Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Τι μπορεί να συμβεί στους επιβαίνοντες του Titan αν το υποβρύχιο έχει ραγίσει

Τι μπορεί να συμβεί στους επιβαίνοντες του Titan αν το υποβρύχιο έχει ραγίσει

Ειδικοί εξηγούν τι συμβαίνει στον οργανισμό σε τόσο μεγάλα βάθη

Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι ομάδες διάσωσης για τους πέντε τουρίστες που βρίσκονται στο υποβρύχιο Titan που αγνοείται για τρίτη ημέρα σήμερα.

Κάποιοι ήχοι που ακούστηκαν από το υποβρύχιο, διατήρησαν ζωντανή την ελπίδα για επιζώντες ενώ το τι προκάλεσε την εξαφάνισή του παραμένει άγνωστο.

Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι να έγινε προσπάθεια διάρρηξης ενώ το σκάφος βρισκόταν στα βάθη του ωκεανού, πράγμα που, σύμφωνα με τους ειδικούς, σημαίνει ότι οι πιθανότητες επιβίωσης των επιβατών είναι σχεδόν μηδενικές.

Όπως εξηγούν, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για τους πέντε επιβάτες αν είναι ακόμα ζωντανοί, είναι πολλοί. Μπορεί, εάν το κύτος του υποβρυχίου ραγίσει, να νιώθουν πίεση στους πνεύμονες, να έρθουν αντιμέτωποι με το σύνδρομο της «νάρκωση αζώτου» και την υποθερμία.

«Θα είχαν πεθάνει σχεδόν ακαριαία σε τέτοια πίεση»

Ο Δρ Nicolai Roterman, οικολόγος βαθέων υδάτων στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, εξηγεί, σύμφωνα με τη DailyMail, ότι εάν συνέβαινε ένα τέτοιο ατύχημα, η υψηλή πίεση θα είχε σκοτώσει τους επιβάτες σχεδόν ακαριαία.

«Εάν υπήρχε οποιοδήποτε είδος παραβίασης του κύτους, οι επιβαίνοντες θα πέθαιναν στον ωκεανό σχεδόν ακαριαία, δεδομένης της τεράστιας πίεσης που ασκείται σε βάθος 3.800 μέτρων, στο βάθος δηλαδή που εξαφανίστηκε το Titan».

Ο καθηγητής Alistair Greig, ειδικός στη θαλάσσια μηχανική στο University College του Λονδίνου συμφωνεί ότι αν το υποβρύχιο είχε διαρραγεί, «οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος των επιβαινόντων».

Στο σημείο που βρίσκεται το ναυάγιο του Τιτανικού, η πίεση θα είναι περίπου 380 φορές μεγαλύτερη από αυτή που βιώνουν οι άνθρωποι στην επιφάνεια.

Ένα υποβρύχιο που έχει υποστεί ζημιά, μπορεί στη συνέχεια να υποστεί ρήγμα και να τραυματίσει έτσι τους επιβάτες που βρίσκονται μέσα. Και για τους πνεύμονες, η έντονη πίεση μπορεί να είναι καταστροφική.

Το σύνδρομο της νάρκωσης του αζώτου και η υποθερμία

Παράλληλα, σε υψηλές πιέσεις στα βάθη της θάλασσας, η εσωτερική χημεία του σώματος αρχίζει να αλλάζει και ένας από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν ακόμα και δύτες σε μεγάλα βάθη είναι η «νάρκωση του αζώτου», η οποία προκαλεί ελάττωση της κριτικής ικανότητας που μπορεί να αποβεί μοιραία.

Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν συμβεί, η υποθερμία είναι ακόμα ένας μεγάλος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι σε τόσο μεγάλα βάθη όπου δεν υπάρχει καθόλου φως και η θερμοκρασία είναι περίπου στους 2 βαθμούς Κελσίου.

Must in

Γιοβάνοβιτς: «Να πάρουμε την πρόκριση στη League A για πρώτη φορά απέναντι στη Σκωτία»

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς μίλησε για τα θέλω της Εθνικής απέναντι στους Σκωτσέζους αλλά και το πόσο ισχυρή είναι η αντίπαλος της Ελλάδας στα play-offs του Νations League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024