Μιχάλης Καλογήρου: Πρόσκαιρη και εφήμερη η επιδοματική πολιτική της ΝΔ, τελειώνουν τα κουπόνια
«Παρά τις αστοχίες, γνωρίζουμε ότι έχουμε δώσει τους αγώνες με καθαρούς όρους και σκεπτόμενοι πάντα αυτό που θα πάει τη χώρα και την κοινωνία μπροστά», τονίζει ο Μιχάλης Καλογήρου του ΣΥΡΙΖΑ. Κάνει απολογισμό της τετραετίας Μητσοτάκη και μιλά για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στα κρίσιμα θέματα για την κοινωνία και τη Δημοκρατία.
«Σκιά» του Αλέξη Τσίπρα, διευθυντής του γραφείου του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης ο Μιχάλης Καλογήρου, κάνει έναν απολογισμό της τετραετίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, του τρόπου που την αντιπολιτεύθηκε το κόμμα του, αλλά και της δικής του πορείας, λίγες μέρες και ώρες πριν την κάλπη της 25ης Ιουνίου.
Οι πολιτικές της ΝΔ ήρθαν να απαντήσουν σε πολλαπλές κρίσεις, τονίζει εστιάζοντας στην πανδημία, την ενεργειακή κρίση, τις υποκλοπές, αλλά και τα Τέμπη, εντοπίζοντας τα σοβαρά λάθη στην κυβερνητική αντιμετώπιση.
Μιλά για σχέδιο ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας, με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε ήδη να στρώνει το έδαφος, ενώ κατηγορεί τη ΝΔ ότι για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας βασίστηκε στο πρόσκαιρο και εφήμερο μιας επιδοματικής πολιτικής, «η οποία με βάση και το πρόσφατο Μεσοπρόθεσμο- δεν θα κρατήσει και πολύ». Θυμίζει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και της ακρίβειας. Εξηγεί δε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την επαναφορά του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ.
Ο κ. Καλογήρου μιλά και για την Δικαιοσύνη και τους θεσμούς επί των ημερών του, τα στοιχήματα του ΣΥΡΙΖΑ και το αν έκλεισε ο κύκλος του μετά την ήττα του Μαΐου, αλλά και το πώς βλέπει την επόμενη ημέρα της Αριστεράς.
Χαρακτηρίζει πρωθυπουργικοκεντρικό το σκάνδαλο των υποκλοπών, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι λειτούργησε με όρους συγκάλυψης. «Η Δικαιοσύνη κρίνεται και αξιολογείται από την ίδια την κοινωνία» τονίζει.
«Από πότε λειτουργούν αντιπαραθετικά η αυτονόητη ασφάλεια των συνόρων με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας αλλά και με τον ανθρωπισμό μας», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Καλογήρου, συγκλονισμένος από το ναυάγιο στην Πύλο και από όσα άκουσαν από τους μετανάστες όταν βρέθηκαν με τον Αλέξη Τσίπρα στο μέρος που μεταφέρθηκαν οι διασωθέντες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τελειώνει, αποτελεί το βασικό κορμό της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης. Πρεσβεύουμε τις διαχρονικές αξίες και ιδέες της Αριστεράς
Για την τετραετία Μητσοτάκη: Πού βρισκόμαστε μετά τις πολλαπλές κρίσεις
Λίγες ημέρες πριν τις κάλπες της 25ης Ιουνίου αναπόφευκτα γίνεται ένας απολογισμός του κυβερνητικού έργου αλλά και του έργου της αντιπολίτευσης, συμφωνεί ο κ. Καλογήρου.
«Είναι ένας απολογισμός που απευθύνεται στην κοινωνία κι έχει να κάνει με το πού βρισκόμαστε σήμερα μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ και μια βδομάδα πριν το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών. Αν θέλουμε να κάνουμε έναν καθρέφτη νομίζω ότι μπορούμε να σταθούμε σε τρία σημεία που συμπυκνώνουν τις πολιτικές που αντιμετωπίσαμε αυτή την τετραετία, πολιτικές που ήρθαν να απαντήσουν σε ένα πλαίσιο πολλαπλών κρίσεων.
Ξεκινώντας από την πανδημική κρίση όπου εκεί είχαμε μια κυβέρνηση που στο τέλος της ημέρας δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένη, κατά τη γνώμη μας, για τις επιδόσεις σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η θνησιμότητα στη χώρα μας κατέληξε να είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη -θυμίζω ότι το Νοέμβριο του 2022 ήμασταν πρώτοι σε κρούσματα και δεύτεροι σε θανάτους. Δεν νομίζω ότι μπορεί να είμαστε περήφανοι για την κατάσταση στην οποία βρέθηκε το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας στην οποία βρίσκεται και σήμερα. Επίσης πρόσφατα ψηφίστηκε ένας ένας νόμος για το εθνικό σύστημα υγείας που δημιουργεί το πλαίσιο και τους όρους αυτού που λέμε ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας ως αποτέλεσμα δηλαδή της εθνικής κρίσης.
Να σας υπενθυμίσω ότι όταν ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε, όχι μια φορά, στον ελληνικό λαό αυτό με οποίο με το οποίο έκλεινε τις τοποθετήσεις του ήταν με την περίφημη λογοδοσία. Το είδατε ποτέ;
Από την άλλη μεριά είχαμε τον ΣΥΡΙΖΑ που τα στελέχη του και ο πρόεδρός του βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή. Επισκεφθήκαμε όλη τη χώρα, όλες τις δομές δημόσιας υγείας καταγράφοντας την κατάσταση και δημιουργήσαμε και τους όρους μιας συζήτησης σε ένα πλαίσιο αν θέλετε και συναίνεσης – σας υπενθυμίζω την πρότασή μας για την πατέντα του εμβολίου, αλλά και για τον διορισμό τότε ενός υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής, προκειμένου να διασφαλίσει αυτό που φάνηκε στα μάτια μου να λείπει αν θέλουμε καθαρή στρατηγική αξιόπιστη συλλογικά του πολιτικού συστήματος απέναντι σε αυτήν την πρωτόγνωρη κρίση.
Δεύτερος καθρέφτης είναι αυτός της ενεργειακής κρίσης. Έχουμε ένα σχεδιασμό από πλευράς κυβέρνησης ο οποίος βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στο πρόσκαιρο και εφήμερο μιας επιδοματικής πολιτικής, η οποία ξέρουμε ή μάλλον αρχίζουμε και καταλαβαίνουμε -με βάση και το πρόσφατο Μεσοπρόθεσμο, το οποίο ήρθε στη δημοσιότητα- ότι δεν θα κρατήσει και πολύ. Συνεπώς δεν έχουμε και εδώ καθαρή στρατηγική για το πώς αυτά τα φαινόμενα θα αντιμετωπιστούν και παρά το γεγονός ότι υπήρχαν και τα έργα και τα χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να έχουμε πιο συνεκτική πολιτική για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας και παρά το γεγονός ότι υπάρχει και ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος. Από την άλλη μεριά εμείς προτείναμε από την πρώτη στιγμή άμεσα μέτρα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση και η κρίση ακριβείας.
Μετά είχαμε την κρίση των θεσμών. Το πρώτο έχει να κάνει με τις υποκλοπές, τεράστιο ζήτημα για τη λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών. Εδώ η κυβέρνηση λειτούργησε με όρους συγκάλυψης εντός βουλής και εκτός. Δεν έχει κληθεί ούτε ένας ύποπτος σε σχέση με όσα συνέβησαν στην ΕΥΠ. Εμείς από την πρώτη στιγμή προσφύγαμε και σε ανεξάρτητες αρχές και με προτάσεις και βέβαια στη δικαιοσύνη.
Βάζοντας τον καθρέφτη αντιπαραθετικά έχουμε το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών όπου και εκεί δοκιμάζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών προς το κράτος. Από τη μια μεριά είχαμε μια προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης η οποία όσο πετυχημένη και αν είναι παραμένει επικοινωνιακή -να μη θυμίσω την υποτιθέμενη τηλεδιοίκηση Λάρισας και άλλα. Από την άλλη πλευρά εμείς από την πρώτη στιγμή παρουσιάσαμε και διαχρονικά το τι έχει συμβεί σε σχέση με το έργο, με τα τρένα, με τις δημόσιες συμβάσεις. Παρουσιάσαμε και πρόγραμμα για την ασφάλεια των υποδομών.»
Για το ναυάγιο: Δοκιμάζεται αυτό που λέμε ανθρωπιά
«Εγώ δεν καταλαβαίνω πώς μπορεί να λειτουργεί αντιπαραθετικά η αυτονόητη ασφάλεια των συνόρων με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, αλλά και με τον ανθρωπισμό μας, δηλαδή από πότε αυτά λειτουργούν αντιπαραθετικά; Είναι περισσότερο από ποτέ επίκαιρη η συζήτηση για το πώς μπορούμε να αναθεωρήσουμε την ευρωπαϊκή συμφωνία που αφορά το προσφυγικό – μεταναστευτικό με όρους που έχουν να κάνουν με αυτό που λέμε ασφαλείς διόδους, με την εκκρεμότητα που έχουμε στην επανεγκατάσταση των ανθρώπων με δίκαιο τρόπο.
Εξοργίζομαι αν θέλετε με τον τρόπο που βλέπουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να έχει ξεκινήσει κουβέντα η οποία γίνεται με όρους νομίζω επιθετικούς και απάνθρωπους τη στιγμή που ένα τραγικό δυστύχημα φέρνει στην επιφάνεια προβλήματα τα οποία αφορούν και τη θέση της χώρας στο προσφυγικό και τη θέση της ΕΕ. Η διεθνής κοινή γνώμη καλείται με πολλή προσοχή να δώσει απαντήσεις σε σειρά από ερωτήματα σε σχέση με αυτό που έχει συμβεί.»
«Επισκεφθήκαμε την αποθήκη όπου κρατούνταν οι άνθρωποι αυτοί πριν την μετάβασή τους στην Καλαμάτα. Οι πρώτες ώρες ήταν εξαιρετικά δύσκολες. Καταλαβαίνω πως δεν είναι εύκολο να αντιμετωπίζεις μια τέτοια κατάσταση, όμως αυτοί οι άνθρωποι βρέθηκαν χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας με τους δικούς τους. Μόνοι τους και με ένα πρόχειρο στρωματάκι στο πάτωμα, σε κατάσταση σοκ και χωρίς καμία ψυχολογική υποστήριξη για αυτό που μόλις τους είχε συμβεί (χωρίς διερμηνείς προκειμένου να καταλάβουν πού βρίσκονται).
Για άλλη μια φορά δοκιμάζεται αυτό που λέμε ανθρωπιά – προσδιορίζουμε όλοι ποιοι είμαστε τελικά απέναντι σε αυτά τα γεγονότα και νομίζω ότι η ευθυκρισία, η νηφαλιότητα και η υποστήριξη της αλήθειας με δεδομένη την απώλεια τόσων ζωών δεν επιτρέπει μικροπολιτική αντιπαράθεση. Όμως αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει τις τελευταίες ώρες σε σχέση με αυτό το ναυάγιο είναι κατά τη γνώμη μου δηλωτικό προθέσεων. Δεν μπορεί να απαντά η ΝΔ σε σχέση με το τι έγινε το 2015. Μπορείτε να σκεφτείτε διεθνή ύδατα στα οποία μπορεί οποιοσδήποτε εγκληματίας να επιχειρεί ανενόχλητος χωρίς να υπάρχει καμία υποχρέωση κανενός σε σχέση με αυτό που γίνεται;»
Για τους θεσμούς: Η ΝΔ χειραγώγησε τους θεσμούς
«Υπήρξε ένα καλά δουλεμένο αφήγημα από την πλευρά της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΝΔ) σε σχέση με τη δήθεν απόπειρα του ΣΥΡΙΖΑ να χειραγωγήσει τους θεσμούς και την ίδια στιγμή προετοίμαζε τον εαυτό της για τον τρόπο με τον οποίο εφόσον κέρδιζε θα μπορούσε να κάνει ακριβώς αυτό» τονίζει ο κ. Καλογήρου και επισημαίνει ότι αυτή τη στιγμή η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών δεν εμπιστεύεται τη Δικαιοσύνη.
«Η ίδια η κοινωνία μας απαντά για το τι έχει γίνει τα τελευταία 4 χρόνια στη Δικαιοσύνη» λέει και φέρνει ως παράδειγμα την ταχύτατη έκδοση της απόφασης του Αρειου Πάγου για τους πλειστηριασμούς από funds αλλά και τη στοχοποίηση του προέδρου της ΑΔΑΕ.
«Οφείλουμε να λάβουμε εκείνα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να δημιουργήσουμε μια πεποίθηση ότι οι θεσμοί στη χώρα αυτή μπορούν να λειτουργήσουν παρά τις όποιες παθογένειες και παρά τα όποια προβλήματα. Εκεί που επίσης κρινόμαστε είναι στον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσουμε τον προγραμματικό μας λόγο για τόσο σημαντικά ζητήματα όσο αυτό της Δικαιοσύνης.»
«Μας απασχολεί κυρίως το θέμα της εκλογής της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων. Θα πρέπει να το δούμε στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση»
Για τις υποκλοπές: Πρωθυπουργοκεντρικό σκάνδαλο
«Είναι η πρώτη φορά που έχουμε ένα σκάνδαλο το οποίο έρχεται και κεντράρει στη λειτουργία των θεσμών όχι στο οικονομικό, δεύτερον έχουμε ένα σκάνδαλο το οποίο είναι πρωθυπουργοκεντρικό και αυτό γιατί ο ίδιος ο πρωθυπουργός επιφύλαξε για τον εαυτό του την αρμοδιότητα της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών. Τρίτον δεν είναι μόνον ένα σκάνδαλο. Είναι τόσα σκάνδαλα όσα τα πρόσωπα τα οποία τέθηκαν σε παρακολούθηση.»
Για τις εκλογές του Μαΐου: Έπρεπε να έχουμε πιο καθαρό σήμα
«Έπρεπε – και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή εν κινήσει- να έχουμε πιο καθαρό σήμα και περιεχόμενο σε σχέση με το τι είναι διακυβέρνηση και ποιο είναι το πρόγραμμα προκειμένου να κυβερνηθεί η χώρα. Νομίζω ότι κάπου μπλέξαμε στρατηγικά σε σχέση με το ζήτημα της απλής αναλογικής, εγκλωβιστήκαμε με κάποιο τρόπο και την ίδια στιγμή στην κοινωνία αποτυπώθηκε μια απορία για το τι σημαίνει όλο αυτό.
Είναι συγκινητικός ο τρόπος με τον οποίο έχουν αντιδράσει τα μέλη του κόμματος και οι πολίτες που συναντάμε αυτές τις λίγες μέρες που έχουν μεσολαβήσει από τις εκλογές του Μαΐου και η προσπάθειά τους να βοηθήσουν και εκείνοι σε αυτή την αλλαγή εν κινήσει.
Προσπαθήσαμε το προηγούμενο διάστημα να αναδείξουμε τα προβλήματα της χώρας, της καθημερινότητας των πολιτών που είχαν προκληθεί από την διακυβέρνηση Μητσοτάκη κατά την τετραετία δημιουργώντας όρους αντιπαράθεσης και απαντήσεων. Τώρα είμαστε πολύ πιο ξεκάθαροι στον τρόπο που επικοινωνούμε τις θέσεις μας, το πρόγραμμα μας και το όραμά μας για τη χώρα.»
Για τον ΣΥΡΙΖΑ: Έχουμε δώσει τους αγώνες με καθαρούς όρους
Αριστερός ή liberal; «Αισθάνομαι αριστερός και συμμετέχω στο ΣΥΡΙΖΑ. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούσα. Όμως το θέμα δεν είναι τι αισθάνομαι εγώ, γιατί όταν γίνεσαι πολιτικό στέλεχος υπάρχει μια καθημερινή μάχη – και συνειδησιακή και ιδεολογική και ρεαλιστική- για αυτό που αισθάνεσαι, για αυτό που έχεις υπάρξει και για τις πολιτικές τις οποίες έχεις κληθεί να υπηρετήσεις είτε την περίοδο που ήμασταν στην κυβέρνηση είτε αμέσως μετά την περίοδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παρά τις αστοχίες που στο τέλος της ημέρας μπορεί να μην είχαν το αποτέλεσμα που περιμέναμε, και εγώ αλλά και οι συντρόφισσες και οι σύντροφοι στον ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζουμε όλοι ότι έχουμε δώσει τους αγώνες μας με καθαρούς όρους, με ανιδιοτέλεια και σκεπτόμενοι πάντοτε αυτό που μπορεί να πάει τη χώρα και την κοινωνία παρακάτω.»
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Βατικανό: Μπορείτε να περιηγηθείτε ψηφιακά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη