Φλόριντα: Γιγάντια σαλιγκάρια «καταβροχθίζουν» τα πάντα στο πέρασμά τους – Σε καραντίνα περιοχές
Είναι από τα πιο καταστροφικά σαλιγκάρια του κόσμου μπορούν να μεγαλώσουν και να φτάσουν μέχρι τα 20 εκατοστά σε μήκος και είναι δυνητικά επικίνδυνα ακόμα και για τον άνθρωπο.
- Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε επάνω σε πλήθος έξω από δημοτικό σχολείο – Τουλάχιστον 10 τραυματίες
- Θα «σπάσει» η Ελλάδα το καλούπι του δεξιού λαϊκισμού στην ΕΕ;
- Η υπερθέρμανση του πλανήτη κοστίζει ζωές - Για πρώτη φορά επιστήμονες υπολογίζουν τους θανάτους
- Το ΠΑΣΟΚ πολιορκεί το κέντρο που «χάνει» η ΝΔ και τη βαφτίζει «γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ»
Σε καραντίνα αναγκάστηκαν να μπουν κομητείες στην πολιτεία Φλόριντα των ΗΠΑ καθώς ορδές από γιγαντιαία αφρικανικά σαλιγκάρια που έχουν «εισβάλλει» στην περιοχή τρώνε τα πάντα στο πέρασμά τους και απειλούν για ακόμα μία φορά το τοπικό οικοσύστημα.
Συγκεκριμένα όπως προειδοποιεί σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Γεωργίας και Υπηρεσιών των Καταναλωτών της Φλόριντα (FDACS), οι κομητείες Μπρόγουορντ, Λι και Πάσκο έχουν μπει σε καραντίνα σε μία προσπάθεια αναχαίτισης της επέλασης των σαλιγκαριών που εντοπίστηκαν στην περιοχή Μιραμάρ στις αρχές Ιουνίου.
«Αυτά τα σαλιγκάρια θα μπορούσαν να είναι καταστροφικά για τη γεωργία και τις φυσικές περιοχές της Φλόριντα, καθώς θα μπορούσαν να προκαλέσουν εκτεταμένη καταστροφή σε τροπικά και υποτροπικά περιβάλλοντα», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Σύμφωνα με τον Independent, υπάρχει εντολή για καραντίνα, η οποία απαγορεύει και κρίνει παράνομη οποιαδήποτε μετακίνηση σαλιγκαριών εντός ή εκτός της συγκεκριμένης περιοχής χωρίς σχετικό έγγραφο που να επιτρέπει κάτι τέτοιο, καθώς και η μεταφορά φυτών, χώματος, απορριμμάτων από αυλές αλλά και οικοδομικά υλικά, στα οποία μπορούν να ζήσουν τα συγκεκριμένα σαλιγκάρια.
The giant African land snails invading Florida threatening disease https://t.co/XeNB8wK1Je pic.twitter.com/bvcpKwTHXK
— The Independent (@Independent) June 22, 2023
Ταυτόχρονα οι αξιωματούχοι της κομητείας θα προσπαθήσουν να εξαλείψουν τις ορδές των σαλιγκαριών χρησιμοποιώντας μεταλλοδεΰδη μαλακιοκτώνα, ένα είδος φυτοφαρμάκου που έχει εγκριθεί για χρήση σε κατοικημένες περιοχές από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ.
«Η μεταλλοδεΰδη λειτουργεί διαταράσσοντας την ικανότητα παραγωγής βλέννας των σαλιγκαριών και των γυμνοσάλιαγκων», αναφέρει το υπουργείο Γεωργίας. «Αυτό μειώνει την πέψη και την κινητικότητά τους και τα καθιστά ευαίσθητα στην αφυδάτωση. Τα σαλιγκάρια και οι γυμνοσάλιαγκες που έχουν φάει μεταλλοδεΰδη συχνά αναζητούν κρυψώνες, γίνονται ανενεργά και αρχίζουν να πεθαίνουν μέσα σε λίγες μέρες».
«Ένα από τα πιο καταστροφικά σαλιγκάρια του κόσμου»
Το συγκεκριμένο είδος περιγράφεται στην ανακοίνωση του υπουργείου ως «ένα από τα πιο καταστροφικά σαλιγκάρια του κόσμου», μπορούν να μεγαλώσουν και να φτάσουν μέχρι τα 20 εκατοστά σε μήκος και να ζυγίσουν σχεδόν ένα κιλό. Μπορούν να αναγνωριστούν τόσο από το μέγεθός τους όσο και από το καφέ χρώμα που έχει το κέλυφός τους.
Τα συγκεκριμένα σαλιγκάρια καταβροχθίζουν περισσότερα από 500 είδη χλωρίδας, μεταξύ των οποίων φιστίκια, φασόλια και πεπόνια, κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να είναι μία σημαντική οικονομική απειλή για την περιοχή, καθώς ο αγροτικός τομέας βγάζει κέρδη οκτώ δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Μάλιστα ζουν για πάνω από μία δεκαετία, αναπαράγονται γρήγορα και μασουλάνε ακόμα και σοβάδες, χρώματα αλλά και πλαστικούς κάδους.
Επίσης, αποτελούν κίνδυνο για τους ανθρώπους καθώς το κέλυφός τους από ασβέστιο είναι αρκετά κοφτερό ώστε να προκαλέσει φθορές και να σκάσει ελαστικά αυτοκινήτων αλλά κι επειδή μεταφέρουν παράσιτα που μπορούν να προκαλέσουν μηνιγγίτιδα στους ανθρώπους.
Παρόλο που τα ελκύουν τα υποτροπικά, ξηρά οικοσυστήματα με καύσωνες σαν της Φλόριντα, όπως υποδηλώνει το όνομά τους προέρχονται από την Αφρική και στην πολιτεία των ΗΠΑ εντοπίστηκαν για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’60, προκαλώντας εκτενείς καταστροφές στις τοπικές καλλιέργειες. Μάλιστα τότε χρειάστηκε μία εβδομάδα για να απομακρυνθούν και το κόστος τους έφτασε το ένα εκατομμύριο δολάρια.
«Είναι δυνητικά επικίνδυνα»
Πριν ξεκινήσουν να «πολιορκούν» τη Φλόριντα, τα σαλιγκάρια εντοπίστηκαν για πρώτη φορά το 1936 στη Χαβάη, όπου ο καθηγητής, Ρόμπερτ Κόουι συνεχίζει να μελετά τη βιολογία τους.
«Είναι δυνητικά επικίνδυνα από την οπτική των ασθενειών», δήλωσε ο καθηγητής, Κόουι στη Washington Post και περιγράφοντάς το προσέθεσε πως πρόκειται επίσης για «ένα τεράστιο πρόβλημα που καταβροχθίζει όλα τα φυτά στον κήπο και εν συνεχεία σκαρφαλώνει στους τοίχους των σπιτιών αφήνοντας παντού ακαθαρσίες. Απλά προκαλούν χαμό».
Ως οδηγία στους κατοίκους της περιοχής της Φλόριντα έδωσε να μην αγγίζουν τα σαλιγκάρια με γυμνά χέρια ή να τα τρώνε και να αποτρέψουν και τα παιδιά και τα κατοικίδια από ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Η εισαγωγή τους ή η κατοχή τους ως κατοικίδια στις ΗΠΑ χωρίς νόμιμη άδεια θεωρείται παράνομη.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις