Αθήνα: Πώς αξιολογείται η ποιότητα ζωής στην πόλη – Η θέση της στον παγκόσμιο χάρτη
Η Economist Intelligence Unit αξιολογεί τις συνθήκες διαβίωσης σε 173 πόλεις με βάση πέντε επιμέρους κατηγορίες
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Airbnb: Ρεκόρ ανόδου στις βραχυχρόνιες μισθώσεις το 2024
- Συνελήφθη ένας από τους ανήλικους για την επίθεση με μαχαίρι στα δύο αδέρφια στην Πάρο
- Ζελένσκι: Είχαμε πολλές συναντήσεις με τον διευθυντή της CIA και είμαι ευγνώμων για τη βοήθειά του
Ούτε η καλύτερη, ούτε η χειρότερη. Κάπου στη μέση. Αυτή είναι η θέση της Αθήνας στην παγκόσμια κατάταξη 173 πόλεων από όλον τον πλανήτη με βάση την αξιολόγησή τους για την ποιότητα ζωής που προσφέρουν.
Η Βιέννη είναι η πόλη που προσφέρει την καλύτερη ποιότητα ζωής παγκοσμίως, ενώ στον αντίποδα για πάνω από δέκα συνεχόμενα χρόνια βρίσκεται η Δαμασκός για ευνόητους λόγους.
Η Economist Intelligence Unit αξιολογεί τις συνθήκες διαβίωσης με βάση πέντε επιμέρους κατηγορίες: σταθερότητα, υγειονομική περίθαλψη, πολιτισμός και περιβάλλον, εκπαίδευση και υποδομές.
Η Βιέννη, που επανήλθε στην πρώτη θέση, μετά την περίοδο της πανδημίας, βαθμολογήθηκε με 98,4 με άριστα το 100 ενώ η Δαμασκός με μόλις 30,7 κράτησε τον τίτλο της χειρότερης πόλης να ζει κανείς.
Η Ελλάδα
Ούτε στα πολύ ψηλά, ούτε στα πολύ χαμηλά της λίστας με τις 173 πόλεις βρίσκεται για το 2023 η Αθήνα, η οποία βαθμολογήθηκε με -κατά προσέγγιση- 75 βαθμούς, αρκετά υψηλότερα από την Κωνσταντινούπολη που αξιολογήθηκε λίγο πιο κάτω από το 60.
Όπως επισημαίνει, μάλιστα, το EIU, η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των χωρών οι οποίες απώλεσαν βαθμούς, κυρίως στο κριτήριο της σταθερότητας, εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων. Στην ίδια κατηγορία βρίσκεται η Γαλλία, ενώ αντίστοιχες απώλειες είχαν το Ισραήλ και το Περού λόγω των εσωτερικών συγκρούσεων.
Η έρευνα
Η έρευνα για την ποιότητα ζωής στις πόλεις ανά τον πλανήτη σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τις εταιρείες να υπολογίσουν τα επιδόματα δυσκολίας για το προσωπικό που μετακόμισε σε μια νέα —και πιθανώς λιγότερο φιλική— πόλη.
Παρέχει επίσης μια εικόνα των περισσότερο και λιγότερο επιθυμητών πόλεων για να ζήσει κανείς και ως ντόπιος. Η Βιέννη, με τον εξαιρετικό συνδυασμό σταθερότητας, πολιτισμού και ψυχαγωγίας και αξιόπιστης υποδομής, βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης για τέταρτη φορά μέσα σε πέντε χρόνια.
Η Κοπεγχάγη, μια πόλη παρόμοιου μεγέθους με πολλά από τα ίδια χαρακτηριστικά, είναι η δεύτερη.
Η Μελβούρνη, που ήταν στην κορυφή της κατάταξης προηγούμενα χρόνια, έρχεται τρίτη.
Συνολικά, εννέα από τις δέκα πρώτες πόλεις είναι μικρές έως μεσαίου μεγέθους. Δεν είναι τυχαίο, δε, ότι οι περισσότερες από τις 50 πόλεις με την καλύτερη αξιολόγηση βρίσκονται σε πλούσιες χώρες.
Οι μεγάλες πόλεις με υψηλά επίπεδα εγκληματικότητας, συμφόρησης και πυκνότητας τείνουν να τα πηγαίνουν λιγότερο καλά. Το Λονδίνο—με πτώση 12 θέσεων σε σχέση με ένα χρόνο πριν—βρέθηκε στην 46η θέση και η Νέα Υόρκη υποχωρεί δέκα θέσεις στην 69η.
Το Ουέλιγκτον και το Όκλαντ έχουν ανέβει 35 και 25 θέσεις σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.
Το Ανόι ανέβηκε 20 θέσεις
Η πρωτεύουσα του Βιετνάμ, Ανόι, ανέβηκε 20 θέσεις και η Κουάλα Λουμπούρ 19 θέσεις. Οι βελτιώσεις μετά την πανδημία στον τομέα της εκπαίδευσης και της υγειονομικής περίθαλψης σε όλη την Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή ήταν οι κύριοι λόγοι για τη φετινή άνοδο του βιοτικού επιπέδου των πόλεων αυτών των περιοχών του πλανήτη.
Τελευταία στη λίστα βρίσκεται η Δαμασκός, η οποία αξιολογείται ως η πόλη με τις λιγότερο ποιοτικές παροχές διαβίωσης για περισσότερο από μια δεκαετία.
Μια θέση πιο πάνω η Τρίπολη, αν και η βαθμολογία της είναι σχεδόν δέκα μονάδες υψηλότερη από αυτή της κατεστραμμένης από τον πόλεμο πρωτεύουσας της Συρίας.
Το Κίεβο βρίσκεται επίσης στην τελευταία δεκάδα. Όπως είναι αναμενόμενο, η βαθμολογία της υποδομής της πόλης 23,2 στα 100 είναι η χαμηλότερη στον δείκτη.
Η σταθερότητα μειώθηκε
Από τις πέντε κατηγορίες που καλύπτονται από την έρευνα του eiu, μόνο η βαθμολογία σταθερότητας μειώθηκε κατά μέσο όρο το 2023.
Η αξιολόγηση της σταθερότητας σε πολλές πόλεις της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες μειώθηκαν το 2022 επειδή βρίσκονται κοντά στην Ουκρανία, αυξήθηκαν φέτος. Αλλά η σταθερότητα επιδεινώθηκε αλλού.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι οι απεργίες των εργαζομένων την Ελλάδα, τα συλλαλητήρια για το συνταξιοδοτικό στη Γαλλία και οι συγκρούσεις με νεκρούς στο Ισραήλ και στο Περού μείωσαν τους βαθμούς σε αυτές τις χώρες.
Ο πληθωρισμός θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω πτώση των βαθμολογιών σταθερότητας και, συνεπώς, να βλάψει τις συνολικές βαθμολογίες βιωσιμότητας, σε πολλά μέρη του κόσμου το επόμενο έτος, τονίζουν οι συντάκτες του φετινού δείκτη.
Πηγή: Ot.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις