Νάσος Ηλιόπουλος: Το παραγωγικό μοντέλο της ΝΔ είναι διάτρητο και θα σκάσει στα κεφάλια μας
«Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και θα παραμείνει δύναμη θετικών ανατροπών» τονίζει ο Νάσος Ηλιόπουλος, σημειώνοντας με νόημα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ χρωστά μόνο στο λαϊκό κόσμο, σε κανέναν άλλον».
Υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖA-ΠΣ στην Α’ Αθηνών και ένας εκ των κεντρικών νέων στελεχών του κόμματος ο Νάσος Ηλιόπουλος, μοιράζεται τις σκέψεις του στο in με αφορμή τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Μια πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων και της ήττας του Μαΐου δεν είναι ακόμη δυνατό να γίνει σε βάθος, αλλά μπορεί να ψηλαφιστεί ένα μέρος των αιτιών, και εκείνος το πράττει και για το χθες του ΣΥΡΙΖΑ και για το αύριο του πολιτικού του χώρου.
«Θα κάνουμε τις αλλαγές και θα αναλάβουμε και πάλι την ευθύνη της ανατροπής σημειώνει ο Νάσος Ηλιόπουλος, προσθέτοντας «ότι ένα ολόκληρο σύστημα δεν συγχωρεί στον ΣΥΡΙΖΑ ότι εκπροσωπεί τα λαϊκά συμφέροντα διεκδικώντας τη διακυβέρνηση».
Εμφανίζεται αισιόδοξος για τις επόμενες κάλπες, μιλώντας για τον κίνδυνο ηγεμονίας της Δεξιάς, εξηγώντας γιατί χρειάζεται μια ισχυρή προοδευτική αντιπολίτευση και εκφράζοντας εμπιστοσύνη στον κόσμο της Αριστεράς. «Ο κόσμος της Αριστεράς πάντα στα δύσκολα βάζει πλάτη παρά την όποια κριτική θα σου κάνει» λέει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Ηλιόπουλος σχολιάζει τα της Αθήνας αλλά και της τρέχουσας αντιπαράθεσης με τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη πάνω σε ακανθώδη πεδία όπως αυτό της Ροδόπης, αλλά και τα κρίσιμα κοινωνικά θέματα.
Ο όρος «εθνική εξαίρεση» είναι γέφυρα για τη Μακρόνησο. Όταν χαρακτηρίζεις έτσι αντίπαλο φτιάχνεις πλαίσιο για να γίνει επί της αρχής ιδεολογικό πολιτικό πογκρόμ
Για την Αθήνα: Τα τρία μεγάλα προβλήματα
Επιλέγοντας για τη συνάντηση την πλατεία Αυδή ο κ. Ηλιόπουλος σημειώνει ότι «είναι πολύ ωραία γειτονιά και ήταν και ωραία πριν γίνει η αναβάθμιση που έγινε το τελευταίο διάστημα. Ως περιοχή τρώει όλη την πίεση που τρώει το ιστορικό κέντρο με τη βραχυχρόνια μίσθωση για παράδειγμα. Πλέον κόσμος ο οποίος θέλει να βρει σπίτι να νοικιάσει στις γειτονιές, το καταφέρνει πάρα πολύ δύσκολα. Συν τα προβλήματα που έχουν οι γειτονιές του κέντρου, δηλαδή δυο στενά πιο πάνω θα δεις πιάτσα με ανθρώπους εξαρτημένους εντελώς παρατημένους από τη ζωή και από την Πολιτεία. Άρα βλέπεις όλες αυτές τις αντιθέσεις, την ίδια στιγμή που υπάρχει η τουριστική ανάπτυξη. Σε κάθε περίπτωση εδώ Κεραμεικό – Μεταξουργείο είναι μια πολύ ωραία γειτονιά και μια ωραία πλατεία αν και ήταν παρατημένη χρόνια. Θα έπρεπε βέβαια να έχει και μια παιδική χαρά, η Αθήνα είναι μια εχθρική πόλη για το παιδί. Με αφορμή το airbnb έχει ξεκινήσει μια κουβέντα. Αν διάλεγα τα τρία μεγάλα θέματα της Αθήνας το ένα είναι η στέγαση, το δεύτερο οι μεταφορές που είναι τραγωδία και το τρίτο μεγάλο θέμα της Αθήνας αντικειμενικά είναι ο ελεύθερος δημόσιος χώρος.»
Για τον ΣΥΡΙΖΑ: Να αναλάβουμε ξανά την ευθύνη της ανατροπής
«Ξεκάθαρα κλείνει ένας κύκλος και αυτό πρέπει να το συζητήσουμε με πάρα πολύ μεγάλη ψυχραιμία, με επιστημονική μέθοδο και με όλα τα δεδομένα κατά την επόμενη μέρα» σημειώνει ο κ. Ηλιόπουλος.
«Αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα του Μαΐου δεν χτίστηκε μέσα στους δύο μήνες των εκλογών, χτίστηκε όλη την τετραετία οπότε πρέπει με πολύ μεγάλη ψυχραιμία να κατανοήσουμε τι συνέβη. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως έχει δείξει ότι ήταν και είναι πάντα μια δύναμη θετικών ανατροπών και πιστεύω ότι θα παραμείνει μια τέτοια δύναμη. Έχει και το κουράγιο και τους πόρους και την γενναιοδωρία, αλλά και την όρεξη να καταλάβει τι έχει συμβεί και να κάνει όλες τις απαραίτητες αλλαγές. Μαζί με τη μεγάλη πλειοψηφία να αναλάβουμε ξανά την ευθύνη της ανατροπής γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Ένα ολόκληρο σύστημα δεν μπορεί να συγχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ ότι αναλαμβάνει να εκπροσωπεί συγκεκριμένα συμφέροντα και να διεκδικεί το »πρόβλημα» της διακυβέρνησης».
Για την επιρροή της ΝΔ: Υπάρχουν παραδείγματα αυταρχικών πολιτικών που φτιάχνουν συναινέσεις
«Mην ξεχνάμε ότι υπάρχουν παραδείγματα αυταρχικών πολιτικών οι οποίες μπορούν να συναντούν συναίνεσης όπως η Θάτσερ -ένα σκληρό παράδειγμα. Δεν θέλω να κάνω ακριβώς ταύτιση γιατί είναι τελείως διαφορετικό το πλαίσιο. Ήταν ένα σκληρό παράδειγμα μιας αυταρχικής νεοφιλελεύθερης πολιτικής, η οποία όμως την ίδια στιγμή που διαλύει τα συγκεκριμένα στρώματα καταφέρνει να έχει μια σύνδεση μέσα στη Μεγάλη Βρετανία και ίσως το ακρότατο όριο αυτής της συναίνεσης ήταν οι Νέοι Εργατικοί. Η νίκη του Μητσοτάκη δεν θα έχει ένα τέτοιο αποτέλεσμα, δεν θα επιστρέψουμε σε ένα συναινετικό δικομματισμό, θα υπάρξει απέναντι μια Αριστερά η οποία θα διεκδικεί ταυτόχρονα να είναι αριστερή σύγχρονη δύναμη και η οποία θα εκπροσωπεί τη μεγάλη πλειοψηφία του προοδευτικού και δημοκρατικού κόσμου.»
Για την ήττα: Μετά την κρίση και την πανδημία, κέρδισε το αίσθημα σταθερότητας
«Μετά από δέκα χρόνια κρίσης, μετά από την πανδημία κέρδισε πάρα πολύ ένα αίσθημα σταθερότητας. Οτιδήποτε σχετιζόταν με απλή αναλογική, με κυβέρνηση συνεργασίας, δεν κατάφερε να πείσει τον κόσμο -ακούστηκε σαν ένα σχήμα του ότι κινδυνεύουμε να μπούμε ξανά σε περιπέτειες.
Έχω πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στον κόσμο της Αριστεράς ο οποίος πάντα στα δύσκολα βάζει πλάτη παρά την όποια κριτική θα σου κάνει. Δηλαδή πολλές φορές υπάρχει ένας κόσμος της Αριστεράς που έχει ένα κριτήριο που ξεπερνάει τους οργανωμένους σχηματισμούς της και το έχουμε δει πάρα πολλές φορές στη σύγχρονη ιστορία. Προφανώς μιλάμε για ένα άσχημο αποτέλεσμα αλλά είναι στο χέρι μας αυτές τις μέρες να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να να αλλάξει όσο γίνεται αυτή η εικόνα.
Η επόμενη μέρα θα είναι μια μέρα με πάρα πολλή δουλειά, ταπεινότητα, γείωση, επιστροφή στον κόσμο και σίγουρα προγραμματικό λόγο και προγραμματική κατεύθυνση συγκεκριμένη μετρημένη και κατανοητή στον κόσμο. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διορθώνεται εν κινήσει».
Για το αποτέλεσμα της κάλπης της 21ης Μάη: Το πρώτο που υπάρχει από όλο τον κόσμο είναι έκπληξη
«Το πρώτο που υπάρχει από όλο τον κόσμο είναι έκπληξη για το αποτέλεσμα, κανένας δεν έβλεπε αυτή τη διαφορά. Οι κομματικές πολιτικές ταυτίσεις είναι πολύ πιο χαλαρές πια, ο κόσμος μπορεί πολύ πιο εύκολα να μετακινηθεί μέσα σε 3 μέρες. Αυτό δείχνει τρομακτική ρευστότητα το οποίο βέβαια μπορεί να γίνει και πλεονέκτημα.»
«Ο ρεαλισμός λειτούργησε υπέρ της ΝΔ. Είναι βιαστικό να πεις ότι έχει συντελεστεί συντηρητική μετατόπιση. Η κυβέρνηση της ΝΔ είχε ένα βασικό χαρακτηριστικό υπέρ της: ήταν η κυβέρνηση με τη μεγαλύτερη δημοσιονομική ελευθερία που υπήρξε από όταν έχει μπει η χώρα στην ευρωζώνη. Άρα αυτή η δημοσιονομική ελευθερία προφανώς δημιούργησε και τις συνθήκες να έχεις και υλικές ταυτίσεις αντικειμενικές. Η χώρα ενεργειακά είναι διάτρητη, είναι μια χώρα η οποία δεν έδωσε προτεραιότητα στις ενεργειακές κοινότητες, που δεν έχει αναβαθμίσει το δίκτυο, μια χώρα η οποία έδωσε 10 δισ το 2022, δικά μας χρήματα, για να επιδοτήσει την αισχροκέρδεια με το πιο ακριβό ρεύμα στην ευρωζώνη με βάση τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν».
Για την Ροδόπη: Η ΝΔ δημιουργεί θέμα για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους
«Θα επικαλεστώ τον Βαγγέλη Βενιζέλο ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή είπε ότι στην πραγματικότητα αυτός ο κόσμος αν είχε ψηφίσει ΝΔ δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα και ο Μητσοτάκης κάνει αυτή την ιστορία για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους.»
«Η ΝΔ έκανε εκλογές το 2019 φορώντας περικεφαλαία με την συμφωνία των Πρεσπών. Η οποία συμφωνία ήταν μια στρατηγική ήττα για την πολιτική του Ερντογάν στα Βαλκάνια. Ο Ερντογάν είχε επενδύσει σε μισαλλόδοξα ρεύματα και στα Βαλκάνια. Ποτέ δεν διανοηθήκαμε να πούμε ότι η ΝΔ έχει μέσα πράκτορες, θέλω να πω πρέπει να υπάρχει ένα όριο στην πολιτική. Ο όρος «εθνική εξαίρεση» είναι γέφυρα για τη Μακρόνησο – να είμαστε καθαροί. Όταν χαρακτηρίζεις τον αντίπαλό σου εθνική εξαίρεση φτιάχνεις ένα πλαίσιο για να γίνει επί της αρχής ιδεολογικό πολιτικό πογκρόμ. Γίνεται να θεωρείς ότι το τουρκικό προξενείο στέλνει πράκτορες στην ελληνική Βουλή και δεν κάνεις κάτι;»
Για την ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ: Αν πιστεύεις στο ΕΣΥ, στις ΣΣΕ και την αύξηση μισθών ψηφίζεις ΣΥΡΙΖΑ
«Επιμένουμε ότι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι θετική ψήφος. Εμείς λέμε ότι αν πιστεύεις στο δημόσιο σύστημα υγείας, στη βελτίωση των μισθών στην εργασία με συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με την επιθεώρηση εργασίας, πρέπει να στηρίξεις τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που έχει το εναλλακτικό πρόγραμμα απέναντι στη ΝΔ.»
«Έπρεπε να είχαμε εστιάσει περισσότερο την καμπάνια μας στο θετικό πρόγραμμα ήδη από την πρώτη φάση. Εστω και αργά είναι θετικό ότι αυτή τη στιγμή μιλάμε για την πρώτη κατοικία, για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, για την υγεία που η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι κυριολεκτικά τραγική, το διαπιστώνει όποιος έχει την ατυχία να κάνει μια βόλτα από κεντρικό νοσοκομείο της Αθήνας [….] Τα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή πρώτα από όλα έχουν λιγότερους μόνιμους εργαζόμενους από ότι είχαν το 2019 και αυτό θέλει μεγάλη προσπάθεια να το καταφέρεις σε μια περίοδο που έχεις απόλυτη δημοσιονομική ελευθερία. Λειτουργούν με επικουρικό έκτακτο μόνιμο προσωπικό το οποίο είναι και αυτό πολύ μεγάλος παράγοντας επιβάρυνσης γιατί ένας γιατρός όταν ξέρει ότι δεν ανοίγει μια μόνιμη θέση και μπορεί να βρει μια μόνιμη θέση στην κεντρική, στη δυτική Ευρώπη είναι πολύ σύνηθες να επιλέξει να φύγει για την Ευρώπη.»
Για απλή αναλογική: Πιο δημοκρατικό σύστημα, αλλά δεν υπάρχει διάθεση και κουλτούρα συνεργασιών
«Προφανώς ένα σύστημα το οποίο είναι πιο αναλογικό είναι πάντα πιο δημοκρατικό και ξεκάθαρα είναι ένα σύστημα το οποίο σέβεται περισσότερο την ψήφο των πολιτών, σέβεται περισσότερο την εκπροσώπηση. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία διάθεση και καμία κουλτούρα πολιτικών συνεργασιών σε αυτό που θα λέγαμε προοδευτικό φάσμα άρα δεν έχει νόημα καμία συζήτηση περί απλής αναλογικής.»
Για τις εκλογές: Θα κυνηγήσουμε κάθε ψήφο μέχρι τις 19:00 της Κυριακής
«Είναι αυτονόητο ότι δίνουμε πάρα πολύ δύσκολη μάχη αλλά έχουμε εναλλακτικό πρόγραμμα το οποίο θέλουμε να εφαρμοστεί άρα διεκδικούμε κάθε ψήφο μέχρι τελευταία στιγμή. Υπάρχει μια μαγική λέξη: ο συσχετισμός που σημαίνει ότι στην πολιτική κανένας δεν κάνει αυτά που θέλει, στην πολιτική ο καθένας κάνει αυτά που του επιτρέπει η πολιτική στιγμή και ο συσχετισμός.
Να υπενθυμίσω γιατί έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για το άρθρο 16, όταν άνοιξε η συζήτηση ο κοινοβουλευτικός συσχετισμός ήταν 80 – 20 υπέρ της αναθεώρησης, Αυτή όμως δεν πέρασε γιατί υπήρξε και ένα εκπαιδευτικό κίνημα το 2006- 2007, το οποίο δεν εγκλωβίστηκε μέσα στα πανεπιστήμια αλλά ήταν και μια περίοδος κατά την οποία υπήρξε και μια πολύ μεγάλη ρωγμή μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Ήταν μια από τις πρώτες μετατοπίσεις κόσμου του ΠΑΣΟΚ σε μια πιο προοδευτική αριστερή κατεύθυνση.
Άρα ο συσχετισμός έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία για την επόμενη μέρα. Το κεντρικό είναι αν την επόμενη μέρα θα υπάρχει μια μεγάλη αντιπολίτευση στη χώρα η οποία δεν θα μπαίνει σε ένα συναινετικό πλαίσιο κι αυτό σημαίνει ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.»
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Βατικανό: Μπορείτε να περιηγηθείτε ψηφιακά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη