Το «έμφυλο απαρχάιντ» των Ταλιμπάν και το «μαζικό νεκροταφείο ονείρων»
Σε κοινή έκθεση που παρουσίασαν στο Συμβούλιο ο Ειδικός Εισηγητής για το Αφγανιστάν και η Ομάδα Εργασίας για τις διακρίσεις κατά των γυναικών και των κοριτσιών, οι εμπειρογνώμονες, Richard Bennett και Dorothy Estrada-Tanck, ανέφεραν ότι η κατάστασή τους ήταν από τις χειρότερες στον κόσμο.
Έντονη ανησυχία προκαλεί η κατάσταση γυναικών και κοριτσιών στο Αφγανιστάν, με τον ΟΗΕ να προειδοποιεί για «απαρτχάιντ φύλου».
Το θέμα συζητήθηκε έντονα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τη Δευτέρα, όπου ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες για τα δικαιώματα, διορισμένοι από τον ΟΗΕ, προειδοποίησαν για συστηματικό «απαρτχάιντ φύλου» και «δίωξη φύλου».
Ο Volker Türk, Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, εξέφρασε παρόμοιες ανησυχίες την ημέρα έναρξης της θερινής συνόδου του Συμβουλίου, προσθέτοντας ότι οι Αρχές του Αφγανιστάν είχαν «καταργήσει τις πιο θεμελιώδεις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα για τις γυναίκες και τα κορίτσια».
Σε κοινή έκθεση που παρουσίασαν στο Συμβούλιο ο Ειδικός Εισηγητής για το Αφγανιστάν και η Ομάδα Εργασίας για τις διακρίσεις κατά των γυναικών και των κοριτσιών, οι εμπειρογνώμονες, Richard Bennett και Dorothy Estrada-Tanck, ανέφεραν ότι η κατάστασή τους ήταν από τις χειρότερες στον κόσμο.
Η έκθεσή τους καλεί τις Αρχές να σεβαστούν και να αποκαταστήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών. Προτρέπει επίσης τη διεθνή κοινότητα και τον ΟΗΕ να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στις εκτεταμένες διακρίσεις κατά των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν.
Η προκατάληψη
«Εφιστούμε επίσης στην προσοχή του Συμβουλίου τη βαθιά μας ανησυχία ότι αυτές οι σοβαρές στερήσεις των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών και η σκληρή επιβολή των περιοριστικών τους μέτρων από τις de facto αρχές μπορεί να συνιστούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας της δίωξης φύλου», είπε ο κ. Μπένετ.
«Οι σοβαρές, συστηματικές και θεσμοθετημένες διακρίσεις κατά των γυναικών και των κοριτσιών βρίσκεται στο επίκεντρο της ιδεολογίας και της διακυβέρνησης των Ταλιμπάν, γεγονός που προκαλεί επίσης ανησυχίες ότι μπορεί να ευθύνονται για το έμφυλο απαρτχάιντ».
Απηχώντας αυτές τις ανησυχίες, η Αναπληρώτρια Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Nada Al-Nashif επέμεινε ότι «τους τελευταίους 22 μήνες, κάθε πτυχή της ζωής των γυναικών και των κοριτσιών έχει περιοριστεί. Δέχονται διακρίσεις με κάθε τρόπο».
Ο Bennett, ο οποίος επισκέφθηκε την Καμπούλ και το Mazar-e-Sharif στο Αφγανιστάν για να εκπληρώσει την εντολή του Ειδικού Εισηγητή, επιβεβαίωσε ότι δεν ήταν σε θέση να αναφέρει βελτιώσεις στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «σίγουρα όχι για τις γυναίκες και τα κορίτσια των οποίων η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, ούτε για άλλοι στον πληθυσμό που είναι περιθωριοποιημένοι, συνδέονται με την πρώην Ισλαμική Δημοκρατία ή που αντιστέκονται ή ακόμη και διαφωνούν με την ιδεολογία των Ταλιμπάν».
Μαζικό νεκροταφείο… ονείρων
Προσφέροντας τρομερή εικόνα για τη νοοτροπία των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν, ο Shaharzad Akbar, Εκτελεστικός Διευθυντής της Αφγανικής ΜΚΟ Rawadari, είπε στο Συμβούλιο ότι μιλούν για «να θαφτεί κανείς ζωντανός, να αναπνέει αλλά να μην μπορεί να κάνει πολλά χωρίς να αντιμετωπίζει περιορισμούς και τιμωρίες . Οι ζωές τους παραμένουν ακίνητες, ενώ οι ζωές των ανδρών γύρω τους, των αρσενικών παιδιών τους, των αδελφών τους, των συζύγων τους, προχωρούν».
Η κ. Akbar τόνισε επίσης το χάσμα μεταξύ της κυριαρχίας των Ταλιμπάν και άλλων γειτονικών μουσουλμανικών χωρών όπου επιτρέπεται στις γυναίκες να αναζητήσουν εκπαίδευση, να κυνηγήσουν τα όνειρά τους, να ταξιδέψουν στο διάστημα και να συμμετέχουν στην πολιτική.
Αλλά όχι στο Αφγανιστάν, όπου « οι Ταλιμπάν έχουν μετατρέψει το Αφγανιστάν σε ένα μαζικό νεκροταφείο των φιλοδοξιών, των ονείρων και των δυνατοτήτων των Αφγανών γυναικών και κοριτσιών».
Προπαγάνδα η έκθεση για τους Ταλιμπάν
Ο Zabihullah Mujahid, ο κύριος εκπρόσωπος της διοίκησης των Ταλιμπάν, κατηγόρησε τον Bennett μαζί με τον ΟΗΕ και ορισμένους δυτικούς θεσμούς, ότι «διέδιδαν προπαγάνδα ενάντια στο Ισλαμικό Εμιράτο».
«Οι ισλαμικοί νόμοι βρίσκονται υπό εφαρμογή στο Αφγανιστάν, η αντίρρηση σε αυτούς είναι πρόβλημα με το Ισλάμ», έγραψε.
Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία τον Αύγουστο του 2021 μετά την αποχώρηση των δυνάμεων υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη χώρα, τερματίζοντας δύο δεκαετίες πολέμου και κατοχής.
Έκτοτε, η διοίκηση περιόρισε τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των γυναικών, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς τους να φοιτούν στο γυμνάσιο και στο πανεπιστήμιο. Μόνο τα δημοτικά σχολεία είναι ανοιχτά για κορίτσια.
- Ολυμπιακός: Η υποδοχή της Ζαλγκίρις και η θερμή αγκαλιά Μπαρτζώκα-Μπραζντέικις (vid)
- MEGA: Ο μεγάλος πρωταγωνιστής στην τηλεθέαση το 2024
- Γάζα: Ισραηλινός όμηρος έκανε απόπειρα αυτοκτονίας, λέει η Ισλαμική Τζιχάντ – Τι γίνεται με τις συνομιλίες
- Πνευματικά δικαιώματα: Ποια έργα τέχνης περιήλθαν στη δημόσια σφαίρα από την 1η Ιανουαρίου 2025
- ΗΣΑΠ: Παραδέχεται η ΣΤΑΣΥ το συμβάν στον συρμό – «Στιγμιαίο άνοιγμα και κλείσιμο των θυρών»
- Γιώργος Μπλάνας: Το ξεσκέπασμα