Κλιματική αλλαγή: Πρωτοφανής «θαλάσσιος καύσωνας» πλήττει τον Βόρειο Ατλαντικό
Σε ορισμένες περιοχές η θερμοκρασία του νερού ανέβηκε 5 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό.
- Πρόστιμα και επιπλέον φόροι για όσους δεν κλείσουν εκκρεμότητες μέχρι το τέλος του χρόνου
- Μαζική επίθεση με drones σε ρωσική πόλη 1.000 χλμ από τα σύνορα - Απομακρύνθηκαν κάτοικοι
- Τεχνητή νοημοσύνη και ωδή στο γυμνό: Αυτές ήταν οι πιο τολμηρές φωτογραφίες την χρονιά του 2024
- Στεγαστική κρίση: Οι δήμαρχοι της Ευρώπης κρούουν τον κώδωνα – «Οι πολίτες χρειάζονται λύσεις τώρα»
Η επιφανειακή θερμοκρασία του Ατλαντικού έξω από τις δυτικές ακτές της Ευρώπης βρίσκεται σε πρωτοφανή επίπεδα λόγω ενός θαλάσσιου καύσωνα που απειλεί τα θαλάσσια οικοσυστήματα.
Η Βόρεια Θάλασσα πλήττεται αυτή την περίοδο από θαλάσσιο καύσωνα Κατηγορίας 4, επίπεδο που ορίζεται ως «ακραίο» από την αμερικανική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ). Σε ορισμένες περιοχές η θερμοκρασία του νερού ανέβηκε 5 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό.
Σε όλο τον πλανήτη τα νερά είναι ασυνήθιστα ζεστά εδώ και μήνες. Οι επιφανειακές θερμοκρασίες των ωκεανών τον Απρίλιο και τον Μάιο ήταν φέτος οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί από τότε που άρχισαν οι επίσημες μετρήσεις το 1850.
H ζέστη είναι ιδιαίτερα έντονη στον Βόρειο Ατλαντικό, όπου οι θερμοκρασίες του Μαΐου ήταν περίπου 1,25 βαθμούς υψηλότερες από το κανονικό.
«Στον ανατολικό Ατλαντικό, από την Ισλανδία μέχρι τους τροπικούς, η θερμοκρασία βρίσκεται πολύ πάνω από τον μέσο όρο. Περιοχές γύρω από τη βορειοδυτική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων της Βρετανίας, καταγράφουν κάποιες από τις υψηλότερες επιφανειακές θερμοκρασίες σε σχέση με τον μέσο όρο» δήλωσε ο Στίβεν Μπέλτσερ, επικεφαλής επιστήμονας της βρετανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας.
O «άκρως ασυνήθιστος» θαλάσσιος καύσωνας «είναι αυτή τη στιγμή ο ισχυρότερος του κόσμου» σχολίασε στο CNN ο Μίκα Ραντάνεν, ερευνητής του Φινλανδικού Ινστιτούτου Μετεωρολογίας.
«Απολύτως πρωτοφανές» χαρακτήρισε το φαινόμενο ο Ρίτσαρντ Άνσγουορθ του Πανεπιστημίου του Πλίμουθ στη Βρετανία. Ο θαλάσσιος καύσωνας στον Ατλαντικό «βρίσκεται μακράν πέρα από τις προβλέψεις του χειρότερου σεναρίου για την αλλαγή του κλίματος στην περιοχή. Είναι πραγματικά τρομακτικό το πόσο γρήγορα αλλάζει αυτή η ωκεάνια λεκάνη» είπε.
Οι οικολογικές επιπτώσεις θα μπορούσαν να αποδειχθούν σημαντικές, δεδομένου ότι αρκετά είδη ψαριών, κοραλλιών, φυκών και θαλάσσιων φυτών μπορούν να επιζήσουν μόνο σε ένα στενό εύρος θερμοκρασιών.
Το 2021, ένας θαλάσσιος καύσωνας σκότωσε περίπου ένα δισεκατομμύριο οστρακοειδή στη δυτική ακτή του Καναδά.
Πέρυσι, θαλάσσιος καύσωνας εκδηλώθηκε και στη Μεσόγειο, όπου η θερμοκρασία του νερού σε ορισμένες περιοχές ξεπέρασε τους 30 βαθμούς Κελσίου. Ως αποτέλεσμα, ολόκληρα δάση κοραλλιών απονεκρώθηκαν στη Μασσαλία, στην Ισπανία και τη Σαρδηνία, ενώ στην Ελλάδα επηρεάστηκαν οι καλλιέργειες μυδιών.
Σύμφωνα με τη βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία, ο καύσωνας στον Ατλαντικό ήρθε ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής σε συνδυασμό με τυχαίες διακυμάνσεις του καιρού.
Σύμφωνα πάντως με μελέτη του 2020, η συχνότητα των θαλάσσιων καυσώνων έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 20 φορές λόγω της ανθρωπογενούς παγκόσμιας θέρμανσης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις