Σοφία Ζαχαράκη: Το κομμάτι του τουρισμού θα πρέπει να «μετασχηματιστεί» σε πολλές περιοχές
Υπάρχουν προορισμοί στην Ελλάδα που έχουν εξαιρετικές προοπτικές και είναι ανέγγιχτοι τονίζει η Σοφία Ζαχαράκη της ΝΔ, μιλώντας για τους στόχους στον τομέα του τουρισμού. «Η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστήσει στο κομμάτι του ''Ευ ζην''»
«Πολύ νωπές οι μνήμες της Μόριας, της Ειδομένης, των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων…» λέει η υποψήφια με τη ΝΔ στην Ανατολική Αττική (και πρώτη σε σταυρούς στις εκλογές του Μαΐου) Σοφία Ζαχαράκη με αφορμή την πολιτική σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ για το μεταναστευτικό.
Ως αιχμή προς την Κουμουνδούρου σχολιάζει ότι «μέσα από την αντιπαράθεση για το μεταναστευτικό δεν θα κερδίσει στο τέλος της μέρας».
Η συνάντηση της τέως υφυπουργού Τουρισμού με το in έγινε σε μια φάρμα στην Ανατολική Αττική, «στην περιοχή που έχει το μεγαλύτερο αστικό αμπελώνα», για μια συζήτηση με αφετηρία τα θέματα (την πρόοδο και τα προβλήματα) του τουρισμού και με σταθμούς όλα τα ανοιχτά ζητήματα της επικαιρότητας και το πολιτικο-εκλογικό σκηνικό λίγα 24ωρα πριν από την αναμέτρηση.
«Θα ήμουν πραγματικά πρόθυμη να βάλω τον καλύτερό μου εαυτό σε οτιδήποτε» λέει για τη δική της… μετεκλογική ημέρα.
Μας ενδιαφέρει να είμαστε ένας προορισμός μια χώρα για όλα τα βαλάντια
Για τον τουρισμό: Δεν πρέπει να μετράμε με εντελώς εμπορική λογική
Αισιόδοξα είναι τα στοιχεία για τη φετινή τουριστική σεζόν ωστόσο, όπως τονίζει, «θα πρέπει να έρθει η στιγμή» να μην «μετράμε μόνο αυτούς που έρχονται, με λογική μάλιστα εντελώς εμπορική» αλλά αυτοί που έρχονται «να απολαμβάνουν ποιοτικές υπηρεσίες, οι οποίες ανταποκρίνονται και στα ποσά τα οποία έδωσαν σε μια μέση δαπάνη».
Όπως εκτιμά, ο τουρισμός ευεξίας «θα παίζει καίριο ρόλο τα επόμενα χρόνια» ενώ για τη δυσκολία των Ελλήνων να περάσουν διακοπές σε ακριβούς προορισμούς της χώρας, σχολιάζει ότι «μας ενδιαφέρει να είμαστε μια χώρα για όλα τα βαλάντια. Μας ενδιαφέρει κάπως όποιος θέλει να χαλάσει πολλά χρήματα, είτε έρχεται από τη Σαουδική Αραβία, την Αυστραλία, είτε την Αμερική. Αλλά από την άλλη να μην αποτρέπονται και οι συμπολίτες μας από το να έχουν ποιοτικές διακοπές».
Η ίδια ρίχνει το βάρος στην ανακάλυψη και την προβολή νέων προορισμών που υπήρξε στη μετά Covid περίοδο. «Βοήθησαν πάρα πολύ και δεν θέλω να υποτιμήσω ποτέ και με τίποτα την αξιοποίηση των voucher και ο κοινωνικός τουρισμός που πάντα ήταν ένα μέσον για ανθρώπους οι οποίοι εντάσσονταν στα κριτήρια να ταξιδέψουν, αλλά και το ‘Τουρισμός για όλους’».
Παραδέχεται πάντως ότι θα πρέπει να μετασχηματιστεί σε πολλές περιοχές στο κομμάτι του τουρισμού «από ένας τουρισμός, ο οποίος γινόταν με αυτοματισμό» σε κάτι προγραμματισμένο «με στρατηγική στόχευση».
