Μπόρις Τζόνσον, η «επόμενη πράξη»
Πολλοί θεωρούν την πολιτική σταδιοδρομία του «Μπότζο» τελειωμένη, όχι όμως και τον λαϊκισμό του
- Η Ουγγαρία δίνει άσυλο σε πρώην υφυπουργό της Πολωνίας - Σε βάρος του ισχύει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης
- Ο Σεργκέι Λαβρόφ υπαινίχθηκε έναν από τους όρους λήξης του πολέμου με την Ουκρανία
- Πώς η υπόθεση Πελικό έδωσε άλλες διαστάσεις στη σεξουαλική βία
- Η Κριστίνα Αγκιλέρα κάνει επίδειξη στήθους καθώς κλείνει τα 44 της με topless «κοστούμι γενεθλίων»
«Όπως είπε ο μεγάλος Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, “I’ll be back” (θα επιστρέψω)», τόνισε τις προάλλες στη βρετανική εφημερίδα Daily Express ο Μπόρις Τζόνσον.
Υπό το βάρος μιας σειράς σκανδαλωδών πολιτικών χειρισμών -από την οικονομία και το Brexit, μέχρι την πανδημία συν τα διαβόητα κορονοπάρτι- παραιτήθηκε από πρωθυπουργός τον περασμένο Ιούλιο και μόλις προ λίγων ημερών και από βουλευτής των κυβερνώντων Τόρις. Ήταν μια προδιαγεγραμμένη εξέλιξη, όπως εξάλλου ήταν και η επικύρωση από τη Βουλή των Κοινοτήτων τη Δευτέρα (ανήμερα των 59ων γενεθλίων του) της έκθεσης-καταπέλτη για το σκάνδαλο «Partygate».
Σε μια ιστορική «μαύρη» πρωτιά, ο πρώην πρωθυπουργός κατηγορείται ότι παραπλάνησε «σκόπιμα και επανειλημμένα» το νομοθετικό σώμα.
Δεδομένου ότι είχε προκαταβάλει τις εξελίξεις με την τελευταία παραίτησή του, ο Τζόνσον «τιμωρήθηκε» απλώς με αφαίρεση του κοινοβουλευτικού του πάσου.
Πρόκειται ωστόσο για μια -έστω σημειολογική- ταπείνωση, σε μια αξιοσημείωτα πτωτική πορεία ενός πολιτικού που, μετά και τη σαρωτική νίκη του το 2019, φάνταζε «τεφλόν».
Ο ίδιος -αρθρογράφος πια στη σκανδαλοθηρική Daily Mail- κάνει λόγο για «κυνήγι μαγισσών» και «ψευδο-δικαστήριο».
Ανώτερα στελέχη των Τόρις -στους κόλπους των οποίων σιγοβράζει ο διχασμός- αναστενάζουν αντίθετα με ανακούφιση, εκτιμώντας ότι οι εξελίξεις τερματίζουν κάθε ελπίδα πολιτικής επανόδου του επονομαζόμενου «Μπότζο».
Μιλώντας στον Independent, ορισμένοι μίλησαν για «το τέλος του τσίρκου».
Όμως η «παράσταση» για τον Μπόρις -όπως πιστεύουν πολλοί υποστηρικτές του και αναλυτές- δεν έχει τελειώσει.
«Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά»
Η καταγγελτική έκθεση για τον «πρωθυπουργό του Brexit» αναθέρμανε στο παρασκήνιο την εσωκομματική ρήξη στους Τόρις.
Αν και μόλις επτά μέλη τους την καταψήφισαν, στεκόμενα στο πλευρό του Μπόρις, πολλοί ήταν αυτή που επέλεξαν… βολικά την αποχή.
Μεταξύ αυτών μέχρι και ο ίδιος ο νυν πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ.
Η γκρίνια στο κυβερνών κόμμα περισσεύει, στο φόντο της δημοσκοπικής κατρακύλας του και της διψήφιας διαφοράς που σταθερά πλέον το χωρίζει από τους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς.
Πολλοί τώρα προβλέπουν ανασχηματισμό.
Όμως το εκλογικό σώμα -μεγάλο μέρος του οποίου αντιμετωπίζει επείγοντα προβλήματα με την εκτόξευση του κόστους ζωής και των στεγαστικών δανείων- δείχνει να έχει κουραστεί από το διαρκές πολιτικό ψυχόδραμα όχι μόνο γύρω από τον Τζόνσον, αλλά και τους Τόρις.
Αυτό δεν αποκλείεται, δε, να κορυφωθεί στα τέλη Ιουλίου.
Με την παραίτηση του Τζόνσον καθώς και άλλων δύο μελών των Συντηρητικών από τις βουλευτικές τους έδρες, το κυβερνών κόμμα βρίσκεται τώρα αντιμέτωπο με επαναληπτικές εκλογές για την αναπλήρωσή τους.
Η διαδικασία ορίστηκε για τις 20 Ιουλίου και οι υποψήφιοι των Τόρις μπορεί να χάσουν: είτε από τους Εργατικούς, είτε από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.
Ο Σούνακ έχει τώρα μόλις λίγες εβδομάδες για να αποφύγει αυτό που οι Financial Times χαρακτηρίζουν «νάρκες που έβαλε στην κυβέρνηση ο αγανακτισμένος προκάτοχός του».
Θα είναι άλλωστε «η πρώτη μεγάλη δοκιμασία για την ηγεσία του Σουνάκ», επισημαίνει το δημοσίευμα, «τη στιγμή που στο κόμμα επικρατεί ήδη αναβρασμός και οι Εργατικοί διατηρούν προβάδισμα 15 μονάδων στις δημοσκοπήσεις».
Πολλοί εκφράζουν φόβους ότι οι εξελίξεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακόμη πιο ισχυρούς κλυδωνισμούς στο κυβερνών κόμμα.
Συντηρητικό «διαζύγιο»;
Εδώ και χρόνια αποτελεί ουσιαστικά έναν «άβολο συνασπισμό, με τη διάσπαση του 2016 μεταξύ των φανατικών και των επικριτών του Brexit να εξελίσσεται σε κάτι που μοιάζει περισσότερο με τη διάσπαση μεταξύ λαϊκιστών και ρεαλιστών», παρατηρεί σε πρόσφατο άρθρο του ο Guardian.
Έχοντας ουσιαστικά ξεγράψει εδώ και καιρό την πιθανότητα νίκης στις επόμενες βουλευτικές εκλογές -που θα γίνουν το αργότερο μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου του 2025- «οι σκληροπυρηνικοί» δεν δίνουν μάχη πια γι’ αυτές, γράφει η Γκάμπι Χίνσλιφ, αλλά «για την ιδεολογική “ψυχή” του κόμματος».
Παρά την πολιτική ταπείνωση, ο Μπόρις Τζόνσον επιχειρεί σε αυτο το φόντο να προβάλλει ως ο θεματοφύλακας του «σωστού συντηρητισμού».
«Πρέπει να υλοποιήσουμε πλήρως το Brexit και το μανιφέστο του 2019. Πρέπει να συντρίψουμε τους Εργατικούς στις επόμενες εκλογές», είπε στην Express.
«Τίποτα λιγότερο από την απόλυτη νίκη και το απόλυτο Brexit δεν αρκεί», διακήρυξε, αψηφώντας με λαϊκίστικη διάθεση τις δημοσκοπήσεις.
Δείχνουν ότι αφενός ότι το 62% των Βρετανών χαρακτηρίζουν το Brexit «αποτυχία», αφετέρου πάνω από ένας στους δύο (56%) απεύχεται τυχόν επιστροφή του Μπόρις Τζόνσον στο πολιτικό προσκήνιο.
Παρ’ όλα αυτά δημοσιεύματα φέρουν τον «Μπότζο» να εξετάζει το ενδεχόμενο να διεκδικήσει τον προσεχή Μάιο τη δημαρχία του Λονδίνου -πόστο που κατείχε στο παρελθόν.
Κάποιοι δεν θεωρούν εντελώς απίθανη την προοπτική ενός σχίσματος στους Τόρις.
Σε αυτό το πλαίσιο πολλοί εντάσσουν μάλιστα και την πρόσφατη δημόσια πρόσκληση του λαϊκιστή Νάιτζελ Φάρατζ στον Τζόνσον να ενώσουν τις δυνάμεις τους προς «υπεράσπιση της κληρονομιάς τους στο Brexit».
Πρακτικά ζητά τη συγκρότηση νέου δεξιού κόμματος στη Βρετανία.
Προς το παρόν o «Μπότζο» δείχνει να αρκείται στον εξαψήφιο μισθό του στην Daily Mail.
Με το πρώτο κιόλας άρθρο του, δε, παραβίασε ξανά τους υπουργικούς κανόνες, γράφοντας για το πώς ένα αμφιλεγόμενο φάρμακο απώλειας βάρος στον ίδιο δεν λειτούργησε, σε αντίθεση με άλλα δύο ανώτερα στελέχη των Τόρις.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις