμε για κυβέρνηση» και όχι για αντιπολίτευση. Διλημματικός και ο Αλέξης Τσίπρας είπε με τη σειρά του ότι στις εκλογές αυτές εκτός από τα προγράμματα αντιπαρατίθενται και δύο διαφορετικές εναλλακτικές στρατηγικές. «Η στρατηγική της ΝΔ είναι ξεκάθαρη: επιδιώκει όχι απλά να νικήσει στις 25 του μηνός και στις 26 να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά επιδιώκει στις 26 να συγκροτήσει ένα καθεστώς», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Εχουμε χρέος να την αποτρέψουμε», κατέληξε.
Για τη Ροδόπη
Πεδίο αντιπαράθεσης έγινε και χθες η Ροδόπη. Τα πυρά του Μητσοτάκη δεν περιορίστηκαν απλώς στο τουρκικό προξενείο για το οποίο ανέφερε ότι «ήθελε τη μειονότητα απομονωμένη από το οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι» και εξαρτημένη ανά πάσα στιγμή από την Τουρκία. Αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας πάντως ότι τα πυρά κατά της Κουμουνδούρου ήλθαν αρχικά από στελέχη ή πρώην μέλη της, με καταγγελίες «ότι το τουρκικό προξενείο έδινε σαφείς, σαφέστατες εντολές στήριξης σε δύο υποψηφίους τού ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι και τελικά εξελέγησαν στην προηγούμενη Βουλή». Ο Μητσοτάκης είπε ότι υπήρξε ενημέρωση του Αλέξη Τσίπρα πριν από τις εκλογές, ενώ διερωτήθηκε «τι θα γίνει αν την επόμενη μέρα αυτοί εκλεγούν στη Βουλή και εμφανιστούν ως υπέρμαχοι της «τουρκικής» μειονότητας και τους διαγράψει ο ΣΥΡΙΖΑ…».
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι στο ίδιο ενημερωτικό σημείωμα που του έστειλε η κυβέρνηση προεκλογικά, «γίνεται σαφής αναφορά και για τον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας». Και συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: «Και αυτή η σαφής αναφορά μιλά για «στρατευμένο στα σχέδια της Αγκυρας και του τουρκικού προξενείου»». Απαντώντας σε ερώτηση των «ΝΕΩΝ», εξάλλου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: «Το να ζητάει κανείς δηλώσεις εθνικοφροσύνης από τους μουσουλμάνους βουλευτές μας, ότι είναι Ελληνες, δεν είναι κάτι καινούργιο. Πριν το ζητήσει ανεύθυνα ο κ. Μητσοτάκης πριν από λίγες μέρες, το είχαν ζητήσει ο κ. Κασιδιάρης και ο κ. Μιχαλολιάκος».
Για το ναυάγιο στην Πύλο
Η τραγωδία των προσφύγων στα ανοικτά της Πύλου έχει περίοπτη θέση και στις δύο διακαναλικές. Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι το Μεταναστευτικό είναι ένα εξαιρετικά σύνθετο πρόβλημα, το οποίο ταλανίζει την Ευρωπαϊκή Ενωση. Εκανε απολογισμό με μετρήσιμα στοιχεία για τις δικές του κυβερνητικές ημέρες. Και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών αιφνιδιάζεται από το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας επιλέγει για ακόμα μια φορά να στοχοποιεί το Λιμενικό και δεν βρίσκει ούτε μία λέξη να πει για τους διακινητές, τα άθλια αυτά υποκείμενα τα οποία τελικά είναι και υπεύθυνοι για τον θάνατο τόσων πολλών ανθρώπων». Απ’ τα βέλη του δεν ξέφυγε η Μόρια («ως προς τη φερόμενη ευαισθησία του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα, αυτή την επίκληση του ανθρωπισμού, δεν είδα να υπάρχει πολύς ανθρωπισμός στο κολαστήριο της Μόριας»).
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την άλλη, ξεκίνησε λέγοντας ότι «εμείς είμαστε εδώ για να υπηρετούμε αξίες. Δεν μπήκα στην πολιτική για να κοιτάζω το πολιτικό κόστος, αλλά για να υπηρετώ αξίες. Και για εμάς η ανθρώπινη ζωή έχει ίδια αξία», ως απάντηση σε όσους λένε πως ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά πολύ ταυτοτικά για το ναυάγιο. Με προσεκτική στάση για το Λιμενικό («είμαι ο τελευταίος που θα επιρρίψω ευθύνες στο Ελληνικό Λιμενικό Σώμα. Είναι τα ίδια παιδιά, οι ίδιοι άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, που επί των ημερών μας σώσανε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές».) Και με βολές κατά Μητσοτάκη: «Μας λέει ότι δεν μπορούμε να ασκούμε ερωτήματα, ούτε καν κριτική, διότι αν θέτετε ερωτήματα, είστε εθνική εξαίρεση, βάλλετε εναντίον της χώρας. Λοιπόν, εμείς δεν θα σωπάσουμε», κατέληξε. Για τη Μόρια, που ερωτήθηκε, είπε ότι το 2019 «παραδώσαμε στην κυβέρνηση της ΝΔ ένα κέντρο στη Μόρια που είχε 5.000 ανθρώπους, όχι 15.000. Και έφτασε επί ημερών της ΝΔ στις 25.000».
Για τη συνταγματική αναθεώρηση
Σαφής ο Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης «μπορεί να ξεκινήσει το 2025», ενώ μπορεί να υπάρξουν διαβουλεύσεις με τα κόμματα. Στάθηκε με έμφαση δε, στην πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να ανοίξει συζήτηση για το άρθρο 16 για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση.
Για το σχέδιο αναθεώρησης ο Τσίπρας εκτίμησε ότι δεν θα αφορά μόνο το άρθρο 16, «αλλά και μια σειρά άλλα άρθρα του Συντάγματος, με βασικό στόχο να γίνει συνταγματικά δεδομένη η κερδοσκοπία του ιδιωτικού χώρου και στην Υγεία και στην Παιδεία συνταγματικά κατοχυρωμένη. Και στην Υγεία και στην Παιδεία και στο νερό και στην ενέργεια».
Πηγή: Εντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις