Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ωάρια στην κατάψυξη για … κοινωνικούς λόγους

Ωάρια στην κατάψυξη για … κοινωνικούς λόγους

Θεαματικές λύσεις για παιδί δίνει η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή ξεπερνώντας τα εμπόδια της φύσης και του χρόνου

Τεράστιο είναι το πρόβλημα της υπογονιμότητας στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, με εκατομμύρια γυναίκες να επιδιώκουν να κάνουν παιδί μετά την ηλικία των 40 ετών.

Ειδικά σε ότι αφορά την Ελλάδα, τείνει να γίνει κανόνας η τεκνοποίηση σε ηλικία άνω των 40 ετών, με αποτέλεσμα έστω κι αν καταφέρουν να αποκτήσουν το πρώτο τους παιδί με μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, να είναι αμφίβολο αν μπορούν να αποκτήσουν και δεύτερο.

Ο λόγος είναι το τεράστιο έλλειμμα ενημέρωσης στη χώρα μας, το οποίο μάλιστα είναι αναντίστοιχο για μια κοινωνία ανεπτυγμένη και γερασμένη όπως η ελληνική.

Αυτό τονίζει ο γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής Κωνσταντίνος Πάντος μιλώντας στο in.gr και εξηγεί πως «στη σύγχρονη κοινωνία, ο καθένας σχεδιάζει την ακαδημαϊκή και επαγγελματική του σταδιοδρομία και αφήνει για τη συνέχεια, τον οικογενειακό προγραμματισμό. Ξεχνάει όμως τους περιορισμούς που θέτει η ίδια η φύση και ακολουθεί συμπεριφορές που αψηφούν τη βιολογική πραγματικότητα. Γυναίκες 40-45 ετών αναζητούν τότε να κάνουν παιδί, νομίζοντας ότι όλα είναι καλά».

Το πρόβλημα φαίνεται καθαρά σε έρευνα της MRB που έγινε πριν 2 χρόνια σε δείγμα 1200 γυναικών και αφορούσε τις αντιλήψεις τους για τη γονιμότητα και την τεκνοποίηση.

Άγνοια της πραγματικότητας

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, το 73% δήλωσε ότι γνωρίζει τα πάντα για τη σχέση ηλικίας και γονιμότητας, λέγοντας ότι μειώνεται από τα 45-46 έτη και πάνω.

Ο κ. Πάντος επισήμανε πως στην πραγματικότητα, τα πιο ψηλά αποθέματα είναι μεταξύ 18-20 ετών. Μετά τα 20, μειώνεται σταδιακά μέχρι τα 35, όπου τα αποθέματα φτάνουν στο 5% του αποθέματος που υπήρχε σε μικρότερη ηλικία και κορυφώνεται μετά τα 45.

Όμως τη σωστή απάντηση ήξερε μόλις το 10% των ερωτηθέντων.

Ένα ποσοστό 70% των γυναικών θεωρεί πως η καλή υγεία και φυσική κατάσταση μετά τα 40 εξασφαλίζει και τη δυνατότητα να τεκνοποιήσει φυσιολογικά. Μάλιστα το 48% δήλωσε πως η δυνατότητα φυσικής σύλληψης μπορεί να φτάσει το 30-50%.

Στην πραγματικότητα, διόρθωσε ο κ. Πάντος, μετά τα 40 οι πιθανότητες μιας γυναίκας να τεκνοποιήσει φυσιολογικά, είναι μόλις 3-5%.

Η ίδια έρευνα ανέδειξε το διαδίκτυο ως βασική πηγή ενημέρωσης σε ποσοστό 60%, το βιβλίο 25% και το σχολείο 24%.

Ανδρική υπογονιμότητα

Περιορισμοί υπάρχουν και στους άνδρες όπου η μέση συγκέντρωση σπέρματος μειώνεται κατά 5% κάθε χρόνο.

Όμως η φύση είναι πιο αυστηρή στα όρια με τις γυναίκες, παρά με τους άνδρες.

Προγραμματισμός για … κατάψυξη

Ο κ. Πάντος υπογράμμισε ότι το υπουργείο Παιδείας πρέπει άμεσα να λάβει μέτρα, γιατί ενώ διδάσκεται σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στο σχολείο, δεν διδάσκεται φυσιολογία, ώστε τα παιδιά να έχουν έγκαιρη ενημέρωση και συνειδητή επιλογή του τι θα κάνουν στη ζωή τους αργότερα, με την κατάψυξη ωαρίων και σπέρματος, έγκαιρα.

Μάλιστα, αναφερόμενος στην εξαγγελία για δημιουργία υπουργείου Οικογένειας, το σχολίασε θετικά, λέγοντας πως θα προάγει την ενημέρωση και την εκπαίδευση πολιτών αναπαραγωγικής ηλικίας να προασπίσουν τη γονιμότητά τους, δεδομένου ότι υπάρχει χάσμα μεταξύ επιστημονικής γνώσης και πεποιθήσεων της κοινωνίας.

Πότε είναι η ώρα;

Για τη διάγνωση του προβλήματος της υπογονιμότητας, ο κ. Πάντος, έκανε λόγο για μια μόνο εξέταση, την αντιμυλέριο ορμόνη, την οποία πρέπει να κάνουν όλες οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας μετά τα 30 τους, ώστε να μπορούν να καταλάβουν τι εφεδρείες έχουν οι ωοθήκες τους. «Η σύσταση αυτή είναι ένα δώρο στον εαυτό τους, γιατί μέσω κατάψυξης, οι γυναίκες μπορούν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους και να μπορέσουν να σχεδιάσουν την δημιουργία οικογένειας και παιδιών», σημείωσε ο κ. Πάντος.

