Κωτσόβολος: Ποιος θα είναι ο 5ος ιδιοκτήτης – Γιατί θα είναι υψηλό το τίμημα
Ποιος θα είναι ο νέος αγοραστής της Κωτσόβολος, την εταιρεία με το ηγετικό μερίδιο στην ελληνική αγορά των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών
- Τα κινεζικά «Περλ Χάρμπορ» πίσω από παραδεισένιους τουριστικούς προορισμούς που τρομάζουν την Ουάσινγκτον
- Πώς η Google μας λέει αυτό που θέλουμε να ακούσουμε
- Halloween: «Γάτες» εναντίον Ρεπουμπλικανών στην παρέλαση της Νέας Υόρκης
- Θρήνος στην Εύβοια με τον νεκρό πυροσβέστη – Βίντεο με την αεροδιακομιδή
Τέσσερις ημέρες μετά την ανακοίνωση της βρετανικής Currys ότι η Kωτσόβολος βγαίνει προς πώληση, τα σενάρια για το ποιος θα είναι ο 5ος ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης ελληνικής αλυσίδας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών έχουν φουντώσει, αν και ταυτόχρονα αυξάνεται το ποσοστό όσων επιχειρηματολογούν για την πιθανότητα να μην βρεθεί τελικά ενδιαφερόμενος.
Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που η Currys επιδιώκει να πουλήσει κάποια θυγατρική της. Περίπου πριν ενάμισι χρόνο ο μητρικός όμιλος της Κωτσόβολος είχε βγει προς αναζήτηση αγοραστή για τις δραστηριότητές της στη Βόρεια Ευρώπη (Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία και Δανία). Ωστόσο η προσπάθεια αυτή έπεσε στο κενό, ενδεχομένως λόγω και των όχι και τόσο θελκτικών επιδόσεων της συγκεκριμένης θυγατρικής, με αποτέλεσμα να παραμείνει στον όμιλο.
Αναμφίβολα, ζήτημα μεγεθών δεν τίθεται για την Κωτσόβολος, καθώς πρόκειται ίσως για τη θυγατρική του βρετανικού ομίλου με τις καλύτερες επιδόσεις, με εκτιμώμενο τζίρο οικονομικής χρήσης 1/5/2022-29/4/2023 άνω των 700 εκατ. ευρώ και κέρδη άνω των 20 εκατ. ευρώ.
Κάτι που αναγνωρίζει και η «μαμά» εταιρεία, αναφέροντας μάλιστα στην επίσημη ανακοίνωσή της προς το Χρηματιστήριο του Λονδίνου πως η υπεραξία της Κωτσόβολος «δεν αντικατοπτρίζεται επί του παρόντος στην αποτίμηση του ομίλου».
Το τίμημα
Η Currys, στην οποία πρόσφατα απέκτησε μερίδιο 8,9% ο κολοσσός της λιανικής ένδυσης Frasers Group, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται να αυξήσει τη θέση του το επόμενο διάστημα, φαίνεται ότι έχει αρκετά υψηλές προσδοκίες όσον αφορά το τίμημα για την Κωτσόβολος, αξιοποιώντας τη θετική συγκυρία για την ελληνική οικονομία λόγω και της επικείμενης επενδυτικής αναβάθμισης. Εάν το πετύχει θα καταφέρει να κλείσει τις «πληγές» που αντιμετωπίζει στη βρετανική και στη σκανδιναβική αγορά, όπου μετρά απώλειες.
Συνήθως το ύψος της αποτίμησης στις αλυσίδες λιανικής καθορίζεται πολλαπλασιάζοντας 4-6 φορές τα EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων). Πιθανόν όμως η αποτίμηση της Κωτσόβολος ο πολλαπλασιαστής να φτάσει και το 8.
Και ο λόγος είναι αφενός η θέση της αλυσίδας στην αγορά (διαθέτει ηγετικό μερίδιο αγοράς, που φτάνει κατά μέσο όρο στο 40% των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών αλλά και εκτενές δίκτυο καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα) και αφετέρου η συνεχιζόμενη κερδοφορία.
Στην οικονομική χρήση 2021-2022, ο τζίρος της Κωτσόβολος ανήλθε στα 664,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 51,7 εκατ. ευρώ, με τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) στα 25,2 εκατ. ευρώ.
Η εκτίμηση είναι πως αυτό το ποσό θα είναι υψηλότερο για το οικονομικό έτος 2022-2023, με την επίσημη ανακοίνωση να αναμένεται στις 6 Ιουλίου 2023.
Προκειμένου να γίνει αντιληπτό για το τι τάξης μεγέθη μιλάμε, η κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης Currys ήταν χθες στα επίπεδα των 703 εκατ. ευρώ (601,9 εκατ. στερλίνες).
Οι πιθανοί ενδιαφερόμενοι
Με τη JP Morgan και τη Citigroup να «τρέχουν» τη διαδικασία της αξιολόγησης των επιλογών και της αναζήτησης αγοραστών, το ερώτημα είναι ποιος θέλει και μπορεί να αποκτήσει την Κωτσόβολος.
Δεδομένου του μεγέθους της αλυσίδας, η κρούση από ισχυρό Έλληνα «παίκτη» του ίδιου, ή παρεμφερούς, κλάδου φαίνεται κάπως δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη. Μάλιστα, με βάση πληροφορίες, ένας από τις δύο κορυφαίους εγχώριους «παίκτες» παρακολουθεί στενά τη διαδικασία.
Όσον αφορά τα επενδυτικά κεφάλαια, ενδεχομένως να υπάρξει ενδιαφέρον ωστόσο θα ληφθεί υπόψη και στη διαμόρφωση της προτεινόμενου τιμήματος το γεγονός ότι ο κλάδος των καταναλωτικών ηλεκτρονικών προϊόντων, έχει μικρά περιθώρια κέρδους ενώ θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να παρουσιάσει τα επόμενα χρόνια εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης λόγω και της «επίθεσης» που δέχεται από το ψηφιακό κανάλι.
Πάντως μεγάλα funds έχουν τοποθετηθεί σε εταιρείες του λιανεμπορίου που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, όπως είναι, για παράδειγμα, η Fairfax και η BC Partners.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο ποροσέλκυσης ευρωπαϊκής αλυσίδας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, όπως η Ceconomy (MediaMarkt/Saturn), ή η Darty-Fnac, και οι δύο είχαν παρουσία στην εγχώρια αγορά και αποχώρησαν. Η πρώτη το 2019, πωλώντας τη δραστηριότητά της στην Public, ενώ η δεύτερη είχε αποχωρήσει από την ελληνική αγορά το 2010.
Σε κάθε περίπτωση η Currys φέρεται να εξετάζει διάφορα σενάρια.
Ανάλογα με τις προσφορές, η πρώτη επιλογή αφορά την πώληση του 100% της ελληνικής αλυσίδας, ενώ δεν αποκλείεται να κριθεί συμφέρον για τον βρετανικό όμιλο η είσοδος στρατηγικού επενδυτή που θα αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών. Ωστόσο εάν η αναζήτηση αγοραστή δεν αποδώσει τα αναμενόμενα ο έλεγχος της Κωτσόβολος θα παραμείνει στον όμιλο Currys.
Ο όμιλος Currys διαθέτει συνολικά ένα δίκτυο 829 καταστημάτων σε 7 χώρες και πάνω από 35.000 υπαλλήλους. Στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ιρλανδία δραστηριοποιείται με την επωνυμία Currys, στις σκανδιναβικές χώρες με το όνομα Elkjøp και στην Ελλάδα με την Κωτσόβολος.
Πηγή ΟΤ
- ΗΠΑ: Εκτελέστηκε αφροαμερικανός θανατοποινίτης – Οι λευκοί ένορκοι και οι δεκάδες χιλιάδες υπογραφές
- Ισραήλ: Σειρήνες και τραυματισμοί σε επιθέσεις με ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο
- Αμαλιάδα: Η Ειρήνη προειδοποίησε τη μητέρα του άτυχου Παναγιωτάκη ότι «θα την πονέσει με τον χειρότερο τρόπο»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις