Ελένη Χρονοπούλου: Η ΝΔ θεωρεί ότι όταν αλλάξει το άρθρο 16 θα γεμίσουμε με Χάρβαρντ και Γέιλ;
«Η ταμπέλα ''επενδύσεις'', με την οποία κουνά το δάκτυλο η ΝΔ, δεν είναι η λύση για όλα» τονίζει η Ελένη Χρονοπούλου του ΠΑΣΟΚ. Το 41% της ΝΔ κρύβει ένα κομμάτι φόβου, επισημαίνει, ενώ εξαπολύει επίθεση και στον ΣΥΡΙΖΑ.
Η Ελένη Χρονοπούλου, υποψήφια βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, εκτιμά ότι ένα λεκτικό της ατόπημα για τη φορολογία έγινε αφορμή να ανοίξει μια προγραμματική συζήτηση που ανέδειξε τις διαφορές του ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ κι ας την κάνει, ακόμη, να νιώθει άβολα. «Αισθάνεσαι άβολα όταν ο κόσμος σε γνωρίζει για ένα λάθος λόγο, έλεγα »μόνο μην με βρει το Luben». Τελικά με βρήκε» λέει χαμογελώντας.
Παραδέχεται ότι στη μεταναστευτική πολιτική η ΕΕ δεν τα έχει πάει καλά και τονίζει ότι το αποτελεσματικό δημόσιο και το κοινωνικό κράτος είναι στον πυρήνα της σοσιαλδημοκρατικής ατζέντας.
Η πολιτική είναι πολλά περισσότερο από τα τηλεοπτικά πάνελ, υποστηρίζει η υποψήφια βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Ελένη Χρονοπούλου, που έζησε φέτος την πρώτη…κρυάδα στα βαθιά νερά της προεκλογικής αντιπαράθεσης. Αυτοπροσδιοριζομένη ως μια νέα γυναίκα που εργάζεται από τα 18 κι έχει ζήσει σε τρεις διαφορετικές χώρες, εντοπίζει τις βασικές διαφορές της χώρας μας από άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην αποτελεσματικότητα του κοινωνικού κράτους και τη συστηματικότερη εφαρμογή των νόμων υπέρ των πολιτών.
Εξομολογείται ότι η δημοσιοποίηση των στοιχείων μιας προσωπικής υπόθεσης που έχει πάρει τη δικαστική οδό ήταν μια παραβίαση που δεν την περίμενε αλλά κρατά τη στήριξη που έλαβε. «Καταφέραμε να μην πολιτικοποιηθεί η καταγγελία μου στις Βρυξέλλες».
Επισημαίνει ότι την απασχολεί όλο το φάσμα της γυναικείας ισότητας, το ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση του Δείκτη Ισότητας των Φύλων της ΕΕ και χαρακτηρίζει την ιδέα της ποσόστωσης στη Βουλή ως «αναγκαίο κακό» που θα μπορούσε να αναγκάσει τη χώρα μας, έστω κι έτσι, να φτάσει σε ένα αναγκαίο επίπεδο ίσης συμμετοχής ανδρών και γυναικών.
Στην προηγούμενη Βουλή είχαμε 66 γυναίκες βουλευτές, ενώ θα έπρεπε να είναι 150
Για την πρώτη επαφή με τα πάνελ: Άβολο όταν σε γνωρίζουν με ένα λάθος
«Δεν ήμουν ποτέ μπροστά στα φώτα, στην πρώτη γραμμή, οπότε μου ήταν άβολο…Πολιτική δεν είναι μόνο ένα πάνελ που κρατά δέκα λεπτά με εκπροσώπους πολλών κομμάτων. Και αισθάνεσαι λίγο άβολα όταν ο κόσμος σε γνωρίζει για ένα λάθος λόγο, για ένα λάθος που έχεις κάνει. Στην αρχή έλεγα στις φίλες μου «μόνο μη βρει το Luben»! Ε, τελικά με βρήκε!» λέει χαρακτηριστικά η κυρία Χρονοπούλου.
«Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι ότι λόγω ενός δικού μου λεκτικού ατοπήματος άνοιξε ο ασκός του Αιόλου και ξαφνικά βρέθηκε το ΠΑΣΟΚ σε μια τεράστια κόντρα με τη ΝΔ, να απαντάμε σε fake news. Ήταν, πάντως, η αιτία που άνοιξε η πρώτη προγραμματική συζήτηση. Στις πρώτες εκλογές το μόνο που μας ρώταγαν ήταν «με ποιον θα πάτε», τόσο πολύ που ήθελα να το κάνω μπλουζάκι.»
Για το brain drain: Δεν είναι τα λεφτά, είναι το κοινωνικό κράτος
«Πιστεύω ότι για τους ανθρώπους που έφυγαν κι επιλέγουν να μην επιστρέφουν το κύριο κριτήριο τους δεν είναι το οικονομικό.
Είναι το κοινωνικό κράτος. Είναι αυτό που είναι ο κύριος πυλώνας της ατζέντας του ΠΑΣΟΚ. Χρειάζεσαι καλό σύστημα υγείας, παιδείας, καλές συνθήκες στους συνταξιούχους, τους ανθρώπους με αναπηρία. Αυτές είναι συνθήκες που ένας άνθρωπος δεν τις αφήνει εύκολα για να επιστρέψει σε ένα κράτος πελατειακό, όπου υπάρχει αναξιοκρατία όπου νιώθει ότι δεν έχει προστασία.»
Για δημόσιο vs. ιδιωτικό: Ένα λανθασμένο δίλημμα
«Νομίζω ότι στην Ελλάδα κολλάμε σε λάθος διλήμματα. Το ερώτημα είναι αν το δημόσιο που έχεις είναι αποτελεσματικό. Στην αποτελεσματικότητα πρέπει να επικεντρωθούμε.
Το απόστημα που πρέπει να σπάσει είναι η σχέση εξάρτησης ανάμεσα στο κράτος και την εκάστοτε κυβέρνηση. Το κράτος πρέπει να λειτουργεί ανεξάρτητα. Η εκάστοτε κυβέρνηση, προφανώς, χαράσσει την πολιτική αλλά ο τρόπος που δουλεύει το κράτος πρέπει να είναι ως ένα βαθμό τελείως ανεξάρτητος.»
Για το προσφυγικό και την ΕΕ: Δεν τα έχουμε πάει καλά
«Είμαι ξεκάθαρα υπέρ της ΕΕ, θεωρώ ότι είναι ένα δώρο για τα κράτη-μέλη. Όμως και η ΕΕ κάνει λάθη. Σε περιόδους εξάρσεων – που θα ξαναδούμε στο μέλλον και δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε τον παράγοντα της κλιματικής αλλαγής – έχουμε έναν κανονισμό του Δουβλίνου που ρίχνει το βάρος στις χώρες πρώτης εισόδου, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα. Το ΠΑΣΟΚ είχε δώσει μάχες να αλλάξει αυτή η ρήτρα της χώρας πρώτης εισόδου και με λύπη θα πω ότι η ΝΔ τα τελευταία χρόνια δεν έχει κάνει αρκετά ώστε να φέρει στο προσκήνιο την ανάγκη για αυτή την αλλαγή.»
«Προφανώς έχουμε κάνει κι εμείς λάθη. Αναγνωρίζοντας την Τουρκία ως ασφαλή χώρα βάζουμε σε κίνδυνο ανθρώπινα δικαιώματα, είναι μια χώρα που δεν σέβεται τα δικαιώματα. Κι είναι ενδεικτική η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ΚΥΑ του υπουργείου Μετανάστευσης (σ.σ. παραπέμπει την ΚΥΑ ανακήρυξης της Τουρκίας ως «ασφαλή τρίτη χώρα» για πρόσφυγες από συγκεκριμένες εθνικότητες στο Δικαστήριο της ΕΕ για να εξετάσει την ορθότητα της εφαρμογής της ευρωπαϊκής οδηγίας 2013/32/ΕΕ).
Επίσης, τα pushback είναι μια αποτρόπαιη πολιτική.»
«Το πρόβλημα με τους διακινητές είναι τεράστιο, είναι trafficking, εγκληματικές οργανώσεις διακίνησης ανθρώπων. Η πάταξη τους είναι απολύτως αναγκαία αλλά δεν είναι η μοναδική λύση, χρειάζεται μαζί και μια συνολική, συνεκτική, ευρωπαϊκή πολιτική.
Η ΕΕ επίσης πρέπει να συνεχίσει να βοηθά τις χώρες προέλευσης. Και, εφόσον αποδεχτούμε ότι ξεκινάνε οι άνθρωποι να έρθουν προς τα εμάς, πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να τους απορροφήσουμε. Πρέπει να υπάρχει ένα quota για το πως θα διαμοιραστούν ισότιμα στα κράτη μέλη, λαμβάνοντας υπόψιν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε κράτους.»
Για τη ΝΔ: Οι επενδύσεις δεν λύνουν τα πάντα
«Το 41% κρύβει ένα κομμάτι που στηρίζει όντως την πολιτική της ΝΔ και ένα κομμάτι φόβου μην έρθει ο κ. Τσίπρας που η διακυβέρνηση του άφησε ένα τραύμα.
Το επιχείρημα της ΝΔ είναι οι επενδύσεις. Ναι αλλά με επενδύσεις δεν μπορείς να σώσεις το δημόσιο σύστημα υγείας, το δημόσιο σύστημα παιδείας, το συνταξιοδοτικό, το ζήτημα της κοινωνικής κατοικίας…Η ταμπέλα «επενδύσεις» δεν τα λύνει όλα.»
Για το άρθρο 16: Ναι στην αναθεώρηση, όχι σε μια χαμηλού επιπέδου «μπίζνα» στην παιδεία
«Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πει ότι είναι εναντίον της αναθεώρησης. Αυτό που λέει είναι »να μη χρησιμοποιηθούν οι ψήφοι του ΠΑΣΟΚ για να περάσει η αναθεώρηση και μετά να κάνετε ότι θέλετε». Η ΝΔ προσπαθεί να κάνει ό,τι κάνει καλύτερα, δηλαδή, να αποπροσανατολίζει τη συζήτηση. Αλίμονο, θεωρεί πως όταν «ανοίξει» η αγορά με αναθεώρηση του άρθρου 16 θα γεμίσει η Ελλάδα με Χαρβαρντ και Γέιλ; Που είναι μη κερδοσκοπικά. Κι είναι μια μεγάλη συζήτηση, αν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα είναι και κερδοσκοπικά ή μη. Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε μια χαμηλού επιπέδου «μπίζνα» στην παιδεία μπορούμε. Αλλά δεν θα μας πάει μακριά.»
Για τον ΣΥΡΙΖΑ: Έχει πρόβλημα αξιοπιστίας
«Με τη ΝΔ τα προγράμματα μας είναι εκ διαμέτρου αντίθετα. Με τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να βρει κάποιος κοινά στοιχεία, αυτό είναι γεγονός. Μας χωρίζει όμως το ζήτημα της αξιοπιστίας. Κι εδώ τίθεται ένα θέμα: Τι θεωρεί κάποιος προοδευτικό; Εμείς δεν θεωρούμε προοδευτικό το να συγκυβερνάς με τον Πάνο Καμμένο από τη στιγμή που υπήρχαν άλλες επιλογές. Δεν μπορούμε να ορίσουμε ως προοδευτικό το να παίρνεις στους κόλπους σου τον Ευάγγελο Αντώναρο, που ανήκε στην κυβέρνηση Καραμανλή που έριξε τη χώρα στα βράχια. Δεν μπορούμε να ορίσουμε ως προοδευτικό ένα έμμεσο κλείσιμο του ματιού στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής.»
«Και δεν μπορούμε να θεωρήσουμε αξιόπιστο ένα κόμμα που με το δημοψήφισμα έπαιξε τόσο εύκολα το μέλλον της χώρας στα ζάρια. Δεν είναι ότι ματαίωσε ελπίδες, μη φτάσουμε καν στην απογοήτευση των πολιτών, εκεί παίχτηκε το μέλλον μας. Τι πληρώνει τώρα ο κ. Τσίπρας; Πληρώνει τη δική του διακυβέρνηση και την αντιπολίτευση που έκανε.»
Για τη Θράκη: Αν είχαν ψηφίσει ΝΔ θα το συζητούσαμε;
«Σε αυτά τα ζητήματα πρέπει να πηγαίνουμε by the book. Από ‘κει και πέρα είναι απαράδεκτο να εργαλειοποιείται ένα τόσο ευαίσθητο θέμα. Δεν είναι περίοδος να δείχνουμε αδυναμία απέναντι στην Τουρκία διότι αυτή έτσι το εκλαμβάνει. Όλοι οι πολίτες είναι ισότιμοι. Οι πολιτικές του κράτους οφείλουν να τους κάνουν και να νιώθουν ισότιμοι.»
«Και να πάμε και στο ερώτημα που έθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος: Αν είχαν ψηφίσει αλλιώτικα αυτοί οι άνθρωποι, αν ο χάρτης ήταν μπλε, θα συζητούσαμε αυτό το ζήτημα ή όχι;»
Για την παραβίαση της ιδιωτικότητας της: Έλαβα ειλικρινή και σαφή στήριξη
«Οτιδήποτε προσωπικό μπορεί να δημοσιοποιηθεί αισθάνεσαι ότι σε εκθέτει. Είναι μια παραβίαση της ιδιωτικότητας. Δεν είναι κάτι που περίμενα για να είμαι ειλικρινής. Ήρθε πολύ ξαφνικά και σε μένα και στο κόμμα μου. Παρά το γεγονός ότι το όνομα μου δημοσιοποιήθηκε παρανόμως – κανενός η ταυτότητα δεν πρέπει να δημοσιοποιείται σε τέτοιες περιπτώσεις – κρατώ τη στήριξη που έλαβα από το κόμμα μου, από τους συντρόφους μου, από το Νίκο Ανδρουλάκη. Ήταν σαφέστατη κι ειλικρινέστατη και ένιωσα για ακόμη μια φορά ότι είμαι στη σωστή παράταξη.»
Για την ισότητα: Η νομοθεσία δεν μας λείπει, στην εφαρμογή έχουμε πρόβλημα
«Με αφορούν τα δικαιώματα των γυναικών γενικά. Σε όλα τα επίπεδα. Είναι στενάχωρο να βλέπω τη χώρα μου να είναι στην τελευταία θέση στην κατάταξη ισότητας των φύλων στην ΕΕ.
Πρέπει να μας προβληματίσει το πόση πρόσβαση έχουν οι γυναίκες στην πολιτική και τις θέσεις εξουσίας. Η ποσόστωση θεωρείται από πολλούς κάτι κακό. Εγώ τη θεωρώ αναγκαίο κακό. Αντιλαμβάνομαι ότι δεν πρέπει μια γυναίκα που αξίζει όσα αξίζει να διακρίνεται λόγω μιας ποσόστωσης. Από την άλλη, είναι το μόνο μέτρο που θα αναγκάσει τη χώρα να φτάσει στα επίπεδα που χρειαζόμαστε.
Έχω φίλες που έχουν μείνει έγκυες και δεν έβρισκαν δουλειά λόγω εγκυμοσύνης. Αυτά δεν θα έπρεπε να τα συζητάμε πια. Η νομοθεσία δεν μας λείπει στην Ελλάδα. Στην εφαρμογή της έχουμε το πρόβλημα. Να – επειδή με ρωτούσατε πριν για τις διαφορές μας με άλλες χώρες – αυτή είναι μια διαφορά, ότι πάει καλύτερα η εφαρμογή των νόμων.»
- ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν παρασημοφορεί τη Ρεπουμπλικανή Λιζ Τσέινι, πολέμια του Τραμπ
- Ισραήλ: Ο Νετανιάχου ζητά να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων
- Βόρεια Μακεδονία: Ανασύρθηκαν 3 πτώματα γυναικών μετά από πτώση αυτοκινήτου στον Αξιό
- Συρία: Το Ισραήλ βομβαρδίζει εγκαταστάσεις του στρατού κοντά στο Χαλέπι
- Νότια Κορέα: Πράκτορες επιχειρούν να συλλάβουν τον παυθέντα πρόεδρο και εμποδίζονται από τον στρατό
- Βερολίνο: Δυο αστυνομικοί τραυματίζονται από την έκρηξη «άγνωστου αντικειμένου»