Το χρηματιστήριο της μπάλας
Η ξαφνική άνοδος της μετοχής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πριν από μερικές μέρες, έφερε ξανά στο προσκήνιο το πώς διαπραγματεύονται οι μετοχές των ποδοσφαιρικών συλλόγων.
Μια περίεργη κινητικότητα παρατηρήθηκε τη Δευτέρα 12 Ιουνίου στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Προσυνεδριακά η μετοχή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ παρουσίαζε άνοδο 25%.
Οι φήμες οργίαζαν πως τα αφεντικά του μεγάλου αγγλικού συλλόγου, η οικογένεια Γκλέιζερ ήρθε σε συμφωνία με τον σεΐχη Γιασίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι για τη πώληση του συνόλου των μετοχών τους σε ένα τίμημα που πλησίαζε τα έξι δισ. δολάρια.
Τη συμφωνία επιβεβαίωνε μέσω ενός tweet και η εφημερίδα «Αλ Βατάν», η οποία ανήκει στην οικογένεια Αλ Θάνι.
Από τα 17,91 δολάρια η μετοχή της Γιουνάιτεντ έφτασε να διαπραγματεύεται στα 21,46, μια αύξηση 19,82% μέσα σε διάστημα λίγων ωρών η οποία εντέλει οφειλόταν σε ένα tweet από τον λογαριασμό 2sporttv που έχει έδρα την Ουαλία και μεταδίδει παράνομα ροή ποδοσφαιρικών αγώνων.
Ο συγκεκριμένος λογαριασμός με τους μόλις 250 ακολούθους μετέδωσε πως θεωρείται τελειωμένη υπόθεση η συμφωνία πώλησης της Γιουνάιτεντ. H «Αλ Βατάν» το αναμετέδωσε προκαλώντας πανικό μεταξύ των τολμηρών επενδυτών που προσπαθούν να κερδίσουν χρήματα από τις ποδοσφαιρικές ομάδες οι οποίες έχουν περάσει το κατώφλι του χρηματιστηρίου.
Ιδιάζουσες περιπτώσεις
Τα ποδοσφαιρικά κλαμπ δεν θεωρούνται κανονικές εταιρείες. Σε αντίθεση με τις συμβατικές εταιρείες, οι υπεραξίες των ομάδων γεννιούνται από ένα γκολ, μία άνοδο σε κατηγορία, έναν τίτλο ή ακόμα και μία σπουδαία μεταγραφή και φυσικά έχουν διαφορετικές «ευαισθησίες».
Η δημόσια διαπραγμάτευση των μετοχών των συλλόγων δίνει τη δυνατότητα στους φιλάθλους να υποστηρίξουν την αγαπημένη τους ομάδα δείχνοντας την πίστη τους σ’ αυτήν.
Το πλεονέκτημα που προσφέρει η επένδυση σε μια ποδοσφαιρική μετοχή είναι η απλούστερη πρόβλεψη πιθανής μείωσης ή αύξησης της τιμής της.
Ωστόσο η μικρή ρευστότητα στην αγορά προκαλεί μεγάλες μεταβλητότητες που μπορεί να είναι κάποιες φορές θετικές αλλά τις περισσότερες, αρνητικές. Επίσης οι τιμές αντικατοπτρίζουν περισσότερο τα συναισθήματα των επενδυτών παρά τις ορθολογικές εκτιμήσεις.
Στο βιβλίο του «The Price of Football», ο Κίραν Μαγκουάιρ σημειώνει πως το ποδόσφαιρο είναι μια επένδυση υψηλού κινδύνου με σχετικά χαμηλές αποδόσεις, τονίζοντας πως πολλοί από τους επενδυτές επενδύουν από συναισθηματική και όχι οικονομική άποψη. Καταλήγει πως η επένδυση σε έναν σύλλογο δεν πρέπει να γίνεται ελαφρά τη καρδία.
Το παράδειγμα της Ντόρτμουντ
Η Ντόρτμουντ αποτελεί διαχρονικά σημείο αναφοράς για τον τρόπο με τον οποίον αντιδρά η αγορά στις νίκες, τις ήττες, τις χρεοκοπίες.
Στη σεζόν που ολοκληρώθηκε πριν από ένα μήνα, οι Κιτρινόμαυροι κατάφεραν να ανέβουν στην πρώτη θέση της βαθμολογίας στην Μπουντεσλίγκα μία αγωνιστική πριν απ’ το φινάλε. Ταυτόχρονα η μετοχή της εκτοξεύτηκε από τα 4,45 ευρώ που έκλεισε την Παρασκευή 19 Μαΐου, στα 5,88 ευρώ την Τρίτη 23 Μαΐου – ποσοστό 32,13%.
Οι προσδοκίες για την κατάκτηση του τίτλου δεν ευοδώθηκαν και σε μία ημέρα η αξία της Ντόρτμουντ έχασε 31,46% και σήμερα διαπραγματεύεται κάτω από τα 4,45 ευρώ.
Το ταξίδι της γερμανικής ομάδας στη χρηματιστηριακή αγορά μοιάζει με οδύσσεια. Πέρασε το κατώφλι τoυ χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης το 2000 με την τιμή της μετοχής της να εκτιμάται στα 9,3 ευρώ. Η ασύδοτη σπατάλη σε μεταγραφές που αποδείχτηκαν αποτυχημένες οδήγησαν στους Βεστφαλούς στο χείλος της οικονομικής καταστροφής με την αξία της μετοχής τους να πέφτει κάτω από τα 1,8 ευρώ. Το 2009 έφτασε ακόμα και στα 83 λεπτά προκαλώντας απόγνωση σε όσους είχαν επενδύσει τα χρήματά τους στο κλαμπ. Χρειάστηκε να περάσουν 19 χρόνια για να επανέλθει η μετοχή στην τιμή εισαγωγής της. Στο ενδιάμεσο στήθηκε μια πρωτοφανής πλεκτάνη για να αποκομίσουν κέρδη οι επιτήδειοι.
Στις 11 Απριλίου 2017 το λεωφορείο που μετέφερε την αποστολή της Ντόρτμουντ για τον αγώνα με τη Μονακό στο Τσάμπιονς Λιγκ δέχτηκε επίθεση με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο ισπανός αμυντικός Μπαρτρά. Ενας αυστριακός φίλαθλος και επενδυτής της Ντόρτμουντ παρατήρησε πως πριν από την επίθεση υπήρξαν περίεργες κινήσεις με put options (δικαιώματα πώλησης) μετοχών. Ο δράστης Sergei W. ήθελε να χρησιμοποιήσει την επίθεση στο λεωφορείο για να γκρεμίσει τη μετοχή της γερμανικής ομάδας και με τα δικαιώματα πώλησης να βγάλει τεράστια κέρδη.
Ο ρόλος των μεταγραφών
Οι μετοχές των εισηγμένων κλαμπ στο χρηματιστήριο επηρεάζονται ακόμα και από τις κινήσεις των ομάδων στο μεταγραφικό μέτωπο.
Ο Αγιαξ βγήκε στην αγορά το 1998 με τιμή μετοχής κοντά στα 12 ευρώ. Σε έναν χρόνο έχασε το 33% της αξίας της, υποχωρώντας κάτω από τα οκτώ ευρώ. Για την ενίσχυσή της και τη διαφήμιση του νέου γηπέδου του ο Αίαντας στράφηκε στον κορυφαίο σκόρερ της Ευρώπης εκείνη την εποχή, τον Νίκο Μαχλά.
Η απόκτησή του από τη Φίτεσε κόστισε στον Αγιαξ 8,5 εκατ. ευρώ και αποτέλεσε την ακριβότερη μεταγραφή της ιστορίας του, μέχρι τότε. Η αντίδραση της μετοχής ήταν εντυπωσιακή καθώς επανήλθε στα 11 ευρώ. Σήμερα, μετά από 24 χρόνια η μετοχή βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με το 1998, λόγω κυρίως της αποτυχίας της ομάδας να εξασφαλίσει συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ.
Η πιο εντυπωσιακή αύξηση τιμής μετοχής λόγω μεταγραφής σημειώθηκε το 2018 στη Γιουβέντους με την απόκτηση του Κριστιάνο Ρονάλντο.
Τον Μάιο εκείνου του έτους η μετοχή της Βέκια Σινιόρα είχε κατρακυλήσει στα 55 λεπτά. Οταν ο CR7 ντύθηκε στα ασπρόμαυρα εκτοξεύτηκε σε 1,33 ευρώ. Σήμερα, λόγω της δίνης των σκανδάλων που έχει εγκλωβιστεί το κλαμπ, η μετοχή βρίσκεται στην κατηγορία των σκουπιδιών -μόλις 34 λεπτά.
Από τις πιο γνωστές ομάδες που η μετοχή τους διαπραγματεύεται στη χρηματιστηριακή αγορά και αποτελούν ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην ποδοσφαιρική βιομηχανία είναι οι Σέλτικ, Πόρτο, Λυών, Λάτσιο, Σπόρτινγκ Λισαβόνας, Μπενφίκα, Κοπεγχάγη και Μπράγκα.
Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»
- Σαουθάμπτον – Λίβερπουλ 2-3: Ανατροπή και στο +8!
- Χαβιέ Μπαρδέμ: «Δεν ήθελα να συναντήσω τους δολοφόνους Μενέντεζ»
- Ο «θαυμασμός» της Μέρκελ για τον Τσίπρα – Τι γράφει για τους Έλληνες πρώην πρωθυπουργούς στα απομνημονεύματά της
- Κλιματική κρίση: Διάχυτη η απογογήτευση μετά την διάσκεψη COP29 – «Καμία χώρα δεν πήρε αυτά που ήθελε»
- Πήρε τον βαθμό στο 90+3′ ο Πανιώνιος (2-2) – Εύκολη νίκη για τον Μακεδονικό (3-1, vids)
- Economist: Τι θα κάνει ο νέος «τσάρος» της αμερικανικής οικονομίας που επέλεξε ο Τραμπ