Εκλογές 2023: Οι «γαλάζιοι» που κινδυνεύουν να μείνουν εκτός νέας Βουλής
Κι όμως, εάν η ΝΔ σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση αυξάνοντας τον αριθμό των εδρών με την ενισχυμένη αναλογική πολλοί που εξελέγησαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου -κυρίως στην Αττική- είναι πιθανόν να ορκίστηκαν βουλευτές για μια ημέρα και να μην ξαναμπούν στη Βουλή.
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Η Βουλή που θα προκύψει στις 25 Ιουνίου, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, θα είναι τουλάχιστον επτακομματική έως και εννιακομματική. Εφόσον, επιβεβαιωθούν και στην κάλπη τα ευρήματα τότε παρά το γεγονός ότι λόγω της ενισχυμένης αναλογικής το πρώτο κόμμα – η ΝΔ εν προκειμένω- θα έχει αυτοδυναμία.
Όσο περισσότερα κόμματα περάσουν το κατώφλι του 3% και το σύνολο των ποσοστών των κομμάτων εκτός Βουλής μειώνεται σημαντικά τόσο αυξάνεται ο πήχης της αυτοδυναμίας για τη ΝΔ. Δηλαδή, εάν η ΝΔ κινηθεί στο 41%-42% με 7 κόμματα στη Βουλή θα λάβει περίπου 161-163 έδρες, με 8 κόμματα στη Βουλή περίπου 158, και με 9 κόμματα στη Βουλή θα έχει οριακή αυτοδυναμία 151-152 έδρες και υπό προϋποθέσεις είναι πιθανή η μη αυτοδυναμία.
Το επικρατέστερο σενάριο με επτά κόμματα στη Βουλή θα δώσει στη ΝΔ με ποσοστό 41-42% περίπου 161-163 έδρες. Στις προηγούμενες εκλογές μπήκαν στη Βουλή 5 κόμματα και η κατανομή των εδρών έγινε με απλή αναλογική. Στις εκλογές της Κυριακής 25 Ιουνίου η κατανομή των εδρών θα γίνει με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής μεν αλλά θα πρέπει να λάβουν έδρες και τα επιπλέον 2 κόμματα που θα μπουν στη Βουλή. Τούτο θα επιφέρει αλλαγές στην κατανομή των εδρών στις εκλογικές περιφέρειες.
Οι «γαλάζιοι» που είναι στην κόψη του ξυραφιού
Έτσι, παλαιοί κοινοβουλευτικοί αλλά και εκλογικοί αναλυτές αναφέρουν στο in πως σε αυτή την περίπτωση, αν η ΝΔ δεν αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά της και παραμείνει στα ίδια τότε αρκετοί βουλευτές που ορκίστηκαν για μία μέρα μετά τις εκλογές του Μαΐου δεν θα μπουν στη Βουλή, κυρίως από την Αττική.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους υπάρχει κίνδυνος να χάσει η ΝΔ από μία έως δύο έδρες στο Βόρειο Τομέα, στο Νότιο Τομέα και την Ανατολική Αττική. Εάν χάσει δύο έδρες τότε σύμφωνα με την λίστα που υπάρχει στον Βόρειο Τομέα δεν θα εκλεγούν η Άρια Αγάτσα (9η) και ο Γιώργος Κουμουτσάκος (80ς), στο Νότιο Τομέα η κ. Ιωάννα Γκελεστάθη (11η) και ο κ. Τάσος Γαϊτάνης(10ος), στην Ανατολική Αττική η κ. Αικατερίνη Κατσανδρή (7η) και η κ. Βάσω Κόλλια ( 6η).
Στην Α’ Αθηνών εκτιμούν ότι ίσως να χαθεί μία έδρα, κάτι που μπορεί να βγάλει εκτός Βουλής την κ. Φωτεινή Πιπιλή. Στην Α΄Πειραιώς πιθανώς να χαθεί ακόμη μία θέτοντας εκτός τον κ. Νίκο Βλαχάκο και στην Β΄Πειραιώς πολύ πιο δύσκολα αλλά μπορεί να χάσει μία έδρα αφήνοντας εκτός Βουλής τον κ. Δημήτρη Μαρκόπουλο.
Αν χάσει μία έδρα στην Α΄Θεσσαλονίκης τότε θα μείνει εκτός ο Δημήτρης Βενιέρης – Βελόπουλος και ακόμη μία στη Β΄Θεσσαλονίκης τότε δεν θα επανεκλεγεί ο κ. Σάββας Αναστασιάδης.
Φυσικά, υπάρχουν και άλλοι πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την κατανομή των εδρών και μπορεί να επηρεάσουν την εκλογή των βουλευτών και ως εκ τούτου τίποτε δεν μπορεί να θεωρηθεί ως δεδομένο.
Η ΝΔ θα κερδίσει έδρες σε άλλες περιφέρειες και πολλά εξαρτώνται και από το σε πιο βαθμό σε κάθε περιφέρεια συμπληρώνει το εκλογικό μέτρο.
Πολλά θα αλλάξουν αν μπουν 6 κόμματα στη Βουλή ή αν μπουν 8 ή 9 κόμματα στη Βουλή. Όμως, αυτή στη στιγμή το επικρατέστερο σενάριο σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι η 7κομματική Βουλή.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις