Στην ίδρυση του Δικτύου με την επωνυμία Climanet προχώρησαν οι έξι Ελληνικοί Δήμοι (Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Καλαμάτας, Τρικκαίων, Κοζάνης, Ιωαννίνων) και η Λεμεσός από την Κύπρο, που μετέχουν στην Ευρωπαϊκή Αποστολή των 100 κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων της Ευρώπης ως το 2030.

Οι έξι Ελληνικές πόλεις και η Λεμεσός αναλαμβάνουν να ηγηθούν της μεγάλης προσπάθειας που ξεκίνησε η Ευρώπη και να καταστούν κλιματικά ουδέτερες ως το 2030 με σκοπό το ίδιο μοντέλο να ακολουθήσουν κι άλλες πόλεις στη συνέχεια. Στοιχεία αυτής της προσπάθειας αποτελεί η παραγωγή ενέργειας με τρόπους φιλικούς προς το περιβάλλον, η ενίσυχη της μικροκινητικότητας στις πόλεις αντί της χρήσης οχημάτων, η εξοικονόμηση ενέργειας με την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, η χρήση βιοκλιματικών υλικών και άλλα.

Παρόντες στην ιδρυτική υπογραφή του Δικτύου ήταν ο δήμαρχος Τρικάλων και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, ο αντιδήμαρχος Αθήνας Χρήστος Τεντόμας, ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Μιχάλης Κούπκας, ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Νικόλαος Μπασακίδης και ο δημοτικός σύμβουλος Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Δήμου Λεμεσού Χάρης Τρίκης.

Τα προγράμματα που υλοποιεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος για την εξοικονόμηση ενέργειας παρουσίασε η Γενική Γραμματέας Αλεξάνδρα Σδούκου η οποία έκανε γνωστό ότι θα διατεθούν το επόμενο διάστημα 100 εκατομμύρια για να χρηματοδοτηθούν ενεργειακές κοινότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού Ευθύμιος Μπακογιάννης τόνισε ότι η δικτύωση στην οποία προχωρούν οι έξι ελληνικές πόλεις μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και για τις υπόλοιπες της Ευρώπης.