Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Κλιματική αλλαγή: Αμερικανική αγωγή στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων για αποζημίωση 50 δισ. δολαρίων

Κλιματική αλλαγή: Αμερικανική αγωγή στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων για αποζημίωση 50 δισ. δολαρίων

Η κομητεία Μαλτνόμα του Όρεγκον προσέφυγε κατά της Exxon, της Chevron και άλλων εταιρειών πετρελαίου και γαιάνθρακα.

Κομητεία της αμερικανικής πολιτείας του Όρεγκον υπέβαλε αγωγή κατά μεγάλων εταιρειών ορυκτών καυσίμων αξιώνοντας αστρονομική αποζημίωση 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις βλάβες που υπέστησαν οι κάτοικοι από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ο ιστορικός καύσωνας του 2021 που σκότωσε δεκάδες ανθρώπους.

Η κομητεία Μαλτνόμα προσέφυγε σε πολιτειακό δικαστήριο του Πόρτλαντ κατά της Exxon, της Chevron και άλλων εταιρειών πετρελαίου και γαιάνθρακα, αναφέρει την Παρασκευή το Reuters.

Εναγόμενοι είναι επίσης το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου, σύνδεσμος της πετρελαιοβιομηχανίας, καθώς και η εταιρία McKinsey που κατηγορείται ότι συμβούλευε τις εταιρείες για το πώς μπορούσαν να υποβαθμίσουν η σχέση ανάμεσα στις εκπομπές άνθρακα και την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με το κείμενο της αγωγής, οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων επί δεκαετίες παραπλανούσαν εσκεμμένα την κοινή γνώμη για τους κινδύνους που προκύπτουν από τα προϊόντα τους και προσπάθησαν να υπονομεύσουν την επιστημονική ομοφωνία για την κλιματική αλλαγή με «ψευδοεπιστημονικούς ισχυρισμούς, κατασκευασμένες αμφιβολίες και ακριβές και συνεχείς καμπάνιες δημοσίων σχέσεων».

Δικηγόρος της Chevron υποστήριξε με ανακοίνωσή του ότι η αγωγή είναι «αβάσιμη» αλλά και «αντιπαραγωγική», καθώς η αντιμετώπιση της παγκόσμιας θέρμανσης απαιτεί τον καθορισμό διεθνών πολιτικών.

Η προσφυγή είναι αβάσιμη και απλά σπαταλά χρήματα των φορολογουμένων, υποστήριξε εκπρόσωπος του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου.

Η προσφυγή της κομητείας Μαλτνόμα έρχεται να προστεθεί στις δεκάδες προσφυγές που έχουν κατατεθεί κατά της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων από αμερικανικές πολιτείες και κοινότητες στις ΗΠΑ.

Πάγια απάντηση της βιομηχανίας είναι ότι το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί από την κεντρική κυβέρνηση, και όχι από ένα συνονθύλευμα δικαστικών αποφάσεων από όλη την επικράτεια.

Το Μαλτνόμα υποστηρίζει ότι ήδη πλήττεται από καταστροφές που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, όπως συνέβη με τον καύσωνα που έπληξε το 2021 τις βορειοδυτικές ΗΠΑ και εκτίναξε τη θερμοκρασία στην κομητεία στους 46.6 βαθμούς.

Δεδομένου ότι η περιοχή έχει κανονικά ήπιο κλίμα, οι κάτοικοι δεν διέθεταν κλιματιστικά μηχανήματα, αναφέρεται στο κείμενο της αγωγής. Ο καύσωνας προκάλεσε 69 θανάτους και μεγάλο οικονομικό βάρος.

Ο καύσωνας και άλλα ακραία φαινόμενα όπως οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν «άμεση και προβλέψιμη συνέπεια» της απόφασης της βιομηχανίας να συνεχίσει να πουλά ορυκτά καύσιμα παρόλο που είχε επίγνωση των κινδύνων, υποστηρίζει η κομητεία.

Το Μαλτνόμα ζητά τώρα 50 εκατ. δολάρια για να καλύψει το κόστος μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί για την προστασία του πληθυσμού, τουλάχιστον 1,5 δισ. για μελλοντικές βλάβες και τουλάχιστον 50 δισ. για τη δημιουργία ταμείου που θα χρηματοδοτεί μελλοντικά μέτρα.

Sports in

Σπανούλης: «Θέλουμε να βάλουμε ταυτότητα στην ομάδα»

Ο Βασίλης Σπανούλης τόνισε στις δηλώσεις του πως θέλει να δώσει ταυτότητα στην Εθνική ομάδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024