Μήπως σου αρέσει το κάμπινγκ και δεν το ξέρεις; Ένας οδηγός επιβίωσης για εναλλακτικές διακοπές, για να μην σου λείψει τίποτα
Το κάμπινγκ έχει τους φανατικούς του και αυτούς που ακόμα το βλέπουν ως extreme sport. Η αλήθεια είναι ότι με τη σωστή προετοιμασία μπορεί να γίνει μία επιλογή που θα σε κάνει να το δεις με άλλα μάτια
Το κάμπινγκ είναι ιδέα θα πούνε οι πιο σκληροπυρηνικοί του είδους. Αυτοί βέβαια μιλάνε συνήθως για το ελεύθερο κάμπινγκ αλλά εμείς δεν θέλουμε να τρομάξουμε κόσμο, οπότε θα μιλήσουμε για το οργανωμένο ως το πιο κοντινό σε όλους όσοι αρέσκονται σε κάποιες ανέσεις, έστω τις βασικές.
Η αλήθεια είναι ότι διακοπές στη φύση σημαίνει μία πιο σπαρτιάτικη επιλογή των προσωπικών πραγμάτων που χρειάζεται να πάρουμε μαζί μας. Μαγιό, σαγιονάρες, ένα φουτεράκι για το βράδυ και κάτι ελαφρύ σε ρούχα για τις βόλτες τριγύρω. Η όλη φιλοσοφία είναι να μην πάρεις στις διακοπές την πόλη μαζί σου, με τα πολλά φρου φρου και τα δεκάδες ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ. Η όλη φιλοσοφία δηλαδή είναι να ξεφύγεις, να κάνεις διακοπή από όλα όσα κάνεις στο άστυ. Σου ακούγεται άσχημο; Μάλλον όχι. Οπότε τι πρέπει να φροντίσουμε για να κάνουμε αυτήν την εμπειρία ευχάριστη και όχι μία δυσκολία στη φάση που ακριβώς θέλουμε να ξεκουραστούμε;
Σε πρώτη φάση διαλέγουμε ένα κάμπινγκ που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας. Όπως και τα ξενοδοχεία, έτσι και αυτά υπάρχουν σε ποικιλία: πάνω στη θάλασσα, δίπλα στη θάλασσα, μέσα στα δέντρα, κοντά σε χωριά, μικρά ή μεγαλύτερα σε μέγεθος, με περισσότερες ή βασικές παρεχόμενες υπηρεσίες. Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλά για να δεις, να κλείσεις και να πάρεις πληροφορίες αλλά και σχόλια επισκεπτών πριν βρεθείς εκεί.
Και το εντόπισες. Μετά; Μετά έρχεται ο απαραίτητος εξοπλισμός. Αν δεν είσαι σίγουρος ότι θέλεις να επενδύσεις κάποια χρήματα, τότε μπορείς πάντα να δανειστείς από κάποιο φίλο για να δεις αν σου κάνει, αν και συνήθως όλοι επιστρέφουν στον τόπο του εγκλήματος. Το έγκλημα δηλαδή να κοιμηθείς κάτω από τα δέντρα με μουσική το κύμα και τα τζιτζίκια. Το πρώτο πράγμα λοιπόν που κοιτάς είναι μία σκηνή. Φρόντισε να διαλέξεις μία που να χωράει εσένα, την παρέα σου και τα πράγματά σας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσοι είστε θα πρέπει η σκηνή να είναι συν ένα άτομο τουλάχιστον. Είστε δύο; Θα διαλέξεις σκηνή για τρεις και πάει λέγοντας. Οι σκηνές βγαίνουν σε διάφορες βερσιόν, με διαφορετικό ύψος, παράθυρα και πόρτες, ακόμα και με δωμάτια. Χρήσιμο είναι η πρώτη φορά να γίνει με κάποιο φίλο που να γνωρίζει το άθλημα για να βοηθήσει λίγο στο στήσιμο, αν και δεν το λες και πυρηνική φυσική. Συνεχίζουμε. Έστησες την σκηνή και ήρθε η ώρα για τα κρεβάτια. Καλό είναι να διαλέξεις φουσκωτό στρώμα για να κοιμάσαι σαν άνθρωπος, γιατί ο καλός ύπνος είναι απαραίτητος, ειδικά τώρα που δεν παίζει ξυπνητήρι. Μην ξεχάσεις το μαξιλάρι σου και δύο σεντόνια. Αν είσαι από αυτούς που κρυώνουν τον Αύγουστο, τότε ας υπάρχει και ένα sleeping bag που μπορεί να χρειαστεί αν αποφασίσεις ένα βράδυ να κοιμηθείς στην παραλία.
Όλα τα οργανωμένα κάμπινγκ έχουν κουζίνα με ψυγεία, πρίζες, κάποια και με ηλεκτρικά μάτια για μαγείρεμα. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να φροντίσεις να έχεις υλικά για όλα τα γεύματα της ημέρας αν και συνήθως το μεγάλο γεύμα γίνεται στο ταβερνάκι της παραλίας. Παρόλα αυτά το πρωινό σου, τα φρούτα σου, τους χυμούς και τις μπύρες (ή ότι άλλο θέλεις να απολαμβάνεις στο ηλιοβασίλεμα) μπορείς να τα έχεις φροντίσει από πριν. Μην περιμένεις να φτάσεις εκεί για να τα πάρεις. Κάνε μία λίστα και στο τελευταίο σούπερ μάρκετ που θα βρεις εφοδιάσου. Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Βέβαια, σε όλα τα κάμπινγκ υπάρχει και ένα μίνι μάρκετ για τα βασικά, οπότε δεν χρειάζεται άγχος. Γιατί κάμπινγκ και άγχος δεν πάνε μαζί.
Η ζωή στο κάμπινγκ είναι η αποθέωση της χαλάρωσης. Ξυπνάς και αντί να ρίξεις νερό στο πρόσωπό σου, ρίχνεις μία βουτιά στη θάλασσα. Μετά φτιάχνεις τον καφέ σου ή τον πίνεις στο καφέ-ταβερνάκι της παραλίας, περιμένοντας να σηκωθεί η παρέα για να μεταφερθείτε δίπλα, με τα πόδια, στην παραλία και να περάσετε όλη σας την ημέρα εκεί. Επιπλέον, υπάρχουν πάντα και οι εξορμήσεις στα γύρω χωριά για λίγο τουρισμό. Όσο δε για τα παιδιά, είναι η καλύτερή τους. Δεν υπάρχουν παιδιά που δεν αγαπούν το κάμπινγκ και η αίσθηση ελευθερίας που τους δίνει, για να μην μιλήσουμε για τις παρέες που δημιουργούνται. Ο μικρόκοσμος ενός κάμπινγκ είναι μία μοναδική ευκαιρία για κοινωνικοποίηση με ανθρώπους εντός και εκτός των συνόρων, για όλες αυτές τις στιγμές που όλοι γίνονται μία μεγάλη παρέα. Για το οικονομικό ας μην το συζητήσουμε. Παραμένει πάντα η πιο οικονομική επιλογή.
Ανακεφαλαιώνοντας, φτιάξε τη λίστα και άρχισε να τικάρεις όταν έρθει η ώρα της αναχώρησης:
- Σκηνή
- Φουσκωτό στρώμα και ηλεκτρική τρόμπα για να το φουσκώσεις και ξεφουσκώσεις (συνήθως υπάρχουν πρίζες σε διάφορα σημεία του κάμπινγκ)
- Καρεκλάκια και τραπεζάκι για το πριβέ σου σαλονάκι έξω από τη σκηνή, αιώρα αν βρεθείς μέσα στα δέντρα
- Τέντα ή τεντάκι για να έχεις σκιά όταν τη χρειάζεσαι
- Σχοινιά για να κρεμάς τα βρεγμένα και μανταλάκια
- Επιτραπέζια και βιβλία
- Ηχείο
- Φακοί, φακοί κεφαλής, λάμπες κατασκήνωσης
- Αντικουνουπικά σπρέι και φιδάκια
- Κουζινικά: πλαστικά είδη πολλών χρήσεων ή ανοξείδωτα σκεύη (μαχαίρια, πιρούνια, πιάτα, ποτήρια), σέικερ ή μηχανάκι του καφέ (έχουμε δει και μηχανή Nespresso), τηγάνι και κατσαρολάκι (για τους πιο οργανωμένους που θέλουν να μαγειρεύουν), σφουγγαράκι και υγρό πιάτων, χαρτί κουζίνας
- Ψυγειάκια και θέρμος νερού
- Μπάνιο: σαμπουάν και είδη υγιεινής, απολυμαντικό σπρέι και χαρτί τουαλέτας (σε κάποια κάμπινγκ δεν το βρίσκεις πάντα όταν το χρειάζεσαι)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις