Δυσεύρετοι είναι οι εξειδικευμένοι εργαζόμενοι για τους βιοτέχνες της Θεσσαλονίκης καθώς 8 στους 10 δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό με τις δεξιότητες που η επιχείρηση τους απαιτεί, σύμφωνα με το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την έρευνα, που διενεργήθηκε ηλεκτρονικά σε 345 επιχειρήσεις-μέλη του ΒΕΘ, την ώρα που πολλοί πτυχιούχοι ταλαιπωρούνται να βρουν εργασία αντίστοιχη με το αντικείμενο των σπουδών τους και σε αρκετές περιπτώσεις περνούν χρόνια στην ανεργία μέχρι να βρεθεί η θέση που να ανταποκρίνεται στα προσόντα τους, οι τεχνίτες είναι περιζήτητοι με αποτέλεσμα επτά στους δέκα βιοτέχνες να λένε πως αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εύρεση προσωπικού σε τεχνικούς κλάδους.

Το πρόβλημα

Όπως προκύπτει από την έρευνα, οι ειδικότητες στις οποίες καταγράφεται μεγαλύτερη έλλειψη εργαζομένων είναι των τεχνιτών με αποτέλεσμα το 65% των ερωτηθέντων να απαντά πως δεν βρίσκει τεχνικό προσωπικό. Το 6% απαντά πως δεν βρίσκει εργαζόμενους στον κλάδο της πληροφορικής, το 3% σε οικονομικούς κλάδους, ενώ το 26% σε άλλους κλάδους.

Μεγαλύτερο πρόβλημα εύρεσης εξειδικευμένων εργαζομένων αντιμετωπίζουν οι μικτές επιχειρήσεις ήτοι το 87%, ακολουθούν οι επιχειρήσεις υπηρεσιών με 85% ενώ το 75% των μεταποιητικών δηλώνει πως αντιμετωπίζει δυσκολίες στην αναζήτηση του προσωπικού που χρειάζεται η επιχείρηση του.

Πόσοι σχεδιάζουν προσλήψεις

Το 73% των συμμετεχόντων στην έρευνα για το επόμενο δίμηνο απαντά πως θα διατηρήσει το ανθρώπινο δυναμικό της επιχείρησης του, το 20% πως θα προσλάβει προσωπικό και το 7% πως θα απολύσει.

Την ίδια ώρα, ικανοποιητική κρίνει την κατάσταση της επιχείρησης του το 51% των ερωτηθέντων,  27% την αξιολογεί ως καλή, ενώ το 22% τη χαρακτηρίζει κακή. Για τους επόμενους έξι μήνες το 55% εκτιμά πως η κατάσταση της επιχείρησης του θα είναι ίδια, το 26% καλύτερη, ενώ το 19% χειρότερη.

Το 35% των ερωτηθέντων απαντά πως ο τζίρος της επιχείρησης του κατέγραψε μείωση, το 53% πως παρέμεινε ίδιος, ενώ το 12% πως αυξήθηκε.

Σε ό,τι αφορά τον δείκτη οικονομικής συγκυρίας αυτός προκύπτει για τρίτο συνεχές δίμηνο θετικός από την έναρξη του βαρομέτρου, ένα χρόνο πριν. Συγκεκριμένα ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου ήταν στο 5,9% ενώ στο δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου είχε διαμορφωθεί στο 2,9%.

«Αγκάθι» οι ασφαλιστικές εισφορές

Οι ασφαλιστικές εισφορές συνεχίζουν να αποτελούν το μεγαλύτερο αγκάθι για τους βιοτέχνες της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα στην ερώτηση «ποια μέτρα πιστεύετε πως θα ενισχύσουν τη δραστηριότητα σας;» το 45% των συμμετεχόντων απαντά η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, το 23% η επιδότηση της εργασίας, το 17% η ουσιαστικότερη διασύνδεση παραγωγής με εκπαίδευση μέσω προγραμμάτων κατάρτισης, ενώ το 15% άλλο.

Εκλογές

Για την πλειονότητα των επιχειρήσεων, οι επαναλαμβανόμενες εκλογές έχουν αντίκτυπο στη δραστηριότητά τους. Ειδικότερα, στην ερώτηση «οι επαναληπτικές εκλογές επηρεάζουν την πορεία της επιχείρησης σας (ζήτηση κλπ)» το 61% απάντησε ναι/μάλλον ναι, ενώ το 39%  όχι/ μάλλον όχι. Η σταθερότητα φαίνεται να είναι το ζητούμενο, αλλά και το μήνυμα που εκπέμπει ο βιοτεχνικός κόσμος.

Πηγή: OT.gr