Σάββατο 17 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Κτηνοτροφία: Προσοχή στον καταρροϊκό πυρετό του προβάτου

Κτηνοτροφία: Προσοχή στον καταρροϊκό πυρετό του προβάτου

Πού οφείλεται η νόσος και ποια είναι τα προληπτικά μέτρα

Σημαντικές οικονομικές απώλειες στου κτηνοτρόφους μπορεί να προκαλέσει ο καταρροϊκός πυρετός του προβάτου, ο οποίος αποτελεί ένα  σοβαρότατο νόσημα, υποχρεωτικής δήλωσης.

Ο καταρροϊκός πυρετός οφείλεται σε ιό που μεταδίδεται στα ζώα αποκλειστικά από ένα είδος μικρού εντόμου που ζει στα σκοτεινά και υγρά σημεία του στάβλου. Μολύνονται αιγοπρόβατα, βοοειδή και άγρια μηρυκαστικά, αλλά συνήθως το νόσημα εκδηλώνεται μόνο στα πρόβατα.

Όπως επισημαίνει η ΔΑΟΚ ΠΕ Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, τα πρόβατα μπορούν να παρουσιάσουν υψηλό πυρετό (μέχρι και 42ο C), πρήξιμο στην περιοχή του στόματος των ματιών και των αυτιών, διαυγές ρινικό έκκριμα το οποίο γίνεται βλεννοπυώδες και φράζει τους μυκτήρες (ρουθούνια), επιπεφυκίτιδα με έντονη δακρύρροια, φλεγμονή και πληγές στο στόμα, σιελόρροια, μπλε γλώσσα (σπάνια).

Εάν το ζώο δεν πεθάνει σε 8-10 ημέρες, τότε παρατηρείται έντονη απώλεια βάρους. Τα ζώα στέκονται με κυρτωμένη ράχη και κινούνται με δυσκολία, λόγω υπεραιμίας και συμφόρηση της στεφανιαίας αύλακας της χηλής που οδηγεί στη χωλότητα.

Αυτά τα συμπτώματα διατηρούνται για αρκετό καιρό και λίγο πριν το θάνατο παρατηρούνται σπασμωδικές κινήσεις του κεφαλιού και στροφή του προς τη μία κατεύθυνση. Οι αίγες προσβάλλονται σπανιότερα και με λιγότερο έντονα συμπτώματα.

Τα μολυσμένα βοοειδή σπάνια εκδηλώνουν κλινικά συμπτώματα. Δεν υπάρχει καμία αποτελεσματική θεραπεία για τα ζώα, γι’ αυτό συνιστούμε τα παρακάτω προληπτικά μέτρα.

Προληπτικά μέτρα

Η καταπολέμηση των εντόμων (κουνουπιών) είναι πολύ σημαντική για την αντιμετώπιση της νόσου. Γι΄ αυτό το λόγο είναι σημαντικό να χρησιμοποιούνται τακτικά εγκεκριμένα εντομοκτόνα ή εντομοαπωθητικά στους χώρους όπου βρίσκονται τα ευαίσθητα είδη ζώων(μαντριά και σταύλους), καθώς επίσης και στα μεταφορικά μέσα, που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για τη μετακίνηση των ζώων (προς το σφαγείο, προς άλλη εκμετάλλευση κτλ).

Να σημειωθεί ότι απαγορεύεται η διακίνηση ζώντων ζώων χωρίς την έγγραφη άδεια των κτηνιάτρων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, της Π.Ε. Νήσων, της Περιφέρειας Αττικής και χωρίς την εφαρμογή εντομοκτόνων ή εντομοαπωθητικών σε ζώα και σε μεταφορικά μέσα.

Sports in

Τρεις πρώην παίκτες της ΑΕΚ ζητούν από την ΕΠΟ την τιμωρία της!

Ο λόγος που οι τρεις πρώην παίκτες της ΑΕΚ έφτασαν σε αυτό το σημείο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 17 Αυγούστου 2024