Για το Airbnb: Θα υπάρξει νέο πλαίσιο
Εφόσον η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές θα φέρει νέο πλαίσιο για τη βραχυχρόνια μίσθωση. «Σε κάποια σημεία έχει δώσει ζωή. Μπορούσαν νέες και νέοι και εδώ στην Ανατολική Αττική να κάνουν κάποιες υποδομές, να δώσουν δηλαδή την ενέργειά τους και ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό να υπάρχει αυτή η επιλογή» σημειώνει, αναγνωρίζοντας ότι σε άλλα μέρη προκάλεσε επιβάρυνση.
«Αυξάνει τα ενοίκια για έναν νέο καθηγητή, για μία καθηγήτρια, για έναν γιατρό, για έναν δημόσιο υπάλληλο, για έναν ιδιωτικό υπάλληλο, για ένα νέο ζευγάρι, κάνει δύσκολη την ανεύρεση της κατοικίας» λέει. «Η απάντηση είναι πολύ καθαρή. Θα υπάρξει πλαίσιο» προσθέτει.
Για την Παιδεία: Δεν λειτούργησε η πανεπιστημιακή αστυνομία, θα αλλάξει
Για την Παιδεία τονίζει ότι θέλει εξαντλητικό διάλογο «θέλει όμως και αποτελεσματικότητα». Όπως λέει, στη διάρκεια της τετραετίας τα θέματα της Παιδείας προχώρησαν «ως προς τη λογική της νομοθεσίας αλλά και υλοποίησης».
Για το κεφάλαιο «αξιολόγηση» εκπαιδευτικών σημειώνει ότι «έχουν μπει οι βάσεις» ενώ για την πανεπιστημιακή αστυνομία παραδέχεται ότι «δεν λειτούργησε ακριβώς όπως έπρεπε, λειτούργησε περιφερειακά» εξού και «θα πρέπει ουσιαστικά να επαναξιολογηθεί για το τι θα κάνει ακριβώς στο πανεπιστήμιο».
Στόχος όπως λέει συνολικά «μια πραγματικότητα πανεπιστημίου» που δεν έχει καταστροφή, βία, απειλή, εισβολές σε αμφιθέατρα. «Αν συμφωνούσαμε όλοι θα μπορούσαμε να συναινέσουμε. Τη διάταξη για το άσυλο δεν την ψήφισαν όλοι και αναρωτιέμαι γιατί κάποιος δεν θέλει την πραγματική διάσταση του ασύλου, που είναι μια ελευθερία έκφρασης μέσα στο πανεπιστήμιο» είναι η αιχμή της για τους πολιτικούς αντιπάλους της.
Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια: Κουβέντα με όρους ρεαλισμού
Υπέρμαχος και η ίδια της δυνατότητας λειτουργίας υπό προϋποθέσεις μη κρατικών πανεπιστημίων, σχολιάζει αφενός ότι «δεν θα πρέπει να μας φοβίζει» αφετέρου ότι η ατζέντα περί ιδιωτικών πανεπιστημίων δεν αφήνει πίσω το θέμα της ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος. «Το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει δει προσλήψεις και καθηγητών αλλά και λοιπού προσωπικού, όπως επίσης και σύνδεση της χρηματοδότησης με τις επιδόσεις του».
Επιμένει ότι «δεν πρέπει να φοβηθούμε την κουβέντα για τα πανεπιστήμια» και παραπέμπει στο παράδειγμα της Κύπρου. «Είναι υποκριτική συζήτηση που γίνεται από κάποιους, ενώ εμείς θέλουμε να την κάνουμε με όρους ρεαλισμού, πραγματισμού θα έλεγα, αλλά κυρίως με όφελος για τη χώρα».
Για τα δεξιά της ΝΔ: Ανάγκη να υπενθυμίσουμε τι σημαίνει πατριωτισμός
Για την κινητικότητα στα δεξιά της ΝΔ, σχολιάζει με νόημα την ανάγκη να «υπενθυμίσουμε τι σημαίνει πατριωτισμός», χαρακτηρίζοντας προσβλητική την κουβέντα για το ποιος έχει λιγότερη πατριωτική συνείδηση. «Είναι πάρα πολύ καίριο να συζητήσουμε με τους πολίτες, εμπιστευόμαστε την κρίση τους» φέρνοντας στο προσκήνιο τα γαλάζια πεπραγμένα στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, στο κομμάτι των εξοπλισμών, στην αύξηση του κύρους της χώρας».
Κατά την ίδια, ο κεντρώος χώρος έχουν ίδιες ανησυχίες και όλα αυτά τα θέματα «έχουν να κάνουν με τη χώρα, είναι θέματα τα οποία μας υπερβαίνουν».
Για το μεταναστευτικό: Πολύ νωπές οι μνήμες του 2015
Όπως λέει, όποιος κυνηγά οφέλη μέσα από την αντιπαράθεση για το μεταναστευτικό «δεν θα κερδίσει στο τέλος της μέρας» και όχι «γιατί δεν ενδιαφέρει τους πολίτες», όπως προσθέτει, αλλά γιατί είναι «πολύ νωπές οι μνήμες» από τη διαχείριση του 2015. «Η μνήμη της Μόριας, η μνήμη της Ειδομένης, τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα».
Τονίζει ότι «η ανθρώπινη ζωή έχει την ίδια αξία όπου κι αν έχει γεννηθεί κανείς». Αναφέρεται σε διμερείς συμφωνίες (με Αφγανιστάν και Αίγυπτο) που δείχνουν ότι υπάρχει δυνατότητα για επαφές με τη χώρα προέλευσης και λέει ότι πιο ασφαλές, «πιο ευκρινές ως προς το πλαίσιο να το κάνει και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Κεντρικά, να ξέρουμε ότι είμαστε σε διάλογο με κάποιες χώρες. Ο ίδιος Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει το θέμα της απαραίτητης ύπαρξης των νόμιμων οδών και βέβαια της ασφάλειας του πλαισίου, αλλά από την άλλη δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε και το ζήτημα της προστασίας των συνόρων».
Η πολιτική προστασίας των συνόρων θα συνεχιστεί, όπως τονίζει. Συγκεκριμένα για την τραγωδία στην Πύλο, επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ για «όλα τα υπονοούμενα τα οποία αφέθηκαν» για το Λιμενικό. «Οι άνθρωποι αυτοί προστατεύουν ανθρώπινες ζωές».
Για την επόμενη μέρα: Δεν μου αρέσει το βαρύγδουπο
Για την επόμενη μέρα, εντός Βουλής πια, σημειώνει ότι θα προσπαθήσει να ρίχνει βάρος στα θέματα τα οποία ξέρει καλά ενώ τονίζει ότι θέλει να είναι πρακτική, δεν της αρέσει το… βαρύγδουπο. «Με ενδιαφέρει πάρα πολύ το κομμάτι των σχολείων, των υποδομών, του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού, της ειδικής αγωγής» λέει και ειδικά για την Ανατολική Αττική κάνει λόγο για προσπάθειες να συνδράμει στην ανάπτυξη της εκλογικής περιφέρειάς της, «μια ανάπτυξη που έχει να κάνει με τον τουρισμό, με τη νεοφυή επιχειρηματικότητα».
- Η κληρονομιά του πατέρα της ήταν 10.000 δίσκοι – Τους ανεβάζει στο διαδίκτυο, τον θρηνεί και τον γνωρίζει
- Τρινκιέρι: «Δεν έχει αδυναμίες ο Παναθηναϊκός»
- Τι σημαίνουν τα εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ
- Αντιδρούν οι ξενοδόχοι στο ενδεχόμενο αύξησης στα τέλη παρεπιδημούντων
- Τουρκία: Σε ρινγκ μετατράπηκε το κοινοβούλιο – Υπουργός πιάστηκε στα χέρια με βουλευτές της αντιπολίτευσης
- Λίβανος: Ξεσπά η μητέρα της ποδοσφαιρίστριας που έπεσε σε κώμα μετά από επίθεση του Ισραήλ