Καρκίνος του μαστού: Βρετανική μελέτη δείχνει θεαματική αύξηση στην πιθανότητα επιβίωσης
Στην Αγγλία, οι γυναίκες που διαγνώστηκαν τη δεκαετία του 1990 αντιμετώπιζαν τριπλάσιο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με όσες νόσησαν τη δεκαετία του 2010.
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
Το ποσοστό των ασθενών με καρκίνο του μαστού που πεθαίνουν εντός πενταετίας από τη διάγνωση μειώθηκε κατά τρεις φορές από τη δεκαετία του 1990 ως σήμερα, δείχνει μεγάλη μελέτη στην Αγγλία, αν και τα ευρήματα μπορεί να μην ισχύουν σε άλλες χώρες.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης χρειάστηκαν μια δεκαετία για να ολοκληρώσουν την έρευνα, η οποία καλύπτει τις 512,999 γυναίκες που διαγνώστηκαν στην Αγγλία από τον Ιανουάριο του 1993 έως τον Δεκέμβριο του 2015 και παρακολουθήθηκαν έως το 2020.
H ανάλυση που δημοσεύεται στο BMJ, επιθεώρηση που εκδίδει ο Βρετανικός Ιατρικός Σύλλογος, δείχνει ότι οι γυναίκες που διαγνώστηκαν την περίοδο 1993-99 αντιμετώπιζαν πιθανότητα 14,4% να πεθάνουν εντός πέντε ετών.
Για τις γυναίκες όμως που διαγνώστηκαν το διάστημα 2010-15 το ποσοστό πέφτει στο 4,9%.
«Γνωρίζαμε ότι η θνητότητα είχε μειωθεί τα τελευταία 20 χρόνια, δεν γνωρίζαμε όμως το πόσο» σχολίασε στον δικτυακό τόπο του Nature η Κάρολιν Τέιλορ, επικεφαλής της μελέτης.
Η πιθανότητα θανάτου μειώθηκε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, τόσο για τις γυναίκες που διαγνώστηκαν έπειτα από προληπτική μαστογραφία όσο και αυτές που δεν διαγνώστηκαν μέχρι να παρουσιαστούν συμπτώματα.
Παραμένει ωστόσο ασαφές αν η αύξηση της πιθανότητας επιβίωσης οφείλεται στη βελτίωση των αντικαρκινικών θεραπειών ή στον καλύτερο προληπτικό έλεγχο του πληθυσμού.
Το κατά πόσο μια συγκεκριμένη θεραπεία αυξάνει τις προοπτικές επιβίωσης μπορεί να υπολογιστεί μόνο με κλινικές δοκιμές και όχι με μελέτες κοορτής όπως η τελευταία ανάλυση.
«Δεν μπορούμε να πούμε πόση από τη βελτίωση οφείλεται στις θεραπείες, τον προληπτικό έλεγχο ή στην ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού» διευκρίνισε η Τέιλορ.
Αυτό όμως σημαίνει ότι τα ευρήματα μπορεί να μην ισχύουν σε χώρες με διαφορετικές πολιτικές προληπτικής ιατρικής.
Δείχνουν ωστόσο τη μεγάλη πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες στην αντιμετώπιση του συχνότερου καρκίνου στις γυναίκες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις