Χάρης Θεοχάρης: Δεν είμαστε εκεί που θέλουμε στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής
Άθλο χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα της κάλπης της 21ης Μαΐου ο Χάρης Θεοχάρης της ΝΔ δεδομένου και ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ περιέγραφε τον Μητσοτάκη περίπου ως τον Αντίχριστο» όπως λέει χαρακτηριστικά.
Προετοιμάζει το νέο υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι διεργασίες, με επαφές και εισηγήσεις, έχουν ξεκινήσει αποκαλύπτει ο Χάρης Θεοχάρης, υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στον Νότιο Τομέα Αθηνών. Σπεύδει ωστόσο να προσθέσει ότι το πιο σημαντικό πριν από τη Δευτέρα 26 Ιουνίου και πριν από τις αποφάσεις για υπουργικό συμβούλιο είναι ο ελληνικός λαός να εμπιστευτεί ξανά τη ΝΔ. «Κοντός ψαλμός αλληλούια», λέει χαμογελώντας.
Στην ερώτηση αν κέρδισε η ΝΔ ή έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ (βάσει των αποτελεσμάτων της 21ης Μαΐου) εκτιμά ότι το να πετύχει μία κυβέρνηση, σε τόσο δύσκολες συνθήκες αύξηση των ποσοστών της είναι ένας άθλος. «Όταν η περιγραφή από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι καταρρέει η ΝΔ, το αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη, και ότι εν πάση περίπτωση είναι και ο Αντίχριστος, γιατί θα φέρει καταστροφές στη χώρα. Το δεύτερο μήνυμα που έδωσε ο λαός είναι ότι θέλει μια άλλη αντιπολίτευση».
Εξηγεί ότι πρέπει να αλλάξουν οργανωτικά το πού βρίσκονται τα Κέντρα Υγείας και ως προς το σύστημα Υγείας αναφέρει ότι «έχουμε να διορθώσουμε και παθογένειες» και εξηγεί τι σημαίνει ιδιωτικοποίηση.
Ο κ. Θεοχάρης χτυπά καμπανάκια για τον τουρισμό και ως προς τα φαινόμενα αυθαιρεσιών ερωτηθείς αν θα πρέπει να υπάρξει θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία του τουρισμού, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο. «Σε κάθε περίπτωση δεν νοείται από ένα επίπεδο και πάνω αυτού του είδους αύξηση των τιμών, η οποία δεν δικαιολογείται από το κοστολόγιο», αναφέρει ο πρώην υπουργός.
Να δούμε αν μας συμφέρει να αγοράζουμε κρεβάτια από ιδιώτη ή να τα φτιάξουμε στο ΕΣΥ
Για νέο υπουργικό: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει με κόσμο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως παραδέχτηκε ο κ. Θεοχάρης ερωτηθείς σχετικά, αυτή τη στιγμή προετοιμάζει το νέο υπουργικό συμβούλιο. Εξηγεί ωστόσο, όπως πάντα, σε αυτές τις περιπτώσεις, «οι αποφάσεις είναι απολύτως δικές του. Μιλάει με κόσμο και κάποια στιγμή, όταν θα είναι σίγουρος μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, θα πάρει τις τελικές του αποφάσεις.»
Για το αποτέλεσμα των εκλογών: Άθλος, ο ΣΥΡΙΖΑ περιέγραφε τον Μητσοτάκη περίπου σαν Αντίχριστο
«Δεν πρέπει να κρίνουμε τα πράγματα στην πολιτική με όρους μόνο αριθμητικής και μαθηματικών», απαντά ο κ. Θεοχαρης στην ερώτηση αν κέρδισε η ΝΔ ή έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ βάσει των αποτελεσμάτων της 21ης Μαΐου. «Το να πετύχει μία κυβέρνηση, σε τόσο δύσκολες συνθήκες αύξηση των ποσοστών της- όταν η περιγραφή από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι καταρρέει η ΝΔ, το αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη, και ότι εν πάσει περίπτωση είναι και ο Αντίχριστος, γιατί θα φέρει καταστροφές στη χώρα – είναι ένας άθλος.»
«Το δεύτερο μήνυμα που έδωσε ο λαός είναι ότι θέλει μια άλλη αντιπολίτευση. Θέλει μια αντιπολίτευση ρεαλιστική. Δεν το είδαμε αυτό και νομίζω ότι αυτό το πληρώσει το ΣΥΡΙΖΑ.»
Για τα πρώτα νομοσχέδια: Αλλαγές στα φορολογικά
Το πρώτο και το πιο βασικό είναι το νομοσχέδιο που θα υλοποιεί όλες τις υποσχέσεις που έχει δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα φορολογικά, επισημαίνει ο κ. Θεοχάρης. «Τη μείωση των τεκμηρίων, την αύξηση του αφορολογήτου για τα παιδιά κλπ. Πολύ γρήγορα και με διαδοχικές κινήσεις οι υποσχέσεις που δώσαμε και που μπορούν να υλοποιηθούν στο φετινό δημοσιονομικό περιθώριο της χώρας θα περάσουν από τη Βουλή.»
Για τη φοροδιαφυγή: Χρειάζεται και αλλαγή νοοτροπίας
Τα χρήματα, σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, που δίνουν οι πολίτες πρέπει να πιάνουν τόπο και να φέρνουν αποτέλεσμα. Ερωτηθείς για τη φοροδιαφυγή, απαντά ότι μπορεί να καλυφθεί από τη μια μεριά με μέτρα, με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και από την άλλη με την αλλαγή νοοτροπίας.
Σχετικά με τον αν χρειάζονται προσλήψεις για να γίνονται έλεγχοι απαντά πως δεν είναι ζήτημα περισσότερων προσλήψεων. «Είναι περισσότερο οργανωτικό. Υπάρχουν πάρα πολλά κομμάτια αυτή τη στιγμή που είναι γραφειοκρατικά. Η απλοποίηση θα επιτρέψει ο έλεγχος να είναι απλούστερος και πιο εύκολος.»
«Οργανωτικά η ΑΑΔΕ πρέπει να ενισχυθεί εκεί που πρέπει και όπως τονίζει θα πρέπει να αλλάξουμε την νοοτροπία μας. Και για να γίνει αυτό», αναφέρει, «πρέπει να πιάνουν τόπο και τα χρήματα που δίνουμε, άρα να νιώθουμε ότι δεν είμαστε συνέταιρος στην εφορία, αλλά ότι τα χρήματα αυτά αξίζουν τον κόπο».
Για τους φόρους: Έχουν μειωθεί οι συντελεστές 50 φορές
«Έχουμε όμως κάνει βήματα στη μείωση των φόρων», λέει ο κ. Θεοχάρης. «Έχουν μειωθεί οι φορολογικοί συντελεστές 50 φορές κατά τη διάρκεια της πρώτης τετραετίας. Έχουμε υποσχεθεί συγκεκριμένες μειώσεις και έχουμε δώσει σήμα για περισσότερες. Αρκεί δημοσιονομικά και αναπτυξιακά η χώρα μας να συνεχίσει να αποδίδει. Πράγμα που δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα γίνει. Συνεπώς, έχω την αίσθηση ότι θα συνεχίσουμε να μειώνουμε το βάρος.
Για την Υγεία: Η πανδημία δεν άφησε να γίνουν αυτά που θα έπρεπε
Δεν παραμελήθηκε η δημόσια υγεία, τονίζει ο κ. Θεοχάρης και απαντώντας στην κριτική επισημαίνει ότι αυξήθηκαν τα κονδύλια από 3,7 δισ σε 5,2 δισ. ευρώ.
Συμπληρώνει ότι τη δεύτερη τετραετία η αύξηση των κονδυλίων θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. «Το σύστημα υγείας, βρέθηκε υπό πίεση λόγω της πανδημίας και συνεπώς είναι προφανές ότι κρατήθηκε με νύχια και με δόντια για να μπορέσει να σταθεί όρθιο», τονίζει. «Σταθήκαμε όρθιοι».
Είναι προφανές, προσθέτει «ότι οργανωτικές αλλαγές, θα χρειαστούν τον χρόνο τους να γίνουν. Αυτού του είδους οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να γίνουν εν μέσω μιας πανδημίας Η πανδημία αυτή δεν άφησε να γίνουν αυτά που θα έπρεπε να γίνουν. «Αναβαθμίσεις, ανακαινίσεις, νέα μηχανήματα σε όλα τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, σε όλα τα Κέντρα Υγείας κλπ. Έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε», αναφέρει ο κ. Θεοχαρης.
Προσθέτει ότι «πρέπει να αλλάξουν οργανωτικά ως προς το πού βρίσκονται τα Κέντρα Υγείας, ώστε να σιγουρέψουμε ότι έχουμε ένα μίνιμουμ απόστασης και εξυπηρέτησης προς τους πολίτες. Έχουμε να ενισχύσουμε το ΕΚΑΒ. Έχουμε να διορθώσουμε και παθογένειες», προσθέτει.
Για το ΕΣΥ: Στην πανδημία μάθαμε τι σημαίνει ιδιωτικοποίηση και τι όχι
Για τους πόρους χρηματοδότησης και για το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της Υγείας, αναφέρει ότι για πολύ καιρό είχαμε αποδεχθεί πως η αγορά υπηρεσιών συνιστά ιδιωτικοποίηση. «Αυτό δεν είναι ακριβώς ιδιωτικοποίηση».
Όπως εξηγεί ο κ. Θεοχάρης, «όταν σου λέει ένας γιατρός, χρειάζεσαι μια εξέταση και δεν την παρέχει το δημόσιο σύστημα υγείας, και στο χρεώνουν ιδιωτικά, αυτό πράγματι είναι μια υπηρεσία που παρέχεται από τον ιδιωτικό τομέα και σε αφήνει έρμαιο του. Όταν το δημόσιο επειδή χρειάζεται ένα κρεβάτι – δεν του φτάνουν γιατί έχει ράντζα – αγοράζει από τον ιδιώτη και το δίνει δωρεάν στον πολίτη -αυτό δεν συνιστά ιδιωτικοποίηση»
«Σε κάθε περίπτωση όλα όσα κάνουμε και την επόμενη τετραετία θα γίνουν επί τη βάσει των μελετών που θα κάνουν εξειδικευμένες εταιρείες. Βλέπουμε ότι τα προβλήματα στα εθνικά συστήματα υγείας είναι πάρα πολλά σε πάρα πολλές χώρες».
Για το νερό: Ο ΣΥΡΙΖΑ δέχτηκε ανεξάρτητη αρχή για το νερό
«Πρέπει να υπάρχει ρυθμιστικό πλαίσιο για το νερό, να υπάρχει ένας έλεγχος από μια ανεξάρτητη αρχή. Είναι κάτι που ανέλαβε πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 με το δικό του μνημόνιο να περάσει μια μεταρρύθμιση ώστε το ρυθμιστικό πλαίσιο να περάσει σε μια ανεξάρτητη αρχή. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ το δέχτηκε και μας κατηγορεί ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία ιδιωτικοποιούνται», αναφέρει ο κ. Θεοχάρης και ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα.
Για την τηλεδιοίκηση στον ΟΣΕ: Θα γίνει με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία
Σχετικά με την κριτική ότι τα έργα για την τηλεδιοικηση στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας δεν μπήκαν στις προτάσεις για να ενταχθούν στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι υπάρχει μικρή μετατόπιση κονδυλίων και εξηγεί μεταξύ άλλων ότι θα γίνει με κονδύλια του ΕΣΠΑ και με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως αναφέρει ο κ. Θεοχάρης, «έχει πάρα πολύ σφιχτά περιθώρια. Τα χρήματα χάνονται αν δεν υλοποιηθούν σε αυτό το σχέδιο των τριών ετών. Πρέπει να γίνουν διαγωνισμοί, να υλοποιηθούν και να πληρωθούν μέσα σε αυτή την τριετία. Οπότε είμαστε αναγκασμένοι όταν βλέπουμε να πηγαίνουμε πίσω σε κάποιο χρονοδιάγραμμα, να πρέπει να κάνουμε αναθεωρήσεις ώστε να μην χάσουμε τα χρήματα».
Για την κριτική περί αλαζονείας: Θα είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων
Ως προς τις κατηγορίες περί αλαζονείας από πλευράς των γαλάζιων στελεχών, ο πρώην υπουργός αναφέρει ότι «η Νέα Δημοκρατία είναι το μόνο κόμμα που κατανοεί τη διαφορά κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Όταν κυβερνάς, είσαι υποχρεωμένος να τους ακούς όλους. Έρχεσαι να βρεις τις νέες ισορροπίες ώστε όλη η κοινωνία να κερδίζει». Τονίζει ότι «εμείς αυτό εκφράζουμε με την έννοια της μη αλαζονείας, δηλαδή ότι θα είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων».
Για τον τουρισμό: Κάποιες τιμές δεν δικαιολογούνται, παράθυρο για νέο νομοθετικό πλαίσιο
«Υπάρχουν σημάδια ανησυχητικά», αναφέρει ο κ. Θεοχάρης σχετικά με τον τουρισμό και αυτό είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων. Υπάρχει μια φυσική κόπωση μετά το Πάσχα.
Το δεύτερο, όπως εξηγεί, είναι ότι «εμείς έχουμε ανάπτυξη, αλλά οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης και ιδιαίτερα η Γερμανία είναι σε ύφεση 2 τρίμηνα. Τεχνικά είναι σε ύφεση. Υπάρχει δυσκολία να πάει κόσμος διακοπές. Πρέπει να προσέξουμε. Και όλοι οι παράγοντες του τουρισμού. Το τρίτο είναι να μην έχουμε φαινόμενα αυθαιρεσιών, να ξεφύγουμε από άσχημες πρακτικές».
Ερωτηθείς αν θα πρέπει να υπάρξει νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία του τουρισμού, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο. «Νομίζω ότι πρέπει να το δούμε, αλλά πάντως σε κάθε περίπτωση δεν νοείται από ένα επίπεδο και πάνω αυτού του είδους αύξηση των τιμών, η οποία δεν δικαιολογείται από το κοστολόγιο».
- Στοχευμένα μέτρα από την ΕΕ για τον «σκιώδη στόλο» της Ρωσίας
- AI: Ο πρώτος κήπος με τεχνητή νοημοσύνη που θα επιτρέπει να μιλάτε με τα λουλούδια
- Αποκάλυψη in: Συνδέουν με παλιά «αδρανή» οργάνωση τη νέα γιάφκα στο Παγκράτι
- 6-6-6: Η απλή μέθοδος που σε κρατάει σε φόρμα
- ΔΙΜΕΑ: «Ξεσκονίζει» 9 σούπερ μάρκετ και 15 βιομηχανίες – Στο στόχαστρο το περιθώριο κέρδους
- ΣΥΡΙΖΑ: Ανακοινώθηκαν τα εκλογικά τμήματα – Όλα έτοιμα για το debate