Τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν από πυρά πυροβολικού των δυνάμεων του καθεστώτος της Δαμασκού εναντίον κοινότητας στη βορειοδυτική Συρία ελεγχόμενης από τζιχαντιστές, ανέφερε χθες Τετάρτη η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (φωτογραφία, επάνω, και βίντεο, κάτω, από το Twitter).

Ανταλλαγή πυρών

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου στη βορειοδυτική Συρία μετέδωσε πως ανταλλάχθηκαν πυρά πυροβολικού ανάμεσα στον στρατό και τη τζιχαντιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ), τον πρώην βραχίονα της Αλ Κάιντα στη Συρία, αντίστοιχα στις επαρχίες Ιντλίμπ και Χαλέπι.

«Τρεις πολίτες, ανάμεσά τους ένα παιδί, σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν από πυρά πυροβολικού των κυβερνητικών δυνάμεων στο Καφρ Νουράν, στο δυτικό τμήμα της επαρχίας του Χαλεπιού», ανέφερε από την πλευρά του το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Κάτοικοι του χωριού Καφρ Νουράν δήλωσαν στον δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου ότι το πλήγμα εξαπολύθηκε καθώς κάτοικοι βρίσκονταν στον δρόμο, ορισμένοι για ν’ αγοράσουν καρπούζια. Σπίτι υπέστη ζημιές από το πλήγμα, διαπίστωσε ο δημοσιογράφος.

Χθες το πρωί, μέλος των δυνάμεων του καθεστώτος σκοτώθηκε από πυρά της ΧΤΣ στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας Ιντλίμπ, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, που εδρεύει στη Βρετανία και βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία.

Υπό τον έλεγχο τζιχαντιστών

Χονδρικά, η μισή επαρχία Ιντλίμπ και τομείς σε γειτονικές επαρχίες – στη Χάμα, στο Χαλέπι και στη Λαττάκεια – τελούν υπό τον έλεγχο της ΧΤΣ και λιγότερο ισχυρών οργανώσεων τζιχαντιστών και ανταρτών.


Στην περιοχή εφαρμόζεται συμφωνία εκεχειρίας που διαπραγματεύθηκαν η Τουρκία, χώρα που υποστηρίζει ορισμένες οργανώσεις ανταρτών, και η Ρωσία, προστάτιδα δύναμη της Δαμασκού, το 2020, έπειτα από επίθεση του συριακού καθεστώτος.

Παρά τις συχνές παραβιάσεις της, αυτή η κατάπαυση του πυρός αυτή σε γενικές γραμμές τηρείται.

Η Ρωσία, η οποία επενέβη στρατιωτικά το 2015 στη χώρα, θεωρείται ο βασικός υποστηρικτής του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ, μαζί με το Ιράν.

Ο ιδιαίτερα περίπλοκος πόλεμος στη Συρία, έναυσμα του οποίου ήταν η αιματηρή καταστολή διαδηλώσεων με αίτημα τον εκδημοκρατισμό της χώρας το 2011, έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους, μετέτρεψε εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες και προκάλεσε πελώρια οικονομική και ανθρωπιστική κρίση.

Πηγή: ΑΠΕ