Παράλληλα πρόσθεσε πως έχει εξαιρετική σημασία και η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, μέσω της οποίας μπορούν να αποφεύγονται εκτρώσεις και φλεγμονές που μπορούν να προκαλέσουν απόφραξη σαλπίγγων, αν και το κυρίαρχο πρόβλημα παραμένει η μεγάλη ηλικία. Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα, περίπτωση γυναίκας που ξεκίνησε προσπάθειες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής 10 χρόνια μετά το γάμο με το σύζυγό της.

Βέβαια, προβλήματα γονιμότητας αντιμετωπίζουν και οι άνδρες, αφού η μέση συγκέντρωση σπέρματος μειώνεται περίπου 5% το χρόνο. Μάλιστα, την τελευταία 10ετία, σύμφωνα με τον κ. Πάντο, παρατηρούνται προβλήματα ποιότητας σπέρματος, είτε λόγω κακής διατροφής είτε λόγω κακών συνηθειών, όπως είναι το κάπνισμα, αλλά και τοξικές ουσίες που διαχέονται στη φύση από φυτοφάρμακα κλπ.

Ιατρικός τουρισμός με αποτελέσματα

«Η εξωσωματική γονιμοποίηση παρέχει πλέον άριστες υπηρεσίες και βοηθά με πολλές μεθόδους να αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν είτε στον άνδρα είτε στη γυναίκα, από τη μικρογονιμοποίηση, μέχρι την ανάπτυξη εμβρύων την 5η μέρα σε βλαστοκύστη, οι προσπάθειες στοχεύουν στο καλύτερο αποτέλεσμα», επεσήμανε ο κ. Πάντος.

Μάλιστα πρόσθεσε πως «Οι σύγχρονες τεχνικές εφαρμόζονται στη χώρα μας και αποτελούν πηγή θετικών ενδείξεων για  αυτό και συμβάλλουν στον ιατρικό τουρισμό.  Οι επιτυχίες όλων των κέντρων λειτουργούν ως πόλος έλξης γυναικών από το εξωτερικό, όπου προβάλλοντας και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας – εύκολο και καλό τουρισμό, φθηνές τιμές, υπέροχο κλίμα, παγκόσμια αναγνώριση της Ελλάδας ως σημείο ιατρικού τουρισμού – έχει προσελκύσει ήδη ζευγάρια από 67 χώρες με διαφορετικές κουλτούρες, θρησκείες και ήθη. Αυτοί έρχονται σε επαφή με την πολιτιστική ταυτότητα και τις ομορφιές της χώρας, εγκαινιάζοντας μια πολιτιστική διπλωματία υγείας, με την οποία προωθείται ο ελληνικός πολιτισμός παντού, αφού ο τόπος διενέργειας της ιατρικής πράξης ταυτίζεται με τη δημιουργία των παιδιών τους».

Στη συνέχεια παρέθεσε στοιχεία της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, σύμφωνα με τα οποία το 2018 γεννήθηκαν στη χώρα μας -μέσω υποβοηθούμενης αναπαραγωγής- πάνω από 3.000 παιδιά, το 2020 περίπου 4.400 παιδιά και το 2022 από 30.000 εξωσωματικές, γεννήθηκαν πάνω από 5.000 παιδιά.

Ποσοστά επιτυχίας

«Το ποσοστό επιτυχίας έχει άμεση σχέση με την ηλικία της γυναίκας, η οποία όταν είναι κάτω των 40 ετών, το ποσοστό επιτυχίας κυμαίνεται μεταξύ 30-35%. Αν είναι κάτω των 35 μπορεί να φτάσει και το 40-45% ανάλογα με τη μέθοδο και το πρόβλημα υπογονιμότητας που εντοπίζεται. Το ποσοστό μειώνεται κατακόρυφα μετά τα 40 και φτάνει στα 44-45 έτη κάτω του 10%» παρατήρησε ο κ. Πάντος και συνέχισε: «Βέβαια υπάρχουν κι άλλες μέθοδοι, όπως η δωρεά ωαρίων ώστε να βοηθηθεί η γυναίκα να κυοφορήσει, ο προεμφυτευτικός έλεγχος για υγιή έμβρυα σε γυναίκες είτε μεγαλύτερης ηλικίας είτε με γενετικό θέμα όπως μεσογειακή αναιμία, κυστική ίνωση κλπ.

Ο νόμος πλέον είναι ευέλικτος και προσιτός αφού έχει επεκταθεί το όριο στα 54 με αποτέλεσμα εκατοντάδες που έφευγαν – περίπου 700 το χρόνο ταξίδευαν προς Αλβανία, Κύπρο, ΗΠΑ – τώρα μένουν στην Ελλάδα, ενώ έρχονται και από γειτονικές χώρες».

Must in

Τιμωρία επτά αγωνιστικών στον Μπεντανκούρ για την ρατσιστική επίθεση στον Σον

Βαριά «καμπάνα» επτά αγωνιστικών στον Ροντρίγκο Μπεντανκούρ της Τότεναμ για την ρατσισική επίθεση στον Σον

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024