Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
«Περιμένουμε εξελίξεις στο Κυπριακό»

«Περιμένουμε εξελίξεις στο Κυπριακό»

Ο διευθυντής Επικοινωνίας του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας μιλάει στα «ΝΕΑ» για την ύπαρξη ευρωπαϊκού παρασκηνίου με στόχο την άρση του αδιεξόδου και την επανέναρξη των συνομιλιών

Τη θέση ότι είναι «νωρίς» για να αποτιμηθούν οι προθέσεις Ερντογάν όσον αφορά το Κυπριακό, κατά τη νέα του θητεία, εκφράζει ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος, διευθυντής Επικοινωνίας του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σχολιάζοντας στα «ΝΕΑ» την παράνομη επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα, σημειώνει πως «δεν αναμέναμε ότι θα ακούγαμε κάτι άλλο. Εμείς θα αναμένουμε να δούμε τις προθέσεις και στην πράξη της νέας κυβέρνησης Ερντογάν και θέλουμε να δούμε επίσης ποια τα αποτελέσματα του διπλωματικού παρασκηνίου που βρίσκεται σε εξέλιξη σε σχέση με την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Να επισημάνω ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου της Τουρκίας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, όπως μεταδόθηκε από την Αγκυρα ζήτησε αναβάθμιση των ευρωτουρκικών σχέσεων. Συνεπώς, οι πράξεις μάς ενδιαφέρουν και όχι τα λόγια». Οσον αφορά την προϋπόθεση περί αναγνώρισης κυριαρχικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων που θέτει η Αγκυρα, ο Παπαδόπουλος σημειώνει πως «εμείς είμαστε σταθεροί στη θέση μας ότι το Κυπριακό θα λυθεί εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών στη βάση της συμφωνημένης λύσης και του κεκτημένου των συνομιλιών, για αυτό ζητούμε και επανέναρξή τους από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά. Σε αυτή τη βάση είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για να εξευρεθεί λύση και είναι μια βάση που την ενστερνίζονται όλοι στο διεθνές πεδίο».

Λύση στο πλαίσιο του ΟΗΕ

Αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνία Χριστοδουλίδη – Γκουτέρες λέει ότι ο κύπριος πρόεδρος ενημέρωσε τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ «για τις επαφές τους με ευρωπαίους ηγέτες και τους επικεφαλής των θεσμών, αναφορικά με την πρότασή του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου και επανέναρξη των συνομιλιών, αλλά και μετέπειτα στις συνομιλίες, για επίλυση του Κυπριακού, μέσα στο πλαίσιο που καταβάλλουν ο γενικός γραμματέας και τα Ηνωμένα Εθνη». Οι δύο, όπως σημειώνει, «προέβησαν σε μια εκτίμηση της κατάστασης μετά και τις εκλογές στην Τουρκία και αντάλλαξαν απόψεις για το ποια θα πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να αναμένουμε επίσκεψη στην Κύπρο από τα Ηνωμένα Εθνη εντός των επόμενων βδομάδων».

Ο κρίσιμος ρόλος της ΕΕ

Σε σχέση με τις πρωτοβουλίες στο Κυπριακό και την ενεργοποίηση της ΕΕ, ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος σημειώνει ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να αναπτύξει την πρότασή του ενώπιον της Ολομέλειας της Ευρωβουλής», ενώ ήταν σημαντικό το ότι είχε την ευκαιρία και κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας με τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους του ΕΛΚ να πράξει το ίδιο, αλλά και στις συναντήσεις του με τους επικεφαλής των άλλων δύο μεγάλων πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς και με την πρόεδρο του Σώματος. Η πρόταση του κύπριου προέδρου «τυγχάνει θερμότατης αποδοχής», ενώ, «υπάρχει ένα διπλωματικό παρασκήνιο από ηγέτες της ΕΕ το οποίο είναι σε εξέλιξη, αλλά και από επικεφαλής θεσμών της Ενωσης. Υπάρχουν τρία βασικά ορόσημα το αμέσως επόμενο διάστημα, τα οποία αναμένουμε να δούμε αν θα λειτουργήσουν θετικά».

Οι δεσμοί με τις ΗΠΑ

Ερωτηθείς για τις σχέσεις ΗΠΑ – Κύπρου τονίζει ότι «τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί ραγδαία. Από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του νέου Προέδρου, μπορώ να πω ότι όλες οι κινήσεις που γίνονται ισχυροποιούν αυτούς τους δεσμούς ακόμη περισσότερο». Ερωτηθείς δε για τις κυρώσεις ΗΠΑ και Βρετανίας σε πρόσωπα και οντότητες για σχέσεις με τη Ρωσία υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην αφήσει ελάχιστους να αμαυρώνουν το όνομα της Κύπρου και να προκαλούν ζημιά στον τομέα των υπηρεσιών, αλλά και της προσέλκυσης επενδύσεων στη χώρα μας. Με την αποφασιστικότητα που επέδειξε ο Νίκος Χριστοδουλίδης σε αυτό το θέμα προστάτευσε τον τομέα των υπηρεσιών και έδωσε ξεκάθαρα διεθνώς το μήνυμα ότι η Κύπρος είναι ένα κράτος που λειτουργεί μέσα στο πλαίσιο της διεθνούς και ευρωπαϊκής νομιμότητας».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»

Must in

Μαθήματα ελληνικής Ιστορίας

Στη μελέτη «Ιστορία, έθνος και μυθιστόρημα στη Μεταπολίτευση» ο Δημήτρης Τζιόβας προσεγγίζει τη σχέση λογοτεχνίας και έθνους μέσα από τις μεταμορφώσεις του λεγόμενου «ιστορικού μυθιστορήματος», της μνήμης και των τραυμάτων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024