Τρεις περιπτώσεις προχειρότητας σε υπουργικές αποφάσεις που αφορούν παιδιά
Στα ευαίσθητα θέματα που αναλύονται και αφορούν Παιδιά θα έπρεπε να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί!
- Χαραμάδα ελπίδας για την κλιματική κρίση στη σύνοδο της G20
- Οικογένεια Μπουτάρη: Μια διαδρομή 145 ετών - Από το πρώτο οινοποιείο έως τον «Κυρ - Γιάννη»
- Η Χεζμπολάχ απάντησε στην πρόταση εκεχειρίας των ΗΠΑ - Στον Λίβανο ο Χοχστάιν για να «κλείσει» συμφωνία
- Ο Κασσελάκης ανακοίνωσε ψηφοφορία για το όνομα του κόμματός του
Όποιος θεωρεί καταρχήν ότι το άρθρο έχει κομματική σκοπιμότητα, κάνει λάθος, γιατί, απλά αναφέρεται σε τρεις περιπτώσεις προχειρότητας από το 2010 μέχρι σήμερα και αφορά σε τρεις υπουργούς υγείας «διαφορετικών χρωμάτων».
1η & 2η περίπτωση [Έφηβοι στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία]: Tην 14/10/2010 υπεγράφη από τον τότε υπουργό υγείας η εξής απόφαση: «Οι έφηβοι έως 16 ετών έχουν τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν, να επιλέξουν τον παιδίατρο ως θεράποντα ιατρό και τα Παιδιατρικά Νοσοκομεία για την νοσηλεία τους», αντί του ορίου ηλικίας των 14 ετών που ίσχυε μέχρι τότε. Η σχετική απόφαση είχε ληφθεί, μετά από εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ).Είχαν προηγηθεί προσπάθειες της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας (ΕΠΕ) από το 2002 (8 χρόνια!).Ακριβέστερα το ΚΕΣΥ στην από 12/7/2010 απόφασή του αρ.12 της 226ης Ολομέλειας του είχε διατυπώσει επί λέξει τη γνώμη: «Ο έφηβος έως 16 ετών και η Οικογένειά του δικαιούνται να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν (αν το επιθυμούν) τον Παιδίατρο, ως θεράποντα Ιατρό τους». Βέβαια από την ΕΠΕ είχε ζητηθεί να γίνει επέκταση έως τα 18 έτη. Αντιλαμβάνεσθε ότι η προχειρότητα και το λανθασμένο μήνυμα της ανωτέρω υπουργικής απόφασης ήταν ότι αποφασίζουν οι έφηβοι μόνοι τους (sic) κι όχι οι γονείς τους.
Μετά από άλλα 8 (!) χρόνια, με το ΦΕΚ 4698Β/19.10.2018 υπήρξε η εξής διορθωμένη κάπως διατύπωση: «Στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία, στα Παιδιατρικά Τμήματα/Παιδιατρικές Κλινικές, στα εξωτερικά ιατρεία φορέων του ΕΣΥ και στα ιδιωτικά ιατρεία να εξετάζονται παιδιά ηλικίας έως δεκαέξι (16) ετών». Όμως κ. Υπουργέ, στα Νοσοκομεία δεν εξετάζονται μόνον τα παιδιά, αλλά και νοσηλεύονται! Και δεν υπάρχουν μόνο, Νοσοκομεία ΕΣΥ, αλλά και Ιδιωτικά!
3η περίπτωση [Αναγνώριση Εξειδικεύσεων Παιδογαστρεντερολογίας (ΦΕΚ 3356Β/19.05.23) και Παιδοενδοκρινολογίας (ΦΕΚ 3387Β/19.05.23]: Καταρχήν πολύ θετική ενέργεια που πολύ καθυστέρη-σε. Αναγνώριση κάποιων ιατρικών εξειδικεύσεων, όπως Λοιμωξιολογία, Νεογνολογία, ΜΕΘ, Διαβητολογία, Επεμβατική Καρδιολογία είχε γίνει τα τελευταία χρόνια. Υπόψη ότι «Εξειδικεύσεις» είναι ο ορθός όρος και όχι «Υποειδικότητες».Αναμένουμε άμεσα να γίνει η αναγνώριση και άλλων-Παιδοπνευμονολογία, Παιδονευρολογία, Παιδοκαρδιολογία κοκ, Όμως, στις μεταβατικές διατάξεις των τελευταίων ΦΕΚ, όπου προβλέπεται η αναγνώριση χωρίς εξετάσεις των Παιδιάτρων που έχουν ήδη τα εχέγγυα, την εκπαίδευση, τη σχετική εμπειρία και τη θετική αναγνωρισιμότητα στο σύνολο της Παιδιατρικής Κοινότητας υπάρχουν κενά ή κακή διατύπωση που «αφήνουν απέξω»-γιατί ;;; άραγε- άξιους Επιστήμονες που: 1/.εξειδικεύτηκαν σε μονάδες όπου δεν ήταν τύποις οι υπεύθυνοι της μονάδας, 2/.ήταν ελευθεροεπαγγελματίες, αλλά εξειδικεύτηκαν ως άμισθοι σε καταξιωμένα κέντρα της χώρας, 3./υπηρέτησαν ως έμμισθοι επιστημονικοί συνεργάτες ή πανεπιστημιακοί υπότροφοι σε αντίστοιχες κλινικές και εξωτερικά ιατρεία ,4/απέκτησαν έγκυρη και επαρκή εξειδίκευση σε χώρες που δεν χορηγούν επίσημο τίτλο εξειδίκευσης, όπως περιγράφεται στο ΦΕΚ (π,χ. Ηνωμένο Βασίλειο), 5/.εξειδικεύτηκαν σε χώρες (π.χ.ΗΠΑ) όπου είναι επιβελημένη η ανά 4ετία πιστοποίηση της επάρκειας του τίτλου, 6/.είχαν στην Ελλάδα το βαθμό του Επίκουρου Καθηγητή, ενώ αν είχαν του Αναπληρωτή θα αναγνωρίζονταν κοκ.
Μάλλον σε προχειρότητα, βιασύνη και δεν ξέρω σε τι άλλο θα αποδώσω τη σύνταξη αυτών των ΦΕΚ, γιατί δεν θέλω να σκεφθώ την ύπαρξη δεύτερων σκέψεων από πλευράς υπουργού και γνωμοδοτικών/συμ-βουλευτικών οργάνων, δηλαδή των επιστημονικών εταιρειών των εξειδικευμένων παιδιάτρων που τους έχουν δεχθεί και οι περισσότεροι λειτουργούν ως μέλη στο σύνολό τους από πολλών ετών. Επίσης στο άρθρο 8 και στα δύο ΦΕΚ αναφέρεται ότι οι Παιδίατροι που πληρούν τις προϋποθέσεις πρέπει να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους μέχρι 31.12.23.Το ίδιο επαναλαμβάνει και το έγγραφο ΑΡ.πρωτ.Γ5α/Γ.Π. οικ. 29856/24.05.23 της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας του Υπουργείου Υγείας. Τίθενται κάποια θέματα, που κανείς ,μα κανείς δεν σκέφτηκε;;;1/. Oι μελλοντικά αποκτώντες τίτλο ιατρικής εξειδίκευσης στο εξωτερικό θα περνάνε από εξετάσεις και δεν θα ισχύει το άνευ εξετάσεων τωρινό και μέχρι 31.12.23 καθεστώς των μεταβατικών διατάξεων;2/.Οι Επισκέπτες Καθηγητές του άρθρου 127 του πρόσφατου «νόμου Κεραμέως» (ΦΕΚ82Α/20.04.22), γιατί δεν αναφέρονται πουθενά;
Είναι πολλά λοιπόν τα προβλήματα. Θεωρώ ότι οι μεταβατικές διατάξεις των τελευταίων ΦΕΚ των ιατρικών εξειδικεύσεων θα πρέπει σύντομα να μελετηθούν και συνταχθούν ξανά, γιατί μόνον έτσι θα ξεφύγουμε από την προχειρότητα. Θα αποτελέσουν δε την ΟΡΘΗ βάση για την αναγνώριση και των υπόλοιπων εξειδικεύσεων. Αν αυτό γίνει, θα αποτελέσει το πρώτο δείγμα καλής γραφής του επόμενου Υπουργού Υγείας.
Κωνσταντίνος Καρύδης, Παιδίατρος-Λοιμωξιολόγος
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις