Η διπλωματία της… γκαρνταρόμπας – Πως τα ρούχα χτίζουν συμμαχίες και απειλούν εχθρούς
Η προσεχτική εμφάνιση ενός διπλωμάτη είναι «σημάδι του σεβασμού που δείχνει στους άλλους».
- Στη Σαμάνθα Χάρβεϊ και το «ερωτικό γράμμα» της στον πλανήτη Γη, το φετινό βραβείο Booker
- Ναζιστική συγκέντρωση σε παράσταση για την Άννα Φρανκ στις ΗΠΑ - Κρατούσαν σημαίες με αγκυλωτούς σταυρούς
- Αρκάς: Μια καλημέρα με αέρα... μετανάστευσης
- Τζιμ Τζάρμους: Επιστρέφει στις Κάννες με την ταινία «Father, Mother, Sister, Brother»
«Αν δεν μπορείς να είσαι καλύτερος από τον ανταγωνιστή σου, απλά ντύσου καλύτερα», είναι μια από τις πιο γνωστές συμβουλές της τρομερής και φοβερής, Άννα Γουίντουρ.
Προφανώς, η τηλεοπτική Κέιτ Γουίλερ, που ερμηνεύει υποδειγματικά η Κέρι Ράσελ, στη σειρά «The Diplomat» του Netflix, που σαρώνει σε τηλεθέαση, δεν πιστεύει ότι τα ρούχα είναι ένα πρώτης τάξεως όπλο για να κλέψει κάποιος τις εντυπώσεις.
Όπως λέει στα πρώτα επεισόδια της σειράς, όταν από το Αφγανιστάν βρίσκεται πρέσβειρα των ΗΠΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο, «δεν είμαι η Σταχτοπούτα. Έχω έρθει για 30 κηδείες… Το μόνο μακρύ φόρεμα που έχω φέρει μαζί μου είναι η μπούρκα. Έχω ένα μαύρο κουστούμι και έχω ένα ακόμα μαύρο κουστούμι»…
Κι όμως στην περίπτωση αυτή, η απόσταση ανάμεσα στην πραγματικότητα και την φαντασία είναι πολύ μεγάλη, αφού στον κόσμο της διπλωματίας τα ρούχα έχουν ιστορικά αναδειχτεί σε ένα απαραίτητο εργαλείο για την οικοδόμηση σχέσεων και την επικοινωνία ανάμεσα στις διάφορες κουλτούρες, γράφει το Foreign Policy.
Οι καρφίτσες της Μαντλίν
Ίσως κανείς διπλωμάτης δεν το πέτυχε αυτό στο σημείο που το έφτασε η Μαντλίν Ολμπράιτ. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, που έφυγε από τη ζωή τον Μάρτιο του 2022, έγινε διάσημη για τις καρφίτσες της, που πολλές φορές διηγήθηκαν μια διαφορετική ιστορία από αυτή που έλεγε το στόμα της.
Κάποιες από αυτές χρησιμοποιήθηκαν για να… γοητεύσουν τους συνομιλητές της και άλλες για τους επιπλήξουν με το γάντι.
Σήμερα περισσότερες από 200 εξ αυτών εκτίθενται στο Εθνικό Μουσείο της Αμερικανικής Διπλωματίας της Ουάσιγκτον, παρότι η Ολμπράιτ είχε εκφράσει πολλές φορές το παράπονο ότι δεν θέλει να τη θυμούνται για τα… αξεσουάρ της, αλλά για το γεγονός ότι αποτέλεσε την πρώτη γυναίκα υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η πληροφορία που αποκάλυψε η ίδια στο βιβλίο της με τίτλο «Read My Pins: Stories From a Diplomat’s Jewel Box», ότι δηλαδή για την ιδιαίτερη προσθήκη στην επαγγελματική της εμφάνιση ευθυνόταν ο Σαντάμ Χουσείν.
It started with a serpent. Since donning a snake pin to send a message to Saddam Hussein, I have worn hundreds of pins to communicate signals to foreign leaders.I’m excited to share my collection of pins with you through the new #ReadMyPins online exhibit. https://t.co/msxAcj8Vws
— Madeleine Albright (@madeleine) November 18, 2021
Ο ρόλος του Σαντάμ
Όταν η Ολμπράιτ υπηρετούσε ως πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη στην κυβέρνηση του Μπιλ Κλίντον, είχε ζητηθεί από τον πρώην πρόεδρο του Ιράκ να συμμορφωθεί με τις αξιώσεις του διεθνούς οργανισμού για τις επιθεωρήσεις των οπλικών του προγραμμάτων. Όταν εκείνος αρνήθηκε, ο ιρακινός Τύπος χαρακτήρισε την Ολμπράιτ «φίδι κολοβό».
Λίγους μήνες αργότερα η Αμερικανίδα διπλωμάτης, που είχε προσπεράσει αλλά δεν είχε ξεχάσει, φρόντισε σε συνάντηση της με Ιρακινούς αξιωματούχους να φορά μια χρυσή καρφίτσα, που απεικόνιζε ένα φίδι τυλιγμένο γύρω από το κλαδί ενός δέντρου. Το μήνυμα έγινε άμεσα αντιληπτό και οι καρφίτσες της έκτοτε άρχισαν να έχουν τη δική τους ιστορία.
Νεότεροι συνάδελφοι της, καλά διαβασμένοι στο νευραλγικής σημασίας τομέα της διπλωματίας, έχουν ξεσηκώσει πολλές από τις κινήσεις της εκλιπούσας πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Για παράδειγμα η Έριν Κλάνσι, που πρόσφατα εγκατέλειψε το πόστο της στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αφού πρώτα εργάστηκε στη Συρία, την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Έθνη, εξηγεί στο αμερικανικό περιοδικό, πως πάντα στις εμφανίσεις της στην κάμερα ή στις ιδιωτικές συναντήσεις της με αξιωματούχων ξένων χωρών, φορούσε μαζί με το κοστούμι της είτε ένα ασημένιο δαχτυλίδι, είτε ένα κολιέ από κιτρίνη, που είχε αγοράσει στην ανατολική Γκούτα της Συρίας.
Η διπλωματία της… μόδας
Σκοπός της να μεταφέρει σε όποιον βρισκόταν απέναντι της κάθε φορά το μήνυμα, ότι ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους και έχει διαλύσει την καθημερινότητα πολλών περισσοτέρων, δεν πρέπει να ξεχαστεί. «Η Συρία υπάρχει πραγματικά. Οι άνθρωποι της είναι αληθινοί», λέει η Κλάνσι.
«Και θα χρησιμοποιήσω τα πάντα για προκαλέσω τη συναισθηματική αντίδραση αυτών που πρέπει, ώστε να επικοινωνήσουν τη συγκεκριμένη τραγωδία στις χώρες καταγωγής τους», συμπληρώνει η ίδια.
Η Ελίζαμπεθ Φίτζιμονς, πρέσβειρα των ΗΠΑ στο Τόγκο, επίσης ακολουθεί τις ενδυματολογικές οδηγίες της Ολμπράιτ και πιστεύει απόλυτα αυτό που είχε πει ο επίσης πρώην υπουργός Εξωτερικών, Γουόρεν Κρίστοφερ, διάσημος για την κομψότητα του, ότι το να ντύνεσαι καλά είναι «σημάδι του σεβασμού που δείχνεις στους άλλους».
«Για μένα η μόδα και η διπλωματία είναι στην ουσία σύντροφοι, επειδή τι προσπαθούμε να κάνουμε ως διπλωμάτες; Επιχειρούμε να δημιουργήσουμε σχέσεις με άλλους ανθρώπους και ο γρηγορότερος τρόπος να το κάνουμε, κατά την άποψη μου, είναι να βρούμε κοινούς τρόπους επικοινωνίας και αμοιβαίου σεβασμού», λέει η ίδια. «Γι’ αυτό και δίνω μεγάλη σημασία στις ενδυματολογικές μου επιλογές. Ότι φορώ έχει αιτία και σκοπό», καταλήγει.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις